Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei MatePad 11 (Video)

10.09.2021 10:26 | 0 Mobile
Test: Huawei MatePad 11 (Video)

HUAWEI predstavlja najnoviji u liniji njihovih odličnih MatePad uređaja sa oznakom MatePad 11. Konačno, to bi mogao da bude uređaj sa značajnije proširenim delokrugom upotrebe. Baziran na HUAWEI HarmonyOS sistemu bi trebao da prevaziđe neka Android ograničenja i u tim sitnim funkcionalnim detaljima, učini ovaj premijum tablet pravim hibridnim uređajem - kao najboljem spoju mobilnog telefona i ultrabook računara. Mobilnost i praktičnost telefona, a sa druge strane svestranost i produktivnost prenosnog računara.

Uvek kada nam donesu neki dobar tablet računar i to sa pregršt dodataka poput olovke i dodatne tastature, zapitamo se jesu li konačno napravili prenosni uređaj - manji i zgodniji od ultrabook računara, ali makar jednake upotrebljivosti koju definitivno poseduje prenosni PC. Iskreno, to dosadašnjim Android pokušajima teško je polazilo za rukom – tačnije ni blizu nisu onog što sam želeli. 
 
 
Dakle, ne treba nama uređaj na kome ćemo samo pričati vajberom ili na njemu gledati You Tube klipove, filmove, slušati muziku i pretraživati web, kačiti instagram fotke već i nešto što može poslužiti na odmoru za onaj nužni deo rada i obavljanje osnovnog posla – recimo rad u nekom CMS-u, MS wordu i Excelu, malo obrada fotografija i možda neki lagani video editing. Poslovna prepiska se podrazumeva i Gmail je alatka čije se prisustvo ne dovodi u pitanje.  
 
I ovog puta HUAWEI predstavlja najnoviji u liniji njihovih odličnih MatePad uređaja sa oznakom MatePad 11. Konačno, to bi mogao da bude uređaj sa značajnije proširenim delokrugom upotrebe. Baziran na HUAWEI HarmonyOS sistemu bi trebao da prevaziđe neka Android ograničenja i u tim sitnim funkcionalnim detaljima, učini ovaj premijum tablet pravim hibridnim uređajem - kao najboljem spoju mobilnog telefona i ultrabook računara. Mobilnost i praktičnost telefona, a sa druge strane svestranost i produktivnost prenosnog računara. Težak zadatak na kome su se slomila koplja mnogih poznatih imena iz ove branše. Još teža situacija je i zbog toga što je priča o daljem razvoju tablet računar koji je kao napredni koncept mobilnog uređaja, pre nekih 7 godina žario i palio tržištem, danas spala na praktično samo dva imena: Huawei i Samsung. 

Dizajn i karakteristike

Po čemu je to novi MatePad 11 karakterističan? Na osnovu izrečenog, veoma su bitne kompaktne dimenzije i laka nosivost jednog ovakvog uređaja od: 16.5 x 25.4 x 0.7 cm. Pri tome je težina svega 485 grama. U tom pogledu je pravi tablet i duplo lakši od nekog ultrabook uređaja.  
 
mpad1s.jpg
 
Glavni adut MatePad 11 uređaja je bez sumnje njegov ekran dijagonale 11 inča koji prikazuje rezoluciju 2560x1600 piksela. Ekran pokriva DCI-P3 paletu boja sa više kolor nijansi od onih sa sRGB prikazom. Konkretno, ovaj model koristi IPS matricu sa osvežavanjem od 120 Hz što garantuje maskimalno bistru i čistu sliku. Prekriva 86% površine čitavog uređaja - da ne kažemo od ivice do ivice, sa vrlo tankim rubovima oko vidljivog dela ekrana. Slika je jednom rečju besprekorna, za ultrabook ekran ovakvih karakteristika moraćete duboko da zavučete ruku u džep. Ipak, WQXGA rezolucija se ne prikazuje u razmeri od 100% kao kod klasičnih ekrana na laptop računarima, već ga OS automatski skalira sa mogućnošću da utičete na prikaz debljine i veličine sistemskog fonta. 
 
