Greška

Došlo je do greške.

Test: HTC One M8

26.04.2014 21:14 | 7188 Mobile
Test: HTC One M8

Mnogim proizvođačima dizajn i kvalitetni materijali pri izradi smartfona nisu u fokusu - što se ne može reći i za HTC. Pred nama se našao kompanijin novi vodeći telefon, naslednik popularnog One modela - HTC One M8. Recept za uspeh je ove godine malo korigovan - sada je tu veći ekran, jači čipset, napokon je tu i microSD slot i pozadi dodatna kamera uz glavnu. Ono što je "prodavalo" prethodni One, sada je još i unapređeno, jako kvalitetno kućište sada sa još većim procentom metala (90%), opet su tu stereo BoomSound zvučnici, ali i dosta slična 4 UltraPixel kamera. Može li M8 ove godine da postigne još veći uspeh u odnosu na prethodni flegšip?

Dragoljub Radovanović

Test: HTC One M8

Naš prvi susret sa pomenutim modelom, kada smo vam pre nepunih mesec dana preneli naše prve utiske, nas je itekako pripremio za ovaj tekst. Sada smo imali prilike da se više družimo sa HTC-ovim vodećim smartfonom i ovoga puta donosimo vam nešto detaljnije informacije i pričamo o impresijama koje smo stekli tokom njegovog dužeg korišćenja. Pre svega želimo da podelimo naše razmišljanje na temu gde se to HTC kao kompanija nalazi u odnosu na konkurenciju. Ovaj proizvođač se u prošlosti pokazao kao izuzetno sposoban na tržištu smartfona, ali uvek nam se provlači neki utisak da HTC često padne pod senku svog najvećeg rivala. Govorimo naravno o znatno glomaznijem korejskom gigantu Samsungu, koji raspolaže sa drastično većom količinom resursa u odnosu na ovog tajvanskog proizvođača.

Kako se to pretvara u veću popularnost Samsungovih vodećih modela u odnosu na HTC-ove? Jedna reč - marketing. Ne možemo dovoljno da vam opišemo koliko je reklama u današnje vreme bitna - ona je gotovo krucijalna za prodaju. Nama kao entuzijastima koji se razumemo u karakteristike vodećih modela ovih kompanija, reklama neće značiti gotovo ništa, jer već znamo sve što bi trebalo znati o ovim smartfonima, njihove najsitnije prednosti i mane. Šta je sa drastično većim procentom potencijalnih kupaca koji uopšte nisu upućeni u materiju? U manjem broju slučaja oni će se dodatno raspitati pre kupovine, ali mnogi od njih će se voditi isključivo reklamom i već prethodno stečenom popularnošću tog brenda, ili voditi se time šta je njihov komšija ili prijatelj kupio.Ovo predstavlja ogroman problem za proizvođače koji su jednostavno manji od Samsunga, kao što je recimo HTC. Koliko god dobar proizvod imali, potrebna je ogromna svota novca koju treba uložiti u marketing kako bi postao prihvaćen i popularan - budžet za marketing koji je znatno manji kod kompanije HTC. Problem je u tome što Samsung pored izuzetno agresivnog marketinga ima i dobar proizvod, ali taj isti marketing mu dozvoljava da okrene neke negativne aspekte svojih proizvoda u svoju korist. To postavlja HTC i mnoge druge kompanije u jako tešku situaciju. Ne treba biti analitičar da bi shvatili u koliko većoj će se meri Samsung Galaxy S5 prodati u odnosu na HTC One M8.

Da li je S5 toliko bolji smartfon od M8 modela, koliko će biti više prodavaniji i popularniji? Po našem mišljenju razlika između njih je mnogo manja u odnosu na to koliko će se razlikovati cifre njihove prodaje, i to je ono što je pomalo nepravedno u celoj ovoj situaciji. Nego, da se mi ipak vratimo na glavnu stvar u ovom tekstu, konkretno da pogledamo šta nam to od noviteta donosi HTC One M8 i na koji način je napredniji u odnosu na svog prethodnika. Krenimo od svakako bitne kategorije - hardvera koji on poseduje.


