Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei Freebuds 4 (Video)

03.08.2021 12:03 | 0 Mobile
Test: Huawei Freebuds 4 (Video)

Već nekoliko generacija unazad, Huawei je radio prilično dobar posao na polju zvuka i true wireless bežičnih slušalica, a sada je pred nama njihov najnoviji model - Huawei Freebuds 4 koji donosi određene promene u odnosu na prethodnika, ali i jedno vrlo korisno unapređenje.

Godinama unazad, navikli smo da od vodećih kompanija u industriji mobilnih telefona svake godine vidimo novi telefon, novi pametni sat i novi model bežičnih slušalica, tri stvari koje su očigledno zamišljene kao komplet za savremenog korisnika kako bi tokom dana obavio razne stvari na najudobniji mogući način.
 
 
Nekome će ovo možda delovati glupo ili bespotrebno, zavisno od navika, ali onima koji koriste sve tri stvari svakodnevno one svakako mogu olakšati svakodnevnu rutinu. I praktično bismo svake godine od Apple-a, Samsunga i Huawei-a na eventima na kojima predstavljaju nove uređaje videli osveženu ponudu u sve tri kategorije, ali su poznati događaji i političke odluke malo poremetile Huawei, pa smo ove godine njihov Watch 3 Pro testirali i pre predstavljanja P50 serije telefona, a sada su nam se na testu našle i nove Freebuds 4 True Wireless slušalice. Huawei je sa prethodnim modelima ostavio vrlo dobar utisak, kako po pitanju zvuka, tako i u pogledu aktivne redukcije buke, pa hajde da vidimo šta to donosi nova verzija i ima li nekih poboljšanja u odnosu na Freebuds 3.

Dizajn i karakteristike

Onako na prvi pogled, razlika skoro da i nema. Slušalice dolaze u ovalnoj kutiji za nošenje i punjenje koja vrlo podseća na prošlogodišnji model, a u slučaju primerka na testu, ona je u sivoj verziji koju Huawei naziva Silver Frost, pored koje je dostupna i bela Ceramic White, mada se na nekim slikama pojavljuje i crvena, koja se zanimljivo ne pominje na zvaničnom sajtu - moguće da je ta opcija dostupna samo na kineskom tržištu. Na kutiji se nalaze samo taster za uparivanje i USB Type-C port koji je ujedno i jedini način punjenja, mada ima nekih pomena i o verziji sa bežičnim punjenjem koja bi mogla doći nešto kasnije. 
 
budzz1s.jpg
 
Same slušalice su slične sive nijanse kao i kutija, ali su za razliku od polumat boje, one u potpuno poliranoj sjajnoj varijanti. U pitanju su slušalice Earbuds tipa, dakle bez silikonskih čepića, pa je upravo oblik slušalica veoma bitan za način na koji one stoje u ušima. Iako je oblik naizgled identičan onom sa Freebuds 3, u suštini stoje korektno i nemaju tendenciju da ispadnu kada pomerate glavu naglo, između ostalog i zahvaljujući masi od svega 4.1g po slušalici. Interesantno je da čak i pri trčanju i u prisustvu znoja i pored potpuno glatke površine Freebuds 4 vrlo uredno ostaju u ušima.
 
Činilo nam se u početku da će možda da ispadnu, ali smo rešili da ih ne diramo i 20 minuta trčanja kasnije i dalje su bile tu gde jesu, pa su u tom pogledu bolje od mnogih in-ear modela sa čepićima i odlično rešenje za aktivne korisnike. Kad pominjemo znoj, slušalice su i IPX4 otporne na vodu i prašinu, što ne znači da se možete tuširati sa njima, ali im neće biti ništa ukoliko ih isprska znoj ili malo kiše.
 
budzz2s.jpg
 
Open-Fit dizajn, kako ga Huawei naziva, ne zatvara u potpunosti ušni kanal, već omogućuje spoljnim zvukovima da prolaze i korisniku da čuje ono što se oko njega dešava, kao i izjednačavanje pritiska unutar uha. Pasivna izolacija će varirati zavisno od veličine i oblika vaših ušiju, ali je svakako daleko od onoga što su u stanju da pruže modeli sa silikonskim čepićima. Huawei je čini se upravo to i hteo, jer u svrhu redukcije spoljne buke slušalice koriste novi Active Noise Cancellation 2.0 sistem, koji bi u teoriji trebao da bude u stanju da se adaptira načinu na koji slušalica stoji u vašem uvetu i poništi zvuk koji dopire spolja, bez obzira na to kako ste postavili slušalicu.
 