Računar pokreće vama već poznati 8-jezgarni Qualcomm Snapdragon 865 sa Adreno 650 grafičkim jezgrom. Procesor koristi 6 GB sistemske memorije, a kada je u pitanju prostor za odlaganje podataka na raspolaganju vam je u startu 128GB NAND memorije sa mogućnošću proširenja MicroSD memorijskom karticom maksimalnog kapaciteta 1TB. 
 
mpad2s.jpg
 
Sad će oni neobavešteni da pitaju… kako sad Snapdragon processor u Huawei uređaju. Zar nisu pod sankcijama? Jesu, ali kada je u pitanju pristup 5G komunikacijama – dakle, dozvoljeno je izvesnom broju američkih kompanija da prodaju komponente Huaweiju, eto i Qualcomm-u na primer – ali 5G modem mora biti izostavljen. Tako na primer i Huawei P50 Pro koji još uvek nismo dobili na test ali mu se svakako nadamo, stiže sa najjačim Snapdragon 888 procesorom ali samo sa 4G konekcijom. MatePad 11 nema mogućnost ubacivanja SIM kartice, pa samim tim nije ni bitno da li je 4G ili 5G varijanta u pitanju. 
 
Autonomiju uređaju daje baterija kapaciteta 7250 mAh. Audio sistem ima na raspolaganju dva para bočnih zvučnika sa svake strane i čak četiri mikrofona. Uz dobar sistem kamera gde prednja snima u FHD a zadnja u 4K rezoluciji, video komunikacija se odvija bez ikakvih problema u smislu kvaliteta slike i zvuka. U tom pogledu ćete sigurno uživati, pod uslovom prisustva brzog internet linka. U vezi s tim se podrzumeva da MatePad 11 raspolaže trenutno najbržim standardom WiFi 6 2x2 MIMO bežične komunikacije sa podrškom za Bluetooth 5.1 povezivnaja bežičnih uređaja. 
 
mpad3s.jpg
 
Ima jedan USB-C 3.0 port sa OTG podrškom, a sav taj hardver pokreće nova verzija HUAWEI HarmonyOS 2.0 operativnog sistema. Naravno, tu su i neke funkcije karakteristične za tipično mobilne uređaje kao što su žiroskop, senzor gravitacije, senzor ambi osvetljenja, senzor magnetnog polja i kompas. 
 
Inače u kompletu sa ovim uređajem nam je stigla i Huawei olovka druge generacije kao i Huawei pametna tastatura sa opcijom magnetnog držača ekrana. Dodali smo mu i jedan Honor BT miš, kako bi ga što više približili upotrebi jednom klasičnom lako-prenosnom računaru. 
 
Još jedan kvalitet je što MatePad 11 poseduje funkciju Multi-Screen kolaboracije sa telefonima istog proizvođača koji imaju EMUI 11 operativni sistem. Uz asistenciju Multi Window funkcije bukvalno možemo da prebacujemo datoteke sa telefona na MatePad 11 i to pomoću miša na ekranu ovog malog hibrida. Dovoljno je da bežično povežemo ova dva uređaja i prevučemo podatke sa ekrana na ekran. A o mogućnosti bežičnog povezivanja sa novim Huawei monitorom koji se uskoro očekuje, to je tek posebna priča – ali sačekajmo da taj vrlo neobični MateView stigne na test pa ćemo vam i to prikazati. Mi smo imali priliku to da vidimo na delu nedavno u Huawei kancelariji ali da ne prepričavamo doživljaje, pokazaćemo vam kada stigne na test. 
 
mpad4s.jpg
 
I nije ovo tek neka egzotična funkcija da bismo vas “dobili” u korist ovog tablet uređaja, već nama veoma korisna opcija jer svakodnevno fotografišemo test uređaje i pripremamo njihove fotke za web testove. Otuda je ova funkcija kao stvorena za sve one koji kreiraju web sadržaje i administriraju internet stranice kod kojih je bitna blagovremena objava podataka. Uz pomoć Huawei Share funkcije možete da povežete MatePad 11 sa postojećim laptop računarom i tako kreirate dodatni radni prostor koristeći ga kao drugi ekran za rad na dva programa paralelno. 
 
