Greška

Došlo je do greške.

Test: HP Photosmart 735

21.07.2003 22:44 | 0 Multimedija
Dejan Novakov


HP Photosmart 735

HP digitalni fotoaparati su kod nas izuzetno popularni. Razloge tome možemo pronaći u činjenicama da imaju vrlo povoljnu cenu kao i da su stalno prisutni na tržištu jer je njihova dilerska mreža verovatno i najbolje razvijena dilerska mreža u našoj zemlji; samo ime Hewlett Packard uliva poverenje u svest kupca. HP je na tržište fotoaparata kročio tek pojavom digitalne fotografije i sigurno je da se ne može porediti sa vetaranima poput, Canon-a, Olympus-a, Nikon-a, Fuji-a i drugih. Zato se Hewlett-Packard skoncentrisao na entry level modele, modele koji će svojom pristupačnošću zadovoljiti potrebe običnih korisnika. Prethodni modeli poput 318, 320, 620 i 720 su dobro poznati našim korisnicima. Njihov naslednik HP735 je tu, pred Vama...

In the box...

Prvo ćemo Vas upoznati sa onim što dobijate kupovinom ovog aparata:
 


Osim naravno samog digitalnog fotoaparata, u kutiji se još nalaze uputstva za upotrebu na enleskom, nemačkom, francuskom i skraćeno uputstvo sa osnovnim funkcijama na poljskom, češkom, mađarskom, finskom, norveškom, danskom i švedskom jeziku, adapter za HP-ov docking station (docking station, na žalost, nije uključen u ovo pakovanje već se posebno kupuje), cd sa ''HP photo and imaging 2.0'' softverom, usb kabl za direktno povezivanje sa računarom, usb kabl za povezivanje na štampač i ''wrist strap'' (kaišić za nošenje aparata oko zgloba ruke). Ono što nas je neprijatno iznenadilo svakako jeste činjenica da se uz aparat ne isporučuje dodatna memorijska kartica, tako da je korisnik na početku ograničen na internu memoriju aparata od 14 MB, ukoliko ne kupi dodatnu SD memorijsku karticu.

Fizički izgled, dimenzije i konstrukcija aparata

Fizički izgled, dimenzije i konstrukcija aparata

Aparat je smešten u plastično kućište dimenzija 10x7x4,5 cm. Sa prednje strane aparata nalaze se Pentax-ov zoom objektiv i blic.
 


Sa gornje strane aparata su lcd displej, dugmići za izbor moda u kojem se slika, za izbor kvaliteta slike, režim rada blica, snimanje videa i dugme za okidanje.
 


Sa zadnje strane aparata dominira lcd displej. Tu su zatim još optical viewfinder (optičko tražilo), dugme za uključivanje i isključivanje aparata, zoom in/out dugme, dugme za uključivanje lcd displeja, dugme za play (pregled snimljenih slika i video materijala) mode, dugme za hp instant share funkciju, dugmići up/down i ok dugme. Takođe, sa zadnje strane postoje vratanca za smeštaj dodatne memorijske kartice.
 


Na donjoj strani aparata se nalazi otvor za smeštaj baterija, prorez za konekciju sa HP docking station-om kao i ''tripod mount'' (priključak za stativ).
 


Sa strane se nalazi prostor za smeštaj dodatne SD/MMC kartice
 


Sa druge strane aparata se nalazi priključak za eksterno napajanje, usb priključak za konekciju sa računarom ili štampačem, kao i tv utičnica.
 


Iako ga proglašavanju naslednikom HP720 modela, HP 735 izgledom ne podseća na njega. Pre bi se reklo da je model 735 začetnik nove linije HP digitalnih fotoaparata, jer model HP 935 od 5 MP izgleda veoma slično.