U praksi, iako redukcija buke radi korektno, ipak nije u stanju da u potpunosti nadoknadi pasivnu izolaciju, pa ćete spoljne zvukove čuti i dalje, samo donekle umanjene, a kvalitet redukcije će dosta zavisiti i od tipa zvukova koji dopiru spolja, pa će sa nekim biti efektna, a sa nekima baš i ne, dok u određenim situacijama čak ume i da pojača neki specifičan zvuk. Takođe, moguće je uključiti ili isključiti redukciju buke, kao i izabrati jedan od dva nivoa - Cozy za manje bučna i General za bučnija okruženja, ali ne postoji takozvani Awareness mod koji dodaje zvuk spolja kako bi se potpuno zaobišla pasivna izolacija, već se za to Freebuds 4 oslanjaju u potpunosti na sam dizajn.
 
Rezultat ovoga je da je niti postignuta idealna redukcija, niti pravi ambijentalni mod, pa je utisak da je stariji sistem na Freebuds 3 zapravo bio bolje rešenje i radio zaista dobro. No, moguće je da će Huawei kroz ažuriranje firmware-a dodatno optimizovati način na koji radi redukcija buke na Freebuds 4 i popraviti utisak, jer prostora za to svakako ima. 
 
budzz3s.jpg
 
Što se zvuka koji ove slušalice isporučuju tiče, za to su zaduženi dinamički driver zvučnici priličnog promera za jedne bubice, čak 14.3mm, što je svega 0.1mm više nego na prethodnom modelu, ali ukazuje na to da je u ipak pitanju novi dizajn. Zvučni potpis koji je karakterističan za Huawei se doduše nije promenio, pa je zvuk i dalje vrlo dobrog balansa kroz čitav spektar, bez nekih bitnih rupa ili akcenata, što nam se svakako dopada. Iako ovo nisu takozvane basshead bubice, basa svakako ima dovoljno da sve zvuči ubedljivo i onako kako je u produkciji i zamišljeno.
 
Odziv basa je prilično ravan do oko 30Hz, a prostire se do oko 24Hz sa izuzetno malim nivoom izobličenja, čini se manjim nego na većini modela koje smo probali. Pri velikoj glasnoći je izobličenje prisutnije usled lagane konstrukcije i dodatnih vibracija, ali pri normalnom slušanju nije primetno i na vrlo dobrom nivou je za jedne true wireless bubice.
 
budzz4s.jpg
 
Zvučna slika je takođe dobra za bubice, što i očekujemo od Huawei modela koji tradicionalno, uz malo obrade i dodavanja prostornosti uspevaju da naprave bolji osećaj prostora od onog tipičnog za slušalice, sa levom i desnom polovinom i ničim između. Ipak, iako je teško reći bez direktnog poređenja, utisak je da smo od nekih ranijih Huawei modela čuli i bolje, ili da smo makar očekivali neki dodatan napredak u ovom domenu.
 
