Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei P10 (Video)

17.03.2017 11:51 | 1455 Mobile
Test: Huawei P10 (Video)

Huawei se ne šali. Ko god sumnja u to, neka samo odradi kratak test: neka se zapita gde je Huawei bio pre 7, 8 godina, kakvi su im vodeći uređaji bili tada. Njihovi današnji flegšip uređaji su apsolutno konkurentni i postaju sve poželjniji, što je i logično kada se uzmu u obzir njihov kvalitet izrade, dizajn i performanse - pritom, i cene sve ovo prate u stopu. Namere Huawei-a da postane svetski lider ne smeju se uzeti olako - ostvarili su većinu planova, i stvorili osnovu za dalji napredak.

Huawei P10

Miroslav Nikolić

Od praktično lokalnog proizvođača sa početka ove decenije (kada su u pitanju mobilni telefoni, naravno; na polju telekomunikacione opreme je Huawei značajan igrač već duže vreme), dospeli su do pozicije trećeg po broju prodatih uređaja, a po sopstvenim navodima - napadaju i prvo mesto! Huawei već nekoliko godina ima sopstvenu produkciju čipseta za mobilne uređaje, pokrivajući njom ceo proces: od dizajna do ugradnje u konkretne modele. Samim tim, ne zavise od uspeha Qualcomm-a ili MTK-a, i praktično kontrolišu kompletan proizvodni proces svojih uređaja, prilagođavajući kroz njega softver hardveru i obratno (slično radi i Apple), što kasnije dovodi do toga da se manje vremena i resursa gubi na dorađivanje softvera u finalnim verzijama, i dobijaju se bolje performanse uređaja u odnosu na one kod kojih je softver morao biti dodatno dorađivan ne bi li se iz hardvera mogao izvući maksimum.Ova sloboda u razvoju novih smartfona dovela je Huawei u situaciju da za kratko vreme bude u stanju da proizvedu zaista kvalitetne uređaje, po svima parametrima. Tako je i na samom MWC sajmu u Barseloni, gde je bio predstavljen, Huawei P10 privukao možda i najviše pažnje od svih predstavljenih uređaja, uz LG G6. Da razloga za tako nešto ima - ne možemo da osporimo: sam pogled na specifikacije P10 je uzbudljiv, ali tek kada se telefon uzme u ruke, nastupaju oduševljenja, koja se protežu i na samu upotrebu ovog smartfona... Šta nam se to sve tako svidelo, a šta možda i nije - pročitajte u narednim pasusima!


Raspakivanje i dizajn

Već po samom pakovanju P10 modela, lako se stiče utisak da se radi o uređaju visoke klase: kutija ima interesantan mehanizam otvaranja, gde se poklopac, rasečen po sredini, razdvaja ka stranama, otvarajući tako prostor u kome leži sam telefon. Kada se kutija nalazi u zatvorenom položaju, nema pak bojazni da će nešto iz nje možda ispasti, imajući u vidu da se delovi poklopca po sredini drže spojenima pomoću magneta koji je ugrađen u obe strane. Zanimljiv koncept, i vrlo kreativan - detalj koji je teško ne zapaziti, a posebno znači imajući u vidu da se radi o modelu koji nije jeftin.


huawei_p10_1_s.jpg


Sadržaj kutije "upada u oči" - pored toga što su vrlo zanimljive zasebne kutije i pregrade u kojima se elementi pakovanja nalaze, prisutno je tu praktično sve što bi kupac mogao poželeti. Pored uputstava za korišćenje uređaja, USB-type-C kabla, adaptera za struju, iglice za vađenje kartice i slušalica, tu su i fabrički zalepljena folija na uređaju, kao i plastični cover, logično - perfektnog naleganja na P10 i visokog kvaliteta izrade. Na polju prodajnog pakovanja zaista samo pohvale za Huawei.


