Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei MediaPad M5 Lite

28.11.2018 08:34 | 0 Mobile
Test: Huawei MediaPad M5 Lite

Tablet kao kategorija još uvek daje znake života, a jedan od takvih "znakova" nam stiže iz Huawei-a

Ivan Mančić


O velikim promenama koje se konstantno dešavaju u industriji i tržištu elektronskih uređaja, verovatno najbolje govori kategorija tablet računara. Tableti su se pojavili i za kratko vreme doživeli ogromnu popularnost, toliku da je praktično svako u nekom momentu posedovao makar jedan. Koliko brzo su doživeli ekspanziju, još brže su doživeli i pad, pa iako se ne može reći da je kategorija potpuno nestala, broj novih modela koji se pojavljuju je u odnosu na nekadašnje stanje praktično sveden na minimum. Ovo je najpre uzrokovano evolucijom mobilnih telefona, koji su usled tehničkog napretka dobijali sve veće ekrane, izdržljivije baterije i bolje performanse - tri stvari koje su tablet računare zapravo i odvajali od njih. Samim tim, tablet je praktično “preživeo” samo u kategoriji modela sa većim dijagonalama, 10 i 12”, koja i dalje nudi određene prednosti u odnosu na mobilni telefon, najpre po pitanju preglednosti i donekle autonomije baterije. U njoj su naravno neprikosnoveni Apple iPad i iPad Pro modeli, najpre zbog snažnog ekosistema i odličnih aplikacija, dok se Android još uvek nekako drži, najpre u kategoriji povoljnijih i modela srednje klase.


Nama je na test stigao upravo jedan od takvih tableta iz kompanije Huawei, a pod oznakom MediaPad M5 Lite. U pitanju je 10.1” tablet čija se cena u inostranstvu kreće oko 230€, a kod nas je dostupan samo u ponudi domaćih operatera, naravno zahvaljujući činjenici da je u pitanju tablet sa SIM karticom i LTE konekcijom.

Dizajn

MediaPad M5 Lite dolazi u uobičajeno jednostavno i elegantnom pakovanju karakterističnom za Huawei, ovog puta u beloj boji. U njemu vas pored tableta očekuje i brzi punjač, USB-Type C kabl, kao i kratko uputstvo.

mediapadm5lite01_resize.jpg


Sam tablet je relativno kompaktnih dimenzija za 10.1” dijagonalu, što ostavlja lep utisak pri držanju u ruci. Debljina tableta je svega 7.7mm, a poput nekih mobilnih telefona, ivica tableta je zaobljena, što dodatno doprinosi utisku tankog uređaja. S druge strane, sa 475g, tablet nije naročito lagan, mada zbog težine deluje relativno robustno. Oko ekrana je i okvir od oko 1cm sa svake strane, koji na sredini gornjeg dela krije i prednju kameru, a na sredini donjeg fizički, t.j. senzorski home taster koji krije i čitač otiska prsta.

mediapadm5lite02_resize.jpg


Leđa i okvir su izrađeni od plastike, čija završna obrada doduše podseća na metal, a koja daje solidnu čvrstinu uređaju, bez uleganja, iako je naravno moguće izazvati blago krckanje pri grubljoj upotrebi. Iako nema neku primetnu teksturu, plastika nije naročito klizava, što je dobro, jer to često ume da bude problem pri korišćenju uređaja ovog tipa. Izgled zadnje strane je relativno jednostavan, a “šmek” mu daju samo Huawei i Harman/Kardon logotipi na sredini, blago izbočena kamera u gornjem desnom uglu, kao i linija pri vrhu koja najverovatnije krije GSM antenu.

mediapadm5lite03_resize.jpg


Obzirom da je u pitanju relativno povoljan model, on svakako ne pripada klasi izdržljivih uređaja, pa je poželjno pripaziti malo pri upotrebi kako bi se izbegle ogrebotine koje se mogu pojaviti na leđima, naročito ukoliko tablet često držite položen na stolu i pomerate ga po njemu. U specifikaciji nije navedeno ni koji tip zaštite poseduje ekran, odnosno da li je 2.5D staklo Gorilla Glass ili nekog sličnog tipa.

mediapadm5lite04_resize.jpg


Na spoljnoj ivici je najzanimljivije, pa se na desnoj strani nalaze dva tastera za kontrolu jačine zvuka i uključivanje/buđenje uređaja. Sa gornje i donje strane su rupice ispod kojih se kriju mikrofon i zvučnici (čak četiri), dok se na levoj strani nalaze 3.5mm konektor za slušalice, USB Type-C konektor i kombinovani slot koji drži jednu SIM i jednu microSD karticu.

