Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei MateBook 13 (Video)

29.10.2020 13:09 | 0 Mobile
Test: Huawei MateBook 13 (Video)

Mali u pogledu dimenzija, ali veliki u pogledu efektivne površine ekrana. Ako imate oko sokolovo, ovo je pravi prenosni računar za vas sa vrlo solidnim ekranom i prilično dobrim hardverom. Bez po muke ćete završiti većinu svakodnevnih poslova. U kancelariji, kod kuće, na poslovnom sastanku ili negde na izletu – svejedno. Čvrste je građe i lako pristaje svakoj torbi – jednom rečju je pravi kompanjon za put i rad u pokretu. Čak mu je i cena povoljnija od slične konkurencije, a pri tome raspolaže značajno bogatijim spiskom mogućnosti. Da, to je novi Matebook 13 u verziji za 2020. godinu...

Predstavljamo vam još jedan Huawei notebook i to iz klase ultra-kompaktnih 13-ica, koju nazivaju “subnotebook-ovima” -  lakšim i manjim od onoga što uobičajeno smatramo pod pojmom notebook prenosnog računara.

Dizajn i karakteristike

Odmah vam u oči upada neuobičajeno dubok oblik kao posledica promenjenog odnosa horizontalne i vertikalne stranice ekrana. On je kao i kod jačeg MateBook 13 X Pro modela 3:2 tj horizontala meri 28.6 cm, a vertikalna ivica 21.1 cm. Rezultat je velika korisna površina ekrana koja mnogo više prija nego kod klasičnih plitkih i razvučenih “trinaestoinčnih” modela. Još kada tome dodate male okvire oko panela i tanku donju lajsnu, dobijate pokrivenost vidljive površine od 88%. I to nije sve jer IPS ekran prikazuje 2160x1440 piksela. Prekriven je staklastim tzv. “glare” filterom koji pojačava kontrast i dinamiku kolora, ali i refleksiju svetla. Uz to je još i osetljiv na komande dodira – više teško da se može poželeti, mada “touchscreen” na trinaestici visoke rezolucije može biti izazov.
 
mbook1s.jpg
 
Ekran je izuzetno svetao i neki lični utisak, natprosečno dobar, kakav uostalom i dolikuje računaru sa cenom od 1200€. Izmerili smo vrednost od čak 400 nita uz odnos kontrasta od 1034:1. Pokriva 91% sRGB i 63% Adobe RGB palete boja. Poželjno je da ga na početku kalibrišete jer kada ga probate onako “iz kutije”, ima veliko Delta E odstupanje. Uglavnom, slika u zatvorenom prostoru izgleda veoma dobro, sa zasićenim bojama i oštrinom koja tek pada na maksimalnim vrednostima osvetljenosti. Mala dijagonala i visoka rezolucija zahtevaju odličan vid, pa ukoliko imate problema može vam se učiniti da je ekran mutan, a slika previše blještava. Srećom u tim slučajevima asistira Windows opcija za skaliranje rezolucije - u startu sa ponuđenih 150% uvećanja. Jedini problem jeste rad na otvorenom kada je u periodu sunčanih intervala, refleksija velika i sprečava raspoznavanje prikazanih sadržaja. Podržana je EyeComfort opcija zaštite vida ukoliko radite do kasnih večernjih sati. Zanimljiva činjenica je da se web kamera vratila na gornju lajsnu ekrana i ova pozicija nam se definitivno više sviđa od one “u prizemlju” na X Pro modelu. 
 
