Greška

Došlo je do greške.

Test: HP Photosmart R817

10.03.2006 12:17 | 0 Multimedija
Test: HP Photosmart R817

Ovom prilikom pozabavićemo se novim fotoaparatom iz HP-a koji nosi oznaku Photosmart R817, a koji se manje-više može okarakterisati kao model R717 sa 5x optičkim zumom i stinijim poboljšanjima. Pogledajmo šta ovaj model donosi novo, a šta je pozajmio od svojih prethodnika, koje su mu jake, a koje slabe osobine i kako se pokazao na našim testovima kvaliteta fotografije...


Branko Mitić


Zbog svog imena, HP aparati nikada nisu mogli da se prodaju na isti način, kao što su se prodavale Canon, Nikon, Fuji i ostale dobro poznate robne marke (kada se govori o fotoaparatima). HP je morao tržištu da pristupi na drugačiji način, tako što je nudio fotoaparate koji su se po određenim osobinama razlikovali od konkurenata. Za poznavaoce, to su uglavnom bili marketinški trikovi, ali se može reći da su spomenuti trikovi omogućili HP-u da preživi nimalo lake početke digitalne fotografije i afirmiše se na tržištu digitalne fotografije.

Danas su se HP aparati u potpunosti pozicionirali na tržištu i stoje rame uz rame sa ostalim proizvođačima. Međutim, letošnja najava HP-a da se povlači sa azijskog tržišta, nije znak da američkoj kompaniji cvetaju ruže u svetu digitalnih fotoaparata. Ipak, svoj potez HP pravda činjenicom da se više okreće tržištu foto-štampača, odnosno porastu interesovanja za štampanje digitalnih fotografija u kućnim "laboratorijama".

 


Vreme će pokazati da li je u pitanju kriza ili samo pregrupisavanje snaga, a u međuvremenu, pozabavićemo se novim fotoaparatom od HP-a koji nosi oznaku Photosmart R817, a koji se manje-više može okarakterisati kao model R717 sa 5x optičkim zumom. Pogledajmo šta ovaj model donosi novo, a šta je pozajmio od svojih prethodnika.

Specifikacija

Specifikacija
 

foto kamera
HP Photosmart R817
megapiksela
5.1
rezolucije
2616 x 1960, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 640 x 480
raw
ne
veličina senzora
1/2.5"
tip senzora
CCD
objektiv
5.8 mm - 29 mm
objektiv - ekvivalentno 35mm
36 – 180 mm
najveći otvor blende
f/2.8 (w) - f/4.7 (t)
optički zum
5x
digitalni zum
8x
autofokus
multi, centar
af lampa
da
ručni fokus
da
raspon fokusa
50 cm (w) / 60 cm (t) - beskonačno
makro
12 cm (w) / 120 cm (t)
supermakro
3 cm - 20 cm
kompenzacije ekspozicije
 +/- 3 EV u koracima od 1/3
iso osetljivost
Auto, 50, 100, 200, 400
shutter speed (brzina zatvarača)
15 - 1/2000s
white balance (balans belog)
Auto, Sun, Shade, Tungsten, Fluorescent, Manual
korekcija balansa belog
ne
merenje svetla
Average, Center-weighted, Spot
modovi blica
Auto, Red-eye reduction, Flash on, Flash off, Night
domet blica
3.8m (w) / 2.1m (t) pri ISO Auto
aperature priority (prioritet blende)
da
shutter priority (prioritet zatvarača)
da
manual
da
scene
Auto, Action, Portrait, Landscape, Beach/Snow, Theater, Sunset, Aperture Priority, Shutter priority, Document, Panorama Right, Panorama Left, Manual, My Mode
podešavanje kontrasta/oštrenja/zasićenosti boja
da
video klipovi (sa tonom)

640 x 480 @ 30fps, 640 x 480 @ 24fps, 320 x 240 @ 30fps

self timer (samookidač)
da
tip memorije
SD/MMC
količina memorije uz aparat
32 MB - interna
tražilo
optičko
LCD
2.0", 153.600 tačaka
live histogram
ne
playback histogram
da
konekcija sa računarom
USB
baterija
R07 Li ion, 3.7v, 1050mAh
trajanje baterija
250, LCD uključen, po CIPA standardu
masa
166 g (bez baterije i kartice)
dimenzije
91 x 57 x 29.7 mm

Pakovanje

- HP Photosmart R817
- R07 Li ion punjiva baterija
- ispravljač za struju
- postolje (dock) - ujedno i punjač
- traka za nošenje
- USB kabal
- CD sa drajverima i softverom
- 199 štampanog uputstva