Specifikacije

Specifikacije

HP 735 spada u klasu 3 MP aparata. Slike je moguće snimiti u rezolucijama 2048x1536 ili 640x480 u jednom od 3 ponuđena kvaliteta: best i better za rezoluciju 2048x1536 a good za 640x480. Poseduje Pentax-ov zoom objektiv 5,8-17,4 mm (ekvivalentno 35mm - 105mm) koji mu omogućava 3x optički zum. Osim optičkog zuma aparat raspolaže sa dodatnih 5x digitalnog zuma tako da se kombinacijom optičkog i digitalnog zuma ''dobija uvećanje 15x''. Aparat poseduje 14 MB interne memorije kao i mogućnost ubacivanja dodatne SD (Secure Digital) ili MMC (MultiMedia Card) kartice. Napajanje se vrši preko 2 standardne AA baterije. Detaljniju specifikaciju možete pogledati u sledećoj tabeli:
 

Model
- HP 735
Slika
Kućište
- Plastično
Megapiksela
- 3.2
Tip senzora
- CCD
Veličina senzora
- 1/2,8''
Rezolucije
- 2048x1536; 640x480;
Kvalitet slike
- Best, better, good
Kompresija slike
- JPEG
Razmera slike
- 4:3
ISO Osetljivost
- Auto, 100, 200, 400
Objektiv
- Pentax zoom lens 5,8-17,4 mm
Optički zum
- 38-114mm (3x)
Digitalni zum
- 5x
Automatski fokus
- Da
Manuelni fokus
- Nema
Makro
- Da – od 10cm
White balance
- Auto, sun, shade, tungsten, fluorescent
Aperture (otvor blende)
- 2,6-5,1
Aperture priority
- 2,6; 4,9
Shutter speed (ekspozicija)
- 1/1500 – 2s
Shutter priority
- Nema
Ugrađen blic
- Da
Priključak za eksterni blic
- Nema
Blic modovi
- Auto, red-eye reduction, flash on, flash off i night flash
Korekcija ekspozicije
- +2,0 – - 2,0 u koracima od 0,5
Metering
- Average, center i spot
Modovi slikanja
- Normal, burst, makro, action, landscape, portrait, self timer, aperture priority
Video mode
- Da
Video out
- Da – PAL i NTSC
Interna memorija
- Da – 14 MB
Memorijske kartice
- Da – SD (secure digital), MMC (MultiMedia Card)
Viewfinder (optičko tražilo)
- Optičko
LCD
- Da – 1,5''
Tip konekcije sa računarom
- Usb 1.1
Ugrađen punjač baterija
- Ne
Tip baterija
- AA – 2 komada
Težina
- 290g
Dimenzije
- 10x7x4,5 cm


Objektiv i zum

Objektiv i zum
 


Kao što smo već napomenuli, HP 735 koristi Pentaxov zum objektiv od 5,8 do 17,4 mm (35mm-105mm ekvivalentno u analognoj fotografiji) što mu daje mogućnost 3x optičkog zuma. Objektiv se u isključenom stanju nalazi uvučen u kućište aparata, pri čemu su sočiva zaštićena dvema plastičnim zavesicama. Po uključenju aparata, objektiv izlazi iz kućišta aparata. Pri uključivanju i isključivanju aparata čuje se neprijatan zvuk koji podseća na zujanje komarca.
 


Za uvećanje-smanjenje koriti se polugica smeštena na zadnjoj strani aparata. Pored optičkog, tu je i 5x digitalni zum koji je veoma diskutabilan. Naime, digitalni zum se postiže kropovanjem slike slikane sa maksimalnim optičkim zumom!!! Da pojasnimo: kada se slika sa ili bez optičkog zuma dobije se slika rezolucije 2048x1536. Kada se slika digitalnim zumom detalj koji se zumira se izvlači iz te slike ne povećavajući svoju veličinu u odnosu na sliku slikanu maksimalnim optičkim zumom. Tako dobivena slika je veličine 416x320 sto znači 4,8x manja. Primer možete videti na sledećim slikama:
 Šta su inžinjeri HP-a ovim želeli da postignu: korišćenjem digitalnog zuma Vi se usredsređujete na detalj koji vas interesuje, ostatak slike je u tom slučaju nebitan i on se odbacuje. Time se štedi prostor u samoj memoriji aparata ili kartice. Međutim šta je onda to što ''bode oči''? Sasvim sigurno, 5x digitalni zum nije kropovana slika već sposobnost aparata da neku stvar stvarno približi toliko puta, i da je prikaže kao što prikazuje sliku slikanu sa ili bez korišćenja optičkog zuma tj. u rezoluciji 2048x1536. 15x zum je ništa drugo, nego običan marketinški trik!!!