Spoljašnjost ovog računara odaje utisak robusnog mališe jer je telo izrađeno u potpunosti od legure aluminijuma u Space Gray boji, tako da je osećaj metala pod prstima dominantan. To pak ima i svoje mane u vidu nešto veće težine od 1.3 kg koju definitivno osećate pod rukom. Detalj koji se definitivno neće svedeti pripadnicama lepšeg pola. Ivice su fino obrađene sa karakterističnim CNC lajsnama koje se mogu pronaći i na ostalim Huawei modelima nove generacije. Sve to odaje utisak jednog lepog i prefinjenog uređaja.
 
mbook3s.jpg
 
Ekran je sa bazom povezan velikom centralnom šarkom u čijem se međuprostoru nalaze otvori za izbacivanje toplog vazduha iz unutrašnjosti uređaja. Ovo je ujedno i najtoplija zona računara na dodir. Taj gornji deo između ekrana i dela gde počinje tastatura je zapravo prostor koji ne dodirujete, osim izdvojenog “power” tastera sa funkcijom čitača otiska prsta smeštenog u desnom uglu. Tokom najzahtevnijih scenarija rada, toplota je na nivou proseka od 40-45 stepeni u zoni tastera koji su u domašaju prstiju i 35 stepeni na “touchpad” površini.
 
Tastatura je izvedena u formi pet redova tastera pune veličine i 6. reda sa funkcijskim koji su upola tanji. Tasteri su veliki i odaju pre utisak komfora, a ne brzine u radu. Takav zaključak je posledica veoma plitkog hoda vešanja tastera koji uz prisustvo membrane odaje prilično mekan osećaj u radu. Ipak, mehanizam pruža dozu otpora na početku pritiska, pa je osećaj aktivacije sasvim jasan. Jednostavno, kod tankih notebook-ova ovo je standardna problematika. Tastatura poseduje pozadinsko osveteljenje koje je toliko slabašno podešeno da se jedva vidi na dnevnom svetlu. U stvari, to je namerno učinjeno da vam ne bi odvraćalo pažnju sa sadržaja koji gledate. U mraku su oznake savršeno čitljive i prijatne na pogled jer ovako podešen “backlight” – jednostavno rečeno, ne “bode oči”. Pozicija velikog “touchped-a” je centralno postavljena. Raširen je i lakše dostupan, ali nezgodan ako se igrate, jer ćete ga korenom šake često nenamerno aktivirati.
 
mbook4s.jpg
 
Desno od “touchpad-a” se nalazi “Huawei Share” zona za uspostavljanje instant veze na dodir Huawei i Honor telefona sa računarom, radi lakšeg prebacivanja sadržaja između uređaja. O ovome smo već dosta govorili u ranijim recenzijama Matebook računara.
 
Raspoloživost konekcija može biti potencijalni problem za neke korisnike. Tanko telo računara od nepunih 1.5 cm je uslovilo korišćenje isključivo USB-C portova. Oba rade na USB 3.2 standardnu prve generacije sa transferom od 5 Gbps. Onaj na levoj ivici služi za prebacivanje podataka i punjenje uređaja dok onaj na desnoj je predviđen za prebacivanje podataka i vezu sa novijim ekranima koji imaju USB-C kao opciju za Dispay Port 1.4 ulazni signal ili uz pomoć MateDock 2 dodatka za povezivanje na HDMI i VGA monitore. Osim ova dva priključka računar ima 3.5mm konektor za slušalice i mikrofon. Tik pored njega je indikator punjenja baterija i to je sve. Stvar popravlja pomenuti MateDock 2 koji dobijate u pakovanju računara, a koji pored pomenutih video izlaza, nudi jedan USB-A i jedan USB-C 3.2 Gen1 port. Definitivno nam nedostaje još USB-A konekcija, mada ruku na srce, USB-C je budućnost.
 
mbook2s.jpg
 
Matebook 13 je baziran na Intel procesorskoj platformi. Model koji smo testirali koristi Core i7 10510U štedljivu verziju procesora sa četiri fizička i 8 logičkih jezgara sa ubraznjem do maksimalnih 4.9 GHz. Na raspolaganju mu je 16 GB DDR3-2133 sistemske memorije u dvokanalnom režimu. Grafički par čine integrisano Intel UHD 620 jezgro za manje zahtevan rad u okviru Windows desktop okruženja, dok za zahtevnije poslove grafičke akceleracije, koristi poseban GeForce MX250 grafički procesor i 4 GB GDDR5 video memorije. Dovoljno za korisnike koji žele više zabave u vidu poveremenog gejminga.
 
