Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei P10 Plus (Video)

14.06.2017 13:56 | 1217 Mobile
Test: Huawei P10 Plus (Video)

Čak i ako ne računamo Huawei podbrend Honor, kineski proizvođač zaista pokriva ceo spektar proizvoda u sferi Android smartfona. Model koji je ponudu upotpunio prethodne godine je P9 Plus - naime, P serija telefona već godinama predstavlja flegšipe u klasi telefona displeja dijagonale ~5, dok su Mate uređaji okrenuti onima koji više vole fablete. No, kako su se modeli displeja dijagonale 5.5 poprilično rasprostranili i uspostavili kao relevantni za veliki deo kupaca, Huawei je morao da odreaguje i pokrije i pomenutu veličinu u najvišim cenovnim krugovima.

Huawei P10 Plus

Miroslav Nikolić

Tako je P serija dobila Plus modele, čiji je P10 Plus tek drugi predstavnik, ali već prilično etabliran i poželjan. To nas ne čudi preterano, imajući u vidu njegove tehničke karakteristike i dizajn, kao i činjenicu da je i P9 Plus bio zaista odličan uređaj, a da je, logično, bilo neophodno njegovog naslednika unaprediti, a pritom postaviti u ravan sa "običnim" P10.

Štaviše, P10 Plus je dobio i par unapređenja u odnosu na "mlađeg brata", i tu ne mislimo samo na razlike u veličini ekrana i kapacitetu baterije. Displej je dobio i veću rezoluciju, pa čak i pojedine druge malo bolje karakteristike, a uz to postoje i detalji vezani za kameru koji stavljaju Plus model u prvi plan. Naravno, ne treba izostaviti ni delimičnu vodootpornost (P10 Plus je splash-resistant), koja bar donekle štiti od nepoželjnih situacija sa vodom i sličnim tekućinama. I dalje nismo zaboravili pozitivan utisak koji je na nas ostavio P10, te su stoga očekivanja pred druženje sa Plus varijantom bila postavljena visoko. Nezahvalna startna pozicija za sam uređaj - što ne znači da finalna neće biti baš ona priželjkivana.Raspakivanje i dizajn

Kutija P10 Plus, sa vratima koja se otvaraju poput kapije velelepne hacijende, a koja u zatvorenom položaju drži magnetna sila - odmah nam je nagovestila da će i sadržaj biti prilično izdašan. I zaista, pored uputstava za korišćenje uređaja i iglice za otvaranje kombo-slota za SIM- i microSD-kartice, tu su i dizajnerski privlačne slušalice, providni plastični kejs (doduše, matirano providan), kao i adapter za struju i USB-kabl. Sistem za punjenje koji čine potonja dva, dobio je naziv PowerCharger: radi se o Huawei-evom rešenju za brzo punjenje, i da bi ono radilo, mora se koristiti baš kabl iz kutije, koji inače ima klasičan USB-ulaz sa jedne (i to, začudo, 2.0 verzije), a type-C sa druge strane.


huawei_p10_plus_2_s.jpg


Pored prikladnog sadržaja kutije koja sa njim dolazi, tu je i telefon. Jednostavno, radi se o prelepom uređaju. Istina, dizajn koji donosi donekle je poznat, Huawei nije promenio koncepciju, ali je izmenama određenih detalja uspeo da donese svežinu i prepoznatljivost svom novom pulenu. Staklena pozadina na kojoj obitavaju kamere u ovogodišnjoj iteraciji nešto je drugačijeg oblika, ivice uređaja su zaobljenije i, naravno, čitač otiska prsta sada je sa prednje strane. Dakle, suptilnih i nešto manje suptilnih promena ima, ali je vizuelni koncept zadržan i opšti utisak o izgledu telefona je i dalje vrhunski – ako ne i nešto viši no kod prethodnika.


huawei_p10_plus_3_s.jpg


Takvom utisku pomažu i solidna ergonomija i top materijali korišćeni u izradi ovog smartfona. Istina, P9 Plus je bio nešto kraći (oko jednog milimetra), ali njegov naslednik je iste debljine i pritom malo uži, te ga je lakše držati u šaci i doseći i najudaljenije delove ekrana – čak i jednom rukom, iako to neće biti lako baš svim potencijalnim korisnicima. Ergonomiji doprinosi i matirana metalna površina bokova i leđnog dela telefona, usled koje on sigurno leži u ruci, bez mnogo klizanja, i bez otisaka prstiju. Premium osećaj zaista je sveprisutan, a usled fantastično precizne izrade, uređaj deluje kao vrlo izdržljiv i čvrst.