LCD displej i optičko tražilo

LCD displej i optičko tražilo
 


Optičko tražilo podrazumeva da se objekat koji se snima ne posmatra kroz objektiv fotaparata, već ima sopstveni ''prozorčić'' kroz koji posmatra snimani objekat. To često ima za posledicu da ono što se vidi kroz njega ne odgovara onome što se slika, tj. preko njega vidite veću ili manju površinu od one koju u stvarnosti snimate. Na sledećem primeru možete pogledati koliku površinu ne pokriva optičko tražilo kod HP735 modela.
*donji levi i gornji desni ugao označen crnim markerima je ono što se vidi pomoću optičkog tražila
 


LCD displej na vrhu aparata služi samo za prikazivanje osnovnih funkcija: moda kojim slikate, kvaliteta fotografije, broja preostalih snimaka , režima rada blica, status baterije, da li je unutar aparata SD kartica, ili da li je priključen na eksterno napajanje.
 


HP735 poseduje 1.5'' kolor displej. Kroz LCD displej se gleda kroz objektiv aparata, pa je ono što se vidi na njemu, približno identično onome što se dobije kao snimak. LCD je veliki potrošač baterija, te je savet proizvođača da se on uglavnom drži isključen. U praktičnom radu, LCD displej je pokazao par nedostataka. Ono što najviše smeta je prilično slabo osvežavanje ekrana. Veoma često, slika onoga što želite da slikate će kasniti, a to je naročito izraženo pri prelasku sa jako, na slabo osvetljene objekte kada je potrebno skoro oko cele jedne sekunde da bi slika postala vidljiva. Još jedna loša osobina jeste da se displej za vreme slikanja na trenutak ugasi, tako da nemate osećaj šta ste slikali, posebno ako ste Vi ili slikani objekat u pokretu.

Memorijski kapaciteti

Memorijski kapaciteti

Aparat dolazi sa 14MB interne memorije. Pored interne memorije u aparat možete staviti SD (Secure Digital) ili MMC (MultiMedia Card) memorijske kartice. Način na koji se aparat ponaša sa memorijom upućuje da postoje izvesni problemi prilikom smeštanja slika. Naime, kada se slika više uzastopnih slika maksimalnim kvalitetom, aparat će pokazati da ima još mesta za par snimaka. Ako ostavite aparat 30-tak sekundi, nemojte se iznenaditi ako aparat pokaže da je preostalo više snimaka nego što je pokazao ranije. U testu smo uspeli da u internu memoriju aparata od 14 MB smestimo preko 60 slika maksimalnog kvaliteta i rezolucije (sa uključenim blicem je slikana belu površinu stola sa razdaljine od oko 10-15cm). Aparat je već posle 8-9 slika prijavio da nema mesta, da bih posle 30-ak sekundi ponovo slikao 2-3 slike, i tako se taj ciklus ponavljao sve dok celokupna interna memorija od 14MB nije popunjena. Prostom računicom može se doći do zaključka da je posle desetak slika, maksimalno bilo moguće zauzeti tek nekih par megabajta a ne 14, sa koliko aparat raspolaže. Isti slučaj se ponovio ubacivanjem SD kartice od 32 MB. Ovaj test je zaista bio ekstreman i ne odražava realno stanje stvari - slike su u realnim uslovima rada mnogo veće tako da će i taj broj preostalih fotografija koje za aparat ne zna da može da uskladišti mnogo manji. Ono što je loše jeste veliki vremenski period koji je aparatu neophodan da shvati da raspolaže sa još slobodnog kapaciteta u memoriji.

Zatim, postoji još jedna interesantna stvar vezana za memoriju aparata. Kada se slika više slika za redom, npr. u ''burst'' modu, posle sedme slike aparat se prilično uspori. Ukoliko pokušate da odmah zatim odgledate slikano, aparat će ispisati ''PROCESSING'', i to će potrajati jedan neizvesni vremenski period (često čak i preko minut vremena). Sve dok treperi signalna lampica, pregled slika neće biti moguć. Sve to nas navodi na zaključak da HP735 sve svoje slike prvo smešta u svoju internu memoriju (sa kojom smo već rekli da ima organizacionih problema oko smeštanja slika) pa tek onda prebacuje na SD karticu. Ista stvar se događa i u ostalim modovima, tako da definitivno nije samo BURST mode krivac za ovu neprijatnu pojavu. Ista stvar se događa bez obzira koristili mi SD karticu ili ne.