Sam dizajn ima veći potencijal nego što je u stanju da isporuči, a razlog za to su Bluetooth kodeci koji su ograničeni na SBC i AAC, bez podrške za AptX, LDAC ili neki drugi kodek sa podrškom za veći bitrate. Šteta, jer u 2021. bi ne samo Huawei nego i ostali proizvođači morali da porade na ovom aspektu. Kad smo kod Bluetooth-a, Freebuds 4 je opremljen verzijom 5.2 i podržava neke vrlo korisne opcije, kao i jednu koju nismo videli na ranijim modelima. Moguće je koristiti obe ili samo jednu bilo koju slušalicu, sa automatskim uparivanjem koje je potpuno transparentno, a u AI Life aplikaciji možete i selektovati da li želite da senzor kože pauzira muziku kada jednu slušalicu izvadite iz uveta. 
 
budzz5s.jpg
 
Ono što nam se izuzetno dopalo je mogućnost istovremene konekcije sa dva izvora, npr. računarom i mobilnim telefonom, pri čemu ne možete puštati muziku sa oba odjednom, ali kad pauzirate na jednom uređaju, drugi je odmah aktivan, pa su slušalice vrlo zgodne za korišćenje u situacijama kada koristite više različitih uređaja, a želite da koristite samo jedne slušalice. Ovo je ujedno i najvrednije unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model i moramo priznati vrlo korisno, pogotovo za određeni tip korisnika.
 
Vredi pomenuti i da je kašnjenje usled bežične veze praktično neprimetno, čak i pri vezi sa starijim Bluetooth izvorima, pa su Freebuds 4 vrlo dobre za one koji vole da gledaju Youtube ili filmove sa slušalicama, ili ih koriste pri igranju igara kao kompletno rešenje za slušanje i glasovnu komunikaciju. Kvalitet mikrofona je sasvim korektan za razgovore, sa aktivnom redukcijom buke koja dobro radi svoj posao.
 
budzz6s.jpg
 
Što se kontrola tiče, obe slušalice poseduju površine osetljive na dodir na spoljnjem delu valjka u kome se nalaze baterije i antene, pa je kombinacijom dvostrukog i dugog dodira moguće preskočiti ili pauzirati pesmu, ili pozvati glasovnog asistenta na vašem mobilnom telefonu. Pojedinačni dodir nema funkciju kako bi se sprečilo slučajno pauziranje koje ume da nervira na mnogim modelima, dok je dvostruki moguće konfigurisati nezavisno za obe slušalice i izabrati one funkcije koje vi želite.
 
Takođe, pojačavanje i smanjivanje zvuka je moguće prevlačenjem prsta ka gore ili dole duž produženog dela slušalice, pa su kontrole ukupno vrlo fleksibilne i dobro osmišljene, iako bismo voleli da je i dugi pritisak moguće konfigurisati nezavisno za obe slušalice. Kad smo kod AI Life aplikacije, napomena da je potrebno skinuti je sa zvaničnog sajta i instalirati u vidu APK fajla, jer verzija na Google Play Store-u nije aktuelna, pa ne prepoznaje ovaj model.
 
budzz7s.jpg
 
Za kraj pomenimo i baterije koje su kapaciteta 30mAh u svakoj od slušalica, sa dodatnih 410mAh u kutiji za nošenje. Ovo znači da ćete sa napunjenim slušalicama moći da slušate muziku između 2.5 i 4 sata zavisno od toga da li je aktivna redukcija buke, dok je ukupno trajanje baterije računajući i kutiju između 14 i 22 sata slušanja. 

Finalni utisci

Ukupno, Huawei Freebuds 4 su solidne true wireless slušalice sa dobrom udobnošću, vrlo dobrim zvukom i odličnim opcijama povezivanja, koje će vas na domaćem tržištu koštati oko 21.000 dinara, odnosno oko 178€. Od mana bismo izdvojili nedostatak podrške za naprednije Bluetooth kodeke koji donekle ograničavaju kvalitet zvuka, mada to važi i za mnoge modele drugih proizvođača, kao i redukciju buke koja, iako korektna nije baš na nivou prošlogodišnjeg modela. Ipak, mogućnost povezivanja sa dva uređaja istovremeno će verovatno biti jedan od razloga zbog čega će se korisnici koji su u potrazi za ovakvim tipom slušalica možda odlučiti baš za ovaj model.
 
 
Očekujemo od vas da u komentarima sa nama podelite i vaše mišljenje o ovom modelu i kažete nam šta vam se u vezi njega dopada, a šta ne.

Test: Huawei Freebuds 4i (Video)

Test: OnePlus Buds Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109