Hardver

Kako nove generacije vodećih modela postaju dostupne na tržištu smartfona, neke njihove komponente dobijaju unapređenje, ali isto tako neke od njih ostaju iste u odnosu na prošlu godinu. Ono što svakako nije isto u odnosu na prethodnika je čipset ovog smartfona - identičan slučaj kao i kod tranzicije sa Galaxy S4 na S5, umesto Snapdragon 600, tu je Qualcomm-ova nova i primetno brža iteracija Snapdragon 801. Broj jezgara i dalje iznosi četiri, ali frekvencija rada je porasla sa 1.7 na 2.3 GHz-a. Takođe je unapređen i grafički čip, tako da umesto Adreno 320 sada imamo moćniji Adreno 330. Pomenuli smo da neke stvari ostaju nepromenjene, a u ovom konkretnom slučaju to je radna memorija, pa opet srećemo 2GB RAM-a, kao i kod prethodnog HTC One M7 modela.Skladište je ove godine smanjeno, tako da umesto 32 ili 64GB varijanti, M8 sada dolazi u 16 ili 32 GB-a. Jednim delom to i nije tako loša stvar, jer ovogodišnji model napokon ima ono što se duže vreme čekalo - microSD slot kojim možete proširiti skladište karticama čak do 128GB-a. Ono što je novo kod M8 modela je dodatna kamera iznad glavne na zadnjoj strani, koja služi da beleži informacije o dubini i na taj način donese neke nove interesantne mogućnosti, mada je glavna kamera ostala nepromenjena i dalje ima 4 UltraPixela. Napredak je ipak učinjen na polju prednje kamere, čijoj je rezolucija povećana sa 2.1 na 5 megapiksela, a pomalo je čudno videti da prednja kamera ima veću rezoluciju od zadnje. Baterija je još jedna stvar koja je dobila unapređenje, konkretno sa 2300 na 2600 mAh.

 

Uporedne specifikacije
One M8 16GB Galaxy S5 16GB Galaxy Note 3 16GB
Proizvođač HTC Samsung Samsung
Model One M8 16GB Galaxy S5 16GB Galaxy Note 3 16GB
Predstavljen mart 2014. februar 2014. septembar 2013.
Operativni sistem Android Android Android
Verzija OS 4.4.2 4.4.2 4.4.2
Tip ekrana Super LCD3, kapacitivni touchscreen Super AMOLED, kapacitivni touchscreen Super AMOLED, kapacitivni touchscreen
Rezolucija ekrana 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 tačaka
Gustina ekrana 441 ppi 432 ppi 386 ppi
Kamera 4 MP 16 MP 13 MP
Video [email protected] [email protected] [email protected]
Prednja kamera 5 MP 2 MP 2 MP, [email protected]
Blic dual-LED LED LED
WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth Da, v4.0 Da, v4.0 Da, v4.0
GPS Da Da Da
USB Micro-USB 2.0 Micro-USB 3.0 Micro-USB 3.0
3.5 mm konektor Da Da Da
Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, gesture, heart rate Accelerometer, žiroskop, proximity, kompas, barometar, termometar, vlažnost vazduha, NFC
Memorijski slot microSD microSD microSD
CPU Quad-core Krait 400 2.3 GHz Quad-core Krait 400 2.5 GHz Quad-core Krait 400 2.3 GHz
Memorija telefona 16 GB 16 GB 16 GB
RAM 2 GB 2 GB 3072 MB
GPU Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330
Chipset Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974
Dimenzije 146.4 x 70.6 x 9.4 mm 142 x 72.5 x 8.1 mm 151.2 x 79.2 x 8.3 mm
Masa 160 g 145 g 168 g
Baterija Li-Po 2600 mAh Li-Ion 2800 mAh Li-Ion 3200 mAh
Prenos podataka HSDPA, 42 Mbps, HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL HSDPA 42.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, LTE 150 Mbps DL, 50 Mbps DL

Dizajn

Gotovo pa najbitnija stvar kod HTC One M8 modela i ujedno ključna stavka u marketinškim kampanjama ove kompanije - fokusiranje na kvalitet izrade i dizajn. Možemo da razumemo i zašto se toliki akcenat stavlja na ove odlike novog vodećeg smartfona i HTC sa svakim pravom može da tvrdi da je njihov smartfon jedan od najkvalitetnijih i najlepših na tržištu.

Mnoge nagrade za najbolji dizajn koje je HTC One M7 prošle godine osvojio to upravo potrvrđuju da je ova kompanija izuzetno ozbiljna kada je u pitanju kvalitet i dizajn svog vodećeg modela. HTC nije hteo da preterano eksperimentiše jer je izgled prethodnika bio jako lepo prihvaćen, ali to ne znači da nije bilo mesta za napredak.Ne želimo da vas preterano ubeđujemo da je HTC One M8 svakako najkvalitetniji i jedan od najlepših smartfona koje smo sreli, jer fotografije govore u njegovu korist. Uostalom, smatramo da će se većina naših čitalaca složiti sa našom tvrdnjom istog trenutka kada uživo vide ovaj model i kada budu imali prilike da ga drže u ruci.

