Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Watch

01.11.2015 20:07 | 7 Mobile
Test: Huawei Watch

Najzad smo u prilici da se detaljno upoznamo sa trenutno najelegantnijim pametnim satom u Android Wear ponudi, modelom kompanije Huawei. Ovo je ujedno i naš prvi duži susret sa ovom platformom i čini nam se da ima veliki potencijal. Pametni sat kojim se bavimo danas poseduje ekran AMOLED tipa, kružnog oblika je (pun krug) i zaštićen je kvalitetnim safirnim staklom. Uz metalno kućište i privlačan dizajn, tu su merač pulsa, barometar i WiFi, što svrstava ovaj sat među najprimamljivije na tržištu…

Dragoljub Radovanović

Činjenica da je ovo prvi Android Wear sat na Benchmark testu puno govori o tome kakva je dostupnost nosivih uređaja na našem tržištu. Interesovanje za pametnim satovima različitih proizvođača u maloprodajama je po svemu sudeći skoro pa nikakvo, ukoliko izuzmemo Samsung koji jedini nudi poneki model pametnog sata kod nas, ali sa svojom platformom, ne sa Android Wear-om. Svakako mnoge kompanije ne nude popularne modele satova u Srbiji, kao recimo Motorola svoj Moto 360, LG svoj Urbane, Sony svoj SmartWatch 3, Asus svoj ZenWatch 2 itd.

Sve pomenute modele morate kupiti u inostranstvu ili barem naručiti online kako bi stigli u Srbiju, a prvi proizvođač koji je napokon odlučio da preduzme nešto povodom dostupnosti Android Wear sata kod nas jeste Huawei. Iskreno se nadamo da će ovaj potez naterati i druge kompanije da se trgnu iz zimskog sna, a kako nam je rečeno, Huawei Watch će kod nas biti dostupan od decembra. 

Huawei i njegova "priča" o pametnom satu

Moramo naglasiti jedno: kompanija Huawei je u odnosu na sve svetske proizvođače imala najdetaljniji pristup materiji. Vrlo jednostavno, ne moze svako da izdvoji nekoliko stotina evra da bi imao pametni sat na ruci. Znači, treba napasti tržište klasičnih satova, ubediti korisnike koji su navikli da nose sat, vole satove, da u svoju kolekciju dodaju i jedan pametni sat - to je klijentela koja ima novac i nema problem da sebi priušti još jedan sat u nizu. Međutim, kako ubediti nekoga ko nosi Rolex, TAG Heuer, Breitling ili Hublot, da odbaci svoj fantastični ručni sat da bi na ruku stavio "plastikanera" - ma koliko on bio "pametan". Nikako...ručni sat je statusni simbol, pasija, strast...ili deo garderobe. Oni koji satove vole i u satove se razumeju i veoma dobro znaju u kakvim se prilikama koji sat nosi. 

Svestan toga, Huawei je materiji pristupio vrlo temeljno, videlo se to već u februaru mesecu u Barseloni kada je pametni sat ove kompanije prvi put prikazan u javnosti: nastavilo se u Berlinu, kada je dostupnost u prodaji obeležena sjajnom modnom revijom uz vrhunske manekene i pažljivo osmišljen javni nastup. Ako zanemarimo tehnički aspekt mogućnosti pametnih satova danas, možemo slobodno reći da je Huawei najdetaljnije od svih analizirao tržište, navike korisnika. Slobodno možemo reći da je cela industrija vrlo površno prišla ovoj problematici a da je pri tome imala ogromna očekivanja od nosivih uređaja, nadajući se da će kupci po inerciji kupovati šta god da im se ponudi.

