Greška

Došlo je do greške.

Test: HPE OfficeConnect OC20 (Video)

21.12.2018 13:27 | 0 Hardver
Test: HPE OfficeConnect OC20 (Video)

HPE OfficeConnect OC20 802.11ac je izvrstan uređaj kada treba na najlakši mogući način, poboljšati performanse bežične mreže u firmi ili poslovnom okruženju. Startni troškovi nabavke pojedinačnog uređaja koji su minimalno veći od sličnih “consumer” rešenja, pa stoga...

Ovaj uređaj zapravo stiže iz kompanije Aruba posebne divizije u okviru Hewlett Packard konglomerata koji je zadužen za opremu koja se koristi u zahtevnom, poslovnom okruženju. Dakle, profesionalni nivo kvaliteta podignut na značajno ozbiljniji nivo sigurnosti i pouzdanosti u radu. Obzirom na podelu tržišta kod nas je stigao uređaj sa skraćenicom u oznaci - HPE (Hewlett Packard Enterprise) OfficeConnect OC20.

 

Nakon kratkog upoznavanja novog brenda prelazimo na uređaj. HPE OfficeConnect OC20 je dvopojasni (2.4GHz i 5GHz) “Access Point” tzv. pristupna tačka, namenjen manjem poslovnom okruženju u cilju uspostavljanja efikasne i u smislu trškova, kontrolisano skupe bežične mrežne infrastrukture. Osim nižih troškova, akcenat je na jednostavnoj proceduri podešavanja i lakom korišćenju. Dakle, ovaj pristupni uređaj služi da poboljšate pokrivanje prostora WiFi mrežom, obezbeđujući jači signal i kvalitetniju bežičnu vezu, u delovima prostora gde matični uređaj jednostavno ne može da “dobaci” signalom. Kod poslovnih rešenja jedan od važnih zahteva jeste i onaj za lakim upravljanjem i održavanjem radne funkcije jer se time utiče na smanjenje troškova u svrhu angažovanja administratora i stručnog IT osoblja. Dakle, da bi postavili i pustili u rad ovaj AP, ne morate imati znanje IT experta, naprotiv.

Da čitava priča u vezi instalacije OC20 uređaja bude još lepša potrudila se krajnje jednostavna aplikacija za mobilne telefone, tablete i slične uređaje pomoću koje možete podići WiFi mrežu i detaljno pratiti kako funkcioniše. Ovaj uređaj omogućuje postizanje Gigabitnog transfera podataka i uspostavljanje pouzdane bežične veze kako bi koristili važne poslovne aplikacije bez i najmanje problema, istovremeno omogućujući pristup gostima sa opcijom personalnog rada na društvenim mrežama. Dakle vaše poslovanje od kritične važnosti je u potpunosti zaštićeno i odvojeno od ostatka mrežnog saobraćaja manjeg prioriteta. Ugrađene aplikacije vas štite, filtrirajući saobraćaj u mreži od pretnji koje vrebaju na internetu.

HPEOfficeConnectOC20_1s.jpg 
Koja je zapravo razlika između HPE OfficeConnect OC20 i ostalih sličnih “Access Point” uređaja koje svakodnevno srećemo. Prvo i osnovno je da se radi o ozbiljnijem i pouzdanijem uređaju koji nije sklon čestim situacijama “zaglupljivanja” uređaja i potrebe da svaki put ručno intervenišete. Time je i Wi-Fi konekcija sigurnija i pouzdanija, a protok podataka brz i neometan. Praktično, sve ono što vam nameće bavljenje poslom, u suštini mnogo ozbiljiji uređaj i princip rada za klasu bolji od onoga što možemo susresti u tzv. potrošačkom segmentu namenjenog kućnom, pojedinačnom korisniku. Ovakve uređaje možete lančano vezati kako bi poboljšali kvalitet i brzinu mrežne komunikacije na način koji nije moguć kod “consumer” uređaja.
 HPEOfficeConnectOC20_2.jpg

Kome je zapravo namenjen jedan ovakav uređaj? Bez po muke se možete zamisliti u takvoj situaciji. Ukoliko imate firmu sa jednom velikom kancelarijom u prostoru sa puno zaposlenih koji nije moguće pokriti jednim WiFi ruterom ili više manjih odvojenih kancelarija koje treba međusobno povezati. Imate prodavnicu, prostor koji je veliki i odvojen fizičkim pregradama poput “nosećih” zidova koji su neprobojni za radio signal pojedinačnog uređaja, a koji treba pokriti Wi-Fi internet pristupom kako za osoblje tako i kupce. Praktično rečeno, poslovna okruženja do 100 korisnika na jednom mestu. Manji prodajni prostor, galerije, profi kancelarije poput advokatskih (notari), lekarske ordinacije, prijemna odeljenja itd. 

HPE OfficeConnect OC20 802.11ac - utisci

Namena je dakle, čisto poslovna sa minimalnim angažovanjem ljudi na održavanju, jednom rečju bez dodatnih troškova tokom korišćenja. Ništa vas ne sprečava da ga koristite i u velikim stanovima. Za sve opisane situacije je jednostavna ugradnja i integracija OC20 uređaja u postojeće mrežno i Wi- Fi okruženje, naprosto idealna. Ovde za trenutak zastajemo i skrećemo pažnju da je HPE OfficeConnect OC20 uređaj namenjen za korišćenje u zatvorenim prostorima, kako vam se mašta ne bi previše razigrala. Naravno, postoje i tzv. “outdoor” uređaji za spoljašnju namenu, otporni na atmosferske uticaje, ali to nije slučaj sa primerkom uređaja koji danas testiramo.