Osećaj pri držanju je jednostavno fenomenalan i stvarno ostavlja utisak jednog veoma ozbiljnog i premium proizvoda. Proces izrade je poprilično napredan kako bi se kućište M8 izradilo od jednog komada metala. M8 je "još više metalan" ove godine, izbacujući polikarbonat sa bokova i samim tim kućište više nije izrađeno od 70% metala, već ćak 90%.Prednja strana uređaja nije previše izmenjena u odnosu na M7, mada je telefon primetno duži. Iz kog razloga? Pre svega zbog činjenice da M8 ima veći ekran, ali takođe i zbog toga što HTC nije hteo da kompromituje širinu telefona, kako bi zadržao taj isti prijatan utisak pri držanju. Štaviše, zbog nešto zaobljenijih ivica zadnje strane on možda čak i nešto bolje leži u ruci u odnosu na prethodnika - barem po našem mišljenju.

Ono zbog čega je M8 pomalo duguljast je svakako zbog velikih prednjih BoomSound stereo zvučnika, nešto što nijedan drugi proizvođač ne praktikuje, tako da se može reći da su M7 i M8 i dalje jedinstveni po ovoj stvari. Perforirane rupice nalaze se iznad i ispod ekrana, a interesantna pojava je to da kroz jednu od rupica na gornjem delu isijava i zelena notifikaciona lampica, što deluje baš lepo.

Desno od ovog elementa smešteni su senzori za ambijentalno osvetljenje i blizinu, kao i širokougaona 5MP prednja kamera. HTC je odlučio da kod naslednika izbaci kapacitivne tastere osetljive na dodir koji su bili pozicionirani na crnoj traci levo i desno od natpisa HTC, i da ih implementira u softverskom rešenju, tako da su oni sada deo ekrana. Bokovi su za koji milimetar spušteni ispod nivoa ekrana i imaju upuštenu ivicu, ovoga puta su izrađeni kompletno od metala, i završavaju se zaobljenjem koje ih spaja sa zadnjom stranom. Sve je to jako lepo izrađeno iz jednog elementa, tako da je taj prelaz izuzetno gladak i jako prijatan na dodir.
Na levoj strani u vrhu smešten je slot za NanoSIM karticu koja je i dalje retka, a slot se izvlači pomoću uzanog predmeta koji ide u rupicu - spajalica završava posao. Donja strana uređaja sadrži microUSB port i 3.5mm priključak za slušalice, za koji smatramo da je ipak zgodniji na gornjoj strani. Sa desne strane nalazi se dugačko metalno dugme za kontrolu jačine zvuka, a odmah iznad njega je smešten visoko očekivani microSD slot, koji otvarate istom metodom pomoću spajalice.

Gornja strana uređaja je delimično crna zbog infracrvenog porta pomoću kojeg upravljate raznom kućnom tehnikom, a tu je bliže desnoj ivici smešteno i dugme za uključivanje ekrana. Odmah moramo da naglasimo da nam se njegova pozicija nikako ne dopada, pre svega iz razloga što je M8 dosta dugačak i jednostavno ga ne možete dohvatiti istom rukom kojom držite telefon. Desni bok je mnogo bolje rešenje za uređaje sa većim ekranima.
Na kraju dolazimo i do zadnje strane smartfona, koja izgleda izuzetno kada se uzme u obzir da se radi o brušenom metalu. Konkretan primerak koji smo mi imali na testu bio je tamno siv, ali postoji zlatna i svetlo siva varijanta, nijansa koja je slična kao kod sivog M7 modela. Pozadi u vrhu imamo specijalnu dodatnu kameru, zatim ispod nje glavnu 4 UltraPixel kameru sa Dual LED blicem, na sredini ugravirani HTC logo i elegantne crne trake u vrhu i dnu telefona. Sve to uživo izgleda jako lepo i moramo reći da je dizajn zaista izuzetan.Softver

Kada je u pitanju korisnički interfejs i sveukupan softver mobilnog telefona, HTC nam nekako najviše uliva poveranje sa svojom SenseUI 6.0 verzijom. U poređenju recimo sa TouchWiz-om sa Samsung Galaxy S5 modela, Sense deluje mnogo ozbiljnije, zrelije i elegantnije - jednostavno je dizajniran sa više ukusa. Nema tu mesta za previše šarenila, elementi su lepo dizajnirani, pa čak nam i font deluje privlačno.

Iako autor možda blago više preferira Google AOSP stock korisnički interfejs KitKat 4.4.2 verzije, Sense je po njegovom mišljenju po privlačnosti i upotrebljivosti odmah iza pomenutog. HTC je ovom prilikom blago korigovao interfejs u odnosu na M7 model, ali nije tu bilo mnogo razloga za korekciju jer je posao bio odrađen veoma korektno još i prošle godine.

