Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC U Play (Video)

06.07.2017 15:57 | 0 Mobile
Test: HTC U Play (Video)

U iščekivanju tada još neobjavljenog U11 modela, HTC je kao prve predstavnike novog dizajna, predstavio U Ultra i U Play uređaje, kao uvod u ono što će budući flegšip model doneti fanovima jednog od najutemeljenijih brendova iz sveta smartfona. Nakon što smo se sa fabletom U Ultra upoznali nedavno, i U Play je "skoknuo" do naših odaja, na kraće upoznavanje. Kakvi su naši utisci nakon druženja sa HTC U Play telefonom?

HTC U Play

Miroslav Nikolić

Jedna od najistaknutijih marketinških stavki u vezi ovog modela zahteva baš vreme: naime, Sense Companion je HTC-ovo viđenje virutelnog asistenta, sličnog Google Now-u ili Samsung Bixby-u, s tim da iz HTC-a tvrde da je njihovo rešenje posebno user-friendly, imajući u vidu sposobnost njihovog asistenta da nesvakidašnje dobro "uči" od korisnika, prateći rutine u njegovom ponašanju i na tome zasnivajući svoju pomoć i predloge koji mogu olakšati svakodnevne radnje i unaprediti korisničko iskustvo - možda i za koji korak izvan onoga što smo donedavno očekivali od smartfona. Pride, znamo da očekivanja na polju njihovih mogućnosti rastu iz dana u dan...Ipak, vreme koje Companion zahteva ne bi li dovoljno "naučio" od svog korisnika, procenjuje se na oko mesec dana, koliko nažalost nismo imali, pa ćemo se u ovom pregledu ipak više osvrnuti na ostale momente u upotrebi HTC-ovog novog telefona. Pominjući to, odmah moramo da napomenemo da od starta imamo pomešana osećanja nakon pogleda na spisak specifikacija: za klasu pomalo nejaki Helio P10 čipset, Android 6.0, izostanak čuvenih stereo zvučnika i možda nedovoljnih 2.500 miliamperčasova baterije ne daju nam da očekujemo čuda.

Ipak, HTC je neretko priređivao iznenađenja zaokružujući u sjajne, funkcionalne celine i uređaje koji su delovali kao da bi mogli da kaskaju za konkurencijom - možda tako bude i sada, te stoga: Let's (U) Play.


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje ovog modela potvrđuje da ga u HTC-u vide kao deo flegšip porodice, uz U11 i U Ultra. Pored iglice za kombo-slot za kartice, uputstva za korišćenje, krpice za brisanje, USB-kabla (type-C) i adaptera za struju, tu su i providni silikonski kejs, kao i sjajne U-Sonic slušalice, sa USB Type-C ulazom na svom kraju, imajući u vidu da uređaj ne poseduje 3.5mm ulaz.


htc_u_play_1_s.jpg


Ipak, ovaj nedostatak ne treba mnogo da vas rastuži: iako ni sami nismo srećni zbog trenda izostavljanja 3.5mm ulaza, HTC se ovaj put istinski iskupio ponuđenim "sluškama" u pakovanju, imajući u vidu da u direktnom poređenju sa JBL J22 "bubicama" nisu pokazale inferiornost (radi o modelu cene od 50-ak eura). Jasno, nisu svi parametri bili izjednačeni, kako po pitanju kvaliteta zvuka, tako i po pitanju glasnoće (u nekima su i U-Sonic slušalice pobedile!), ali se ukupno gledano može govoriti o ujednačenom kvalitetu. Dakle, radi se o vrlo velikodušnom dodatku opremi U Play modela, od strane HTC-a, uz koji pritom dolazi i nekoliko nastavaka za uši.


htc_u_play_2_s.jpg


Ipak, i pored prilično bogate i kvalitetne opreme, glavna zvezda u kutiji je, naravno, sam U Play. O Liquid Surface dizajnu koji njega krasi se sada više priča, nakon što je isti našao put i do (leđa) U11 modela, flegšipa kompanije i ipak najzastupljenijeg uređaja, pre svega medijski. Ukupno gledano, stiče se utisak da rešenje koje je HTC primenio nije najbolje primljeno među korisnicima i smartfon entuzijastima, tj. da je više pritužbi na nastup modela U serije i na činjenicu da su svi prosto magnet za otiske prstiju, pre nego pohvala na račun njihovog izgleda.