Baterije, blic...

''Baterije''
 


Aparat koristi 2 standardne AA baterije. Preporučljivo je koristiti punjive NiMH baterije od 1700+ mAh uz obavezno posedovanje nekoliko rezervnih parova jer ih aparat naprosto guta. Možda tome doprinosi problem koji smo opisali sa memorijom – jer dok aparat sve to prebaci sa interne memorije na SD karticu a i samo ''pregrupisavanje'' memorijskog prostora u internoj memoriji nakon kojeg imate jos nekoliko mesta pride, verovatno utiče na to da se baterije brže troše. Možda je ipak bilo bolje rešenje da se aparat opskrbi sa 4 baterije što bi opet povećalo njegovu težinu i gabarite...

Blic
 


HP735 poseduje ugrađen interni blic sa nekoliko režima rada:

AUTO – aparat sam određuje da li mu je potrebna dodatna količina svetlosti, i po potrebi upotrebljava blic

NIGHT – za slikanje u uslovima slabog osvetljenja – blic će nekoliko puta bljesnuti da bi odredio fokus, a zatim konačno okinuti za snimak. Ova funkcija radi samo za nepomične objekte jer vremenski razmak određivanja fokusa dugo traje, tako da pri sporoj ekspoziciji, kretanje nekog objekta rezultuje mutnom slikom

RED-EYE – blic će 2 puta sevnuti – prvi put da bi se izazvao efekat skupljanja zenica, a drugi put da bi se osvetlio objekat koji se slika

FLASH ON – aparat će uvek koristiti blic prilikom slikanja

FLASH OFF – aparat neće korititi blic

U realnom radu postoji par zamerki na sam blic. Blic nema dovoljnu snagu, a aparat ne poseduje mogućnost da se ta jačina poveća/smanji. Takođe, ne postoji priključak za ekterni blic. Slike slikane sa blicem, često su mutne, a ukoliko se ne odredi striktna osetljivost od ISO 100, aparat će koristiti neku veću vrednost, pa će slike biti zrnaste.

Funkcije i modovi snimanja

Funkcije i modovi snimanja
 


Normal – Aparat sam određuje otvor blende, ekspoziciju kao i ISO osetljivost
Self-Timer – Aparat sam okida nakon 10 sekundi nakon sto je pritisnuto dugme za okidanje
Burst – Aparat slika maksimalno 7 slika (nevezano za kvalitet) za redom u što kraćem vremenskom razmaku.
Makro – Aparat koristi podešavanja pogodna za makro fotografiju
Action – Aparat koristi podešavanja pogodna za objekte koji su u pokretu
Landscape – Aparat koristi podešavanja pogodna za slikanje pejzaža
Portrait – Aparat koristi podešavanja pogodna za slikanje portreta
Aperture priority 2.6 – Aparat fiksira otvor blende na vrednost 2.6
Aperture priority 4.9 – Aparat fiksira otvor blende na vrednost 4.9

Normal mod je klasičan ''point and shut'' režim rada – aparat sam određuje vrednosti, ekspozicije, otvora blende, osetljivosti "filma" i upotrebu blica...

Burst mod je već objašnjen i služi da dobijanje serije slika – pogodno kada se slika neko kratko događanje. Jedna napomena je vezana za burst mode: dok ste u burst modu ne možete koristiti blic (jer njegovo punjenje zahteva izvesno vreme i samim tim bi burst mode izgubio na funkcionalnosti).

Makro mod je sposobnost aparata da izoštri objekte koji se nalaze veoma blizu. Kod modela HP735 moguće je slikati predmete na udaljenosti od 10cm.

Self-Timer mod je ograničen na samo jednu vrednost odloženog snimanja. No 10 sekundi je sasvim dovoljno da podesite položaj aparata i da se namestite u željenu pozu. Sa prednje strane aparata postoji crvena signalana lampica koja ubrzanim treperenjem signalizira kada će se okidanje izvršiti.

