Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Mate Xs (Video)

06.05.2020 17:55 | 0 Mobile
Test: Huawei Mate Xs (Video)

Ako samo na momenat zanemarimo cenu i zamislimo da je ona na nivou nekog drugog flagshipa: da li bi ste se odlučili da vaš telefon izgleda kao Huawei Mate Xs?

Ovim pitanjem moramo da započnemo priču o Huawei Mate Xs telefonu: jednoj od vizija mobilnih telefona sutrašnjice sa savitljivim ekranom. Jer, reč je o potpuno drugačijem konceptu koji će sutra, a možda i ne, predstavljati prvi korak ka mobilnom telefonu budućnosti. Verujemo da će biti onih koji će misliti da je ovakav uređaj nepraktičan, onih koji smatraju da je fantastičan ali nerealno skup, preglomazan ili pretežak, preosetljiv itd. I svako od njih je verovatno u pravu u određenoj meri.


S druge strane, tu su i oni koji non stop kukaju kako je sve isto, a u stvari ne žele konkretne promene. Industrija u ovom momentu ne može da im omogući hologramske prikaze ili da telefon poput drona doleti do njih sa stola do kreveta. Svakog čuda tri dana dosta, pa shodno tome, industrija stalno istražuje neke nove uređaje i nove formate. Možda vizija na kraju ispadne nešto potpuno drugačije od uređaja poput ovog, ali takvi modeli će nam pomoći da do uređaja budućnosti dođemo na osnovu evolucije razmišljanja – šta nam se u stvari dopada, a šta ne. Jer pogledajte evoluciju za nama...imali smo desktop računar, a nismo mogli da ga nosimo sa sobom - industrija smislila laptop. Posle izvesnog vremena, laptop je bio prevelik da obavite posao u hodu – stigli su mobilni telefoni. Foto aparat postao nepraktičan da ga konstantno imate uz sebe - ponuđene su nam izvanredne kamere u telefonima. Premali ekran na mobilniom telefonu – evo tableta. Mrzi vas da nosite tablet, mrzi da nosite laptop, ekran na telefonu je i dalje nedovoljan da biste uradili posao - evo telefona čiji ekran može da postane veći i da vam omogući nešto što je između telefona i tableta. Pa drugi odgovore sa telefonom duplo manjih dimenzija koji na kraju opet ostane samo telefon ... i svi u potrazi za uređajem budućnosti.

matexs23_resize.jpg


Jer ne treba kriti, tržište telefona je nakon godina meteorskog uspeha već drugu godinu zaredom u recesiji. Čovečanstvo do sada nije imalo uređaj poput mobilnog telefona, koji poseduje skoro svaki stanovnik ove planete. Oni koji ga nemaju, nemaju ga uglavnom zato što to ne žele, jer telefon može da se kupi i za desetak evra u onoj elementarnoj formi. No i pored svih sjajnih novih modela, kod dobrog dela korisnika nestala je groznica kakva je bila na snazi do pre godinu-dve, a koja se da sažeti u "hoću novi model". Zato industrija traži nove potencijalne uspehe i pokušava da dođe do svoje naredne "zlatne koke".

matexs21_resize.jpg


A da li smo mi koji smo fanovi mobilnih telefona u aktuelnoj formi pravi lakmus papir za to, veoma je diskutablino. Primera radi, kroz naše ruke prođe toliki broj modela, a često imamo potrebu da ih ponesemo kući da bi deo posla uradili i dok nismo na poslu. Kada vide neki besni model na testu, mlađi ukućani se uglavnom oduševe na par ili par desetina sekundi, stariji kažu „sve je to isto“ , a mi se čudimo zašto nekoga ne zanima super ekran ili sjajna kamera.
E, ovog puta je opšti utisak bio, "vau, e ovo bih voleo / volela da imam", "lepo bi bilo gledati film na ovome, ili čitati pdf knjigu". I to je jedan interesantan indikator - ovo im se znači sviđa…

