Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Watch 3 Pro (Video)

13.07.2021 14:17 | 0 Mobile
Test: Huawei Watch 3 Pro (Video)

Kompanija Huawei izbacila je na tržište svoj novi sat koji je naslednik popularne Watch GT serije, a koji donosi bitne promene u vidu HarmonyOS 2.0 operativnog sistema, podršku za instaliranje dodatnih aplikacija, kao i novi dizajn i funkcije. U ovom prilogu saznajte kako se ovaj sat ponaša u realnoj upotrebi i šta donosi u odnosu na svoje prethodnike.

2015. godine, kompanija Huawei je na tržište izašla sa svojim prvim pametnim satom jednostavno nazvanim Huawei Watch. No, uspeh Huawei-a u ovom domenu kreće od izbacivanja Watch GT, modela koji je umesto WearOS-a, koji se baš i nije pokazao kao idealno, pa ni najbolje rešenje, počeo da koristi sopstveni operativni sistem. Ovim modelom, Huawei je pogodio suštinu onoga što veliki broj korisnika traži od pametnog sata, sa dobrim hardverom, esencijalnim funkcijama koje se zapravo i koriste, ali i trajanjem baterije koje je bilo daleko ispred konkurencije u to vreme. Od tada, videli smo brojne modele koji su se praktično bazirali na istoj platformi i filozofiji, pri čemu je svaki bio blaga evolucija prethodnog. 
 
 
Najveća zamerka na pomenute satove je bio nedostatak ekosistema dodatnih aplikacija, zbog čega su neki od korisnika smatrali da to ustvari nije pravi pametni sat, već pre fitness sat sa malo širim setom funkcija. Možda je pomalo ironija da su u rešavanju ovog nedostatka zapravo pomogle američke sankcije prema Huawei-u, koje su naterale kompaniju da razvija sopstveni operativni sistem, softverski ekosistem i prodavnicu aplikacija. Huawei je uložio puno vremena i resursa u razvoj App Gallery-a i Harmony OS-a koji bi trebao biti univerzalni operativni sistem za sve pametne uređaje, od telefona, sata, televizora i još koječega što kompanija želi da proizvodi u budućnosti. 
 
I dok iščekujemo prve telefone sa Harmony OS-om, pred nama je novi Huawei Watch 3 Pro sat koji koristi ovaj operativni sistem i koji najzad donosi krupniji korak napred u odnosu na svoje prethodnike po pitanju mogućnosti.  

Dizajn i karakteristike

Pri dizajnu ovog sata, Huawei se odlučio za vizuelnu kombinaciju koja je negde na pola puta između Watch GT2 i GT2 Pro. Poput GT2 Pro, ekran je potpuno ravan sa gornje strane, bez izbočenog okvira, ali je oblik kućišta vrlo sličan GT2, što je dobra stvar, jer sat ima klasičniji izgled sa nosačima narukvice u vidu viljuške, umesto rešenja koje smo videli na GT2 Pro.
 
hmw1s.jpg
 
Rezultat je prepoznatljiv sat u Huawei stilu, a opet malo drugačiji od svih prethodnika, pritom i nešto veći od GT2 i Pro, jer je promer kućišta 48mm umesto 46 i 46.7mm. Watch 3 Pro je ujedno i deblji i teži, ali se srećom ne stiče utisak prevelikog sata na ruci u odnosu na Watch GT varijante - ako su vam odgovarali oni, najverovatnije će i ovaj model.
 
Watch 3 Pro dolazi u dve varijante, Classic Edition i Elite Edition, pri čemu prva poseduje narukvicu od prave kože, a druga titanijumsku, metalnu. Na našem testu se našao Classic Edition čija je narukvica od vrlo kvalitetne kože, iako će odabrana braon nijansa biti stvar ukusa - naš utisak je da smo viđali i lepše. Naravno, narukvice su izmenjive, pa možete staviti bilo koju od 22mm - crna silikonska nam se npr. dopala više i vizuelno i po pitanju udobnosti, jer koža, iako elegantna, nije baš najbolje rešenje za znojenje i vežbanje u toplim danima.
 