Čak ni Apple nije impresionirao na tom planu, a znamo koliko je ova kompanija pedantna pre nego izbaci novi uređaj. Sve u svemu, pametni satovi za sada nisu našli mesto u našim srcima niti planovima za kupovinu: možda Huawei ima jače adute od svih? Svi veliki proizvođači iz mobilnog sveta ili sveta elektronike su do sada izbacili jedan ili više pametnih satova: znate li ikoga da ga je kupio? Mi ne...znamo da ih nose samo oni koji su kupili neke od novih modela mobilnih telefona pa ih dobili u paketu. Pametni satovi za sada nisu ispunili očekivanja, da li je Huawei taj koji bi mogao da zabeleži uspeh? Ili će oni kojima je stalo do stila ipak čekati skorašnji model kompanije TAG Heuer? Da se ipak pozabavimo mi modelom koji nam se našao na testu...

huawei_watch_androidwear_s.jpg

Da li postoji interesovanje potrošača za pametnim satovima u Srbiji? Rekli bismo da postoji...u ovom trenutku to svakako nije ogromno interesovanje, ali sa novijim generacijama uređaja, pametni sat počinje da dobija smisao.

Koliko je autoru ovakav tip uređaja primamljiv za korišćenje? Značajno više nego prosečnom potrošaču, jer mi u Benchmarku smo tehnološki entuzijasti, volimo sve da probamo i svakako se radujemo novim gedžetima kao što je Huawei Watch. Autor konkretno nema običaj da nosi klasični sat na ruci, navika da nosimo smartfone uvek sa sobom rešava nam potrebu za znanjem tačnog vremena. Sa druge strane, sat nikako nije sprava koja nam samo govori koliko je sati, velikom procentu ljudi je to ujedno i bitan modni detalj.

Velika kočnica u prethodnom periodu svakako je bila to što pametni satovi nisu bili bliski klasičnim satovima, što je automatski odvraćalo sve potencijalne kupce kojima je bitan modni aspekat sata. Ko nije stavljao toliki akcenat na izgled pametnog sata i fokusirao se na funkcionalnost, odlučivao se da kupi čak i ne-kružni model. Očigledno je da se u poslednje vreme kvadratni oblici satova zanemaruju i ide se dosta više u smeru kružnih pametnih satova koji su definitivno mnogo zanimljiviji.

Dizajn

Među ređim satovima sa kompletnim kružnim ekranom jeste Huawei Watch sa kojim se družimo nešto duže od nedelju dana. Ova kompanija sa sedištem u Kini u poslednje vreme pokazuje ogromnu ambiciju da se nađe u vrhu sa poznatima kada su u pitanju smartfoni, ali očigledno isti plan ima i za kategoriju nosivih uređaja. Medijska pažnja koju je dobio Huawei Watch je po našem mišljenju svakako opravdana i smatramo da je među najinteresantnijim modelima na tržištu. 

Moramo priznati da smo se više radovali srebrnoj varijanti sa metalnom narukvicom umesto sa kožnom sa kojom je došao naš primerak, ali šta je tu je. Daleko od toga da je naša varijanta neprivlačna, pošto je ovo čisto subjektivna stvar.


huawei_watch_androidwear_12_s.jpg


Kada Huawei Watch bude bio dostupan u decembru u našim prodavnicama, dolaziće sa metalnom brazletnom sa karikama i to u dve varijante - crnoj i srebrnoj. Stvar koja odmah govori da je ovde reč o luksuznom pametnom satu je najpre pakovanje u kojem dolazi. Unutar crne kartonske kutije sa šarom smeštena je još jedna kvadratna kutija koja je obložena crnom veštačkom kožom. Ona se otvara i donosi još veštačke kože unutra, ovoga puta u žućkasto beloj varijanti, zaista kao kada biste kupili neki skupoceni analogni sat.


huawei_watch_androidwear_1_s.jpg


huawei_watch_androidwear_2_s.jpg


huawei_watch_androidwear_3_s.jpg

 

Sam Huawei sat je elegantno izložen u svom pakovanju. Dublje u kutiji nalazi se dokumentacija u kartonskoj futrolici takođe sa kožnom šarom, a ispod je beli 5V 1A punjač i takozvani “pak” za punjenje koji je zapravo magnetna podlogna sa četiri pina koji trebaju da se poravnaju sa kontaktima na poleđini sata. Rešenje za punjenje je u redu, ali smatramo da bi praktičniji bio Qi bežićni punjač kao što recimo koristi Motorola sa Moto360 modelom. Dizajn sata je po našem mišljenju među najboljim trenutno u Android Wear ponudi.


huawei_watch_androidwear_4_s.jpg


huawei_watch_androidwear_5_s.jpg


U našem slučaju to je crna varijanta metalnog kućišta sa crnom kožnom narukvicom, što je po našem mišljenju manje upadljiva varijanta u odnosu na srebrno telo i srebrnu metalnu brazletnu, ali sigurno neko i više preferira ovakav “mračniji” izgled. Odmah se može primetiti krunica koja je ista kao i kod klasičnog sata, kao i kružni dizajn, što je zapravo i bila ideja, da što više izgleda kao vaš regularni sat koji nosite na ruci.

