Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC One Mini 2

21.07.2014 10:45 | 0 Mobile

Softver

Kada je u pitanju korisnički interfejs i sveukupan softver mobilnog telefona, HTC nam nekako najviše uliva poveranje sa svojom SenseUI 6.0 verzijom, prisutnom i na One M8 i One Mini 2 modelu. U poređenju recimo sa TouchWiz-om sa Samsung Galaxy S5 modela, Sense deluje mnogo ozbiljnije, zrelije i elegantnije - jednostavno je dizajniran sa više ukusa. Nema tu mesta za previše šarenila, elementi su lepo dizajnirani, pa čak nam i font deluje privlačno. Iako autor možda blago više preferira Google AOSP stock korisnički interfejs KitKat 4.4.4 verzije, Sense je po njegovom mišljenju po privlačnosti i upotrebljivosti odmah iza pomenutog.

Krenimo od Lockscreen-a i njegovih elemenata. U vrhu ekrana za otključavanje imamo lep, jednostavan i pregledan časovnik sa datumom i vremenskom prognozom. Kada dobijete notifikaciju u vidu SMS-a ili propuštenog poziva, te informacije će biti prikazane ovde. U dnu ekrana imamo prečice za brzo pokretanje aplikacija, a zavisnosti od smera prevlačenja prsta preko ekrana bićete odvedeni na BlinkFeed, početni ekran ili poslednje pokrenutu aplikaciju. Šta je sa tapkanjem po ekranu kako bi ga probudili i Motion Launch gestovima pri otključavanju ekrana? Nažalost, ove mogućnosti nisu prisutne kod One Mini 2 modela.Na početnom ekranu opet imamo sličan element u vidu časovnika sa datumom i informacijama o vremenu, ovoga puta sa sivom pozadinom. Ispod njega smešteno je Google polje za pretragu, zatim folder sa Google aplikacijama i prečica ka PlayStoru-u. U samom dnu u doku imamo četiri prečice ka određenim aplikacijama, i u sredini peti element koji nas vodi u fioku sa aplikacijama.BlinkFeed je skroz levi od početnih ekrana, i na njemu dobijate razne vesti i informacije, od izvora koji prethodno odaberete. Ovde se recimo mogu izlistavati vaši događaji sa kalendara, novosti sa Facebook-a, Google Plus-a, Instagrama, itd, a takođe možete dodati i razne izvore za vesti. Drago nam je da se među provajderima sadržaja u BlinkFeed-u nalazi i Benchmark, tako da odavde možete dobiti vesti u veoma kratkom roku od njihovog pojavljivanja na našem sajtu.
Prevlačenjem i spajanjem palca i kažiprsta na slobodnom prostoru na početnom ekranu dobijate njihov umanjeni pregled i mogućnost da na njih prevučete neki od odabranih widgeta. Sada postoji odvojeno softversko dugme kojim ulazite u pregled nedavno otvorenih aplikacija, koji se pomalo razlikuje u odnosu na klasični pregled kakav možete sresti na drugim modelima. Ovde imamo rešenje sa pravougaonicima čiji maksimalni broj na ekranu može biti devet, u kojima možete videti šta se to na njima nalazilo pre nego što ste prešli iz aplikacije na početni ekran ili na drugu aplikaciju.

Panel sa notifikacijama je izuzev blage korekcije prečice sa brzo uključivanje opcija skoro pa identičan sa M8 modelom. U vrhu imamo časovnik, datum i dan u nedelji, dugme da uklonimo sve notifikacije sa ekrana, i naravno same notifikacije koje se pojavljuju ispod ovih elemenata. Pomenuli smo prečicu u gornjem desnom uglu - ona nas vodi na ekran na kojem možete brzo da uključimo ili isključimo određenu opciju, kao što je recimo WiFi, Bluetooth, prenos podataka, ili druge stvari kao što su prečica ka glavnim podešavanjima ili dugme za kontrolu jačine osvetljenja ekrana sa tri podešavanja.
Fioka sa aplikacijama nije promenjena ni u kom smislu. Uvek je prisutan element u vrhu ekrana sa pretragom aplikacija, prečicom za Play Store i ka opcijama fioke. Standardna mreža ikonica je 4 x 5, a skrolovanje između ekrana se i dalje odvija u smeru gore-dole umesto dosta češće korišćenog levo-desno smera. Ikonice možete poređati alfabetično, po najskorije korišćenim ili po svom slobodnom rasporedu. Ovde takođe imate i mogućnost da sakrijete aplikacije, kako se one ne bi prikazivale u fioci.Dialer poseduje velike crne tastere, mogućnost pametnog biranja ukucavanjem samo početnih cifara nečijeg broja, a u vrhu se prikazuje i fotografija osobe koje pozivate. Tu je i klasičan imenik, dnevnik poziva i ekran sa omiljenim brojevima koje ste prethodno memorisali. Aplikacija za poruke ima sivu pozadinu, i plave elemente u vrhu ekrana. Tastaturom nismo baš preterano zadovoljni pošto su tasteri na njoj spojeni i nešto uži, tako da nam se češće dešavalo da omašimo slovo i pogodimo susedno. Srećom, na Play Store-u postoji toliko alternativnih tastatura, tako da ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.
Od aplikacija koje dolaze uz HTC One Mini 2 želimo da pomenemo muzičku aplikaciju, koja je dosta jednostavna i pregledna, što nam se zapravo i svidelo. Iz nje recimo možete da automatski dobijete i omote albuma pesama koje reprodukujete, ili čak da pronađete i tekstove pesama koje slušate. Aplikacija je organizovana u više kategorija, recimo po albumima, imenima pesama, izvođačima, itd, kako bi mogli lakše da se snađete i pronađete ono što želite. Pomalo nas je iznenadilo da ekvilajzer nije prisutan, koji bi pomogao pri izvlačenju još boljeg zvuka, mada opet imate mogućnost da jednostavno koristite neku drugu aplikaciju za muziku.Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG G3

Test: Alcatel One Touch Pop C9

10104
10105
10106
10107
10108
10109