Krenimo od Lockscreen-a i njegovih elemenata. U vrhu ekrana za otključavanje imamo lep, jednostavan i pregledan časovnik sa datumom i vremenskom prognozom. Kada dobijete notifikaciju u vidu SMS-a ili propuštenog poziva, te informacije će biti prikazane ovde. U dnu ekrana imamo prečice za brzo pokretanje aplikacija, a zavisnosti od smera prevlačenja prsta preko ekrana bićete odvedeni na BlinkFeed, početni ekran ili poslednje pokrenutu aplikaciju.
Uključivanje ekrana pomoću Power tastera na vrhu nije jedina metoda, jer je HTC ove godine uključio i gest duplog tapkanja po ekranu kako bi ga uključili, mada i dalje morate koristiti power dugme ukoliko želite da ga isključite, što nije logično. Takođe postoje i gestovi prevlačenja prsta u određenom smeru dok je ekran isključen, recimo prevlačite ulevo kako bi otključali telefon direktno na početni ekran, zatim udesno za Blinkfeed, na gore za poslednje pokrenutu aplikaciju, i na kraju na dole za glasovno pozivanje.

Na početnom ekranu opet imamo sličan element u vidu časovnika sa datumom i informacijama o vremenu, ovoga puta sa sivom pozadinom. Ispod njega smešteno je Google polje za pretragu, zatim folder sa Google aplikacijama i prečica ka PlayStoru-u. U samom dnu u doku imamo četiri prečice ka određenim aplikacijama, i u sredini peti element koji nas vodi u fioku sa aplikacijama.BlinkFeed je skroz levi od početnih ekrana, i na njemu dobijate razne vesti i informacije, od izvora koji prethodno odaberete. Ovde se recimo mogu izlistavati vaši događaji sa kalendara, novosti sa Facebook-a, Google Plus-a, Instagrama, itd, a takođe možete dodati i razne izvore za vesti. Drago nam je da se među provajderima sadržaja od nedavno u BlinkFeed-u nalazi i Benchmark, tako da odavde možete dobiti vesti u veoma kratkom roku od njihovog pojavljivanja na našem sajtu.
Dugim zadržavanjem prsta na slobodnom prostoru na početnom ekranu dobijate njihov umanjeni pregled i mogućnost da na njih prevučete neki od odabranih widgeta. Sada postoji odvojeno softversko dugme kojim ulazite u pregled nedavno otvorenih aplikacija, koji se pomalo razlikuje u odnosu na klasični pregled kakav možete sresti na drugim modelima. Ovde imamo rešenje sa pravougaonicima čiji maksimalni broj na ekranu može biti devet, u kojima možete videti šta se to na njima nalazilo pre nego što ste prešli iz aplikacije na početni ekran ili na drugu aplikaciju.

Panel sa notifikacijama nije preterano promenjen u odnosu na M7. U vrhu imamo časovnik, datum i dan u nedelji, dugme da uklonimo sve notifikacije sa ekrana, i naravno same notifikacije koje se pojavljuju ispod ovih elemenata. Tu je takođe i nešto što u vreme pojavljivanja HTC One M7 nije imao ali je kasnije dobio, dugme koje nas vodi na ekran na kojem možete brzo da uključimo ili isključimo određenu opciju, kao što je recimo WiFi, Bluetooth, prenos podataka, ili druge stvari kao što su prečica ka glavnim podešavanjima ili dugme za kontrolu jačine osvetljenja ekrana sa tri podešavanja.
Fioka sa aplikacijama je pretprela samo neke blaže izmene. Ovde je uklonjen widget sa vremenom i časovnikom, kako bi aplikacije bile preglednije. Sada je recimo i uvek prisutan element sa pretragom aplikacija i prečicom za Play Store. Standardna mreža ikonica je sada 4 x 5 umesto 3 x 4, a skrolovanje između ekrana se i dalje odvija u smeru gore-dole umesto dosta češće korišćenog levo-desno smera. Ikonice možete poređati alfabetično, po najskorije korišćenim ili po svom slobodnom rasporedu. Ovde takođe imate i mogućnost da sakrijete aplikacije, kako se one ne bi prikazivale u fioci.Dialer poseduje velike crne tastere, mogućnost pametnog biranja ukucavanjem samo početnih cifara nečijeg broja, a u vrhu se prikazuje i fotografija osobe koje pozivate. Tu je i klasičan imenik, dnevnik poziva i ekran sa omiljenim brojevima koje ste prethodno memorisali. Aplikacija za poruke ima sivu pozadinu, i plave elemente u vrhu ekrana. Tastaturom nismo baš preterano zadovoljni pošto su tasteri na njoj spojeni i nešto uži, tako da nam se češće dešavalo da omašimo slovo i pogodimo susedno. Srećom, na Play Store-u postoji toliko alternativnih tastatura, tako da ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.
Od aplikacija koje dolaze uz HTC One M8 želimo da pomenemo muzičku aplikaciju, koja je dosta jednostavna i pregledna, što nam se zapravo i svidelo. Iz nje recimo možete da automatski dobijete i omote albuma pesama koje reprodukujete, ili čak da pronađete i tekstove pesama koje slušate. Aplikacija je organizovana u više kategorija, recimo po albumima, imenima pesama, izvođačima, itd, kako bi mogli lakše da se snađete i pronađete ono što želite. Pomalo nas je iznenadilo da ekvilajzer nije prisutan, koji bi pomogao pri izvlačenju još boljeg zvuka, mada opet imate mogućnost da jednostavno koristite neku drugu aplikaciju za muziku. Tu je i jako lepa i pregledna aplikacija za kontrolisanje kućne tehnike pomoću ugrađenog IR emitera na gornjoj strani telefona.
Utisci u radu