Action mod je pogodan za slikanje objekata u pokretu – povećana ISO osetljivost filma i veoma kratko vreme ekspozicije su glavna karaktereistika ovoga moda

Landscape mod je pogodan za slikanje nepomičnih objekata – zatvorenost blende daće veliku dubinsku oštrinu, ekspozicija će zato biti duža što nije problem jer su objekti koje slikamo tim modom nepokretni

Portrait mod je pogodan za slikanje portreta – veliki otvor blende za rezultat daće zamućenu pozadinu čime će fokusirani objekat doći do punog izražaja

Aperture priority je ograničen na dve vrednosti otvora blende. Otvor blende od 2.6 je pogodan za potrete ili kada želite da zamutite pozadinu slike a objekat koji je ispred je u fokusu. Otvor blende od 4.9 se nalazi negde između i služi za proširenje fokusnog polja. Mnogo je bolje bilo da je umesto 4.9 izabrana neka veća vrednost.

Kao što vidimo, izbor programa koji je na oko velik u stvarnosti je veoma siromašan. Aparat nema manuelni režim rada kao ni potpunu ručnu kontrolu otvora blende i ekspozicije. Programi aperture priority 2.6 i 4.9 samo delimično nadomeštavaju potpunu kontrolu otvora blende

Ostala podešavanja

Ostala podešavanja

Osim pomenutih režima rada aparat poseduje jos nekoliko ''naprednijih'' funkcija.

EV Compensation – služi za korekciju osvetljenja snimka. Vrednost se menja u koracima od 0.5 od -2.0 do +2.0. Negativne vrednosti za rezultat daju tamnije snimke, a pozitivne vrednosti će dodati svetlost snimku

White Balance – u različitim vremenskim uslovima boje se ne prikazuju onakvim kakve zapravo jesu. Predefinisane vrednosti korekcije boja će pomoći da boje na snimcima izgledaju prirodnije. Podešavanja White Balance su:
Auto – aparat sam određuje u kakvoj se situaciji nalazi
Sun – podešavanja za sunčano vreme
Shade – za slikanje po oblačnom vremenu
Tungsten – osvetljenje sobne sijalice
Fluorescent – osvetljenje neonskog svetla

ISO Speed – određuje osetljivost snimka na svetlost. Niže vrednosti se koriste pri sunčanom vremenu dok se više vrednosti koriste za snimke gde nema dovoljno osvetljenja. Nus pojava pri većim ISO vrednostima je zrnasta fotografija. Vrednosti kojima raspolaze aparat su: Auto, 100, 200 i 400

AE Metering – služi da se odredi nivo svetlosti na snimku. Vrednosti su:
Average – koristi se cela slika za izračunavanje nivoa osvetljenja
Center – koristi se sredisnji deo slike
Spot – koristi se strog centar slike ''tačka'' da bi se odredio nivo osvetljenja – ovaj režim j pogodan ako se ono što se slika nalazi u senci.

Saturation – određuje kako će boje biti prikazane. Režimi saturation moda su:
High – dobijaju se življe boje (plavlje nebo, zelenija trava...)
Medium – normalne boje
Low – boje su ''umrtvljene''

Sharpness – određuje oštrinu ivica objekata na fotografiji. Režimi sharpness moda su:
High – izraženije ivice
Medium – prirodno izražene ivice
Low – ivice će biti mekše

Setup – Razna podešavanja vezana za kameru
Camera sounds – jačina zvuka kamere – podešavanja su:
High – jako
Low – slabo
Off – isključeno

Date & Time – podešavanje vremena i datuma

USB Configuration – podešavanje kako će se kamera predstaviti računaru: kao digitalna kamera ili kao dodatni disk drive

TV Configuration – kameru možete prikljušiti na telvizor a u zavisnosti od tipa televizoa mozete odrediti vrstu signala koji mu se salje: NTSC ili PAL

Language – izbor jezika menija: engleski, nemački, francuski, španski i italijanski

Move images to card – služi za prebacivanje slika iz interne memorije aparata na SD karticu. Ukoliko na SD kartici nema dovoljno mesta aparat će prijavti koliko je slika moguće prebacitina karticu.