HPEOfficeConnectOC20_3s.jpg 
HPE OfficeConnect OC20 pokriva bežične mreže na dve talasne dužine 2.5GHz i 5GHz, ostvarajući maksimalni prenos podataka brzinom od 1.3 Gbps. To čini zahvaljujući korišćenju 802.11ac access point tehnologije koja omogućuje lak  2x2 MU-MIMO pristup mobilnim uređajima poput telefona, tablet i notebook reačunarima. U uslovima kada imate dva i više (max. 8) ovakvih uređaja, softver inteligentno prati i bežično pokriva signalom željeni prostor, automatski povezujući korisnički uređaj sa najbržim AP uređajem kako bi ostvario najbolju moguću vezu i brzinu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji dodatno je moguće upravljati klijent uređajima identifikujući one sa MU-MIMO funkcijom, grupišući ih i usmeravajući ih na najbliži i najbrži pristupni (AP) uređaj.

Podešavanje AP uređaja je nekada bila teskobna procedura i jednostavnije rečeno bio vam je potreban stručnjak sa iskustvom kako bi sve podesili za neometan rad. To nije slučaj sa današnjim uređajem jer ga je moguće pustiti u rad pomoću mobilnog telefona i prateće aplikacije. Ona je vrlo pregledna i intuitivna za korišćenje  bez potrebe za specijalizovnaim tehničkim znanjem iz oblasti administriranja mreža.

HPEOfficeConnectOC20_4.jpg 
Karakteristika centralizovanog upravljanja OC20  AP uređajima, omogućava kaskadno povezivanje do 8 ovakvih uređaja korišćenjem prinicpa “klastera” radi brže promene mrežnih parametara rada i lakšeg održavanja brze komunikacije i kvalitetnog signala bežične mreže.

Specijalna konzola vam olakšava praćenje rada i kvaliteta funkcionisanja vaše mreže, bez obzira gde se trenutno nalazite. Obzirom da je veliki broj uređaja povezan OC20 uređajem mahom operativan na internetu, obezbeđena je zaštita od štetnog uticaja virusa i ostalog malicioznog softvera. U tu svrhu služe instalirani web filteri koji prate sadržaj obezbeđujući pozdanu zaštitu klijent uređaja od napada spolja. Prisutna je i WPA2 enkripcija mrežnog saobraćaja koja vas dodatno štiti od zlonamernih upada u mrežu.

HPE OfficeConnect OC20 802.11ac - performanse

HPEOfficeConnectOC20_5.jpg 
 
Performanse:
 
Jačina signala ( 2m udaljenost )
2.4 GHz
5 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
HPE OfficeConnect OC20 802.11ac
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
Jačina signala ( Dead Zone 5m )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
HPE OfficeConnect OC20 802.11ac
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
Jačina signala ( 5m udaljenost )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
HPE OfficeConnect OC20 802.11ac
0 25 50 75 100
manje je boje (dBm)
Jačina signala ( 10m udaljenost )
5 GHz
2.4 GHz
EVW 327
ASUS 4G AC53U AC750
D-Link DIR-878 AC1900
HPE OfficeConnect OC20 802.11ac
0 25 50 75 100
manje je bolje (dBm)
 

HPE OfficeConnect OC20 802.11ac - zaključak

HPE OfficeConnect OC20 je u pogledu dimenzija mali (15x15x2.5cm) i zgodan uređaj koji se vrlo lako montira na zid. Raspolaže jednim gigabitnim Ethernet RJ45 portom sa PoE (Power over Ethernet) funkcijom kada se napajanja preko mreže ukoliko imate odgovarajući switch ili to možete učini direktno pomoću zasebnog DC ispravljača. 
 
 
 
Bežični signal koji emituje je daleko jači nego onaj kojim matični ruter pokriva dotičnu Wi-Fi mrežu, tako da je kvalitet pokrivanja neuporedivo bolji kada u vašoj WiFi mreži imate jedan ili više ovekvih uređaja. Posebno impresionira činjenica koliko je lako upravljadi radom i instalacijom ovog uređaja. Sve je podeljeno u logične i lake korake. Prosto je neverovatno koliko jedan pragmatičan princip funkcionisanja primenjen na jedan ovakav AP i zapitate se zašto nije tako i sa uređajima namenjenim “consumer” korisnicima koji su često daleko komplikovaniji za rukovanje. 
 
HPEOfficeConnectOC20_6s.jpg
 
U tom pogledu je HPE OfficeConnect OC20 802.11ac je izvrstan uređaj kada treba na najlakši mogući način, poboljšati performanse bežične mreže u firmi ili poslovnom okruženju. Startni troškovi nabavke pojedinačnog uređaja koji su minimalno veći od sličnih “consumer” rešenja, pa stog stanovišta ga svakako moramo preporučiti svima, a ne samo poslovnim korisnicima. Oni će pronaći dodatni razlog u činjenici izostanka potrebe angažovanja personala za održavnaje njegovog rada. Zaključujemo da se radi o malom uređaju velikih osobina koji će vas rešiti velike muke zvane – dobar i pouzdan internet!

 
Prednosti:
- Odlično pokrivanje prostora Wi-Fi signalom
- Mogućnost povezivanja više ovakvih uređaja
- Laka i jednostavna instalacija
- Napajanje preko mrežnog kabla (PoE)
- Odličan softver za upravljanje i monitoring
 
Nedostaci:
- Ništa vredno pomena
 
CENA: oko 100€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-1232XU-RP-4G

Test: QNAP TS-351-4G

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209