Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC U Ultra (video)

20.04.2017 12:50 | 622 Mobile
Test: HTC U Ultra (video)

Još sa modelom One M7, HTC je privukao dosta pažnje i izazvao mnogo pometnje među flegšip uređajima koji su tada bili aktuelni. Naslednici, One M8 i One M9, koji su sledili istu stazu u smislu generalne koncepcije, pokazali su se kao sjajni uređaji, iako su možda ipak po prodajnim rezultatima ostali donekle u senci pojedinih konkurenata.

HTC U Ultra

Miroslav Nikolić

HTC 10 je izgubio "status" pripadnika One serije, ali na svim ostalim poljima je delovalo da je dobio. Fantastična metalna izrada bila je i dalje tu, praćena najboljim hardverom, predivnim ekranom, krajnje ispeglanim softverom i kamerom u rangu sa najboljima na tržištu, kao najvećim iskorakom u odnosu na prethodnike. Sada je stigao HTC U Ultra koji pravi određeni otklon od njih.

U Ultra model i ne treba da zameni "desetku" u ponudi HTC-a, nego da postane novi predvodnik fableta u portfoliu tajvanske kompanije, te stoga možda i ne čudi nešto drugačija koncepcija ovog modela. Tu pre svega mislimo na pojavne karakteristike - gotovo da možemo reći da do sada nismo ni videli nešto kao U Ultra telefon.Daleko od toga da pomoćnih displeja i staklenih modela nije bilo i ranije - posebno u premium segmentu smo mogli da ih vidimo nekoliko. Pa ipak, U Ultra deluje posebno, a tako je i zamišljen - uostalom, sama njegova konstrukcija to otkriva. Naravno, poseban izgled nije jedino što ga krasi, već poput modela 10 i on na praktično svim poljima ima šta da ponudi. Čak iako na prvu loptu pojedini detalji ostave zbunjujući efekat, višednevno korišćenje ovog uređaja u punom sjaju istakne njegove vrline i učini čitavo iskustvo više negoo prijatnim. Pa, da popričamo malo detaljnije o tome...


htc_u_ultra_1_s.jpgRaspakivanje i dizajn

Kutija HTC-ovog najvećeg uređaja u trenutnoj ponudi već u startu odaje utisak da se radi o premium uređaju. Ne samo da je i kutija stilski daleko od jeftine, nego je i sadržina prilično sveobuhvatna. Pored standardnih uputstava za upotrebu, iglice za SIM-slot, microUSB type-C kabla i adaptera za struju, tu su i vrlo kvalitetne slušalice, providni plastični back-cover (vrlo diskretne i fine teksture) i folija za ekran. U pakovanju je i fina tkanina predviđena za brisanje otisaka prstiju sa telefona - ovim je HTC donekle ublažio jedan od nedostataka nesvakidašnjeg kućišta U Ultra modela.


htc_u_ultra_2_s.jpg


Pomenuto kućište je zaista specifično. Kao što rekosmo, premium modela sa staklenim kućištima je u prethodnim godinama predstavljeno nekoliko, ali sve njih je povezivalo to da su stakleni paneli praktično sačinjavali okvir kućišta, inkorporirani u najčešće metalni ram. U Ultra ima metalni pokrov preko svojih internih komponenti, koji je tek zatim "prevučen" slojem stakla, čiji osnovni zadatak, samim tim, nije strukturne nego estetske prirode. Naravno, radi se o zaštitnom staklu, koje se samim tim neće grebati, ali da će sakupljati otiske - hoće, i to značajno.


htc_u_ultra_8_s.jpg


Ipak, i pored te pojave, izgled HTC-ovog fableta je zaista drugačiji. Refleksija stakla koje leži povrh metala prilično je jaka, i u zavisnosti od jačine ambijentalnog svetla, ume da stvori razne efekte i na više načina "predstavi" uređaj posmatračima. Na modelu koji smo imali na testu, plave boje, ovakvi efekti su najprimetniji, dok je beli model (ili pre, svetlo-bež) manje sklon ovoj pojavi, mada je i otporniji na otiske prstiju.


htc_u_ultra_7_s.jpg


Metalni okvir fableta prilično je slične boje stražnjem staklu, i iz pojedinih uglova stiče se utisak da se čak radi o istom materijalu. Prednja strana je potpuno crna, i moramo priznati da je ova kombinacija vrlo dobro uklopljena. Naravno, prednjom stranom dominiraju ekrani - glavni, sa svojom impozantnom 5.7“ dijagonalom, i pomoćni, dijagonale 2.05“ i položaja iznad glavnog, blago pomerenog ka desnoj ivici.