Safirno staklo spreda se svakako isplati u odnosu na klasično staklo, jer ćete sigurno biti u situaciji da negde udarite ekran u neki predmet, a znate i sami da se safir vrlo teško grebe, pa ste sigurni. Safir je ipak jedan od detalja koji je uticao na cenu ovog sata.


huawei_watch_androidwear_6_s.jpg


huawei_watch_androidwear_7_s.jpg


huawei_watch_androidwear_8_s.jpg

Nije preterano tanak, to se odmah primećuje kada se pogleda sa strane, 11.3mm debljina čini ga ipak nešto masivnijim, a govorimo i o 42mm prečniku, tako da ovo nije mali ženski sat. Nije svakako ni najvećeg prečnika, recimo LG G Watch 3 je fizički još veći sa prečnikom od 53.6mm, a ima i manjih satova kao što je LG Watch Urbane koji ima prečnik od 33mm. Moto 360 recimo ima 46mm, pa je sve u svemu Huawei Watch negde na zlatnoj sredini kada su u pitanju dimenzije. Napred su u spuštenom okviru ugravirane crtice koja simbilozuju časove, a pozadi imamo interesantan merač pulsa unutar kružnog staklenog elementa. Ostatak poklopca je naravno metalan i na njemu se nalaze četiri pomenuta kontakta za punjenje.

huawei_watch_androidwear_10_s.jpg


huawei_watch_androidwear_9_s.jpg


huawei_watch_androidwear_11_s.jpg


Pozadi se takođe nalazi i mehanizam za skidanje narukcice, tako da se bez ikakvog alata noktom povuče polugica i kaiš se lako skida i menja nekim drugim, ukoliko to želite. U pitanju je narukvica od prave kože, crna sa spoljašnje i braon sa unutrašnje strane. 

Prilično je udobna, uopšte ne žulja i deluje kvalitetno po našem mišljenju. Za manje zglobove postoji dovoljno rupica da se pritegne, a autor je držao narukvicu na trećoj rupici jer ima manje zglobove, što znači da ima prostora da se zategne i još više, za osobe sa prilično tankim zglobovima. Kako ostatak narukvice ne bi mlatarao slobodno, tu je i omča koja je drži urednom.


huawei_watch_androidwear_18_s.jpg


huawei_watch_androidwear_22_s.jpgU praksi

Prelazimo na konkretnije stvari kao što je recimo ekran, koji je ipak ključni deo gedžeta kao što je pametni sat. U pitanju je AMOLED tip ekrana koji je štedljiviji od LCD-a, i poseduje trenutno najveću rezoluciju među Android Wear konkurencijom, čak 400x400 tačaka. Prilično je oštar sa svojih 286 PPI, prikaz crne boje je odličan, boje su lepo zasićene i na maksimalnom osvetljenju je dosta svetao.

Možda je i previše svetao, skoro nikada nismo imali potrebu da ga držimo na petom stepenu svetline, zapravo često je i minimum bio sasvim dovoljan. Sa druge strane, nepostojanje senzora za automatsko osvetljenje jeste donekle nedostatak, čisto zbog toga da ne moramo da razmišljamo o ručnom podešavanju svetline na dosta jakom suncu nakon izlaska iz tamnije prostorije.


