Greška

Došlo je do greške.

Test: Huawei AD80HW 24” (Video)

19.06.2021 08:42 | 0 Multimedija
Kada se pomene Huawei, prva asocijacija svih ljubitelja tehnologije, pa čak i onih koje ona naročito ne interesuje su svakako mobilni telefoni. 
 
 
 
Kompanija je dugi niz godina gradila svoju reputaciju jednog od tehnoloških lidera na ovom polju, kao i na polju infrastrukture za mobilnu tehnologiju, a onda je nakon već poznatih događaja i geopolitičkih poteza praktično onemogućena da se dalje ravnopravno takmiči na tim poljima. 
 
A kada se nađete u nezavidnoj situaciji, najbolje što možete uraditi je da nastavite da se borite onako kako najbolje znate i umete. Inicijalno, kompanija je i dalje imala jako zaleđe probleme u domaćem, kineskom tržištu, koje i tako ne koristi Google servise, a koje je ublažilo ono što bi za neku drugu kompaniju verovatno bio nerešiv problem. 
 
Ipak, nekako je bilo za očekivati da Huawei svu tehnologiju i znanje koje je razvijao godinama, a koje je vrlo multidisciplinarno, upotrebi za neke nove proizvode i pokuša da pronađe nova tržišta i neke nove kupce.  

Prvenac u katalogu

Pored tableta, laptopova, pa i mrežnih rutera koje smo i ranije viđali u Huawei izvedbi, a koji su u aktuelnoj situaciji isplivali u prvi plan, Huawei je ove godine spremio i jedno pravo iznenađenje - ulazak na tržište računarskih monitora. Iako su među najavljenim modelima i neki koji pripadaju višoj klasi, za koje se nadamo da će se uskoro takođe naći na testu, ovog puta smo u prilici da vam predstavimo jedan izuzetno pristupačan model, koji na domaćem tržištu košta svega 19.999 dinara, odnosno oko 170€. 
 
humon1s.jpg
 
Huawei AD80HW kako glasi naziv ovog monitora, dolazi sa 24” IPS panelom, rezolucijom od 1920x1080 piksela i osvežavanjem od 60Hz, što je u skladu sa bazičnim specifikacijama koje i očekujemo u ovom rangu cene. No, hajde da vidimo kako to izgleda Huawei monitor - prvenac i šta to potencijalni kupci dobijaju za ovaj novac. 

Dizajn i karakteristike

Kada je prvi put stigao u našu redakciju, inicijalni utisak je bio da je u pitanju jedan od najmanjih i najtanjih monitora koje smo bili u prilici da vidimo, nešto poput dva Dell modela koje smo predstavili prošle godine, ali sa još minimalističnijim pristupom. 
 
humon2s.jpg
 
Tome najviše doprinosi profil panela od svega 14mm na ivicama, kao i postolje koje se sastoji od skoro kvadratne baze svega 17x18cm i metalnog nosača u vidu valjka prečnika 2.5cm.
 
Huawei je izgleda neke stvari naučene iz dizajna mobilnih telefona primenio i na ostale uređaje, pa je sve na samom monitoru čisto, bez ikakvih suvišnih detalja, što doprinosi utisku da je u pitanju nešto više “High-tech” nego što specifikacije ukazuju. Prednja strana je u stilu modernih monitora, sa supertankim plastičnim okvirom i vrlo tankom marginom od svega par milimetara, uz donju lajsnu standardne širine sa Huawei logotipom, koja je na pomenutim Dell modelima ipak bila nešto uža. 
 
humon3s.jpg
 
Leđa monitora su vrlo uniformnog izgleda i praktično deluju kao jedna kontinualna površina od crne plastike, na kojoj se izdvaja samo Huawei logotip na sredini gornjeg dela, kao i blago uvučena sekcija sa konektorima u donjem delu u kojoj su tu samo po jedan HDMI i VGA konektor, kao i konektor za napajanje putem eksternog adaptera veličine onog za mobilni telefon. Postolje omogućuje samo podešavanje nagiba ka gore i dole, što je za model ove veličine ok, a podržana je i VESA montaža za one koji žele da monitor montiraju na zid ili ruku.
 