Ispod ekrana su kapacitivni Back i Recents tasteri, koji okružuju duguljasti, tanki Home taster, objedinjen sa senzorom otiska prsta. Ono što deluje nesvakidašnje, pa čak i malo negativno utiče na korišćenje, leži u činjenici da je postavka ovih tastera prilično niska: oblast koja reaguje na dodir nalazi se uz samu donju ivicu prednje strane, i postoji prostor koji se nalazi između nje i ekrana koji je potpuno neupotrebljen... U redu, ne mislimo da je tu i moralo da bude nešto posebno, ali ostaje nejasno zašto tasteri nisu podignuti ka ekranu, čime bi njihovo dosezanje prstima bilo lakše. Uz to, i estetski dojam bio bi nešto izraženiji...


htc_u_ultra_5_s.jpg


Pored pomoćnog ekrana, iznad glavnog, sa leve strane je prednja kamera, dok su iznad nje zvučnik za razgovore i pomoćni mikrofon - jedan od čak četiri ukupno! Sa gornje strane velikog ekrana, dakle, nema neiskorišćenog prostora, o kome se dosta pričalo nakon predstavljanja ovog modela, u svetlu velikih gabarita, koji ipak nisu obezbedili da se i 3.5mm ulaz nađe na uređaju, ili možda baterija nešto većeg kapaciteta...

Kao i kod HTC-a 10, zvučnik za razgovore jedan od učesnika stereo postavke, koju upotpunjuje zvučnik sa donje strane, postavljen levo, a naspram glavnog mikrofona - između njih je micro USB type-C ulaz. Gore je još jedan mikrofon, a pored njega kombo-slot za dve SIM-kartice, ili pak samo jednu, praćenu microSD karticom za proširenje skladišne memorije.


htc_u_ultra_4_s.jpg


Leva strana fableta je prazna, a desno su samo Power i Volume tasteri. Iz stakla pozadine "izvire" izbočina kamere, centralno postavljena u gornjem delu uređaja, sa čije je desne strane dual-LED blic, praćen laserom za autofokus. Nešto niže je HTC logo, gotovo na centru leđa, dok je pri samom dnu još jedan mikrofon.


htc_u_ultra_3_s.jpg


Ergonomija uređaja je, očekivano, otežavajuća okolnost za sve koji nemaju izrazito velike šake, a i džepove pantalona... Jasno, sa 5.7“ ekranom i još i pomoćnim, nisu se ni mogle očekivati male dimenzije, mada 162.4 x 79.8 x 8 mm svakako deluje puno. Prosto, LG V20, koji ima potpuno istu postavku ekrana, manji je po svim dimenzijama, kao i recimo Huawei Mate 9, koji nema dva ekrana, ali ekran koji poseduje je 5.9“ dijagonale - pritom i kapaciteti baterije oba konkurenta su veći.

Ipak, i pored veličine, hvat koji U Ultra obezbeđuje je vrhunski, imajući u vidu da staklena površina savršeno naleže na ruku korisnika i deluje kao da ga zaključava na mestu na koje je dospeo. Ovaj detalj utiče na to da se "neupotrebljeni" milimetri ovog fableta ipak brzo zaborave - njegova upotreba, u fizičkom smislu, ipak se svede na kraju krajeva na ono što i očekujemo od telefona koji spada u kategoriju najvećih u ponudi.

Ivan I. Član postova: 5089
Da li je kupio neko 11 preko VIP?
nokia c5-03 Neregistrovan korisnik
Meni traze avans i to je kap koja je prerila casu! Vip je po meni najbolji izbor za kupovinu ovog telefona.
mironiko Član postova: 3180
Kad je to neko napisao neki dan, i sam sam se pitao - koji qq..??
ICE Član postova: 1114
Kako objasniti potez da mts nudi telefon privatnim korisnicima, a ne nudi isti taj biznis korisnicima? Ko je tu lud!?
Tapatalk
azimuth Član postova: 1322
Ja ih ne razumem. Mogu barem 500-1000 komada od svake boje pa videti šta se prodaje i u kojoj količini, a šta ne. Drugi problem je što konkretno mts daje HTC po povlašćenoj ceni isključivo na 12 rata, a ako hoćeš na 24 rate onda ide maloprodajna cena tj nešto preko 100k, a mnogima verujem da nije baš svejedno da li mesečno za ratu telefona izdvajali 3000 ili 6000. Meni konkretno jeste interesantan ovaj model, ali npr iphone mogu da uzmem na 24 rate i to mi je prihvatljivije od ovih 6000 i nešto u 12 rata za HTC.
Javite ako neko dobije sms od mts-a da mu odobravaju na 24 rate, kao što sam ja pre mesec i nešto dobio za S8.

Test: Samsung Galaxy S8 (Video)

Test: Moto G5 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109