Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Mate 10 Lite (Video)

02.12.2017 10:41 | 915 Mobile
Test: Huawei Mate 10 Lite (Video)

Sa predstavljanjem nove porodice Mate uređaja, jedan model je zauzeo posebno mesto. Svi znamo veoma dobro koliko su Lite varijante Huawei telefona odlično odrađene i u kojoj meri zapravo predstavljaju tihe heroje u ponudi te kompanije koji su možda u senci vodećih modela po pitanju promocije, ali su svakako uređaji odličnog balansa, naročito za domaće tržište. Sada i Mate serija dobija svoju Lite varijantu. Zainteresovani?

Huawei Mate 10 Lite

Filip Majkić

Formula za uspeh Lite modela je relativno jednostavna. Korektan dizajn u liniji top varijante, dobre performanse, solidan balans cene i mogućnosti. Upravo je to učinilo Lite serije Huawei i Honor telefona tako popularnim u Srbiji. Sa cenom koja gravitira ka sumu od oko 300 evra, bilo sa gornje (Huawei) ili donje (Honor) strane, predstavljaju veoma popularan izbor među domaćom populacijom. Sa punim pravom, dodali bismo, jer su naša iskustva sa tim telefonima zaista više nego pozitivna.

 


Stoga, puno očekujemo od Mate 10 Lite uređaja. Da ne kažemo, Srbija puno očekuje! Reč je o pristupačnijoj verziji Mate 10 telefona koji bi, ukoliko sve prođe onako kako je Huawei zamislio, trebali da budu za tu kompaniju ono što je, recimo, Note za Samsung, ili V30 za LG. Istovremeno, Mate 10 Lite je prvi telefon koji bi u pravu srednju klasu trebao da donese popularni format ekrana od 18:9, makar kada govorimo o top modelima. Istina, imali smo LG Q6, ali se otprilike tu i završavao spisak njegovih aduta, dok su ga performanse ipak spuštale koju klasu ispod. Stoga, da pogledamo šta donosi Mate 10 Lite telefon.


mate10_lite_1_s.jpg


Raspakivanje i dizajn

Interesantno i prilično kompaktno pakovanje je takvo da se telefon zapravo izvlači bočno. Interesantan koncept, sa odmerenom dozom luksuza. Ideja je da se kupac oseća posebnim, a da telefon praktično do poslednjeg trenutka predstavlja svojevrsno iznenađenje za korisnika. Koliko se u tome uspelo? Rekli bismo, poprilično.
U samom pakovanju zatičemo nekoliko važnih dodataka. Najpre, tu su slušalice, što odmah jasno sugeriše prisustvo 3.5-milimetarskog priključka koji, nažalost, u sve većoj meri biva izostavljan sa telefona novije generacije. Interesantno je da je konektor microUSB 2.0 tipa, a ne USB-C, što je opet primerenije klasi u kojoj uređaj stiže. Najzad, tu je maska koju, dakle, možete odmah namestiti i time zaštititi telefon već od prvog vađenja iz kutije. Odličan dodatak, ali donekle i neophodan - naime, ova maska niveliše zadnje kamere koje “štrče” iz poleđine telefona.
Tu dolazimo do jednog od ključnih aduta Mate 10 Lite telefona. Naime, on stiže sa čak četiri kamere! Pre nego što pomislite da se radi o ultimativnom telefonu za fotografisanje, moramo da kažemo da je reč o kombinacijama standardnog RGB i monohromatskog senzora male rezolucije - pozadi imamo kameru od 16 megapiksela, praćeno monohromatskim senzorom od 2 megapiksela, dok spreda imamo senzor od 13 megapiksela sa ponovo monohromatskim senzorom od 2 megapiksela. Interesantno, a videćemo u sekciji posvećenoj fotografisanju kako se pokazuju u praksi.
Jedno je sigurno - Mate 10 Lite je izuzetno elegantan telefon! Izrađen je u najboljoj tradiciji Lite serije, od čistog komada aluminijuma, bez ikakvih viškova ili dodavanja raznih primesa, stakla, bilo čega. Kada govorimo o dizajnu, prve stvari koje nam padaju na pamet su „pregledno“ i „čisto“. Zaista, Mate 10 Lite po tom pitanju itekako može da stane na crtu i skupljim telefonima. Istovremeno, ovo je jedan od najtanjih telefona - debljina iznosi svega 7.5 milimetera!


mate10_lite_13_s.jpg


Prednjom stranom dominira veliki 5.9-inčni FullView ekran, što znači da stiže sa 18:9 odnosom stranica. Drugim rečima, on fenomenalno leži u ruci, mnogo bolje nego što ta dijagonala indicira, a Mate 10 Lite je jedan od prvih telefona koji donosi ovakav ekran u srednju klasu. Huawei ističe da okvira oko ekrana „gotovo da nema“, i premda se mogu uočiti, zaista su svedeni na malu meru.
Na zadnjoj strani imamo sistem sa dve kamere koje „štrče“ iz poleđine. Srećom, kao što smo već spomenuli, već se u pakovanju dobija futrola koja niveliše ovu izbočinu. Tik ispod njih je smešten čitač otiska prsta. Na desnoj strani su tasteri za paljenje i jačinu zvuka, a SIM slot donosi mogućnost korišćenja dve SIM kartice, odnosno jedne SIM i jedne memorijske kartice. Gornja strana sadrži „samo“ 3.5-milimetarski konektor za slušalice, dok su na donjoj strani zvučnik i microUSB konektor, zajedno sa zvučnikom.
Sve u svemu, Mate 10 Lite izgleda veoma lepo, baš kao što smo i očekivali od Lite iteracije telefona. Pride, nama se daleko više dopadaju modeli u boji naspram crnog koji smo imali na testu. Tu posebno ističemo plavu boju, koju je Huawei nekako odlično pogodio, bilo da govorimo o telefonima koji stižu pod njegovim, bilo o onima koji stižu pod Honor brendom, i to bi bio naš favorit...

 

 

 

 

 

Bogi79 Član postova: 1449
Tražite od drugih korisnika da vam postavi video... Ima nas dosta ovde...
Huawei Mate 10 Pro BLA-L29
Ilex Član postova: 162
Ako su sredili to za video.. onda mozemo reci da imamo skoro perfekt telefon.. bez neke vece mane bar po meni.. molim boga sto pre da stigne :O hehe
Ivan I. Član postova: 5728
Citiram korisnika: JoxyKakva je situacija sada, jesu li stvarno popravili video snimanje? Nabaci neki primer ako te ne mrzi.
+1@Bogi79?
Drushkan Član postova: 317
E hvala ti [emoji4]
Auuu koliki ekran naspram p10ke. Jel si se lako navikao na tu velicinu i korišćenje ekrana?
omnik Moderators postova: 5746
Citiram korisnika: DrushkanJel ima neko P9/10 i Mate 10 pro, i ukoliko je moguće da ih uslika, jedno pored drugog? Interesuju me dimenzije, kako izgledaju jedan pored drugog, pošto nisam još uvek imao nigde prilike da ga uporedim.
M10Pro vs P10 dimenzijeSent from my BLA-L29 using Tapatalk

Test: Nokia 8 (Video)

Test: Apple iPhone X (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109