Ekran i zvuk

mediapadm5lite08_resize.jpg


Kao i na svakom tabletu, daleko najveći deo uređaja čini sam ekran, pa je on ujedno i najbitnija komponenta za dobar ugođaj u radu. U slučaju Huawei M5 Lite u pitanju je ekran IPS tipa dijagonale od 10.1” i rezolucije od 1920x1200 piksela. Odnos stranica od 16:10 nudi dobar kompromis između 16:9 formata koji je idealan za video sadržaje i 4:3 koji je uglavnom zgodniji za web i elektronske knjige. Sa gustinom prikaza od 224 piksela po inču, oštrina slike je više nego solidna i mislimo da je rezolucija dobro odabrana da pruži dobar prikaz bez nepotrebnog povećavanja hardverske zahtevnosti i cene uređaja.

mediapadm5lite10_resize.jpg


Pored kontrole dodirom, odnosno prstima, M5 Lite podržava i Huawei M-Pen lite olovku, koja doduše nije deo pakovanja, a koja omogućuje vrlo intuitivan unos kako teksta (uz automatsko prepoznavanje rukopisa), tako naravno i u aplikacijama za crtanje. Olovka podržava i do 2048 nivoa pritiska, što je detalj koji će naročito načiti onima koji se bave dizajnom.

mediapadm5lite16_resize.jpg


Što se kvaliteta ekrana tiče, M5 Lite je na našim testovima pokazao prilično visoko maksimalno osvetjenje od čak 489.5 nita, što mu pored odlične vidljivosti na dnevnom svetlu obezbeđuje i vrlo dopadljiv prikaz. Kontrast od 1456:1, koji je u višem delu soektra kada su IPS paneli u pitanju takođe ukazuje na to da je iskorišćen prilično dobar panel, naročito za ovaj cenovni rang.

mediapadm5lite37_resize.jpg


U opcijama uređaja je dostupna i kontrola podešavanja temperature boja ekrana, pa prikaz možete lako prilagoditi onom što vam najviše odgovara ili koristiti jedan od modova (Default, Warm, Cold). Od tri predefinisana moda boja, Warm je najtačniji sa DeltaE od 5, što doduše i nije naročito tačno, pa je jasno da je Huawei više išao na vizuelno uzbudljiviji prikaz koji će dati bolji utisak pri gledanju videa ili igranju igara.

mediapadm5lite30_resize.JPG


U skladu sa tim je i zvuk, koji je dizajniran u saradnji sa harman/kardon-om. Ovaj sistem se sastoji od 4 zvučnika, po dva u uglovima sa gornje i donje strane, što Huawei naziva Quad Stereo sound. Zvuk je vrlo solidnog kvaliteta, koliko to naravno može da proizvede uređaj od 7.7mm, pa je tonski balans dobar, iako tablet naravno nije u mogućnosti da reprodukuje niske frekvencije na nivou nekih većih rešenja, što se od njega istina i ne očekuje. Usled pozicioniranja zvučnika, zvuk je najbolji kada se tablet postavi leđima na površinu stola, što daje najbolju zvučnu sliku, kao i najveću glasnoću.

Hardver i softver

Sa hardverske strane, M5 Lite pokreće Kirin 659 chipset koji smo viđali između ostalog i na P20 Lite telefonu. U pitanju je Octa Core procesor sa četiri jača i četiri energetski efikasnija jezgra. Obzirom na cenu i veći ekran, nije realno očekivati neki jači čipset u ovom tabletu, poput npr. Kirin 970 koji je debitovao u nekim od ovogodišnjih telefona srednje klase.

mediapadm5lite06_resize.jpg


Ipak, zahtevnije igre poput PUBG Mobile rade ok sa nižim nivoom detalja, dok manje zahtevne poput Fife recimo ne predstavljaju neki izazov za
Mali-T830 MP2 grafički čip, pa vlasnici ovog tableta neće ostati uskraćeni ni za igranje igara, dok se tablet uz 3GB RAM memorije sasvim dobro snalazi u svim ostalim zadacima i pruža korektne performanse za većinu potreba. Što se skladišnog prostora tiče, na raspolaganju je 32GB, a u slot u kome se nalazi i SIM kartica, pored nje možete dodati i microSD karticu do 256GB radi proširenja raspoloživog prostora.

mediapadm5lite09_resize.jpg


Što se operativnog sistema tiče, u pitanju je Android u verziji 8.0, sa Huawei EMUI 8.0 interfejsom. 
Interfejsi različitih proizvođača su stvar ukusa, a EMUI 8.0 je naizgled vrlo jednostavan, takoreći “vanilla”, sa početnim ekranom koji ne poseduje klasičan App Drawer, već su sve aplikacije dostupne skrolom levo i desno.

