Greška

Došlo je do greške.

Test: HP Envy Phoenix

26.04.2016 11:08 | 5 Hardver
Test: HP Envy Phoenix

Da je VR doba krenulo, osećamo po tome što su i najveće i najkonzervativnije kompanije "zagrejane" za najveću novinu na polju PC računara u proteklih nekoliko godina. Danas vam predstavljamo upravo takvu mašinu - ogromne hardverske snage, velikog potencijala, spremnu za VR. Na nečije iznenađenje ili ne, tek ona dolazi sa HP potpisom. Pred nama je Envy Phoenix gejming računar visokih performansi...

Filip Majkić

Nemamo često priliku da se družimo sa brend računarima, nažalost. Srbija je najmanje tržište brend računara u Evropi, dok je na nekim platežno sposobnijim tržištima situacija drugačija. Poređenja radi, prema informacijama kojima smo raspolagali pre par godina, u Sloveniji je procentualna zastupljenost brend računara iznosila čak 70%. Sa druge strane, čini nam se da su strategije pojedinih poznatih proizvođača (HP, ASUS, Lenovo) takve da gejming segment ima sve veći procenat u njihovoj ponudi i njime se sve više bave.

 

HP je prošao kroz turbulentan period svoje reorganizacije i sada je sposoban, prema rečima njegovih predstavnika u Srbiji, da se razmaše u sektorima u kojima doskora nije bio toliko prisutan. Ima li bolje prilike od naviranja VR / 4K gejminga? Veoma uzbudljivo doba je pred nama, a HP ima pravu mašinu da dočeka promene u punom ruhu.

Ova konfiguracija je plod napora kompanije da ponudi gejming računar u prepoznatljivom brend ruhu, svojevrsni pokazni model koji će korisnicima doneti stotine i hiljade sati zadovoljstva, a koji će se opet razlikovati od ponude drugih aktera na tržištu. Pre svega, kvalitetno osmišljena rešenja su u ovakvim slučajevima prioritet. Hlađenje mora biti adekvatno, kvalitet se mora u startu videti, moraju se koristiti dobre komponente. Sve u svemu, nema puno prostora za kompromise.

U paketu...

Da se o kvalitetu vodilo računa, vidi se u samom startu po kućištu. Prosto je neverovatno koliko je kompaktno kućište u koje je smešten GeForce GTX 980 Ti, snažan Intel Skylake procesor sa vodenim hlađenjem, uopšte na kakvom računaru je moguće igrati se udobno u najvišim rezolucijama. To nije sve - vodilo se računa i o estetskom elementu. Prednji deo kućišta je izrađen od aluminijuma, i zaista je veoma posebne izrade i estetike. Da sve bude još lepše, tu je i osvetljenje čija se boja može kontrolisati iz priloženog softvera, pa tako možemo namestiti da svetli crveno, plavo, zeleno, u nekoj kombinaciji tih boja ili u "fade-out" režimu i slično. U svakom slučaju, lep detalj koji dodatno ističe agresivnost Envy Phoenix računara.

hp_envy_racunar1_s.jpg

Imajući to u vidu, periferije nekako dođu kao direktna "kontra". Više bi pristajale nekom multimedijalnom ili poslovnom desktopu nego agresivnoj gejming mašini, ali pretpostavljamo da je HP želeo da isporuči pre svega bežične periferije za slučaj da gejmeri žele da iskoriste Envy Phoenix za igranje u dnevnoj sobi za velikim televizorom, pošto tradicionalni gejmeri već raspolažu svojim setovima periferija. I miš i tastatura koriste dve AAA baterije.

Vraćamo se na kućište. Kada jednom podesite osvetljenje i intenzitet istog u zavisnosti od režima rada i sopstvenih želja, shvatićete da se po sredini, uspravno postavljen, nalazi optički uređaj. U konkretnom slučaju, to je Blu-ray combo drajv. Stilski je odlično uklopljen i ne bi nas iznenadilo da neki korisnici prosto izgube iz vida da njihov računar ima optički drajv.

phoenix_4_s.jpg

Na gornjem delu, pomalo skriveno i zakošeno, nalazimo front panel priključke. Tu se nalaze dva USB 2.0 i dva USB 3.0 konektora. Zatim, tu je audio priključak, zajedno sa čitačem memorijskih kartica koji je 7-u-1 tipa. Vrh računara je naboran i izrađen od plastike. Čelični bokovi ne kriju ništa specijalno, osim što ćete primetiti da su, u odnosu na standardni desktop, "obrnuti". Naime, nije leva strana ta koja se skida i na kojoj se nalaze prorezi za hlađenje, već je to ovde desna strana, sasvim dovoljno da shvatite da se radi o veoma posebnom računaru.

Najzad, dolazimo do zadnjeg dela. Voleli bismo da je isti ofarban, odnosno da nije u boji lima, ali šta da se radi. Na ovom delu imamo priključak za napajanje, zatim sve video izlaze koje nudi GeForce GTX 980 Ti (DVI, HDMI, tri DisplayPort konektora), kao i otvori za hlađenje. Zadnji panel ploče je, opet neobično za one koji su navikli na standardne računare, smešten pri dnu desne strane i tu se nalaze još po četiri USB 2.0 i dva USB 3.0 konektora, audio priključci (uključujući i optički S/PDIF), te LAN konektor.

 

Hardver

Pre nego što nastavimo, moramo da naglasimo nešto što ste možda već i sami shvatili: ovo nije računar sklopljen od standardnih, individualno svuda dobavljivih komponenti koje su okupljene na jednom mestu i koji se kao takav maltene ne razlikuje od desktop mašine koju i sami možete sastaviti. To je u isto vreme i njegov kvalitet i njegova Ahilova peta, zavisno od korisnikovog stanovišta.

phoenix_1_s.jpg

Šta dobijate? Drugačiji računar, poseban, prilagođen i testiran od strane vrhunskog svetskog brenda, koji kao takav nije podrazumevao da će korisnik imati potrebe da otvara kućište, čačka po komponentama, dodaje ili oduzima hardver. