Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei MateBook X Pro 2020 (Video)

30.07.2020 07:01 | 0 Mobile
Test: Huawei MateBook X Pro 2020 (Video)

Huawei MateBook X Pro za nas nije nepoznanica: viđali smo ga ranije na sajmovima ali nismo imali priliku da ga isprobamo - a sada je konačno dostupan i u Srbiji. Računar je tokom testiranja zaista briljirao u radu, raznovrsnošću funkcija i načinom na koji je Huawei podesio platformu kako u pogledu brzine tako i dugog trajanja baterije...

U toku je definitivno novi trend. Najjači dalekoistočni proizvođači mobilnih uređaja, popunjavaju svoju ponudu i ovog puta nastupaju na delu tržišta, na kome do sada nisu bili prisutni kod nas – notebook računarima. Prvih par generacija prenosnih računara su bili namenjeni tržištima na dalekom istoku, a onda, kako postaju sve bolji i bolji, kreću daljei trenutno smo svedoci jedne takve pojave. Znajući šta se desilo sa telefonima i tablet uređajima, ne sumnjamo da će u tome uspeti jer kada napravimo retrospektivu prvih Huawei mobilnih telefona i onoga što danas nude kupcima – možemo se samo radovati i mi koji volimo dobre prenosne računare.
 
 
 
Koliko sve ovo brine etablirane proizvođače koji dominiraju decenijama ovim segmentom – ostaje da vidimo. Ne verujemo da su se preterano uzbudili ali verujemo da jednim okom posmatraju.
 
Što se nas tiče, kao što znate prvo smo imali prilike da isprobamo prenosne računare u verziji Honor divizije, mlađeg u porodici mnogo poznatijeg Huawei Brenda a sada su na red došli notebook modeli primarne marke. Sazreo je trenutak da Huawei prenosni računari, konačno budu standardni deo ponude i na našem tržištu. Znajući kako to Huawei radi, ova činjenica može samo da nas raduje, jer krajnji korisnici će sigurno imati veći i bolji izbor a mi premijerno predstavljamo perjanicu u ponudi Huawei laptop računara – model Huawei MateBook X Pro u verziji za 2020. godinu. 

Karakteristike

Huawei ima isprobanu i dokazanu taktiku u osvajanju tržišta i u to ne sumnjamo. Sa druge strane i mi smo dovoljno iskusni, testiramo laptop računare skoro dve decenije, takoreći od prvih modela prenosnih računara koji su se pojavili kod nas. Dakle, ništa nas ne može iznenaditi - tačnije rečeno, ne može tako lako izazvati onaj famozni “wooow” utisak.
 
 matebook1s.jpg
 
Znajući za strategiju po principu - ponudi performanse i mogućnosti na nivou konkurencije, spakovane u dopadljiv dizajni po pristupačnijoj ceni - očekivali smo od Huawei-a nešto na ovu temu. Međutim, Huawei je mudro promenio strategiju i odbio da se MateBook X Pro utopi u sivilo proseka kao još jedan na istu temu, samo  sa povoljnijom cenom. Ovih dana je zaista teško biti originalan u bogatoj notebook ponudi, sa izuzetkom nekih premijum brendova.
 
Elem, prvo ćemo malo o dizajnu MateBook X Pro verzije za 2020 godinu. Znajući koliko je važno korisnicima mobilnih uređaja činjenica da se razlikuju ili makar malo budu originalni po pitanju svog uređaja, Huawei je ovaj notebook ponudio u dve sivo metalik nijanse i potpuno neobičnoj, smaragdno zelenoj, u originalnom nazivu, emerald green boji. Očigledno ovaj dobro smišljen potez igra i na dodatni adut – rad od kuće u Covid-19 situaciji kada će vam zbog karantina svaki dodatni detalj dobro doći u podizanju raspoloženja rada u izolaciji.
 
 matebook2s.jpg
 
Inače, MateBook X Pro je zapravo u suštini jedna vrhunska biznis mašina, ali sa izraženom multimedijalnom stranom upotrebe na koju ukazuje par detalja u vidu vrhunskog ekrana i dodatnog grafičkog procesora.
 
U pogledu oblika, to je klasični ultrabook, dimenzija 30.4 cm u širinu, nepunih 22 cm u dubinu i debljine 1.46 cm, a što su gabariti jedne klasične “četrnaestice”. Međutim, zbog veće korisne površine ekrana i njegove drugačije forme sa odnosom stranica od 3:2 i rezolucijom prikaza 3000x2000 piksela, imate osećaj da je računar veći od standardnih modela sa 14” ekranima što je zapravo optička varka. Isto tako je nesumnjivo da se uzor traži u dizajnu MacBook linije mobilnih računara. Inače, težina ovog uređaja, što je vrlo bitan podatak, iznosi tačno 1.33kg.
 
MateBook X Pro je u potpunosti izrađen od metala, tačnije rečeno legure aluminijuma – počev od poklopca, preko glavnog dela, pa do samog poklopca baze kućišta. To nesumnjivo utiče na osećaj kvaliteta u izradi na šta vas podseća metalno hladan osećaj dodira površine. Klinastog je oblika sa nešto debljom pozadinom i linjom koja se spušta i postaje tanja u prednjem delu – nedvosmisleno je da se radi o školjkastom izgledu jednog ultrabook klasika.
 
 matebook3s.jpg
 
Kada otvorite poklopac uređaja i prvi put pogledom obuhvatite površinu ekrana, shvatate da se tu nešto promenilo. Prvo, ekran ima nešto veću visinu, čime je i odnos stranica drugačiji od uobičajenog 16:9. Pomenuti format je primenjen zbog 3K prikaza. Druga stvar koju primećujete jesu izuzetno tanke, gotovo neprimetne ivice oko ekrana, pa čak i one donje u zoni centralne osovine ekrana. Iako je dijagonala ekrana zapravo 13.9” on deluje znatno veći zbog efektivne površine samog dela u kome se nalazi ekran, a koji pokriva čak 91% površine poklopca notebook uređaja. 
 
Ekran je definitivno jedan od glavnih aduta ovog prenosnog računara, koji usput ima i funkciju izdavanja komandi dodirom – u pitanju je “touchscreen” ekran sa izrazito sjajnom završnom obradom i primetnim “glossy” efektom zbog velikog staklastog filtera celom površinom ekrana. Ekran raspolaže senzorom ambijentalnog osvetljenja, ali čini nam se da je ručno podešavanje jednostavno neizbežno u situacijama korišćenja na otvorenom, zbog vrlo izraženog efekta refleksije.  Čudno nam je što se ekran ne može otvoriti makar pod uglom od 180 stepeni, a što bi svakako bilo poželjno za uređaj sa “touchscreenom”.
 
 matebook4s.jpg
 
U radu deluje zaista dobro. Subjektivni osećaj upućuje na bistru i jasnu sliku, veoma svetlu sa natprosečnim kontrastom koji olakšava prikaz detalja na visokoj rezoluciji. Zbog relativno male površine ekrana i natprosečno visoke 3K rezolucije gustina piksela je velika, a u Windows okruženju koristimo uvećanje od čak 200%. Na lošim ekranima to bi bila katastrofa, ali upotrebljeni LTPS panel je zaista na nivou jednog očekivano vrhunskog ekrana. O tome govore i izmerene vrednosti kolorimetrom od 415 nita. Pokrivenost kolor spektra je jednako dobra. Ekran dozvoljava neutralisanje spektra plavog LED osvetljenja kako bi se umanjio zamor očiju prilikom dugotrajnog rada, a u čiju smo se delotvornost uverili tokom testiranja i nakon kratkotrajnog perioda privikavanja na “topliju” nijansu Windows desktopa – konačni osećaj je da defintivno prija nakon nekoliko sati rada. 
 
3K rezolucija omogućuje veću efikasnu radnu površinu, neke aplikacije i njihov interfejs deluju neverovatno sitno, ali začuđujuće razgovetno u pojedinim detaljima. Ono što je najbolje jeste činjenica da aplikacije tokom testiranja, nisu imale problem sa prikazom i izvršenja benchmarking testova, mahom u “realnim” programima i igrama. U MS Office aplikacijama definitivno imate dodatni radni prostor kao i u slučaju pregleda web stranica, ali zato ako gledate You Tube klipove, imaćete veće crne zone u donjem i gornjem delu, a kada pokušate da podelite ekran na dve radne površine moraćete se navići na nešto užu sliku. Uglavnom, ovakav format ekrana ima svoje bolje i lošije strane. Bolji je za neku poslovnu namenu i povremenu gejming relaksaciju, a definitvno lošiji za gledanje filmova.
 
 matebook5s.jpg
 
U delu uređaja koji čini baza, preovlađujući je utisak zelene metalne površine sa velikim odmorištem dlanova i ogromnom površinom “touchpad” uređaja. I ovde, kao i na Honor MagicBook modelima, primećujemo tanku ukrasnu ivicu oboda, “izvučenu” CNC postupkom koja se plavičasto presijava. Teže se uočava zbog boje ostatka kućišta, ali je definitivno tu. Zbog metalne površine i specifične nijanse boje, notebook lako prima otiske prstiju, ali se isto tako sa par poteza mikrofiber krpom vraća u gotovo fabričko stanje. 
 
Centralni deo baze je naravno rezervisan za tastaturu, a u zoni bliže ekranu je postavljen okrugli power taster sa senzorom otiska prsta koji podešavate iz Windows Hello panela. Tastatura je veoma plitka sa četvrtastim tasterima velike površine dodira. Daje vam vrlo jasnu informaciju o tome kada ste aktivirali pojedinačni taster, što je od velike koristi kod ovako plitkih rešenja sa maksimalno skraćenim hodom tastera. Otuda se vrlo lepo može kucati. Tome posebno pomaže i prisustvo pozadinskog osvetljenja na tasterima koje je po nekom našem ličnom ukusu suviše diskretno, ali ga možete podesiti u dva nivoa inteziteta.
 
 matebook6s.jpg
 
I u slučaju MateBook X Pro modela, srećemo web kameru pozicioniranu između F6 i F7 tastera koja “iskače” iz dela sa tastaturom i daje ugao pogleda, kako bi se reklo - “iz podruma”. Takođe tu je i drenažni otvor koji će u slučaju prosipanja tečnosti, sprovesti kapljice vode ispod računara. Tanke bočne površine pored dela sa tastaturom su perforirane, zbog lepšeg vizuelnog utiska. Uglavnom, rešenje sa tastaturom i kamerom smo već videli na Honor MagicBook modelima – zanimljivo jeste, ali pitanje je da li ovolika sličnost u nekim ključnim detaljima, ima opravdanja na skoro tri puta skupljem uređaju? 
 
Slično je i sa ponudom konekcija za povezivanje eksternih uređaja. Leva tanka ivica je dovoljna da primi jedan kombinovani 3.5mm audio konektor i dva USB-C porta koji imaju funkciju punjenja i DisplayPort-a preko odgovarajućeg adaptera. Nedostatak konekcija na samom uređaju nadomešćuje Mate Dock 2 dodatak u vidu male eksterne konzole sa USB-C interfejsom koja nudi dodatne konekcije u vidu HDMI, VGA, USB-C i USB-A 3.0 konektora. Inače, ovaj dodatak je izrađen u “glossy” beloj nijansi koja prilično odudara od tirkizno zelene pojave ostatka računara. Sa desne strane zatičemo jedan klasični USB-A 3.0 port. Svi USB portovi mogu da posluže za punjenje ostalih mobilnih uređaja, poput mobilnih telefona. 
 
 matebook7s.jpg
 
Zagledajući bočne ivice primećujemo tanke otvore, podvučene ispod spoljnih ivica, a koje se efektivno pružaju polovinom boka i služe kao otvori iz kojih dopire zvuk audio sistema baziranog na četiri zvučnika. Glasan i jasan zvuk sa primetnim surround efektima. Ujedno ovi otvori služe za cirkulaciju vazduha i provetravanje unutrašnjosti računara jer je poklopac na donjem delu od punog metalnog profila bez ikakvih proreza.
 
Huawei MateBook X Pro koristi proverenu Intel ultra-mobilnu platformu u najnovijoj 10. generaciji Core i7 10510U procesora sa 4 fizička i 8 logičkih jezgara čija se frekvencija u radu mahom kreće u intervalu od 800 do 4288 MHz, a u slučaju pojedinačno turbo ubrzanih jezgra, maksimum doseže do 4.9 GHz. Računar je opremljen sa 16 GB dvokanalno konfigurisane LPDDR3 sistemske memorije, kako bi se istakla štedljiva strana platforme i produžila radna autonomija uređaja.
 
Grafički deo čini Intel UHD integrisano grafičko jezgro i zasebni GeForce MX250 grafički procesor za malo zahtevnije grafičke operacije, koji ne deli sistemsku memoriju već koristi zasebnih 2 GB GDDR5 video memorije. Kada je u pitanju skladištenje podataka, računar koristi 1TB veliki SSD u bržoj, NVMe PCIe verziji. Inače je podeljen na dve particije: 120GB sistemsku i ostatak od 815GB za podatke.
 
 matebook8s.jpg
 
Za komunikaciju sa internetom je zadužen Intel Wi-Fi AC9560 na bazi 802.11ac standarda koji podržava 2x2 MIMO komunikaciju na dve talasne dužine. Naravno tu je i podrška za Bluetooth 5.0. Ovo rešenje ostvaruje dobre vrednosti bežičnog transfera podataka sa većinom standardnih modela rutera naših glavnih internet operatera, ali smo u ovom rangu cena očekivali obavezno prisustvo novijeg i definitivno bržeg - WiFi standarda 6. generacije.
 
Konačno, autonomiju rada ovako konfigurisanog računara, obezbeđuje baterija kapaciteta 56Wh. Napajanje iz mreže obezbeđuje USB-C ispravljač snage 65W koji svojim izgledom i oblikom podseća na one koji služe za punjenje mobilnih telefona.

Performanse

Performanse Huawei MateBook X Pro modela su iznenađujuće dobre. U poređenju sa nedavno testiranim ThinkPad T14 modelom koji koristi isti procesor kao i sa sličnim Honor MagicBook računarima na bazi AMD Ryzen 3000 mobilne platforme, rezultati pokazuju da je MateBook X Pro čak duplo brži u istim poslovima obrade fotografije, videa i muzike, kao i MS Office aplikacijama. Praktično je u ovom delokruga poslova bio na nivou Nitro 5 gejming latop-a što je svakako kuriozitet. Ovako dobre performanse su rezultat majstorski podešene platforme i delom prisustva zasebnog GeForce MX250 grafičkog procesora, ali i pored toga, nivo prikazanih performansi je iznenađujuće dobar.
 
 matebook9s.jpg
 
Osim u standardnom delu kancelarijskih i manje zahtevnih aplikacija za kreiranje sadržaja, MateBook X Pro smo probali za povremenu zabavu u Battle Royal igrama kao što su Fortnite i Valorant. Još jednom je ovaj računar iznenadio u pozitivnom smislu isporučujući 60 fps-a u Fortnite-u i 100 fps-a u Valorantu. Kako biste ipak ostali “na zemlji” potrudio se Apex Legends sa nedovoljnih 20-ak frejmova. Sve igre su bile podešene na Low grafičkim detaljima. Ipak, nesumnjivo je da je u odnosu na sličnu konkurenciju ovaj MateBook X Pro za korak ispred bar kada imate u vidu sličan delokrug rada.
 
Mogli biste pomisliti da ovako visoke performanse imaju za cenu kratku radnu autonomiju, ali nas je MateBook X Pro još jednom iznenadio i uz upotrebu balansiranog profila sa akcentom na malo štedljiviji rad oduševio sa 10 časovnom autonomijom rada pri 80% osvetljenja, inače sjajnog ekrana... jedan od najštedljivijih i najizdrživiljih do sada testiranih mobilnih računara. Bravo za Huawei. Očigledno da se znanje sa polja mobilnih telefona i ovde uspešno primenjuje... jednostavno nemamo drugo objašnjene za ovako dobar rezultat.
 
 matebook10s.jpg
 
Ne možemo, a da ne pomenemo i posebnu pogodnost za korisnike mobilnih telefona ovog proizvođača u vidu Huawei Share funkcije. Koristeći NFC tehnologiju omogućuje Huawei i Honor telefonima sa EMUI10 verzijom OS-a da samo jednim dodirom na predviđeni deo iznad nalepnice na samom kućištu notebooka, povežete dva uređaja i koristite ih kao jedan super mobilni kako to proizvođač voli da kaže. Odmah će se otvoriti deo ekrana koji će repilcirati sadržaj ekrana sa mobilnog telefona dozvoljavajući vam da radite sa notebook-a. Dozvoljeno vam je da grebujete i snimate sadržaje sa jednog na drugi uređaj, da prebacujete fajlove sa telefona na notebook prostim prevlačenjem između ekrana i obrnuto i sve to bez potrebe internet konekcije. Sjajno!
 
Takođe spomenimo i mnoge prednosti korišćenja ekrana na dodir, a nam se posebno dopala mogućnost da gestom prevlačenja tri prsta po vertikali ekrana uhvatimo “screenshot” što inače često radimo tokom testiranja.
 
 matebook11s.jpg
 
Zbog svega viđenog, ne preostaje nam ništa drugo do zaključka kako MateBook X Pro oduševljava u realnom radu. Ako smo imali i neke zadrške i sumnje zbog pojedinačnih detalja u konfiguraciji uređaja, potpuno nas je razuverio i oduševio konkretnim radom, pre svega u pogledu vrhunskog prikaza ekrana, raznovrsnošću funkcija, natprosečne brzine i produžene radne autonomije. 
 
Brzi punjač upotpunjuje zadovoljstvo činjenicom da za samo 15 min punjenja omogućuje skoro 2.5 sata rada. Inače, sistem hlađenja koristi specijalno dizajnirani sistem dvostrukih ventilatora sa propelerima koji imaju oblik ajkulinog leđnog peraja. Obzirom na visok nivo performansi i prisustvo dodatnog grafičkog procesora i video memorije, temperature su na nešto višem proseku što definitivno osećate u centralnom delu računara. Takva situacija je posebno primetna pod pristima prilikom rada u iole zahtevnim aplikacijama ili gejmingu kada smo izmerili na internoj termo sondi maksimalnih 93 stepena za CPU i 83 Celzijusa za GPU, a što se na samom kućištu ispoljava sa 52 stepena Celzijusa u zoni tastera kažiprsta i srednjeg prsta. U takvim situacijama je i sistem hlađenja glasniji sa šumom na nivou 30-ak dB. 

Zaključak

Ono što moramo da naglasimo je da Huawei MateBook X Pro spada u red vrlo skupih laptop računara, sa cenom od preko 2000€ - 256 hiljada dinara, dakle oko 2150 evra. Par stotina evra više nego recimo u Nemačkoj. Ono što je međutim pozitivno, jeste da u prvih 15 dana prodaje, dakle od 27. Jula do 09-og avgusta kupovinom MateBook X Pro računara na poklon dobijate Huawei P40 telefon! I to je paket koji predstavlja dobru ponudu i zaokružuje Huawei mini ekosistem – kao što smo u video otpakivanju ovog računara rekli, Huawei želi da napravi jedinstveno iskustvo za korisnike svojih mobilnih uređaja – mobilnih telefona i notebook računara, gde Huawei Share opcija ima primarnu ulogu.
 
 
 
Ali, šta kada se završi akcija? U pojedinim trenucima se zapitamo da li je ovako visoka cena baš opravdana - jer MateBook X Pro definitivno nema onu neophodnu dozu ekskluzivnosti u pojedinim detaljima poput nekih drugih premijum modela etabliranih proizvođača koji su tu jako dugo. Verujemo u lep uspeh tokom trajanja akcije ali posle toga, videćemo šta će se dogoditi sa aktuelnim cenama.
 
Sa druge strane kvalitet izrade definitivno zaslužuje priznanje. Možda ne koristi neke do sada neviđene materijale, ali je svakako izuzetno sofisticiran uređaj koji ne dozvoljava bilo kakve grube pokrete rukovanja jer za tim jednostavno nema potrebe. Možda vam je poznat onaj osećaj u radu kada sve besprekorno funkcioniše i na najmanji dodir, a da u isto vreme nije preosetljiv u rukovanju. Zbog toga i nesumnjivo lepog izgleda će ga voleti lepša polovina, ali i svi oni koji vole prefinjene uređaje.
 
Nama koji smo videli puno prenosnih računara slične namene, pomalo smeta preterana sličnost sa modelima iz sopstvenog programa, ali i sestrinskog Honor brenda. Nema nekih finih nijansi, niti konceptualno značajnih razlika. Ali opet, realno je istaći da je u današnje vreme sveprisutnog kinetičkog dizajna, ova vrsta podudarnosti jednostavno - neizbežna.
 
Zaključujemo da je je Huawei sa MateBook X Pro modelom ozbiljno istakao svoju kandidaturu u klasi premijum notebook rešenja. Dakle, to svakako nije jeftina “mejnstrim” alternativa postojećim brendovima na tržištu, već jedna nova linija uređaja na koju svakako treba obratiti pažnju, a sigurni smo da kako vreme bude odmicalo i budu pristizali novi modeli, Huawei će biti sve bolji i opasniji igrač na ovom probirljivom delu IT tržišta. Upravo je MateBook X Pro najbolji dokaz!
 
 
Prednost:
- Šampionska autonomija
- Kvalitet izrade
- Vrhunske performanse
 
Nedostaci:
- Visoka cena
- Povišena temperatura u delu tastera pod prstima

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad 5 (Video)

Test: HP Elite Dragonfly (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109