Savitljivi ekran

matexs22_resize.jpg


Mate Xs jeste vrlo neobičan i drugačiji uređaj. Igrom slučaja, u našoj redakciji smo prvo imali na delu telefone koji su se pojavili mesecima nakon uređaja ovog formata, iako su oni prvi prikazani. Najveći izazov, a to je savitljivi ekran, Huawei je izuzetno dobro savladao, iako je izazov na ovako velikoj dijagonali AMOLED ekrana od 8 inča, rezolucije 2200x2480 piksela, apsolutno teži od onoga što smo videli kod Motorola RAZR i Samsung Galaxy Z Flip modela, koji moraju da se izbore sa znatno manjim ekranom. Oseća se pod prstom, ali značajno manje nego kod prethodna dva testirana modela - naročito u odnosu na Z Flip, pa sada možemo da kažemo da je Samsung najlošije uradio svoj zadatak. Čak i kada pogledamo ekran pod različitim uglovima gledanja, nema onih neravnina koje smo viđali pre godinu dana kada su Samsung i Huawei tek predstavili prototipe ovih uređaja.

matexs19_resize.jpg


Kada smo ih prvi put videli, bilo je dosta diskusija na temu ko je uradio bolji posao: Samsung sa Fold-om koji je praktično imao spoljni ekran za neke elementarne funkcije, a veliki ekran se nalazio unutar uređaja kada ga otvorimo, ili Huawei kod koga se ekran praktično nalazi sa spoljne strane. Reklo bi se da je Huawei rešenje u tom prvom talasu pobralo više simpatija publike i nekako je priča utihnula. Fold nismo imali priliku da testiramo i koristimo, ali evo nekih iskustava sa Mate Xs uređajem. Prva "muka" je kako se ponašati sa ovakvim telefonom.

matexs6_resize.jpg 

Dešavaće se da se na trenutak zbunite odakle i kako otvoriti ekran, gde gledati, a ponajviše kako baratati uređajem kada imate ekran sa obe strane i morate da pazite gde ga spuštate, kako ga nosite... Ipak je to vrednost od 2500€ i opterećuje vas i sama pomisao da li će se nešto ogrebati ili oštetiti. Svakim danom eksploatacije taj osećaj polako popušta, ali i nakon perioda testa ne možemo reći da i dalje nije prisutan – i to prilično. S druge strane, moramo priznati da je Huawei sve lepo utegao, doterao i da uređaj deluje pouzdano. Da li bi utisak bio isti i na duže staze, nakon nekoliko meseci eksploatacije, to ne možemo da znamo, ali nakon 15ak dana korišćenja sve deluje veoma solidno.

U radu

matexs3_resize.jpg


Ideja sa delom telefona u koji je smešten taster za otvaranje i gde se nalaze kamere je veoma dobra, jer kada telefon otvorite on postaje dobar rukohvat - nešto slično je Lenovo pre nekoliko godina imao na Yoga tabletima. E sad, dešnjaci bi možda više voleli da se on nalazi na desnoj strani , jer kada se telefon otvori, držali bi ga levom rukom, a desnom skrolovali po ekranu, ali dobro, ideja je u svakom slučaju dobra, a Huawei je to iskoristio da, ukoliko želite da slikate selfi, to radite glavnom kamerom telefona jer prave selfi kamere nema. To znači da ukoliko želite selfi fotografiju, to možete da uradite samo ukoliko je telefon sklopljen i u toj situaciji morate da koristite ekran na ovaj način. S jedne strane dobro, s druge strane baš i ne jer, recimo, ovih dana toliko popularnu Zoom aplikaciju ne možete da koristite na velikom ekranu. To znači da ovako rešenje ima svojih dobrih strana, ali i mana.

matexs30_resize.jpg


Ono što
nam se veoma dopalo jeste surfovanje. Moguće je vrlo komforno korišćenje browsera u desktop modu i niste osuđeni na čitanje mobilne verzije sajta, koja opet ima svojih prednosti na koje smo se kroz godine navikli. Ali nekad jednostavno zatreba… Takođe bismo pohvalili potpuno drugu viziju korišćenja maila, čitanja poruka, aplikacija za chat itd. jer je sve mnogo komotnije i komfornije. Čak i galerija slika nam omogućava da fotografijama baratamo mnogo jednostavnije i lakše, YouTube, tačnije Vanced aplikacija izgleda odlično i daleko lakše prelistavate sadržaje.