huawei_p10_2_s.jpg


Kada dođemo do onog glavnog, tj. kad uzmemo telefon u ruke, i počnemo njega da zagledamo - na par trenutaka, sve okolne pojave padnu u drugi plan. P10 zaista ostavlja zavidan prvi utisak na korisnika - ništa manje nismo ni očekivali, znajući da je u pitanju naslednik modela P9, koji je i sam postavio određene standarde na polju dizajna (pre svega tu mislimo na postavku dveju kamera na poleđini telefona). No, da ne bi bilo previše priča o pukom "prepisivanju" dizajna sa prethodne generacije, Huawei je primetno izmenio svog ovogodišnjeg pulena, ostavivši pojedine dizajnerske odrednice, i to one najuspelije. Na taj način, nije načinjen preteran iskorak od dizajnerskog pravca koji ova serija prati, ali je udahnuta svežina koju svaki novi skupoceni uređaj prosto mora da poseduje, kao opravdanje za mukom zarađeni novac kupca koji ga je za njega dat.


huawei_p10_3_s.jpg


Pre svega, ivice ovogodišnjeg Huawei-evog flegšipa nešto su zaobljenije, i malo bolje prijanjaju u ruku korisnika. Daleko od toga da je P9 bio oštrih ivica, ali razlika ipak postoji, a kada se u obzir uzme da je P10 i uži skoro 2mm od svog prethodnika, ergonomija je za nijansu bolja, i samim tim i baratanje telefonom jednom rukom. Uz to, dok je kod P9 sa strana bio prisutan metalni ram koji se odlično uklapao tj. nastavljao na ostatak telefona, kod P10 imamo strane telefona izlivene sa zadnjim delom u unibody stilu, te je upravo tako postignuto da prelaz bude nešto obliji. Naravno, kvalitet izrade je i ovde prosto besprekoran. Nema reči ni o najmanjim mikrozazorima, preciznost je na vrhunskom nivou, a i sami materijali odišu duhom premium nivoa. Štaviše, završna obrada leđa telefona je izvedena tako da presijavanje metala, u zavisnosti od boje, daje svakom modelu poseban elegantni nastup, a kako je površina ipak matirana, telefon ne klizi iz ruku, niti na njemu ostaju otisci prstiju.


huawei_p10_11_s.jpg


Rešenje za perfektno uklapanje oba modula kamere sa ostatkom leđa telefona preneseno je na P10 sa njegovog prethodnika uz minimalne modifikacije: na P9 je komad stakla koji je pokrivao module, blic i senzore kamere bio pravougaonog oblika sa zaobljenim ćoškovima, a njegov naslednik ima podsečen donji kraj, dok je gornji obliji, ne bi li se zgodnije pripojio uz jednu od plastičnih antena uklopljenih u metalnu površ stražnjeg dela telefona radi boljeg prijema bežičnih signala - druga je, logično, sa donje strane. Zadnja strana telefona sadrži samo jos Huawei logo, otprilike na jednoj trećini od vrha telefona, tačno naspram Volume Rocker-a, koji je sa desne strane telefona, odmah iznad Power Button-a. Dugme za startovanje uređaja zanimljivo je dizajnirano: vrh, tj. površ koja se pritiska, je iste boje kao i telefon, dok su mu bočne strane u drugoj nijansi - naš testni primerak, crni, ima Power Button crvene boje, što izaziva zanimljiv efekat kada se telefon gleda sa te strane.


huawei_p10_8_s.jpg


Sa leve strane, P10 ima samo otvor za kombo-slot: dve SIM-kartice, ili samo jedna, ali uz microSD karticu. Ni gore nema mnogo sadržaja: tu je samo sekundarni mikrofon, dok je dole već dosta veća gužva. Pored Type-C USB ulaza zatičemo dva šrafića, sa obe strane po jedan, tu su i "rupice" iza kojih se skrivaju zvučnik i primarni mikrofon, kao i 3.5-mm ulaz za slučalice: detalj koji će obradovati mnoge protivnike novog trenda koji je Apple uveo u svet smartfona, a pojedini proizvođači ispratili.