Za skladištenje podataka se brine brzi M.2 PCIe x4 SSD uređaj kapaciteta 512 GB. Veza sa internetom i mrežom u lokalu se ostvaruje preko Wi-Fi bežičnog kontrolera na bazi 802.11ac specifikacija. Radi na dve talasne dužine (2.4 i 5 GHz) i podržava 2x2 MIMO tehnologiju. Ostvaruje prilično dobre vrednosti transfera u saradnji sa većinom rutera koje dobijate u paketu lokalnih internet provajdera, a mi smo u pojedinim trenucima ostvarili čak 50 MB/s  što je rezultat vredan pohvale.Bluetooth 5.0 je naravno, sastavni deo specifikacija.
 
mbook5s.jpg
 
Audio sistem je uobičajeno solidan za ovakvu vrstu računara i čini ga par stereo zvučnika čijom reprodukcijom domniraju visoki tonovi. Spomenimo i web kameru rezolucije 1 MP sa par digitalnih mikrofona za komunikaciju preko Viber-a, Skype-a i sličnih aplikacija.
 
Uz ovaj računar se dobija zgodan brzi punjač koji kao po pravilu, liči na one za mobilne telefone i povezuje se preko obostranog USB-C kabla. Univerzalne je namene pošto može da napaja računare i mobilne uređaje. Matebook 13 u uslovima maksimalne potrošnje crpi 67W električne energije. Potrebno mu je nešto malo više od sat vremena da napuni litijum polimersku bateriju kapaciteta 41.7Wh (3660 mAh). Akumulator u uslovima naše test benchmarking baterije programa za obradu slike, videa i muzike uz isključenu Wi-Fi mrežu i pri 80% osvetljenosti ekrana, obezbeđuje 2 časa i 45 minuta radne autonomije. Za pohvalu je da “na bateriji“ isporučuje čak 90% maksimalnih performansi.

Performanse i utisci u radu

Procesor sa puno jezgara praćen dovoljnom količinom memorije i brzim SSD uređajem, odaje utisak veoma dobrih performansi u većini svakodnevno korišćenih programa. Mislimo na standardni scenario upotrebe Office aplikacija, rada u internet pretraživaču sa više otvorenih tab-ova, gledanju filmova i YT klipova i sličnih radnji. U tom pogledu je na nivou performansi jačeg  Matebook X Pro modela, pošto dele praktično istu procesorsku platformu i grafički čip. U proseku je 10% brži od našeg dosadašnjeg etalona u ovoj klasi, Lenovo ThinkBook 13 modela. Nije pogodan za rad u zahtevnim aplikacijama poput onih za 3D modeliranje ili video montažu zbog ograničenih mogućnosti u pogledu procesorske snage i hardverske akceleracije zahtevnih video formata.
 
mbook6s.jpg
 
Sa druge strane, povremeni izleti na polje zabave u smislu gejminga je moguć zbog prosustva GeForce MX 250 grafike koja će vas obradovati donjom granicom frejmrejta za iole pristojno uživanje u većini aktuelnih internet igara. U Battle  Royal naslovima poput Fortinte-a gde smo zabeležili prosečnih 70-ak frejmova u seknudi na DX11 “low” detaljima, Valorant-u gde na medium detaljima postiže 154 fps-a, u DOTA 2 igri  koja je itekako zahtevna u pogledu snage CPU rešenja, isporučuje oko 60 fps-a, dok je u zahtevnijem APEX Legends-u znao da “štucne” i “secne” sa prosekom od 40 fps-a na “low” podešavanjima. Ovo svakako nije gejming laptop, ali će vam pružiti dovoljno zabave tokom trenutaka za opuštanje od posla.
 