matexs29_resize.jpg


Takođe, tu je i multiwindow opcija
koja omogućava da istovremeno na ekranu imate dve aplikacije, pa npr. možete prstom u mail da prevučete dokumet ili fotografiju. Potreban je jedan period privikavanja, ali korisnik biva nagrađen nekim zaista lepim funkcionalnostima.

matexs11_resize.jpg


Što se gejminga tiče, deo igara
(nismo ih baš puno isprobali) omogućava da se igrate i na velikom ekranu i drugačijem formatu t.j. odnosu stranica u tom slučaju, na primer popularni Asphalt. Da li postoje neki benefiti ovakvog načina igranja teško je reći jer je navika čudo i mozak je navikao na standardni prikaz, ali verujemo da bi neki gejming naslovi mogli da dobiju potpuno drugačiju, bolju dimenziju.

matexs35_resize.jpg


A što se uobičajenog načina upotrebe tiče,
Mate Xs je kao i svaki drugi mobilni telefon, samo deblji i teži, čitavih 300 grama, a u toj situaciji imate na raspolaganju ekran od 6.6 inča. Koliko biste u nekom realnom scenariju koristili telefon na ovaj ili onaj način, teško je reći, jer jedno je testiranje, a svakodnevna upotreba nešto sasvim drugo. Pretpostavka je da bi korisnik koji želi upravo ovaj telefon i želeo da promeni svoje dosadašnje navike, jer da nije tako, njegov izbor ne bi bio Mate Xs već neki drugi telefon.

matexs2_resize.jpg

Hardver

matexs33_resize.jpg


Što se hardvera tiče, tu je naravno Kirin 990 5G čipset, dovoljno moćan i snažan, a potpomognut sa 8GB RAM-a i 512 GB prostora za podatke. Baterija od 4500 mAh sa brzim punjenjem od čak 55W koje omogućava 85 procenata napunjenosti za samo 30 minuta, bez problema izgura dan, osim ako ovim telefonom ne želite da zamenite sve uređaje koje koristite, pa pokušate da ga koristite umesto laptopa za posao.

matexs10_resize.jpg


Ni na ovom Huawei telefonu nema stereo zvučnika, na 3.5 mm priključak ni pomislili nismo, pa tu upućujemo jasnu zamerku – ovaj telefon u ovakvoj formi i jeste tu da bi nam u pojedinim situacijama zamenio neki ozbiljniji uređaj poput laptopa, pa je nekako logično da ga zamišljamo kao mali multimedijalni centar, ali prosti mono zvuk će pokvariti naše snove.

matexs36_resize.jpg


Što se identifikacije korisnika tiče, ona je moguća putem PINa- ili patterna, ili korišćenjem fingerprint senzora koji je smešten na power tasteru. Otključavanje prepoznavanjem lica nije omogućeno jer prave selfi kamere nema, a ne bi imalo nikakvog smisla da okrećete telefon na jednu stranu da bi se otključao, a onda opet nazad da biste ga koristili.

Kamere

Što se kamera sistema tiče, na telefonima ovog tipa osim najjačeg dostupnog hardvera očekujemo i vrhunske performanse kamere. Po ceni koja je duplo veća od najskupljeg Huawei nesavitljivog telefona, da li je realno za očekivati išta manje? U svakom slučaju, sistem kamera kojim je opremljen Mate XS je tačno onakav kakav se očekuje kod najboljih modela – glavna kamera, telefoto, ultra-široka i senzor dubine.

matexs12_resize.jpg


Sa 40 MP i otvorom blende od f/1.8 glavni senzor već po specifikacijama obećava dobru zabavu. U pitanju je Quad Bayer tehnologija, pa možete birati između preporučenih 10 i nativnih 40 MP, a fokusiranje se obavlja faznom detekcijom. Sa 27mm žižne daljine, glavna kamera spada u širokougaone, a za trenutke kada vam je potreban još širi kadar Huawei je spremio ultra-širokougaono sočivo od 17 mm iza kojeg se nalazi 16 MP f/2.2 senzor. Naravno, za potrebe zumiranja tu je i optički stabilizovano telefoto sočivo od 8 MP od 52 mm sa f/2.4 i optičkim zumom od 3x. ToF 3D kamera je tu za mapiranje kadra i određivanje razdaljine snimljenih elemenata od vaše kamere.