Izrada, kao i izbor materijala su očekivano vrhunski, pa je telo sata napravljeno od titanijuma, sa keramičkom poleđinom i safirnim staklom, što obećava izdržljivost i dugotrajnost. 
 
hmw2s.jpg
 
Sat je naravno i vodootporan po 5ATM standardu, a kako poseduje otvore za mikrofon i zvučnike na boku, u meniju se nalazi i opcija za izbacivanje vode iz unutrašnjosti, nešto poput onoga što smo videli na poslednjem Apple Watch-u, gde dijafragma zvučnika kreira pozitivan pritisak.
 
Najveća promena u odnosu na sve prethodne Huawei satove su svakako tasteri koji se nalaze na desnom boku, jer je pored donjeg tastera sada tu i točkić, odnosno digitalna kruna, koja će ljubitelje Apple-a naterati da zadovoljno kažu “Aha, vidi kopiraju”, kao da nikada pre Apple Watch-a na satu nismo videli točkić. Smatramo da je ovo bila greška, jer je propuštena prilika da se napravi daleko praktičniji meni od onoga što rade drugi.
 
Naime, donji taster podrazumevano pokreće listu aktivnosti, iako mu je moguće dodeliti i neku drugu funkciju, dok pritisak na točkić poziva listu aplikacija koju je okretanjem moguće uveličavati i smanjivati. Ovo radi vrlo glatko i vizuelno je jako efektno, ali s praktične strane baš i ne, jer ponovo zahteva pipanje ekrana za aktivaciju i povlačenje prsta po njemu za povratak na prethodni meni. Da je donji taster dodeljen povratku na prethodni korak, dugi pritisak za home ekran, pritisak točkića za aktivaciju, a meni prilagođen tome da se točkićem skroluje kroz opcije, rad bi bio daleko brži bez potrebe za dodirivanjem ekrana. Zapravo, umesto jabukolikog menija je moguće izabrati klasični Watch GT meni, ali to rešava samo deo problema. No, možda neki naredni put. Ono što moramo pohvaliti je haptički odziv, odnosno vibracija pri okretanju točkića koja daje odličan utisak mehaničkog točkića i pored toga što se on okreće potpuno glatko, pa je tim pre šteta što on nije više uključen u kontrolu.
 
hmw3s.jpg
 
Huawei je omogućio i aktivaciju gestova poput okretanja zgloba radi aktiviranja ekrana, kao i pokreta rukom radi javljanja na pozive, mada ovaj drugi nismo baš uspeli da iskoristimo u praksi. Za one koji vole da pipaju ekran, povlačenje levo i desno sa početnog ekrana daje već dobro poznate widgete - podrazumevano su tu pregled vremenske prognoze, istorije pulsa i zasićenja kiseonika u krvi, a po želji je moguće dodati još neke, već prema vašim potrebama i navikama.
 
Ekran koji je još od prvog Watch GT praktično ostao isti na narednim modelima, je najzad unapređen i ovog puta dolazi sa nešto većom rezolucijom od 466x466 piksela i veličinom od 1.43”. I dalje je u pitanju AMOLED, pa je kvalitet prikaza izuzetno dobar, a ekran pruža i dovoljno svetline za dobru vidljivost pri jakom dnevnom svetlu, uz automatsko podešavanje svetline i mogućnost Always On prikaza koji koristi pojednostavljene skinove radi uštede baterije.
 