Osećaj tokom rada sa Matebook 13-icom je zaista dobar. Računar je mali i čvrst, što uliva poverenje u njegovu osnovnu namenu – čestog nošenja i korišćenja van kuće i kancelarije. Metalno telo i precizni spojevi eliminišu bilo kakvu pojavu uvijanja ili nesigurnosti, a “cvrčanje” plastike je u potpunosti eliminisano. U tom pogledu se ponaša kao slični računari iz visoke klase.
 
mbook7s.jpg
 
Nije lagan i traži malo jači stisak i sigurniju ruku prilikom nošenja. Zato je kao saliven za manje torbe i ruksake jer zahteva vidno manje prostora od petnaestoinčnih modela. Umereno ili gotovo zanemarljivo malo se greje tokom svakodnevnih poslova, ali ako se igrate na njemu ili konvertujete filmove, zagrejaćete mu površinu do pomenutih 45 stepeni. Unutrašnjost je još toplija pa će sistem hlađenja na bazi alu hladnjaka i toplotnih cevi, aktivirati par ventilatora za forsirano hlađenje. Tada ćete osetiti dejstvo promaje na rashladnim otvorima, ali i povišeni nivo radne buke od nekih 30-ak dB.
  
Nadogradnja računara je ograničena na eventualnu promenu SSD uređaja većeg kapaciteta ili zamenu ugradne baterije. RAM je zalemljen na ploču i u startu se treba odlučiti za 8 ili 16 GB RAM-a.
 
Specifikacije
Specifikacije
 • Proizvođač Huawei
 • Model MateBook 13
 • Procesor Intel Core i7 10510U
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Comet Lake
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije LPDDR3 2133
 • Skladište SSD 512GB M.2 PCIe
 • Dijagonala ekrana 13 in
 • Rezolucija ekrana 2160 x 1440
 • Tip ekrana IPS, Screen-to-body ratio: 88%
  100% sRGB
  Contrast ratio: 1000:1
  Maximum brightness: 300 nits (Typical)
  Viewing angle: 178 degrees
  Aspect ratio: 3:2
  10-point multi-touch
 • Grafika NVIDIA GeForce® MX250
  Intel UHD Graphics 620
 • Portovi 2x USB-C 3.2 Gen1
  1x 3.5mm Audio
  MateDock 2:
  1x USB-C 3.2 Gen1
  1x HDMI
  1x D-SUB
  1x USB-A 2.0
 • Web kamera 720p, 1MP
 • WiFi 802.11ac 2x2 MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije širina x dubina x debljina:
  286 x 211 x 14.9 mm
 • Masa 1.3 kg
 • Baterija Lithium polymer
  41.7Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit
 
Performanse
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
MateBook X Pro 2020
Lenovo ThinkBook 13s-IWL
MateBook 13
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
 

Zaključak

Huawei je ponudio jedan dobar kompaktni 13” notebook. Nije beskompromisan u detaljima poput više pozicioniranog i nedeavno predstavljenog “X Pro” modela, ali je značajno povoljnija alternativa i pri tome raspolaže svim ključnim osobinama bitnim za ciljnu grupu korisnika.
 
 
Cena od 1200€ nije mala, ali imajte u vidu da ćete morati dublje zavući ruku u džep ukoliko želite natprosečno kompaktan uređaj i dobre performanse. Prednost u odnosu na slične modele je veća korisna površina ekrana i “touchscreen” opcija. Uz to dobijate i licencirani Windows 10 operativni sistem.
 
Kada malo bolje analizirate ponudu konkurencije, shvatićete da ovaj segment “subnotebook” računara bez problema “debelo” prelazi granicu od 1000, 2000 evra pa čak i više. Tako da uz navedenu konfiguraciju Matebook 13 ima malo pravih konkurenata, a oni ili imaju efektivno manju površinu ekrana, manje sistemske memorije ili skučen SSD uređaj. Zato se Matebook 13 ubraja u obavezne kandidate ukoliko ste se već odlučili za nabavku jednog ovakvog portabl računara. 
 
________________________________________
 

Prednosti:

- Velika korisna površina ekrana
- Osvetljenje ekrana i “touchscreen” opcija
- Dovoljno memorije i brz SSD uređaj
- Odličan i u praksi delotvoran Wi-Fi 2x2 MIMO
- Solidne performanse
- Originalni Windows


Nedostaci:

- Neubedljivo pozadinsko osvetljenje na tastaturi
- Ne baš sjajna autonomija
- Ponuda portova


CENA: oko 1200€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Nitro 5 AMD Renoir (Video)

Test: Lenovo Legion 7 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109