matexs27_resize.jpg


S obzirom na to da glavna kamera neodoljivo podseća na onu sa Mate 30 Pro, doduše sa malo manjim otvorom blende i bez optičke stabilizacije, naša očekivanja su bila vrlo visoka i moramo priznati da nas Mate XS nije razočarao. Slike u preporučenoj rezoluciji su zaista veoma kvalitetne, sa zavidnim nivoom detalja, odličnom dinamikom kadra što je postao zaštitni znak Huawei telefona i blago ispranim bojama. Ukoliko želite više detalja, rezolucija vam omogućava da iskoristite senzor u odnosu 1:1, ali usled nedostatka stabilizacije potrudite se da budete mirne ruke, jer će vam se, u suprotnom desiti da dobijete mutne elemente, posebno ako se nalaze u senci.

matexsfoto18_resize.jpg

matexsfoto69_resize.jpg

matexsfoto73_resize.jpg


Širokougaono sočivo je odlično za situacije kada glavni senzor ne uspeva da smesti u kadar sve što ste vi zamislili. Zahvaljujući f/2.2 i kvalitetnom senzoru, rezultujuće fotografije su prijatno iznenađenje – oštre, bez izražene distorzije i sa nešto mirnijim bojama od onih sa primarne kamere. Dinamika i balans svetline su zadržani na visokom nivou, a detalja ima u dovoljnoj meri obzirom na tip kamere. Kako se radi o kameri sa fiksnim fokusom, računajte da će elementi koji su blizu biti znatno oštriji od onih u daljini, pa ukoliko vam je bitno da vam nešto u pozadini bude jasno vidljivo, topla preporuka je da se malo odaljite i koristite glavnu kameru.

matexsfoto20_resize.jpg

matexsfoto76_resize.jpg


Kada treba nešto približiti, tu je i veoma kvalitetno zum sočivo. Stabilizacija dobro radi svoj posao, koji je znatno olakšan kada na raspolaganju imate dovoljno svetla u kadru. Na maksimalnom optičkom zumu od 3x slike su detaljne i oštre, boje verne onima koje vidite van objektiva, a svetli i tamni tonovi su dobro izbalansirani. Kamera omogućava i 5x hibridni zum koji je iznenađujuće upotrebljiv iako se za poslednji korak koristi digitalno uvećanje.

matexsfoto74_resize.jpg

matexsfoto23_resize.jpg


A kada padne noć, glavno sočivo pokazuje sve prednosti Quad Bayer tehnologije: verne boje, oštre fotografije i držanje šuma na niskom nivou. Dinamika kadra koja je jedan od najzahtevnijih parametara je dobra, a neželjenih efekata i zamućenja nema, dokle god ste mirne ruke prilikom slikanja. 

matexsfoto16_resize.jpg

matexsfoto11_resize.jpg

matexsfoto2_resize.jpg

Slična je situacija i sa telefoto sočivom, gde stabilizacija u određenoj meri uspeva da kompenzuje ograničenje senzora po pitanju sveukupne oštrine. Šum je prisutan u malo većoj meri, ali su zadržana verna reprodukcija boja i zavidan nivo detalja.

matexsfoto3_resize.jpg

matexsfoto9_resize.jpg

matexsfoto17_resize.jpg


Na žalost ultra široka kamera ne može da održi korak sa glavnom kamerom, zbog fizičkih ograničenja samog senzora. Slike su dosta tamnije, ali kamera uspeva da zabeleži zavidnu oštrinu na bolje osvetljenim elementima. Tamo gde svetla nema nemojte tražiti detalje, jer će ih zameniti šum i stapanje slabo osvetljenih delova. Light bleed efekat je prisutan, ali nije previše izražen, tako da će ova kamera poslužiti u ograničenom broju situacija, posebno kada imate dovoljno osvetljen objekat koji želite da snimite.

matexsfoto15_resize.jpg

matexsfoto1_resize.jpg


S obzirom na prirodu ovog telefona, glavnu kameru je moguće koristiti i kao selfi, što je veliki plus za sve zaljubljenike u svoj lik i delo.