huawei_p10_plus_8_s.jpg

huawei_p10_plus_9_s.jpg


Kao i na manjem P10, staklena površina koja štiti sočiva kamera, nije više četvrtastog oblika sa zaobljenim ivicama, nego je zasečena sa donje strane uz obliju gornju liniju, koju prati antena (još jedna prati donju ivicu telefona). Dva sočiva prati i dual-LED blic, senzori za autofokusiranje, kao i informacije o blendi, koja se razlikuje od one na P10, o čemu će više reči biti u odeljku o samoj kameri. Pozadi je još samo logo proizvođača, negde po sredini gornje polovine uređaja.


huawei_p10_plus_6_s.jpg


Spreda je, kako smo i napomenuli, najveća promena u vidu senzora otiska prsta ispod ekrana. Pored toga što je zamenio njegov logo, kako nas je Huawei i navikao – radi nestvarno brzo. Kako to ovaj proizvođač postiže nismo sigurni, ali ponekad smo imali utisak da otključava telefon i pre punog dodira prsta i osetljive površine… Iznad ekrana je naravno zvučnik, kome su sa leve strane redom senzori osvetljenja i udaljenosti, prednja kamera i LED lampica za notifikacije.


huawei_p10_plus_4_s.jpg


Desno su Power button (posebne reljefne strukture i boje koja ga ističe) i Volume rocker, dok je leva strana gotovo prazna – na njoj je samo kombo-slot za kartice. Na donjoj strain je mnogo veća gužva: tu su 3.5mm ulaz za “sluške”, USB-C otvor, glavni mikrofon, kao i zvučnik za zvono i multimediju. Pomoćni mikrofon je sa gornje strane, pored IR blastera.


huawei_p10_plus_5_s.jpg


Iako će na i na samim slikama definitivno telefon izgledati privlačno i skladno, teško nam je da prenesemo utiske o njegovom izgledu u pravoj meri. Tokom kompletnog trajanja našeg testa, privlačio je pažnju svih koji su imali priliku da ga vide i “pročačkaju”, a svakako i našu, navodeći nas na možda i pokoji tren upotrebe više no što nam je bilo neophodno. Huawei zaista poslednjih godina pojam premium diže na novi nivo, dodeljujući svojim vodećim telefonima poželjan status koji su donedavno imali isključivo proizvođači nešto duže prisutni na tržištu …

BitrAtE Član postova: 2457
A zasto ne bi? Skroz legalan update posle koga dobijate regularno OTA updateove.
Sent from my P10 using Tapatalk
Bogi79 Član postova: 1130
Ja ne bih lično odatle radio update, to jest ne bih skidao. Evo ti ovaj link, pa odavde skidaj
--- link ---
Ne znam koja je verzija kod tebe trenutno.
Huawei Mate 9
Goxy Član postova: 3144
Citiram korisnika: AlexandarZa p10 plus b162 firmware može da se instalira preko firmware finder aplikacije, ko ne može da čeka OTA updateSent from my VKY-L09 using Tapatalk
A jel probao neko ovaj tip instalacije. Jel to svuče onaj zip fajl u downloads ili je slično kao OTA? Poslato sa Huawei P10 Plus DS uz pomoć Tapatoka
mmsandi Član postova: 3298
Ni meni nije bitno. Meni je važno ovo što ja čačkam da može cio dan. Ostalo me ne zanima.
Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
BitrAtE Član postova: 2457
Trenutno je 2h SOT-a na 70%, ali me interesuje, sta je to bitno leba vam? Ja telefon koristim za telefoniranje najvise, jutros sam pricao ko zna koliko a to nije registrovano jer proximity ugasi ekran. Uz to mi je konstantno upaljen 4G/WiFi, osvjetljenje na auto, ma prezadovoljan.
Sent from my P10 using Tapatalk

Essential, sledeći veliki igrač mobilne industrije?

Test: HTC U Play (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109