mediapadm5lite36_resize.jpg


Nasuprot ovoj jednostavnosti “out of the box”, ispod haube se nalazi dosta dodatnih podešavanja koja će vam omogućiti da interfejs prilagodite svojim potrebama. Na primer, moguća je promena stila početnog ekrana i dodavanje App Drawer-a za one koji ga preferiraju, kao i izbor navigacije sa 3 softverska tastera, putem navigation dock-a ili samo putem fizičkog tastera.

mediapadm5lite35_resize.jpg


Odziv sistema je odličan, mada je to i za očekivati, pošto odavno nismo videli Android uređaj koji je spor po ovom pitanju. Broj preinstairanih aplikacija koje dolaze uz tablet je sveden na minimum, pa će vas pored Facebooka, odlične Huawei Music aplikacije i nekoliko igara dočekati još par edukativno-zabavnih aplikacija namenjenih deci, kao i Ebay i Netflix.

mediapadm5lite34_resize.JPG


Naravno, kao i od svakog mobilnog uređaja, neizbežne su i dve kamere, ovog puta od po 8MP sa prednje i zadnje strane. Ugrađene kamere su doduše vrlo skromnih mogućnosti i rekli bismo tu više da posluže kad baš zatreba, najpre za video komunikaciju putem npr. Skype-a. U tu svrhu prednja kamera radi sasvim korektno u prostoriji sa dovoljno svetla, dok zadnja kamera prosto nije na nivou na koji smo navikli makar kad su telefoni ove kompanije u pitanju.

mediapadm5lite18_resize.jpg

mediapadm5lite19_resize.jpg

mediapadm5lite17_resize.jpg


Fotografije nisu naročito detaljne, a pri iole slabijem osvetljenju prisutan je i nešto veći nivo šuma. Poput drugih Huawei uređaja, u kamera aplikaciji je dostupan priličan broj opcija, od snimanja pokretnih fotografija, suptilnog AI ulepšavanja, kontrole glasom i osmehom, kao i modovi sa Pro varijantama koje nude manuelnu kontrolu, HDR, panorama, timelapse i drugi. Obe kamere su u mogućnosti da snimaju i video Full HD rezolucije. Čiji je kvalitet u skladu sa onim što nude i fotografije.

mediapadm5lite38_resize.jpg


Od ostalih stvari, vredi pomenuti i senzore poput čitača otiska prsta koji se nalazi na fizičkom tasteru, senzor osvetljenja za automatsko prilagođavanje svetline ekrana, magnetometar, akcelerometar, kao i naravno GPS, Glonass i BDS prijemnike za pozicioniranje. 
Kada su mogućnosti povezivanja u pitanju, pored pomenute LTE veze putem SIM kartice, M5 Lite poseduje i Dual Band WiFi na 2.4 i 5GHz, kao i Bluetooth. Zanimljiva je i mogućnost obavljanja glasovnih poziva, pa vam ovaj tablet može u određenim situacijama poslužiti i kao zamena za mobilni telefon, naročito u kombinaciji sa nekim bluetooth slušalicama. U pomenutih 7.7mm i 10.1" veličine je upakovana baterija solidnog kapaciteta od 7500mAh koja ovom tabletu pruža vrlo dobru autonomiju od oko 12 sati korišćenja sa uključenim ekranom, što je sasvim solidan rezultat. Podržano je i brzo punjenje, pa je tabletu potrebno nešto manje od 3 sata da se napuni na 100% kapaciteta.

Zaključak


Huawei MediaPad M5 Lite nakon našeg druženja sa njim ostavio otisak pre svega multimedijalnog tableta, koji u svom rangu donosi fokus na ekran i zvuk, pa samim tim i dobro iskustvo u video i internet sadržajima. U kombinaciji sa M-Pen Lite olovkom, ovaj tablet predstavlja i solidno budžetsko rešenje za dizanere u pokretu, uz dodatak SIM kartice koja mu omogućuje i konstantnu internet konekciju i video pozive. Ukoliko vam se po svemu opisanom ovaj tablet čini interesantnim za vaše potrebe, možete ga, makar u Srbiji pronaći u ponudi VIP-a koji nam je ovaj uređaj i ustupio na test.

 

Prednosti:
- IPS ekran odlične svetline i kontrasta
- Solidan zvuk
- LTE konekcija

 

Mane:
- Relativno visoka cena na domaćem tržištu van paketa

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Vivax TPC-101 3G (Video)

Test: Huawei MatePad Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109