huawei_watch_androidwear_13_s.jpg


huawei_watch_androidwear_14_s.jpg


Prisutan je i ambijentalni režim ekrana, koji može da ostane zauvek uključen uz još manji nivo osvetljenja od minimalnog, ali u tom slučaju prikazuje se samo vreme na ekranu, što znači da ne morate da uključujete ekran samo da biste videli koliko je sati. Kada se okrene zglob da pogledate direktno u sat, ekran se ili ukjljučuje ili dobija jače osvetljenje ukoliko je aktiviran ambijentalni režim. Isto se može uraditi ne samo gestom okretanja zgloba, već i pritiskom na krunicu. Ovaj element takođe parira i kao home taster, pa nas vraća na glavni dizajn prikaza časovnika koji izaberemo sami.


huawei_watch_androidwear_15_s.jpg


huawei_watch_androidwear_16_s.jpg


huawei_watch_androidwear_17_s.jpg


Android Wear je odlična platforma za pametne satove, i drago nam je da se Google uključio u ovu priču kako bi pružio jedan centralni operativni sistem za sat koji će koristiti različiti proizvođači. U suprotnom bi svaka kompanija imala svoju zamisao softvera pa bi razvoj u tom slučaju bio dosta teži. Glavna uloga pametnog sata je ipak dostavljanje notifikacija koje bi inače morali da otvorite na vašem telefonu. Smartfon jeste neophodan kako bi pametni sat vršio svoju funkciju, a kod Huawei Watch modela podržan je i Android i iOS, tačnije 4.3+ Android i iOS 8 pa naviše.

Dakle, notifikacije su ključna stvar u celoj priči oko pametnog sata, a da bismo ih osposobili prvo je potrebno da se upari sat sa telefonom putem Bluetooth veze. Postoji i Android Wear aplikacija u Google Play prodavnici koja olakšava taj proces, ali i nudi kontrolu nad nekim opcijama pametnog sata. Recimo, iz nje je moguće promeniti Watchface, odrediti aplikacije za određene akcije, isprobati neke od mogućnosti sata, pogledati tutorijal, itd.


huawei_watch_androidwear_26_s.jpg


huawei_watch_androidwear_19_s.jpg


huawei_watch_androidwear_20_s.jpg

 

Ceo Android Wear se zasniva na principu kartica i prevlačenja prsta u određenim smerovima. Recimo kada vam stigne mejl, sat zavibrira i na glavnom ekranu dobijete u dnu ekrana traku koja sugeriše koji je tip notifikacije u pitanju. Naravno, moguće je pročitati ceo mejl, a za to je potrebno povući notifikaciju nagore da je otkrijemo potpuno ili da šaltamo kroz više mejlova, a klikom se otkriva njegov pun sadržaj. Isto važi i za Twitter notifikacije, Hangouts, Facebook, Whatsapp, itd. Sat nas takođe obaveštava i o predstojećim događajima iz kalendara, podsetnicima, vremenskoj prognozi, letovima… 

Sve te informacije sada imate na zglobu svoje ruke, bez vađenja telefona iz džepa. Pošto sat nema tastaturu, postoji opcija da bilo koju notifikaciju otvorimo na telefonu, ili da odgovorimo na nju uz pomoć Google Now opcije, uz pomoć ugrađenog mikrofona. Naravno, komande odgovaranja su na engleskom jeziku.


huawei_watch_androidwear_21_s.jpg


huawei_watch_androidwear_24_s.jpg


Postoji dosta mogućnosti sata sa Android Wear platformom, recimo da odbijemo ili da se javimo na poziv, ali pošto nema zvučnik uključuje se spikerfon na telefonu. Drugi scenario je kad zaturiite telefon, pa ga uz pomoć sata možete pronaći tako što ćete ga pozvati i telefon će zvoniti. Postoji i Alarm opcija gde možete namestiti da sat vibrira i tako da vas probudi ili podseti da obavite nešto, mada za to postoji Google Now gde možete da kažete šta tačno treba sat da vas podseti.

Fitnes opcija je svakako deo razloga zašto ljudima treba pametni sat, a tu je nekoliko mogućnosti, kao korišćenje Daily Tracking aplikacije na satu ili Google Fit-a. Obe aplikacije imaju mogućnost beleženja pređenih koraka, razdaljine, promene visine, kalorija, itd. Za puls se može koristiti ili Heart rate aplikacija, ili Google Fit.

