Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Mate 10 Pro (Video)

23.11.2017 08:35 | 915 Mobile
Test: Huawei Mate 10 Pro (Video)

Huawei je kompanija koja je odavno prevazišla fazu u kojoj je gotovo u svim klasama pokušavala da izgradi prepoznatljivost nudeći telefone dobrog odnosa uloženog i dobijenog. Da bi bili prepoznati kao pravi premium proizvođač, morali su da ponude tržištu vrhunske telefone, i to smo vremenom dobijali u sve većoj meri. Sada je to podignuto za lestvicu više. Stigao je Mate 10 Pro, za koji mnogi veruju da je ultimativan izraz Huawei vizije smartfona. Da li je zaista tako i šta se može očekivati od ovakvog uređaja?

Huawei Mate 10 Pro

Filip Majkić

Mnogo je razloga zbog čega su fableti postali popularni. Uređaji velikih, raskošnih ekrana, u koje je mogao biti “upakovan” izuzetno dobar hardver, sa odličnim kamerama i karakteristikama u kojima se uvek moglo naći mesta za nešto više - ko to ne bi voleo? Oni su zapravo toliko postali popularni i traženi da su proizvođači bili prinuđeni da, verovatno brže nego što su želeli, i u većoj meri nego što su i sami očekivali, povećavaju dimenzije svojih vodećih top modela mejnstrim telefona.Danas fableti imaju dvojaku funkciju. Neki modeli su tu da zadovolje tržišnu tražnju, i to je jedna strana medalje. Druga, mnogo bitnija, jeste da su top modeli tu da demonstriraju moć matične kompanije. Tako Huawei Mate 10 Pro donosi sve što kineski gigant može da ponudi. Šta to znači u praksi? 6-inčni AMOLED ekran, novi AI koji se stara o određenim funkcijama telefona i automatizaciji određenih procesa, dve Leica kamere na poleđini u novom sistemu (jedna iznad druge),  uključujući novi sistem sa dve Leica kamere na poleđini, kao i novi AI endžin, Kirin 970 čip sa više hardverske snage, 6 GB memorije, skladište od 128 GB...verovatno shvatate šta hoćemo da kažemo - ovo je najbolje što Huawei može da ponudi trenutno.


mate10_pro_1_s.jpg

 


Mate 10 serija inače stiže u tri varijante - regularni Mate 10, zatim vrlo interesantno zamišljen Mate 10 Lite, koji treba da ponudi vrlo dobar odnos cene i performansi u najboljoj tradiciji Lite serija Huawei telefona, kao i Mate 10 Pro, koji je kreiran kao najbolji Huawei telefon. Tu je još i Porsche Design, koji je neka druga i dramatično skuplja priča. Drugim rečima, Huawei pred nas postavlja najbolje što ima. Da li je njegovo najbolje dovoljno dobro?


Raspakivanje i dizajn

Čim ugledate pakovanje, biće vam jasno da je reč o luksuznom proizvodu. Kutija, pakovanje, materijali i sadržaj, sve je na svom mestu. Uopšte, utisak je na veoma visokom nivou. Na kutiji je veliki logotip kompanije, zajedno sa Leica dual camera oznakom. Sad, ukoliko pratite Benchmark, znate da nismo baš veliki poklonici Leica brendiranja (ne zbog kvaliteta, već prateće priče i troškova), ali se ne može poreći da su kamere novije generacije na Huawei telefonima vrhunske i da nema spora da je reč o fantastičnim uređajima.


mate10_pro_3_s.jpg


Imamo li šta interesantnog u pakovanju? U principu, zanimljivo je da stiže maska već u samom startu. Toplo pozdravljamo ovakav potez, ma koliko inače bilo veoma jednostavno dokupiti je. Prosto, od samog starta imate potpuno funkcionalnu zaštitu, koja pride ima još jednu funkciju - nivelisanja pozadine iz koje “štrče” dve kamere. Takođe, nema 3.5-mm slušalica, budući da telefon nema taj priključak. Ne brinite, tu je adapter kao pomoćno rešenje, ako ne želite da koristite priložene USB-C slušalice...Tu je brzi punjač koji je u stanju da veoma brzo napuni inače poveliku bateriju ovog telefona.