A, tu je i olovka od pomoći onima koji su vični kreativnom radu jer će uz pomoć neke od odgovarajućih aplikacija za crtanje (Adobe illustrator Draw) moguće pretvoriti ovaj tablet u tablu za crtanje ili recimo nekome ko se bavi preuređenjem stanova u nešto što će na licu mesta približiti mušterijama životni san idealnog doma. Takve stvari itekako znače u poslu ako ih iskoristite na pravi način. Ili u krajnjem ubacite neku svoju ilustraciju kao trenutak inspiracije koji će dati vaš lični pećat nekoj webinar prezentaciji – ideja ima na pretek. 
 
mpad5s.jpg
 
E, sad dolazimo do onog dela koji pretpostavljam interesuje najveći broj korisnika. HUWEI Harmony OS je posledica one priče oko zabrane pristupa Google servisima. Izgled radnog okruženja je veoma sličan EMUI 11 sistemu. Dakle, Harmony OS nije nešto potpuno različito, već je logika rada svima poznata sa Android uređaja. Velika površina na glavnom ekranu dozvoljava postavljanje velikih widget-a poput kalendara. Ne morate dakle da prvo startujete aplikaciju već odmah imate uvid u zakazane termine tog meseca. Jedan od glavnih aduta je svakako sjajno povezani eko sistem HUAWEI uređaja koji se zahvaljujući Harmony OS-u, lako međusobno povezuju i jednako dobro razmenjuju podatke. Na taj način jednostavno ćete projektovati ekran sa telefona na monitor ili povezati tablet i notebook, dakle bezbroj kombinacija vam je na raspolaganju.  Međutim, ograničenja su i dalje prisutna. Gmail, YouTube i Google Docs ne rade i dalje u smislu instalacije mobilnih aplikacija. 
 
Poenta je u tome što MatePad 11 ne koristite kao mobilni telefon jer ključnu razliku u korist ovog uređaja čini veliki ekran i time ga zapravo koristite kao notebook. Onda sve nabrojane Google servise koristite kroz web format tj. prikaz u internet pretraživaču, baš kao što to činite na laptop-u. Tako su vam i Gmail i YouTube sadržaji dostupni kroz uobičajenu formu. Uzgred, pomenimo da se Google Chrome instalira i radi bez ikakvih problema, te da isto važi i za Google Maps, bukvalno bez ikakvog hakovanja operativnog sistema. Možete se ulogovati na vaš Google nalog iz Chrome-a i koristiti na isti način kao na klasičnom desktop računaru. Za Google Docs i nije neka šteta jer vam je tu Microsoft 365 koji radi savršeno. Dakle sve je tu uz napomenu da Instagram, Snapchat, Facebook, Viber... sve ono što vam je važno i bez čega ne možete na telefonu, biva prisutno te da radi bez ikakvih problema. 
 
mpad6s.jpg
 
Tastatura za kucanje teksta je iznenađujuće dobra sa lepim i “oštrim” osećajem membranskih tastera, koji su zaobljeni na ivicama i komforno odmaknuti. Smetaju malo manji Enter i Backspace kao i tanani kursori, ali navikavate se brzo i čak mogu reći da tastatura daje bolji osećaj nego na nekim notebookovima. 
 