Imamo tajmer, štopericu, možemo da kontrolišemo muziku, što je korisno recimo dok trčite jer ne morate da vadite telefon iz džepa. Postoji i Google Translate aplikacija na satu, gde kažete nešto na određenom jeziku i to je moguće prevesti u tekstualnom obliku na drugi jezik. Posebno je interesantna Google Maps aplikacija, gde direktno na satu možete gledati mape i zadavati putanje do željenog cilja, i pratiti putanju direktno na satu. Pošto nema ugrađen GPS, lokacija se oslanja na GPS smartfona sa kojim je sat povezan. Performanse su dobre, 90% vremena je gladak, onih preostalih 10% pomalo uspori, tačnije animacije postanu usporenije.


huawei_watch_androidwear_25_s.jpg


Google Now je koristan za odgovoranje na mejlove i poruke, ali i da saznate određen tip informacija koji se direktno prikaže na vašem satu. Pošto poseduje WiFi, ovo je moguće uraditi čak i kada nije povezan smartfon putem Bluetootha. Pametni sat donosi sve bitne informacije sa smartfona, pa je ipak on ključna stvar pri korišćenju. U prevodu, treba vam telefon, ali ćete ga uz pametni sat ređe vaditi iz džepa.

Kakva je baterija na Huawei Watch modelu? Ne možemo reći da je sjajna, nedostatak koji pametni satovi i dalje imaju jeste da ćete morati skoro svake večeri da ih punite. Uglavnom smo završavali dan sa 15% preostale baterije, ali se sa dosta češćim korišćenjem dešavalo da nam pre večeri nestane baterije, pa sat mora ići na punjenje. Srećom, punjenje je dosta brzo pa se cela baterija napuni za manje od 60 minuta.


huawei_watch_androidwear_23_s.jpg

Demonstracija sata:Zaključak

Huawei watch je izuzetno zanimljiva sprava, baš kao i drugi pametni satovi, ali ono po čemu se svakako ističe je to što izgleda kao klasičan sat i ima dosta privlačan dizajn. Dopada nam se to što je ekran kružnog oblika, nema isečen ekran kao Moto 360 sa crnim elementom u dnu koji liči na bušnu gumu. Ekran je odličan, vrlo oštar, prikazuje lepe boje, svetao je, crna boja je zaista crna, ali bismo voleli da je prisutan i senzor za automatsko osvetljenje. Vrlo je kvalitetno izrađen, kožna narukvica kod ove varijante je udobna i lako može da se zameni. Android Wear se odlično snalazi sa svim vrstama notifikacija i obaveštenja, nismo primetili nikakve bagove ili veće nedostatke.


huawei_watch_androidwear_nagrada.jpg

Dobra stvar je što ekran može biti stalno uključen sa vrlo niskim osvetljenjem, pa nije potrebno uključivati ga da vidimo koliko je sati. Performanse su vrlo dobre, dešava se da uspori, ali to je retkost. Safirno staklo nam je pružalo osećaj sigurnosti protiv grebanja, ali zbog istog je i cena sata povećana. Huawei Watch nije jeftin sat, nešto je skuplji, ali opravdava to svojom elegancijom i specifikacijama. Da li je savršen? Nije, autonomija još treba da napreduje na pametnim satovima i možda satovi mogu da postanu još tanji. U ovom trenutku, Huawei Watch je najbolji Android Wear model koji se može naći u ponudi, a od decembra stiže i kod nas - verujemo da ima pojedinaca koji ga ćekaju sa nestrpljenjem.

Prednosti

- Oštar, svetao, lep AMOLED ekran
- Pun krug, safirno staklo
- Android Wear platforma
- Dobre performanse
- Lep dizajn i odličan kvalitet izrade

Mane

- Nema ambijentalni senzor
- Visoka cena

Očekivana cena: oko 65.000 RSD za varijantu za metalnom narukvicom - oko 539 evra

Sat na test ustupio Huawei.


Komentari

0 Dodaj komentar

TalkBand B1 – Tehnologija u službi boljeg života

Test: Jawbone UP3

10104
10105
10106
10107
10108
10109