Spoljašnjost

Spoljašnjost

Spoljašnost R817 fotoaparata prilično je slična sa prethodno opisanim R707 i R717 aparatima. U pitanju je mešavina nerđajućeg čelika i plastike, s tim što je površina presvučena nerđajućim čelikom na novom modelu, mnogo veća nego na prethodna dva. Zapravo, metalom je obložen i zadnji deo i plastični deo ovoga puta zauzima manji deo aparata. Odabir materijala je dobar, ali je kvalitet izrade polovičan. Kućište je prilično kompaktno, čvrsto i postojano, dok kritike mogu da se upute na račun tastera sa zadnje strane aparata, koji ne deluju previše kvalitetno i koji su ponekad nezgodni za korišćenje. Iako R817 ima 5x optički zum, naspram 3x kojeg poseduju R707 i R717, HP je uspeo novi aparat smesti u osetno manje kućište, koje pri tome ima manju masu.
 


Objektiv

Objektiv kao generalno najbitnija stavka na fotoaparatu, predstavlja najbolji deo HP-a R817. HP je dobio Pentax objektiv zahvaljujući dobro poznatoj saradnji između ove dve kompanije, što obećava, obzirom da je Pentax od ranije poznat po ugradnji objektiva iznadprosečnih mogućnosti u kućišta prosečne veličine. Konkretno, objektiv na ovom modelu, ekvivalentno "lajka" formatu, ima raspon 36 - 180 mm, dok je najveći otvor blende f2.8 pri širokom položaju i f4.7 pri tele položaju objektiva. Širokougaonih ili tele konvertera za ovaj aparat (objektiv) nema. Kada se aparat isključi, objektiv se u potpunosti uvlači u kućište, a preko prednjeg sočiva prevlače se zaštitna vratanca.


Blic

Ugrađeni blic ima domet od 3.8 metara pri širokom položaju objektiva i 2.1 metar pri tele položaju, što je pristojan rezultat. Bilo koji fizički načini ostvarivanja boljih rezultata, u vidu eksternih bliceva, nisu prisutni, ali je zato moguće putem "Adaptive light" tehnologije, u određenim situacijama unaprediti osvetljivanje scene.

AF lampa i mikrofon

Ugrađena AF lampa ima zadatak da potpomogne AF sistemu, tako što će u slabim svetlosnim uslovima, sijati crvenom bojom i povećati šanse za uspešno izoštravanje. Kako su AF mogućnosti spominjana dva modela bile odlične, ne sumnjamo da će tako biti i sa R817-icom. Ispod AF lampe nalazi se mikrofon za snimanje zvuka video klipova. 


Sa desne strane aparata vidimo alku za kačenje trake za nošenje.
 


Taster za odabir modova


 

Klasičan automatski mod koji i nije 100% automatski kao što to imaju neki digitalni fotoaparati. Ono što aparat sam radi je merenje scene i biranje brzine zatvarača i otvora blende, dok je ISO osetljivost moguće ručno izabrati ali i isto tako prepustiti automatici aparata. Pored svega, moguće su korekcije kontrasta/oštrenja/zasićenosti boja, kao i korišćenje posebne HP-ove opcije "adaptive lighting".
U ovom (landscape - pejzaž) modu, kamera koristi manje otvore blende, kako bi povećala dubinsku oštrinu, a i isto tako povećava zasićenost boja i oštrenje radi postizanja "vivid" efekta.
U potret modu kamera koristi što veći otvor blende, kako bi smanjila dubinsku oštrinu (zamutila, koliko je to moguće, pozadinu) i tako istakla objekat, odnosno osobu koja se fotografiše.
Panorama mod. Mnogi aparati imaju mod koji asistira snimanju više fotografija za redom, kako bi se one kasnije spojile u jednu panoramsku fotografiju. Takav je slučaj i sa ovim HP-om. Povrh svega, R817 ima opciju i za spajanje panoramskih fotografija u samom aparatu.
Action mod bi trebalo da bude najbolje rešenje za što bolje zamrzavanje nekih pokretnih objekata. Međutim, kako ovaj mod (kao i većina drugih) nema neka ograničenja, u smislu blokiranja nekih podešavanja, stiče se utisak da jedino što kamera može da uradi je da otvori blendu što više, kako bi skratila dužinu ekspozicije i tako što više zamrzla neke akcione scene. Zbog toga vam i savetujemo da ISO osetljivost ostavite na "auto", kako bi kamera, kada je to potrebno, sama birala više vrednosti, sve u cilju obezbeđivanja što je veće moguće brzine zatvarača.
Mod pogodan za snimanje fotografija na plaži - za snimanje svetlih scena, sa dobrim balansom svetlih i tamnih predela.
Mod za snimanje "snežnih" scena.
Sunset. Mod u kojem je fokus zaključan na "beskonačno", blic isključen i boje malo korigovane, sve u cilju što boljeg dočaravanja zalaska sunca.
Mod u kojem je podešen visok kontrast i mala zasićenost boja, a blic isključen, sve u cilju efikasnijeg fotografisanja dokumenata.
Aperture priority - Av
Tv mod (shutter priority), još poznat kao S mod. Ukoliko se koristi shutter priority mod, kontrola širokog raspona brzina zatvarača (15 - 1/2000s) je u rukama korisnika, dok aparata, zavisno od uslova i ostalih setovanja (pre svega ISO) automatski bira potreban otvor blende.
Shutter priority - Tv
Av mod (aperture priority), na raznim aparatima još poznat i kao A mod. Korisnik sam određuje jednu od ponuđenih otvora blende, dok nakon merenja scene aparat, zavisno od odabrane ISO osetljivosti, sam bira potrebnu brzinu zatvarača (shutter speed).
Full Manual - M
Potpuni ručni mod, u kome je moguće odvojeno podešavati otvor blende i brzinu zatvarača.
My mode. Mod koji memoriše i čuva sva setovanja.


