Greška

Došlo je do greške.

Test: HP ProCurve 1810G-8

10.08.2011 11:43 | 1 Hardver
Test: HP ProCurve 1810G-8

HP je ime koje je vrlo dobro poznato svakome ko se bavi mrežama u poslovnom okruženju. Ne bez razloga, HP se često hvali kako poseduje tehnologiju i znanje da isporuči kompletno rešenje za funkcionisanje neke firme, od osnovne mrežne opreme, preko servera i računara, pa do softvera koji upravlja svime. HP ProCurve 1810G serija je jedna od kockica u toj slagalici i predstavlja jedno od HP rešenja za brzi LAN, nudeći pri tome neke napredne opcije


Bojan Dančuo

HP ProCurve 1810G-8

HP ProCurve 18010G serija Layer 2 switch-eva trenutno ima dva predstavnika, 8-portni 1810G-8 i 24-portni 1810G-24. Mi smo na testu imali manji model, ali kao što ćete videti, to ne znači da poseduje manje mogućnosti, niti da je u bilo čemu drugom inferioran u odnosu na svog većeg brata.Pošto je u pitanju switch poslovne namene, dizajn je podređen funkciji, pa je switch standardnog oblika kvadra i dimenzija koje mu omogućavaju da se po potrebi montira u rack orman, gde zauzima 1U visinu.Tu je 8 auto-sensing gigabitnih ethernet portova, a prvi port se može koristiti za PoE napajanje, pa se ovaj switch može montirati na nekim udaljenim lokacijama gde standardni izvor električne energije nije dostupan.
ProCurve switch-evi su projektovani tako da rade bez ventilatora, što u potpunosti eliminiše bilo kakvu buku. Uz to, switch je štedljiv i u potpunosti gasi portove koji se ne koriste, a u "green" modu biće ugašeni čak i svi LED-ovi, pa je potrošnja još manja.

Switch-evi iz ProCurve serije dolaze sa doživotnom garancijom, kao i sa višegodišnjim sistemom podrške iz HP-a koju možete iskoristiti ako se za time ukaže potreba.

 

Hardver - nastavak


Hardver - nastavak

1810G switch-evi podržavaju trunking (vezivanje više LAN portova u jednu celinu, zbog veće brzine i pouzdanosti), LLNP (Link Layer Discovery Protocol), kao i virtuelne LAN-ove. Osim toga, switch ima ugrađenu zaštitu od DoS napada, kao i automatsku detekciju mrežnih loop-ova i QoS.Svaki LAN port ima dva LED-a za signalizaciju, a koristeći "LED Switch" taster, možete menjati modove i dobiti razne informacije na osnovu toga.
Tako na primer u Act modu LED svetluca kada postoji protok informacija, dok nam u Spd modu dva upaljena LED-a signaliziraju da port radi na brzini od 1000 Mbps.
Dodatne dijagnostičke modove možete pokrenuti iz interfejsa switch-a, a o njemu više na sledećoj strani.Softver


Softver

Podešavanje switch-a se može vršiti iz web interfejsa, kao i iz HP Procurve Manager-a. Osnovna verzija HP ProCurve Manager-a se dobija uz svaki uređaj iz te serije, a Pro verzija koja poseduje više opcija se može kupiti posebno ili probati u trial modu koji traje 60 dana.Web interfejs vam omogućava da podesite sve one opcije o kojima smo do sada pričali, a sličica switch-a na vrhu strane je zapravo Web Applet koji je aktivan i može vam pružiti korisne informacije ako pređete kursorom preko njega.ProCurve Manager vam naravno pruža i mnogo drugih mogućnosti praćenja ponašanja uređaja i grafičkih prikaza, ali samo analiza tog softvera bi zahtevala mnogo više prostora i izlazi van okvira ovog teksta.Vredi napomenuti i to da switch ima ugrađenu rezervnu kopiju sistema, pa ako prilikom flash-ovanja nešto pođe po zlu, uvek ga možete vratiti u prethodno stanje.
 

Zaključak


Zaključak

Svaka ozbiljna računarska mreža sa velikim protokom podataka zahteva kvalitetne komponente koje neće predstavljati usko grlo i pokleknuti baš kada su najviše potrebne. Ne treba ni pominjati da su gigabitne mreže već odavno standard, čak i u najudaljenijim delovima poslovnih mreža. ProCurve 1810G serija HP switch-eva pruža baš takvo rešenje, gde se pouzdanost podrazumeva, a pored toga dobijate i mnogo drugih mogućnosti koje će vam olakšati upravljanje mrežom.Administratori će umeti da cene fleksibilnost lakog podešavanja trunking-a i virtuelnih mreža, kao i automatski sistem zaštite od DoS napada i balansiranje mrežnog protoka. Dijagnostika je takođe olakšana zahvaljujući ekstenzivnim logovima i signalizaciji na samom switch-u. Upravljanje putem web interfejsa ili specijalizovanog softvera znači da ćete uvek znati šta se sa uređajem događa, a da ne morati uopšte da ga tražite po serverskim ormanima i sličnim mestima, a mogućnost napajanja putem PoE sistema omogućava ovom switch-u da bude postavljen bukvalno na bilo koje mesto koje je u dometu LAN kablova.

Ako razmišljate o kreiranju nove brze ethernet računarske mreže u vašem poslovnom okruženju ili možda o proširenju postojeće, HP 1810G serija switch-eva je odličan izbor.Prednosti:
- Podrška za napredne opcije kao što su trunking i VLAN-ovi
- Veoma laka kontrola putem web interfejsa ili specijalizovanog softver
- Tih i štedljiv
- Moguće napajanje putem PoE-a
- Doživotna garancija


Mane:
- Bez uočenih nedostatakaUređaj na test ustupio HP.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DNS-325

How To: Povezivanje kućnih računara na Internet

10203
10205
10206
10207
10208
10209