Osećaj rada sa olovkom je dobar ali traži malo vežbe i privikavanja. Reaguje na pritisak kada crtate tanke i deblje linije, a može da posluži i umesto dodira prstom na ekran kao miš. Kad smo kod njega on nam je najveći problem u želji da ovaj tablet pretvorimo u zamenu laganog notebooka. Jednostavno filozofija rada sa mišem je pre poput one na Android uređajima ili Chromium okruženju, nego recimo Windows-u. Asistencija kontekstualnih menia se razlikuje od aplikacije do aplikacije i o tome bi Huawei trebao da porazmisli i poradi na kreiranju radnih profila za neke od najkorišćenijih aplikacija. Recimo za MS Office korisnike koji su navikli za rad u Windowsu, logika rada sa mišem na ovom uređaju je skoro neupotrebljiva, a to baš smeta. To se mora popraviti i mnogo bi olakšalo odluku prelaska na jedan ovakav uređaj. Slično je i sa logikom nekih specifičnih aplikacija – recimo Photoshop Express-a koji nema dodirne tačke sa klasičnim za PC već je više fokusiran na primenu filtera i ulepšavanja uz pomoć ponuđenih opcija maski za doterivanje fotki. O nekom iole ozbiljnijem editingu i ne sanjajte. 
 
mpad7s.jpg
 
Što se tiče autonomije ona je sjajna i za klasu bolja o notebook računara, a što je u neku ruku i očekivano. Uz odličnu optimizaciju na nivou HarmonyOS-a moguće je postići i neki celodnevnu autonomiju uz umereni rad, a što je zaista odlično za ovako dobar ekran i prilično brz osećaj u radu. 
 
Sve ostalo poput gledanja filmova, klipova, slušanje muzike i igranje mobilnih online gaming naslova je besprekorno dobro sa posebnim akcentom na iznenđujuće dobar zvuk za ovako mali mobilni uređaj. Na nivou je najboljih koji smo čuli na skupim notebook računarima. 

Finalni utisci

I na kraju da li smo spremni da zamenimo notebook kao alat za rad i obavaljanje posla na daljinu za vreme putovanja i godišnih odmora? Pa, nismo baš sigurni da je došao taj trenutak . Međutim, ako se išta približilo tom idealu zamenskog “računara” za posao na daljinu, onda je to svakako ovaj MatePad 11. HarmonyOS u kombinaciji sa velikim ekranom i web stilom upotrebe najpopularnijih Google servisa je za sada najbliža alternativa notebooku.  
 
 
Ima tu još da se poradi na mnogim detaljima, ali zaista mu malo fali da postane ono o čemu pričamo sve vreme ovog priloga. Tome je zaslužan odličan ekran, brz procesor, komforan i inovativni operativni sistem, napredne periferije, brza mreža i odlična povezanost sa cloud servisima. Moramo priznati da Petal Search i Maps rade odličnu stvar. Ovaj prvi, pogotovo u pronalasku odgovarajućih aplikacija što je bilo jako prijatno iznenađenje.  
 
Dakle ne tražimo Windows 10 i neki Surface uređaj, već  nešto brže, fleksibilnije sa podrškom za tradicionalne mobilne servise poput onih na mobilnim telefonima uz dodatak nekih tradicionalnih aplikacija.  Nikako ne prihvatamo tromost i glomaznu prirodu klasičnog Windows-a koji ubija sve što je u vezi sa jednostavnom i mobilnom primenom! 
 
I na kraju cena, koja će vas itekako naterati da nakon svih prezentovanih i navedenih kvaliteta doooobro razmislite o jednom ovakvom hibridnom uređaju. Ona iznosi oko 400€ za sam Huwei MatePad 11, plus ovi nabrojani dodaci. Dakle osetno manje, skoro duplo u odnosu na neke jeftinije ultrabook računare.  
 
Uz dodatno poliranje korisničkog iskustva i malo više naklona ka tradicionalnoim korisnicma notebook uređaja, Huawei bi mogao da napravi bum i povuče nogu čime bi otvario jedno veliko tržište za svoj HarmonyOS. Da li će u tome uspeti?  Bila bi greška da se zaglavi u neprestanom insistiranju ka klasičnim korisnicima mobilnog telefona... jer njima zbog sve većih ekrana tablet zapravo i ne treba. Zato čekamo MatePro 12 i sledeći HarmonyOS koji bi odgovarao hibridnom karakteru ovog uređaja. 

Test: Gigabyte AERO 15 OLED (Video)

Test: Acer TravelMate P2 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109