Navoj, dok konektor

Navoj za stativ je plastičan i ne nalazi se u ravni sa objektivom. Ispod navoja, vidimo konektor za dok (postolje) koji se dobija uz ovaj aparat. Putem postolja, vrši se punjenje baterije (dok je baterija u aparatu, a aparat na postolju) i prebacivanje fotografija (ukoliko ne posedujete SD/MMC čitač, što svakako prestavlja lakši način). Dok koji se dobija u pakovanju nema video izlaz, kao ni sam aparat, pa su upravo zbog toga snimci ekrana ovog aparata loši. Postoji i dok koji poseduje video izlaz, ali predstavlja dodatnu opremu i njegova cena nije mala.Baterija po CIPA standardu traje 250 snimaka, a potrebno je 4-6 sati da bi se ona napunila, što nije malo vremena. Aparat ne poseduje optičko tražilo, što znači da nije moguće produžiti trajanje baterije, isključivanjem ekrana i korišćenjem tražila za kadriranje. R817 dolazi sa, solidnih u odnosu na konkurenciju, ali opet nedovoljnih, 32 MB interne memorije. R817 poseduje SD/MMC slot, a SD kartice trenutno se najviše koriste na svetu, dok HP preporučuje kupovinu neke brže SD kartice, ukoliko želite adekvatne rezultate prilikom snimanja video klipova u najvišem kvalitetu.
 


Okidači za fotografije i video klipove

Koncept od kojeg HP ne odustaje jeste smeštanje dva okidača na gornji deo aparata. Veći okidač je za fotografisanje, dok manji služi za početak i prestanak snimanja video klipova, što znači da HP R817 nema mod za snimanje video klipova, već klipovi mogu da počnu da se snimaju bez obzira u kom modu se aparat nalazi.
Ekran

HP R817 ima prilično dobar ekran, dijagonale 2 inča sa ukupno 153.600 tačaka (rezolucija 640 x 240). Ekran se u situacijama sa slabim svetlo posvetljava, kako bi kadriranje u ovim situacijama bilo lakše. Dijagonala je standard za današnje pojmove, dok je rezolucija vrlo dobra, što obezbeđuje kvalitetan i oštar prikaz. Kako R817 ne poseduje tražilo bilo kakve vrste, ekran predstavlja jedini način (istina i najkorišćeniji) kadriranja.
Zvučnik


Iznad ekrana nalazi se zvučnik za reprodukciju tona sa video klipova i poruka koje mogu da se snime uz fotografije.

Ekran i meniji

Ekran i meniji
 

pregled

Opcije i podešavanja


 
EV Compensation
Kompenzacije ekspozicije u vrednosti od +/- 3 u koracima od po 1/3.
Adaptive Lighting
Uključivanje "adaptive lighting" opcije.
Bracketing
Uključivanje "bracketinga" za ekspoziciju. Moguće u 0.3, 0.7 i 1 +/- EV vrednostima.
Image Quality
Podešavanje rezolucije i stepena kompresije.
Video Quality
Biranje kvaliteta video snimka.
White Balance
Biranje balansa belog.
Auto Focus Area
Korišćenje centralne AF tačke ili automatsko biranje AF tačaka.
AE Metering
Biranje jednog od tri načina merenja.
ISO Speed
Odabir ISO osetljivosti.
Color
Pored standardnih "full" boja, moguće je izabrati crno belu ili sepia kombinaciju.
Saturation
Podešavanje zasićenosti boja.
Sharpness
Podešavanja oštrenja.
Contrast
Podešavanje kontrasta.
Date & Time Imprint
Ovom opcijom je moguće uključiti "štampanje" datuma (ili datuma i vremena) na snimljenim fotografijama.
Exit
Izlazak iz menija.