Tek kada sami uzmete ovaj telefon u ruku, shvatate koliko HTC-ova priča oko kvalitetno izrađenog smartfona zapravo ima smisla. Jednostavno, HTC One M8 do poslednjeg evra opravdava svoju cenu i zaista dobijate premium uređaj sa vrhunskim materijalima i izuzetno lepom izradom. Posebno nam se dopao taj hladan osećaj metala u ruci i koliko su fino zaobljeni bokovi i zadnja strana - utisak pri držanju je vrhunski. M8 je ipak malo teži od prethodnika ali ne puno, jer pričamo o porastu od 17 grama. Telefon jeste primetno duži, skoro pa ceo santimetar u odnosu na M7, ali nama se ova izduženost zapravo i dopada, jer zbog zvučnika i crne trake na donjoj strani, ekran je postavljen nešto više, tako da je zgodniji za operaciju palcem. Izgled, kvalitet materijala, izrada, i premium utisak su na najvišem nivou kada je u pitanju M8.Trend povećavanja dijagonale ekrana svakako nije zaobišao ni HTC, tako da umesto 4.7-inčnog sada imamo prostraniji 5-inčni. Stvari koje su ostale nepromenjene su tip panela i njegova rezolucija. Ne vidimo ni previše razloga zašto bi se ove stvari menjale, jer smo Super LCD3 ekranom bili prezadovoljni prošle godine, i u istoj meri smo zadovoljni i sada. U teoriji je ekran nešto manje oštriji zbog povećanja dijagonale i ostavljanja 1920 x 1080 rezolucije, ali u praksi tu razliku između 469 i 441 ppi je jako teško primetiti, tačnije to je skoro pa nemoguće jer je ona izuzetno mala. Ekran je sasvim svetao na maksimalnom podešavanju, tako da je na dnevnom svetlu ostajao savršeno vidljiv. Boje su nam delovale jako prijatne, mada kontrast i dubina crne boje su i dalje na strani Super AMOLED ekrana. Sveukupno, jako kvalitetan ekran, sasvim uporediv sa ekranom Samsung Galaxy S5 modela.

U skladu sa predlozima naših forumaša uključujemo još neke dodatne informacije oko telefona, kao što je recimo vreme uključivanja telefona. Ovde zapravo postoje dve situacije - sa uključenom i isključenom Fast Boot opcijom. Želimo da napomenemo da se telefon znatno sporije pokreće bez ove opcije, tačnije čitavih 25 sekundi u odnosu na jako dobro vreme od samo 10 sekundi kada je ona uključena.

Drugo pitanje je bilo da li duplo kuckanje na ekran budi telefon dok se on nalazi na stolu? Rezultati su zapravo neodređeni. Sve zavisi od toga na koji način pristupite kuckanju. Telefon traži da bude pomeren u veoma maloj meri pre nego što dozvoli ovaj gest. U polovini slučaja smo nešto agresivnijim kuckanjem po ekranu uspevali da ga uključimo bez pomeranja dok je telefon stajao mirno na stolu, ali u ostalim slučajevima on jednostavno nije reagovao. Koliko saznajemo, HTC je ovu opciju zamislio tako da funkcioniše kada telefon uzmete u ruku, a ne dok stoji mirno na stolu, što nije baš idealno.Još jedan zahtev je glasio da proverimo stabilnost telefona, tačnije njegovo kretanje temperature prilikom pokretanja Antutu Stability testa. Početna temperatura je iznosila 30.7 stepeni celzijusa, a nakon nešto više od sat vremena neprekidnog pokretanja ovog testa, uspeli smo da zagrejemo telefon na 42.6 stepena. Pri toj temperaturi aluminijum postaje vruć, ali ne toliko vruć da je neprijatan za držanje. Sa druge strane, pokretanje zahtevnije igre opterećuje telefon u većoj meri i u tom slučaju smo imali situaciju da temperatura ide čak do 55 stepeni, pri kojoj je metal već prilično vruć i pomalo neprijatan za držanje.