* Aparat prilikom gašenja gubi sva setovanja i vraća ih na fabrička (default), tako da je posle svakog uključenja potrebno ponovo podesiti npr. ISO na vrednost 100

Video i playback režimi rada

Video režim rada

Kamerica je u mogućnosti da snima video zapis čija je dužina ograničena količinom raposložive memorije na kartici. Uz video zapis se automatski zapisuje i audio zapis. Rezolucija video zapisa je 320x280, sa 19 frejmova u sekundi. Zapis je komprimovan u avi PVMJPG kodekom
Aparat poseduje još mogućnost povezivanja na televizor a kako u paketu nismo dobili odgovarajući kablić tu funkciju nismo mogli da isprobamo.

Playback režim

ukoliko želite da pogledate snimljeni materijal neophodno je pritisnuti ''play'' dugme. Tu se na prvi pogled uočava nedostatak informacija vezanih za samu sliku tj. koja su setovanja korišćena pri pravljenju te slike. Pritiskom na dugme ''OK'' ulazite u meni u kojem mozete da namestite broj slika koji želite da Vam se prikazuje na displeju, zatim tu imate mogućnost i da rotirate željenu sliku, da je izbrišete, dodate joj audio zapis ili uvećate njen prikaz na ekranu. Poseban kuriozitet predstavlja način za brisanje slike jer je potrebno čak šest puta pritisnuti odgovarajuće tastere da bi se slika izbrisala.
 

Konkretni primeri...

Svi primeri su slikani u maksimalnoj rezoluciji i kvalitetu, kako bi što lakše odredili da li HP735 zadovoljava vaše potrebe. Svaka slika je reda veličine oko 1,5 mb. U nekim narednim testovima pokušaćemo da ustanovimo standardnu postavku objekata koja bi svojim osobinama (paleta boja, tekstura, osvetljenost,...) omogućila lakše poređenje karakteristika fotoaparata.

white balance primeri
 

whitebalance - daylight
whitebalance - daylight
mettering - spot
mettering - center

whitebalance - shade
mettering - center

blic i ISO osetljivost
 

iso 100 - korišćen blic
iso 200 - korišćen blic

iso 400 - korišćen blic

ISO osetljivost
 

iso 400 - bez blica
iso 200 - bez blica

iso 100 - bez blica


ostali primeri
 
movies

Za zainteresovane, evo i jednog AVI fajla snimljenog HP 735 digitalnom kamerom. Upozorenje, fajl je "težak" oko 7.5 MB!

Završna reč

Završna reč
 


HP 735 je jedan od najjeftinijih digitalnih fotoaparata u svojoj klasi (3 megapiksela). Samim tim je jasno da aparat i nije predviđen za neko ozbiljnije koriščćenje. Nedostatak manuelnih kontrola koje su sve češće i na aparatima niže/srednje klase samo to potvrđuje. HP još jednom dokazuje da je dobro urađen marketing za neki proizvod više od pola odrađenog posla, jer se uz ovaj aparat često mogu naći pokloni tipa dodatne memorijske kartice ili pak docking station. Korisnici koji se ne razumeju u fotografiju će sigurno biti zadovoljni ovim fotoaparatom jer će im ''završiti posao''. Naprednijim korisnicima zasmetaće gomila stvari, počevši od samog uključivanja kamerice i njenog zujanja, sporog kolor LCD displeja pa do već opisane nemogućnosti da se napravi slika nekih 20-tak sekundi čime možete biti uskraćeni za neki važan momenat koji ste želeli da snimite. Bagova i loših osobina ovog aparata ima dosta i teško ih je sve i nabrojati. Na kraju se stiče utisak da je ovaj aparat jedino dobar zbog svoje niske cene i relativno pristojnih slika koje se slikaju u uslovima sa dosta svetlosti. Kome je potreban takav aparat verovatno neće pogrešiti ako ga kupi. Naš savet bi Vam ipak bio da ga zaobiđete i kupite nešto kvalitetnije. Nije sve u megapikselima.

Zahvaljujemo se firmi Pakom na ustupljenom fotoaparatu za potrebe testa.
 

Test: Samsung Digimax 201

10304
10305
10306
10307
10308
10309