Mate 10 Pro je, najprostije rečeno, vrhunske izrade i fantastičnog kvaliteta! To se itekako oseća u ruci, a premijum materijali korišćeni u izradi telefona su kvalitetni aluminijum visoke čvrstine i Corning Gorilla Glass staklo. Istovremeno, Huawei je uspeo da zadrži masu telefona na relativno niskom broju, pa sa nepunih 180 grama on zapravo jeste lakši od ranijih Mate 9 i P10 Plus uređaja. Istovremeno, baš kao i brojni uređaji sličnog koncepta izrade, i Mate 10 Pro raspolaže IP67 sertifikatom o otpornosti, što znači da je vodootporan do dubine od metar i po, kao i da mu prašina ne može ništa.Prednja strana sadrži AMOLED ekran od 6 inča, sa 18:9 (tj. 2:1) odnosom strana, zahvaljujući čemu telefon fenomenalno leži u ruci, bez obzira na nominalno veliku dijagonalu. Rubovi su ekstremno mali! Huawei kaže da je njegov telefon “gotovo bez ivica” i u tom smislu su svakako u pravu. Na bokovima ih praktično i nema, i tek malo ispod i iznad ekrana zatičemo određene ivice, pri čemu uopšte nemamo primedbi na iskorišćenost tog prostora, budući da se tu nalaze zvučnik za razgovor, prednja kamera i slično.Zadnja strana je prilično zanimljiva. Naime, tu se nalazi nešto za šta se Huawei opredelio da implementira kao “dizajnersku crtu” koja odvaja deo telefona na kome se nalaze zadnje kamere i boji ga u nešto drugačiju nijansu. Nismo sigurno da nam se to rešenje dopada, ali verujemo da će se mnogima dopasti. Kamere su postavljene jedna iznad druge, umesto kao do sada jedna pored druge. Odmah ispod njih je i čitač otiska prstiju.Na samim ivicama telefona nema naročitih iznenađenja. Tasteri za paljenje ekrana i jačinu zvuka na jednom boku, IR na gornjem delu, USB-C konektor, zvučnik i mikrofon na donjem delu - sve je u skladu sa ergonomijom koja već godinama dominira u smartfon svetu i nemamo nikakvih primedbi. Mate 10 Pro pleni svojim dizajnom, deluje izuzetno ozbiljno i kvalitetno, uređaj kakav se samo poželeti može. Pri tome, tek smo zagrebali po površini... 

 

 

Bogi79 Član postova: 1449
Tražite od drugih korisnika da vam postavi video... Ima nas dosta ovde...
Huawei Mate 10 Pro BLA-L29
Ilex Član postova: 162
Ako su sredili to za video.. onda mozemo reci da imamo skoro perfekt telefon.. bez neke vece mane bar po meni.. molim boga sto pre da stigne :O hehe
Ivan I. Član postova: 5728
Citiram korisnika: JoxyKakva je situacija sada, jesu li stvarno popravili video snimanje? Nabaci neki primer ako te ne mrzi.
+1@Bogi79?
Drushkan Član postova: 317
E hvala ti [emoji4]
Auuu koliki ekran naspram p10ke. Jel si se lako navikao na tu velicinu i korišćenje ekrana?
omnik Moderators postova: 5746
Citiram korisnika: DrushkanJel ima neko P9/10 i Mate 10 pro, i ukoliko je moguće da ih uslika, jedno pored drugog? Interesuju me dimenzije, kako izgledaju jedan pored drugog, pošto nisam još uvek imao nigde prilike da ga uporedim.
M10Pro vs P10 dimenzijeSent from my BLA-L29 using Tapatalk

Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

Test: Nokia 8 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109