Kombinaciju zahtevna igra plus punjenje baterije nismo isprobali, ali savetujemo da je izbegavate, jer se pri punjenju baterija još više zagreva, tako da verujemo da bi bilo veoma nezgodno za držanje, do te tačke da bi aluminijum mogao da počne da peče kožu. Čak smo ispunili i malo neobičan zahtev da stavimo HTC One M8 u frižider, kako bi simulirali korišćenje u hladnim uslovima. Dvadesetak minuta u frižideru je dovelo temperaturu baterije do niskih 16 stepeni, ali nikakve posledice pri korišćenju se nisu ispoljavale, kao što je usporenje telefona ili slično. Metal je ipak bio veoma hladan na dodir, što je bilo i očekivano. Proverili smo i probijanje pozadinskog osvetljenja i mrtve piksele - obe stvari nisu bile primećene na našem primerku.Prelazimo na performanse uređaja, kojim smo izuzetno zadovoljni. Ne vidimo i zašto ne bismo bili, Snapdragon 801 čipset je trenutno jedno od najmoćnijih rešenja na tržištu, i pokreće bukvalno sve što bacite u njegovom pravcu. Što se tiče realne upotrebe, osećamo da je SenseUI nekako "lakši" u poređenju sa TouchWiz-om na Galaxy S5 modelu, tako smo imali još nešto glatkije i tečnije iskustvo. HTC je odradio fantastičan posao i zaista smo zadovoljni sveukupnim odzivom, koji je po našem mišljenju jako blizak KitKat AOSP iskustvu na Nexus 5 smartfonu koji autor trenutno koristi. Mada, kada je sintetika u pitanju, Samsung Galaxy S5 je ipak u više od polovine testova donosio veće rezultate, najverovatnije zbog veće frekvencije procesora - 2.5 GHz u odnosu na 2.3 GHz na M8 modelu. Surfovanje je odlično iskustvo, M8 je jako brz u ovom polju i otvara stranice velikom brzinom.
 

  HTC One M8 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy Note 3
Quadrant 23755 24454 21227
Nenamark 1 59.1 60.0 fps 60.4 fps
Nenamark 2 59.1 60.2 fps 60.3 fps
Vellamo 1758 1615 2703
Antutu 33789 35990 32398
Linpack 384.557, 727.011 397.314, 926.74 487.403, 1047.619
BenchmarkPi 139ms 126ms 100ms
CF-Bench 38650 34269 24580
Sunspider 562ms 390ms 738ms
BrowserMark 2036 3469 2777
Peacekeeper 1129 839 889
Octane 3039 3890 3698
SmartBench 9187 8706 9729
GFXBench 28.2 fps offscreen, 30.1 fps - 3.0 T-Rex 27.6 fps offscreen, 27.8 fps - 3.0 T-Rex 45 fps offscreen, 43 fps onscreen - 2.5 Egypt
Epic Citadel 1920 x 1080 59.0 fps 57.9 fps 59.8 fps
3D Mark Ice Storm Unlimited 20064 18216 14218


Jedna od ključnih tačaka prodaje prethodnog M7 modela bila je prisustvo stereo BoomSound zvučnika, koji su takođe prisutni i na HTC One M8 smartfonu. Ukratko, zvuk koji dopire sa njih je fenomenalan! Čak je i nešto glasniji u poređenju sa starim One-om, barem po nekom našem sećanju iz perioda kada smo ga testirali. Zaista je pravo uživanje slušati muziku ili gledati YouTube klipove na ovom telefonu, jer je zvuk jako bogat i pun. Zaista ima jako dobru definiciju, bez sumnje najbolju na telefonima današnjice. Nisu samo zvučnici ti koji pružaju odličan kvalitet zvuka, već je ista situacija i kada slušate muziku putem slušalica. Izuzetno glasan i veoma čist zvuk, tako da smo sveukupno izuzetno zadovoljni. HTC One M8 je bez sumnje jedan od najboljih izbora kada je zvuk u pitanju.
Kada je autonomija u pitanju, HTC tvrdi da donosi bolju autonomiju u odnosu na prethodni model, i možemo reći da je to tvrdnja koja se ispostavila tačnom. Pozadinsko osvetljenje ekrana postavljeno na 50% kao i obično, a rezultat koji smo dobili prilikom pokretanja PeaceKeeper testa baterije je iznosio 6 sati i 18 minuta neprekidno uključenog ekrana. To je skoro pa sat vreme bolji rezultat u poređenju sa Samsung Galaxy S5 modelom, tako da smatramo da je autonomija jako dobra kod M8 smartfona. Imali smo i zahtev od jednog forumaša da proverimo brzinu punjenja baterije, a konkretna cifra iznosi 2 sata i 14 minuta za punjenje od 5% do 100%. Extreme Power Saving režim nažalost nismo stigli da isprobamo, ali kako HTC navodi, on dozvoljava čak do 15 sati u standby režimu kada je baterija samo na 5%.