 
Delete
Opcija kojom je moguće brisanje jedne fotografije, svih fotografija ili formatiranje memorije.
Remove Red Eyes
Opcija za uklanjanje crvenih očiju unutar same kamere.
Image Advice
Opcija koja pokušava da otkrije eventualne nedostatke na fotografijama, odnosno da uputi tehničke sugestije u vezi sa snimljenim fotografijama.
Image Info
Detaljnije informacije o snimljenoj fotografiji.
Stitch Panorama
Spajanje više fotografija u jednu panoramsku u samom fotoaparatu.
Rotate
Rotiranje fotografija koje se zaista može obaviti u samoj kameri.
Record Audio
Snimanje zvučnih poruka uz fotografije.
Exit
Izlazak iz menija

Display Brightness
Podešavanje osvetljenja LCD ekrana u tri nivoa.
Camera Sounds
Podešavanje glasnoće tonova koje ispušta kamera ili njihovo isključivanje.
Focus Assist Light
Isključivanje ili uključivanje AF lampe.
Instant Review
Podešavanje da li će se i koliko fotografija neposredno posle snimanja prikazivati na ekranu.
Digital Zoom
Uključivanje/isključivanje korišćenja digitalnog zuma.
Date & Time
Podešavanja vremena i datuma.
USB
Podešavanje USB konekcije, odnosno da li će se kamera koristiti kao kamera ili kao memorijski disk.
TV Configuration
Biranje između PAL i NTSC sistema.
Language
Odabir jezika.
Move Images to Card
Snimanje fotografija sa interne memorije na SD ili MMC memorijsku karticu.
Reset Settings
Resetovanje svih podešavanja.
Exit
Izlazak iz menija.

HP R817, kao i svoji prethodnici, poseduje Help meni, koji će dobro doći početnicima, ali i onim malo iskusnijim, za upoznavanje sa aparatom i komandama.

R817 u praksi

R817 u praksi

Kao što smo rekli, HP 817 je osetno manji od dva prethodnika koja smo opisali, iako poseduje znatno duži objektiv. Da se pojavio pre nekoliko godina, ovaj HP bi mogao da ponese epitet malog aparata, međutim, za današnje standarde, ovo je već aparat srednjih dimenzija, iako lako može da se smesti u malo veći džep.

Kućište aparata je odlično i ostavlja utisak visoko kvalitetnog proizvoda, uz zaista početnički ispad, u vidu tastera lošijeg kvaliteta, što u mogome narušava ukupan utisak o fizičkoj izradi. Aparat je manje-više "kockastog" dizajna, ali je putem par trikova: "zaliska" sa prednje strane za srednji prst i udubljenja za palac sa zadnje strane, značajno unapređeno ležanje u ruci, koje i dalje nije na nivou većih fotoaparata, ali je bolje od aparata sličnog izgleda (oblika).
 


Posle nova dva aparata iz Ixus serije, koje smo nedavno opisali, svaki aparat se čini spor. HP R817 iako ostvaruje vidno slabije rezultate, daleko je od sporog fotoaparata.
 

operacija
HP Photosmart R817
uključivanje aparata u mod za fotografisanje
2.9
uključivanje aparata u mod za pregled
2.55
isključivanje aparaza iz moda za fotografisanje
2.35
isključivanje aparata iz moda za pregled (objektiv uvučen/izvučen)
0.1/1.95
prelazak iz moda za fotografisanje na pregled
1.15
prelazak iz pregleda na mod za fotografisanje (objektiv izvučen)
0.85
zumiranje (iz wide u tele)
1.5
od isključenog aparata do snimljene fotografije
3.3

Neke stvari preko kojih nismo mogli da pređemo kod prethodnih modela, prisutne su i na ovom. Neke opcije koje se dosta često koriste, previše su "zavučene" u menijima. Nemali broj pritiska na tastere da bi se korigovala ekspozicija, promenio balans belog ili ISO osetljivost, pomalo baca u senku opšte postojanje ovih opcija. Sa druge strane, u odnosu na prethodnike, R817 poseduje potpune Av, Tv i M modove, što će obradovati sve kreativne fotografe amatere.