Rekli smo već da Watch 3 Pro dolazi sa novim operativnim sistemom, HarmonyOS 2.0 i novim softverskim ekosistemom, pa je kada je izgled sata, odnosno skinova ekrana u pitanju, Huawei uradio ono što Samsung radi odavno sa svojim satovima - dozvolio je svim dizajnerima i programerima da prave skinove i prodaju ih u App Gallery prodavnici. Ovo je naravno privuklo priličan broj kreativnih ljudi, pa je izbor skinova u prodavnici praktično beskonačan, dugo smo skrolovali i nismo stigli do kraja. Selekcija je zaista odlična, a većina skinova košta između 50 i 400 dinara, odnosno od manje od pola evra do nešto preko 3€, što je ok ukoliko vam se nešto baš dopadne i poželite da osvežite izgled sata. Naravno, tu su i besplatni skinovi, kako u prodavnici tako i oko 40-ak na satu, koji su raznovrsni i dosta dobrog dizajna, pa nije da morate trošiti pare da bi sat izgledao lepo.
 
hmw4s.jpg
 
Druga korist od nove platforme je što je najzad omogućena i instalacija dodatnih aplikacija i to ne samo u teoriji, već su one dostupne u App Gallery aplikaciji na satu i redovno se pojavljuju nove. Za sada ih je oko 40-ak, a među njima su tu aplikacije za navigaciju, vođene treninge, pregled sportskih rezultata, slušanje radia i muzike, slanje poruka, pravljenje ček-lista, prevođenje i još puno toga. Iako inicijalni broj nije preveliki, Huawei je kroz razvoj App Gallery-a ostvario kontakt sa velikom bazom developera, pa ne bi bilo iznenađenje da broj aplikacija brzo naraste nakon što sat neko vreme bude prisutan u prodaji.
 
Od aplikacija koje dolaze instalirane na satu, tu je relativno uobičajena selekcija u vidu barometer i kompasa, alarma, štoperice i tajmera, aplikacije za muziku i vođenih vežbi disanja.
 
Što se ostalih mogućnosti tiče, Huawei Watch 3 Pro podržava obavljanje razgovora direktno na satu, kao i pregled poruka i notifikacija, a iako odgovaranje na poruke nije moguće direktno, postoji nekoliko aplikacija u tu svrhu koje je moguće upariti sa njihovom mobilnom aplikacijom i na taj način dobiti i tu funkciju. Pomenimo i da sat podržava eSIM, pa bi u teoriji trebalo biti moguće klonirati vašu SIM karticu i sat koristiti i potpuno nezavisno, ali ova funkcija trenutno nije podržana od strane domaćih operatera, zbog čega - ne znamo.
 
hmw5s.jpg
 
Moramo pomenuti da je, kao što je to slučaj sa Huawei satovima u poslednjih par generacija, za korišćenje punih mogućnosti uređaja na telefonima drugih proizvođača potrebno instalirati Huawei Heath aplikaciju sa zvaničnog sajta, ali i App Gallery i HMS Core service kako bi sat ima potpun pristup. Interesantno, čak i na iPhone-u sa instaliranom Huawei Health aplikacijom je sat radio odlično.
 
Naravno, kako je ovo ujedno i fitness sat, tu je i mnoštvo funkcija koje su postale zaštitni znak Watch GT serije, kao i neke nove koje nismo viđali na prethodnim modelima. Za praćenje pulsa, stresa, sna i zasićenja kiseonika u krvi tu je novi TruSeen 4.5 sistem sa 6 dioda i 4 senzora koji radi prilično efikasno i dobro prati promene pulsa u fazi zagrevanja, kao i tokom samih aktivnosti.
 
Praćenje sna, koje je tradicionalno bilo jača strana Huawei satova je ovog puta tu sa čini se nešto promenjenima algoritmima, ili stari nisu još uvek optimizovani za novi senzor, pa iako su rezultati uglavnom tačni, dešavalo se da bude nekih grešaka u detekciji vremena odlaska na spavanje ili budnog stanja tokom noći. Informacija o snu je zaista puno, od vremena i intervala provedenih u lakom i dubokom snu ili REM fazi, poređenja vaših rezultata sa normalnim vrednostima i savetima kako da poboljšate san i popravite ono što nije dobro.
 