Kamera

Najveća zamerka koju mnogi imaju na One M8 model je HTC-ova odluka da ostavi identičnu 4 UltraPixel kameru kao kod prošlogodišnjeg M7 smartfona. Da li je to bila prava odluka? Pa... ne možemo baš reći da je to previše dobar potez u vreme kada konkurencija poseduje kamere rezolucije 16 megapiksela i naviše. Mnogi će se ovde pobuniti i reći "ovo su Ultrapikseli, ne megapikseli", ali čak iako su pikseli veći kod ove kamere, u suštini i dalje dobijate efektivnih 4 megapiksela na svojim fotografijama.

Šta to znači? To podrazumeva da fotografije neće imati ni približno toliko detalja kao kod konkurencije, a verujte nam na reč da je razlika primetna, mada tek kada otvorite fotografije na računaru. HTC se vodi filozofijom da će većina ljudi gledati fotografije na samom telefonu, ili će ih koristiti na društvenim mrežama gde kvalitet nije ključan.To ne znači da je kvalitet ovih fotografija loš, ali nije u rangu sa onim što smo imali prilike da vidimo kod drugih proizvođača. Ono što donekle nadomešćuje nedostatak u kvalitetu je fantastičan broj efekata i raznih opcija kod fotografisanja i video snimanja. Jedan od noviteta je dodatna kamera, prisutna kako bi beležila informacije o dubini subjekta koji se fotografiše, i na taj način ponudila neke interesantne efekte kao što je uFocus. U praksi ova kamera je najviše zaslužna za takozvani Bokeh efekat, koji zamućuje pozadinu kako bi istakao ono što je direktno u fokusu, ili obrnuto, ističe pozadinu a zamućuje predmet koji je bliži kameri.

U teoriji je to super, ali u praksi smo dobili mešovite rezultate. Problem je što nekada efekat ne pokrije celokupni deo slike koji ne treba da budu u fokusu, već "promaši" određene delove slike, tako da fotografiju učini pomalo neprirodnom. Ostavili smo primere kako bi videli kako sve to funkcioniše u praksi, a možemo reći da ova dodatna kamera i nije preterano korisna, jer slične rezultate postižu i smartfoni koji ovaj refocus efekat postižu softverskim putem, možda čak i sa boljim rezultatima. Pored uFocus efekta tu su i neki drugi zanimljivi kao što su Sketch, Zoom Blur, Cartoon, Solarize, zatim animirani efekti kao što su Sakura, Dandelion, Maple Leaf i Snow, a ovde takođe imamo i poveći broj interesantnih filtera.

Interfejs kamere nam se dopada pošto je jednostavan i jako pregledan. Od interesantnih opcija tu je takođe i Pan360 režim pomoću kojeg pravite sferične fotografije. Vodič gde treba da usmerite kameru je odličan, jer se sastoji iz sivih polja i narandžastih pravougaonika koje trebate da dovedete u nišan kamere. Kada pokrijete sva polja, automatski se spajaju u jednu veliku fotografiju koja je sačuvana na telefonu. Prednja kamera je jako zanimljiva ukoliko ste ljubitelj "selfija", pošto je ona rezolucije 5 megapiksela i zahvata dosta širok ugao. Naravno, ona iako ima veću rezoluciju nije kvalitetnija od zadnje kamere, jer donosi dosta šuma i artefakta u fotografijama.

Kakav je zapravo kvalitet fotografija koje nudi zadnja kamera? Može se reći pristojan, ali ništa više od toga. Generalno smo ljubitelji fotografije sa nešto življim bojama, ali kamera M8 modela pruža sasvim neutralne i ne tako živahne boje. Sa druge strane dopada nam se što je šum u fotografijama na izuzetno niskom nivou. Glavni problem su ipak detalji u fotografijama, koji nisu na preterano visokom nivou, isključivo zbog senzora niske rezolucije. Ima tu još nekih prednosti kao što su bolje performanse u noćnim fotografijama, ali 4 UltraPixel kamera nije preterano dobra, barem ne kada je uporedimo sa konkurencijom.