AF mogućnosti ovog aparata su odlične i drago nam je da se HP po tom pitanju nije pokvario. Aparat ima prilično dobru AF lampu zahvaljujući kojoj može da zahvali dobrom snalaženju u mračnim uslovima. U situacijama sa dovoljno svetla, aparat fokusira brzo i uspešno i oko toga ne treba ni postavljati pitanje. U situacijama sa nedovoljno svetla, R817 fokusira bolje (uspešno i brzo) od velike većine aparata koje smo do sada testirali na naša dva sajta. Naravno, ni ovaj aparat nije svemoguć, pa postoje uslovi u kojima AF sistem neće moći da zaključa fokus. Takođe, dešava se da aparat javi da je zaključao fokus, ali se kasnijem pregledanjem te slike vidi da je AF sistem ipak malo promašio fokus, ali su takve situacije izuzetno retke.

Snimanje sekvenci (continuous) - naša merenja (najviša rezolucija, najfinija kompresija)
 

2.32 fps
HP R817

Makro

Makro testiramo tako što približavamo aparat dokle god može uspešno da fokusira. Potom isecamo deo fotografije sa 5 cm visokom figuricom. Rezultat ostvaren predstavlja rezoluciju, koja je posledica makro mogućnosti aparata, ali i rezolucije, odnosno megapiksela.
 

1032 x 1807

Fotografije

Fotografije

U prilično teškim i nezahvalnim uslovima za fotografisanje, HP R817 nije se pokazao u najboljem svetlu, iako se može videti da ovaj aparat ima solidan potencijal. Za objektiv se može reći da je odradio "junački" deo posla, jer se ne primećuje degradacija fotografija (zamućenje po ćoškovima, hromatska aberacija...) za koje objektiv može da bude odgovoran (ali je određeni nivo uvek neizbežan). "Uspeh" objektiva još je veći kada se setimo da je ovo objektiv sa 5x optičkim zumom u relativno malom kućištu. Senzor je pomalo mali za 5 megapiksela, ali je manji senzor nego kod prethodnika bio neizbežan, kako bi se ostvario željeni raspon objektiva. Sigurni smo da bi fotografije bile znatno lepše da je dan sunčan, ali dobri digitalni fotoaparati moraju da se pokažu i u ovakvim uslovima. Procesiranje je odgovorno za pomalo mračnije balansiranje boja, odnosno njihovu nenaglašenost. Pored toga, tokom procesiranja, vrši se i preterano čišćenje šuma i oštrenje, što je možda dobro za direktno štampanje na papir, ali koje ubija detalje i umanjava potencijal za detaljnu obradu fotografija. Kao i mnogi HP aparati i ovaj ima sjajan automatski balansa belog. Za uobičajene "turističko-rođendanske" potrebe, HP R817 pruža sasvim zadovoljavajuće rezultate, a može da pruži i mnogo više od toga, ukoliko ste vešti sa aparatima i programima za obradu fotografija.

Utisci

Utisci

Sa jedne strane HP R817 može da se posmatra kao odličan proizvod. Ovaj aparat sa sjajnim auto-fokus mogućnostima nalazi se u odličnom kućištu od nerđajućeg čelika, poseduje objektiv sa 5x optičkim zumom, ima prioritet blende, zatvarača kao i potpuni manuelni mod, plus punu kontrolu nad ISO vrednostima, balansu belog (iako ima prvoklasan auto balans belog), zasićenju boja, kontrastu i oštrenju, a ne može se reći da ne može da se pohvali brzinskim rezultatima. Uz to, kvalitet fotografija je takođe dobar.

I dok su sa jedne strane pozitivne osobine ovog aparata jasno uočljive, sa druge strane se možemo zanemariti ni postojanje izvesnih negativnih osobina. Iako fotografije koje pruža ovaj aparat imaju mnogo potencijala, nama se ne dopada način po kojem procesiranje unutar aparata obrađuje i servira fotografije. Pored toga, određena podešavanja su previše sakrivena u menijima što definitivno nije za pohvalu. Takođe ne možemo da zaboravimo kvalitet tastera koji su ponekad nezgodni za korišćenje i ne deluju kvalitetno u meri u kojoj smo to očekivali. Uz dobre brzinske rezultate, ovaj HP određene operacije zna da obavi znatno sporije od mnogih fotoaparata, što opet u određenim situacijama zna da iritira.

Međutim, bez obzira što smo rekli da su loše strane HP Photosmarta R817 pristune, smatramo da boljih strana ima osetno više i baš zbog toga se stvara utisak da će se ovaj aparat mnogima dopasti.

Aparat na test ustupio HP.

Test: Canon Ixus 55 & 750

Test: Canon PowerShot Ixus 60

10304
10305
10306
10307
10308
10309