Kontrola monitora je poverena standardnim tasterima, četiri za kretanje po meniju i jednim za uključivanje monitora, a kako su tasteri vidljivi duž donje desne ivice, a na ekranu se tačno iznad njihove pozicije pojavljuju ikonice koje označavaju njihovu funkciju, možemo reći da je kontrola relativno jednostavna, tim pre što je meni organizovan u samo dva nivoa, a i opcija nema baš previše, pa se do svega dolazi relativno brzo. Pored standardnih podešavanja osvetljenja i kontrasta, kao i DCR opcije dinamičke kontrole kontrasta koja radi korektno za gledanje filmova ili igre, tu je i podešavanje balansa bele putem RGB kontrola, a interesantno je da je podešavanje slike putem profila razdvojeno na dve sekcije, jednu za kontrolu topline boja i drugu nazvanu VisionMode koja zapravo predstavlja predefinisane profile slike, pri čemu aktivacija nekog od njih isklučuje podešavanja iz prve sekcije. 
 
humon4s.jpg
 
Što se kvaliteta prikaza tiče, najpre treba reći da panel dolazi sa Anti-Glare premazom koji vrlo dobro odbija refleksije što ima pozitivan uticaj na rad u svetlim prostorijama.
 
Oštrina prikaza je očekivana za kombinaciju 24” panela i Full HD rezolucije i sasvim korektna za većinu potreba, naročito s obzirom na cenovni rang kome monitor pripada.
 
Panel je IPS tipa i to ne kvaliteta koji bismo očekivali od praktično bazičnog modela, već je Huawei izgleda rešio da ipak pruži nešto više i u ovoj klasi. Ovo se najpre ogleda u odličnom kontrastu koji smo izmerili na 1131:1, što je u višem srednjem segmentu za ovaj tip panela, a što je DCR opcija u stanju da dodatno podigne na 2070:1. 
 
humon5s.jpg
 
Prijatno iznenađenje je i nivo crne koji je u većini modova oko 0.19 nita, što je nešto niže od tipičnih 0.3, a ima pozitivan uticaj i na prikaz u mraku, kao i na manje primetan IPS glow. Maksimalna izmerena svetlina je 289.8 nita sa aktivnim DCR-om, a u standardnim modovima se mahom kreće od 177 do 215 nita.
 
Što se preciznosti prikaza tiče, fabrička kalibracija je korektna, sa najboljim Delta E odstupanjem od 3.4 koju smo izmerili u Standard modu sa temperaturom bele podešenom na Normal. U tom modu je ujedno izmeren i odličan balans bele kroz ceo opseg svetline, pa je šteta što kalibracija boja nije još samo malo bolja, jer je ovaj monitor što se hardvera tiče očigledno sposoban za još kvalitetniji prikaz. 
 
humon6s.jpg
 
Zvanične specifikacije ne navode nikakve detalje o samom panelu, poput npr. Broja bita po kanalu boje, ali je on prema našim merenjima u stanju da prikaže solidnih 76.6% DCI-P3 spektra, pa pretpostavljamo da je pitanju pravi osmobitni panel.
 
Iako ovo nije gaming monitor, vredi pohvaliti i zaista odličan input lag od 8.5ms, što je u rangu najboljih rezultata izmerenih našim instrumentom. Odziv naravno nije impresivan jer je ipak u pitanju IPS panela sa osvežavanjem od 60Hz, a u meniju je dostupno i podešavanje Overdrive-a, koje na Normal i Extreme čini se može ponuditi nešto više oštrine, pa vredi isprobati i videti šta vama izgleda bolje.  

Zaključak

Ukupno, prvi Huawei monitor koji smo u prilici da testiramo je ostavio sasvim solidan utisak, a rekli bismo čak i odličan s obzirom na cenu od svega 170€, koja ga svrstava u red ne baš najpovoljnijih, ali svakako povoljnih 24” modela. Nadamo se da ćemo biti u prilici da uskoro vidimo i neki od MateView i MateView GT modela koji pripadaju znatno višoj klasi i pomeraju granice po pitanju specifikacija i dizajna onako kako smo to od Huawei-a i navikli. 
 
 
 
Recite nam u komentarima i kakvi su vaši utisci o prvom Huawei monitoru i šta biste, s obzirom na njihovu reputaciju, voleli da vidite u njihovoj ponudi u ovom segmentu.  

Test: LG 27GN880 (Video)

Test: Gigabyte G24F (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309