matexsfoto80_resize.jpg


Mate XS omogućava snimanje video materijala u 4K u 30 fps, što je ograničenje koje nam se nije previše svidelo, jer znamo da je čipset sposoban za veći broj frejmova u pomenutoj rezoluciji. Snimljeni video je visokog kvaliteta, kakav se i očekuje sa kamere tog tipa. Slika je oštra, šuma gotovo da i nema, a boje su verno reprodukovane. Kadar zadržava svoj balans i kada prelazite iz tamnih u svetle delove, što treba pohvaliti. Iako ne poseduje optičku stabilizaciju, Huawei AI stabilizacija slike umnogome pomaže kada želite da pravite video dok hodate, eliminišući neželjene pokrete i vibracije u velikoj meri. Prilikom zumiranja može se videti tačan momenat kada kamera prebacuje sliku sa glavnog na telefoto sočivo, sa primetnim gubitkom kvaliteta i porastom šuma.
Širokougaono sočivo se takođe može koristiti za snimanje video materijala, a finalni rezultat je vrlo korektan snimak koji malo odstupa kvalitetom od onoga što biste postigli glavnim senzorom, tako da je paralelno korišćenje ova dva senzora vrlo realan scenario.

matexs28_resize.jpg


Sve u svemu, kamere su veoma dobre, ne na nivou onoga što nam je doneo P40 Pro, ali svakako nećete ostati uskraćeni za dobre fotografije.
Kada je softver u pitanju, nema Google servisa, zamenili su ih Huawei servisi i aplikacije u App Gallery-u uz Android 10 je u AOSP izdanju.

matexs17_resize.jpg

Zaključak

I nakon svega što smo vam prikazali, kako doneti zaključak kada znamo da će se svi okomiti na cenu? 2500 evra su strašno velike pare, znaju to svi, a znaju i Samsung, Motorola i Huawei. Neko bi možda rekao da bi to moglo biti jeftinije, ali se ne bismo složili sa time - da može, zašto neko od ovih proizvođača to ne bi iskoristio da polupa konkurenciju? Ne može da iskoristi, jer jednostavno to košta u ovom momentu toliko koliko košta. Bili smo na licu mesta i u San Francisku, Barseloni i Londonu kada su svi ti prvi telefoni predstavljani i svi čelni ljudi ovih kompanija su se u neku ruku izvinjavali novinarima i publici zbog toga što telefon toliko košta u ovom momentu. Znamo da je veliki novac po sredi i verovatno je da će to jednog dana koštati manje, ali u ovom momentu je tehnologija preskupa što zbog toga što je nova, što zbog proizvodnje u vrlo malim količinama.


Ono što priči telefona sa zakrivljenim ekranima nikako ne ide u prilog jeste aktuelna situacija, jer da bi se ovakva produkcija zaletela bila bi potrebna savršena i bezbrižna ekonomska situacija u kojoj bi potrošači u bogatijim zemljama od ovih na prostorima na kojima mi radimo, uslovila veću potražnju, što bi vremenom dovelo i do, u izvesnoj meri, nižih cena ovakvih uređaja. Koliko nižoj, to bi mogli samo da nagađamo, pa bismo se tu zaustavili sa pričom oko cene.

matexs25_resize.jpg


Što se Mate Xs telefona tiče, mi smo ga više doživeli kao novu tehnologiju nego uređaj koji će se prodavati u nekim značajnim količinama, kao uostalom i svi drugi uređaji sa savitljivim ekranom. Više nas je zanimalo to novo iskustvo upotrebe, koje je vrlo interesantno ukoliko korisnik želi nešto neobično, drugačije i spreman je da promeni neke navike. Ono od čega smo najviše strahovali, a to je pitanje savitljivog ekrana, Huawei je uradio veoma, veoma dobro I zaslužio vrlo visoku ocenu, naročito nakon onoga što smo imali prilike da iskusimo sa prethodno testiranim modelima ovog tipa. Huawei Mate XS je nesumnjivo raskošan telefon namenjen onima koji žele nešto drugačije i spremni su to da plate, već u ovoj fazi.

Test: Samsung Galaxy S10 Lite (Video)

Test: TCL 10 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109