htc_u_play_7_s.jpg


U svakom slučaju, za razliku od većine drugih telefona koje krase kombinacije stakla i metala u izradi, gde su najčešće dve staklene površine učvršćene i opkoljene metalnim ramom, kod U Play-a (i sabraće) je kućište celom stražnjom površinom prekriveno metalom, preko kog je nanet još jedan sloj stakla, u slučaju našeg test-primerka - plave boje. Ovakva konstrukcija omogućava zaista nesvakidašnje prelamanje svetlosti po površini leđa kućišta i čini da telefon proizvodi različite efekte u raznim situacijama, u smislu dostupnog svetla i njegove prirode.


htc_u_play_8_s.jpg


Kao što već rekosmo, određen broj reakcija na ovakav dizajn bio je nešto manje povoljan od očekivanog, ali jedno se ne može opovrgnuti - radi se o nečemu novom, po čemu će se HTC-ovi puleni zaista izdvajati u masi modela, koji sa godinama sve češće teško pronalaze načine da se istaknu izgledom. Ono što, definitivno, sa naše tačke gledišta predstavlja veći problem, jesu otisci prstiju. Ima ih zaista u izobilju i nemoguće ih je izbeći, te je potpuno jasno zašto je HTC u pakovanje uključio i krpicu za brisanje uređaja. No, i jedna vrlo pozitivna strana postoji: staklena površina omogućuje neverovatno prijajanje uz kožu - kao da se lepi za nju. Stoga, telefon vrlo lepo leži u šaci i nema šanse da može tek tako da ispadne iz nje.


htc_u_play_6_s.jpg


Pomenuta pojava pozitivno utiče na ergonomiju, kao i same dimenzije uređaja. Sa 146 x 72.9 x 8 mm, možemo reći da je U Play moguće kontrolisati jednom rukom, mada širina zalazi i u teren 5.5” modela, što se na kraju ogleda i u relativno slabom procentu pokrivenosti prednje strane od strane ekrana (tek nešto manje od 69%) - drugim rečima, bezeli su primetni.


htc_u_play_5_s.jpg


Štaviše, imamo i jednu funkcionalnu zamerku usled ne-baš-najbolje iskorišćenog prostora: tanki čitač otiska prsta (koji igra i ulogu Home tastera) i Back i Recents kapacitivni tasteri oko njega osetljivi su samo u vrlo uskom pojasu uz donju ivicu telefona, dok je prostor između njih i ekrana "prazan", tj. bez očigledne uloge. Stiče se utisak da bi korišćenje telefona bilo lakše i intuitivnije da su tasteri bili postavljeni centralnije u prostoru ispod ekrana, kao i senzor otiska prsta.


htc_u_play_4_s.jpg


Sa gornje strane ekrana je bezel nešto manji, i "krije" zvučnik za razgovore, senzore osvetljenja i udaljenosti (koji se, istini za volju, zaista jedva i vide), LED lampicu za notifikacije, kao i veliki otvor sočiva prednje kamere. Nijedan mikrofon nije na prednjoj strani telefona, imajući u vidu da je jedan sa gornje strane (uz još samo kombo-slot), a drugi dole, pored USB-type-C ulaza i rešetkice zvučnika. S leve strane telefona ne vidimo ništa, dok su desno standardni Power button i Volume rocker.


htc_u_play_3_s.jpg


Pozadi, gde će najveći broj pogleda biti i uperen, postavka je vrlo jednostavna: kamera blago štrči izvan površine leđa, prekrivena okruglim zaštitnim staklom, dok je levo od nje dual-blic. Nema, kao na skupljim modelima, senzora za autofokusiranje, a ostatak površine je već opisan. Kakav će prijem telefon doživeti, gledano kroz duži vremenski period - dosta će zavisiti od staklene rapsodije koju je HTC pripremio. Sa ove tačke gledišta ne možemo da "proreknemo" da li će se pojaviti i na modelima naredne generacije, ili će rapidno biti zamenjena novim rešenjem...

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei P10 Plus (Video)

Test: HTC U11 (video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109