huawei_p10_7_s.jpg


Sa prednje strane uočavamo i najveću promenu u odnosu na prethodnika: senzor otiska prsta više nije pozadi, nego ispod ekrana, i pored te uloge, obavlja i posao ne samo Home, nego i ostalih tastera. Naime, ukoliko korisnik odabere da nema On-Screen navigacione testere, kratak pritisak na senzor predstavlja Back komandu, duži pritisak je Home, a "svajp" zdesna na levo je Recents. Dakle, postavka slična kao kod pojedinih Meizu smartfona, s tim da je osnovna razlika u tome što taster nema fizičkog hoda, tj. fiksan je i sva interakcija sa njim je taktilna. Zaobljenog je oblika, i u ulozi senzora otisak prsta je izvrsan: ne znamo kako to Huawei postiže, ali njihovi čitači otiska rade nestvarno brzo. Nismo, naravno, ni pokušavali da izmerimo koliko to vremena treba od spuštanja prsta na senzor do otključavanja ekrana, ali merenje bi bilo u stotinkama, i to, verujemo - jednocifrenim!


huawei_p10_5_s.jpg


Iznad 5.1-inčnog ekrana se primećuju samo otvor zvučnika za razgovore i prednja kamera - senzori osvetljenja i udaljenosti i LED lampica su vešto ušuškani u okoliš, bar na crnom modelu. Za razliku od trenda koji će ove godine biti na snazi, kako stvari stoje nakon MWC-a i tone leak-ova vezanih za Samsung Galaxy S8, P10 ima određen prostor prisutan kako ispod tako i iznad ekrana, i to simetrično, dok su bezeli sa strana svedeni praktično na minimum.

Po našem mišljenju, Huawei svakako nije preterao sa neiskorišćenim prostorom, a estetska komponenta je pogođena - iako se ne može osporiti da određenih sličnosti sa modelom proizvođača iz Kupertina ima, P10 ima i dosta "svojih" pojedinosti, koje ga čine prepoznatljivim i vrlo dopadljivim. Kada se na to dodaju vrhunski materijali, prefinjen odsjaj koji emituju, perfektna izrada i elegantne linije ovog telefona, definitivno zaključujemo da se radi o lepotanu, koga će mnogi korisnici kupiti dobrim delom zbog izgleda, iako ovaj uređaj poseduje i mnoge druge kvalitete.

 

 

Arsenije1986 Novi član postova: 19
Da
marinko98 Član postova: 2096
Da li je ta aplikacija "Open Camera" od Mark Harman programera?
Послато са HTC One M9
Arsenije1986 Novi član postova: 19
Citiram korisnika: blue moonIpak je ono slika sa stock kamere.Zamalo se istripovah da custom kamera moze da napravi bolju sliku.U najmanju ruku su ponekad iste.
Hehe, aj sto sti istripovao sebe, nego si i mene... Kazem ti, kad budem isao malo po gradu onda cu bas da islikam sve zivo sa open (mozda i uporedo sa stock), pa da vidimo koja se bolje snalazi. Mada mi se ostrina i fokus definitivno mnogo vise svidjaju na open kameri.
Arsenije1986 Novi član postova: 19
U sustini da, nocne su slikane sa tripodom u modu night shot postavljenom na auto. Mislim da ima i poneki hdr, ali se ne secam jer je bilo pre par meseci. Bas sam postavio slike koje sam slike u razlicitim uslovima, dan i noc, suncano i oblacno, i u par modova. U pocetku sam slikao sve sa standardnim kolor modom, zatim u ovo zadnje vreme sam primetio da je smooth color opcija meni licno bolja, dok vivid ima previse jake boje. Inace i P10 pati pomalo kao i vecina telefona od nedoslednosti, kao da ima svoju licnost. Jedan dan su sve slike super, boje kontrasti sjajni, vec neki drugi dan u skoro identicnim uslovima i kao da je neki drugi telefon. Jedini uredjaji koji su po meni skoro savrseni, pogotovo metodom point and shoot, su pixel 1 i 2. Dvojka mi izgleda nenormalno dobro. Nazalost, kec je bio preskup, a sada je dvojka em preskupa em nema ulaz za slusalice, a to je nesto sa cim ne mogu da se pomirim. Nego, da se vratim na P10. Mislim da ume prelepe slike da uhvati a i da se zbuna, ali se nadam da ce softver da ispravi te mane, kada bude stigao EMUI 8.
blue moon Član postova: 4178
Ipak je ono slika sa stock kamere.Zamalo se istripovah da custom kamera moze da napravi bolju sliku.U najmanju ruku su ponekad iste.

Test: ASUS ZenFone 3 Max (Video)

Test: Coolpad Cool S1 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109