Ima tu još zanimljivih stvari kao što je Panorama režim, kod kojeg smo sasvim zadovoljni kako je spojio fotofrafije, ali ove panorame deluju dosta "spljoštene", tačnije nedostaje im vertikalna rezolucija. Još jedna interesantna stvar je prisustvo Zoe režima. Kada fotografišete i zadržite prst duže na okidaču, pokrećete u isto vreme i video snimanje, koje sada može biti mnogo duže od tri sekunde - limit koji je postojao na HTC One M7 modelu.
Video snimci koji su zabeleženi u 1080p su veoma pristojni. Sa druge strane, korak unazad u odnosu na M7 je izbacivanje optičke stabilizacije usled nekompatibilnosti sa dodatnom kamerom. Šta to znači u praksi? To znači da će u video snimcima biti više poskakivanja u poređenju sa starim One modelom. Ovde postoji dosta opcija za video snimanje, uključujući i HDR Video. Tu je takođe i Slow Motion video i Fast 60FPS snimanje, koji funkcionišu jako lepo. FPS je ostajao visok kod normalnog režima snimanja, tačnije 30.352 FPS, mada je kod HDR režima on nešto niži i iznosi 28.035 FPS. U slučaju Fast 60 FPS režima, FPS je bio 59.780, a Bitrate video snimaka iznosi 19.8 Mbps. Sveukupno pristojna kamera sa odličnim brojem opcija i mogućnosti, mada jasno je da zaostaje za konkurencijom u nekim poljima kao što je 4K snimanje, nedostatak rezolucije, itd.


Primeri fotografija:
Prednja kamera:HDR ON:HDR OFF:


Finalni utisci

Može li HTC One M8 ići rame uz rame, pratiti popularnost i cifre prodaje Samsung Galaxy S5 modela? To sve zavisi od sposobnosti HTC-ovog odeljenja za marketing i koliko novca imaju da ulože u ovu svrhu. Predispozicije su svakako tu, oba telefona su poprilično dobra u ovom trenutku, ali koliko god se HTC potrudio i ove godine, nismo ubeđeni da je to dovoljno da se preotme veći deo kolača od Samsunga, koji je trenutno ubedljivo na vrhu kada je smartfon tržište u pitanju.

HTC pravi ne odlične, nego izvanredne telefone, a One M8 upravo to i dokazuje, samo što je potrebno predstaviti ga širokoj populaciji na pravi način. Kod ovog modela se "puca" na nešto što je izuzetno bitno velikom broju korisnika - dizajn i kvalitet upotrebljenih materijala. Sa te strane HTC je uradio fenomenalan posao, jer ovde imamo odlično metalno kućište sa veoma visokim kvalitetom izrade, koje zaista deluje lepo na oko, ali i na dodir.Drugi adut One M8 modela su svakako njegovi BoomSound zvučnici sa fantastičnim kvalitetom zvuka, a ujedno i odličnim zvukom kada se koriste slušalice. Potreban vam je muzički telefon? M8 je pravi izbor za tu namenu. Ono što nam čak i dosta bolje deluje u odnosu na Galaxy S5 je otmeniji, sređeniji i optimizovaniji Sense korisnički interfejs, koji nam se veoma dopada. Telefon je izuzetno brz zahvaljujući Snapdragon 801 čipsetu, koji će biti dovoljan da vam pruži odlično iskustvo pri surfovanju ili gejmingu. Mada, primetili smo jedan nedostatak, a to je da se telefon nešto više zagreva pri većem opterećenju.

Ekran je sada veći u odnosu na prethodnika, još uvek je jako oštar zahvaljujući 1080p rezoluciji i nudi jako dobar prikaz uz pomoć Super LCD3 ekrana. Ipak, HTC je i ove godine morao da napravi kiks na polju kamere, nešto što će mnogi potencijalni kupci zameriti. Kada uzmemo u obzir da je rezolucija kamere 4 megapiksela - ili ultrapiksela ako vam je draže - da nema 4K snimanja, da je izbačena optička stabilizacija i da dodatna kamera nije preterano korisna u svojoj nameni, onda shvatamo koliko je konkurencija ovde u prednosti. Ipak, odajemo priznanje za uključivanje 5MP prednje kamere, za sve ljubitelje selfija.

Nikako se ne može osporiti da je HTC One M8 jedan izuzetno kvalitetan i sveukupno odličan telefon, ukoliko po strani ostavimo njegovu kameru. Konkurencija je nemilosrdna, ali HTC i ove godine ima odličan proizvod - baš kao i prošle. Opet nismo sigurni kako će sve ove prednosti M8 modela biti istaknute i da li će se dovoljan broj ljudi odlučiti za njega, u poređenju recimo sa Samsung Galaxy S5 modelom, koji će nesumnjivo ugrabiti ogroman procenat potencijalnih kupaca, a tu je i Sony sa svojim Xperia Z2 modelom, uskoro i LG sa G3 smartfonom... Pred HTC-om je nesumnjivo težak posao.


Prednosti

- Izuzetno metalno kućište
- Jako kvalitetni BoomSound stereo zvučnici
- Odlične performanse
- Privlačan Sense korisnički interfejs
- Dobra autonomija

Mane

- Kamera zaostaje za konkurencijom
- Kućište može prilično da se ugreje
- Nema 4K snimanje
- Pozicija power tastera


Uređaj na test ustupio HTC.

Komentari

0 Dodaj komentar

Prvi utisci: HTC One M8

Test: Huawei Ascend P7

10104
10105
10106
10107
10108
10109