hmw6s.jpg
 
Praćenje stresa je moguće kako na zahtev, tako i konstantno tokom dana, kao i praćenje nivoa zasićenja kiseonika u krvi, a isto važi i za novu funkciju merenja temperature kože koja je itekako korisna u aktuelnom trenutku. Naravno, Watch 3 Pro nije toplomer, pa se temperatura mahom kreće od 33-35 stepeni, ali ćete svakodnevnim nošenjem znati vašu normalnu temperaturu tokom dana i vrlo lako uočiti kada se u vašem organizmu dešava nešto nepredviđeno.
 
Što se praćenja aktivnosti tiče, Huawei se ovom prilikom odlučio da se fokusira na ono što se zaista i prati, pa nema neki opskurnih aktivnosti kakve smo viđali na satovima u skorije vreme, već je tu klasika - hodanje, trčanje i plivanje u otvorenom i zatvorenom, trekking i planinarenje, skijanje, par kardio sprava u teretani, triatlon i opšti profil za sve fizičke aktivnosti, kao i golf koji je jedini zalutao, a koji pokazuje animiranu pravilnu formu udarca i meri vreme zamaha i brzinu udarca. Tu su naravno i vođeni treninzi trčanja, prikaz vremena potpunog oporavka i detaljna analiza svake aktivnosti koje možete pogledati na satu i u Huawei Health aplikaciji.
 
Pomenimo i da je GPS-u potrebno oko minut da uhvati signal pri aktivnostima napolju, a zanimljivo je da je pored funkcije vraćanja na početnu tačku tu i detaljna mapa sa ulicama ukoliko vam je u blizini sata i mobilni telefon.
 
hmw7s.jpg
 
Još jedna nova funkcija je i SOS u kome je moguće podesiti broj koji se poziva ukoliko pritisnete taster 5 puta zaredom ili sat detektuje pad.
 
Za kraj, pomenimo i trajanje baterije koje je praktično zaštitni znak Huawei satova, a koje je ovog puta, usled mnoštva mogućnosti i vidno poboljšanih performansi ipak dosta kraće nego što smo to navikli. Huawei navodi trajanje baterije od oko 5 dana, a u praksi sa normalnim korišćenjem tokom testa, konstantnim praćenjem svih parametara, dnevnim praćenjem aktivnosti i nešto GPS-a, bez Always on ekrana, sat je na našem testu izdržao skoro 6 punih dana, pa možemo reći da je ovo dobar kompromis za one kojima su potrebne nove pametne funkcije i aplikacije.
 
Pozitivna stvar je da se sat puni relativno brzo, pa ga možete dopuniti kada vam je to zgodno na oko 5 dana, kako putem bežičnog punjača koji se dobija u pakovanju, tako i reverznim bežičnim punjenjem sa mobilnog telefona.   

Finalni utisci

Ukupno, Watch 3 Pro je definitivno evolucija Huawei satova, ali i model koji svakako neće obesmisliti Watch GT seriju - prosto, u pitanju su uređaji sa dosta sličnosti, kako spolja tako i u softveru, ali suštinski drugačijom filozofijom. 
Oni koji se odluče za Watch 3 Pro će dobiti mogućnost instalacije dodatnih aplikacija, bolje performanse, malo bolji ekran, unapređene stare i dodatne nove senzore i sve funkcije zbog kojih volimo Huawei satove, istina po cenu kraćeg trajanja baterije i cenu od oko 60.000 dinara na domaćem tržištu, odnosno oko 510€.
 
 
Prethodni Huawei satovi su bili izuzetno popularni kod nas, a kako će Watch 3 Pro biti prihvaćen, videćemo - uostalom, recite nam i vi u komentarima kakvi su vaši utisci i šta vam se dopada, a šta ne.

Test: Amazfit pametni satovi - GTR 2, Neo i GTS 2 mini (Video)

Test: Razer BlackShark V2 X (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109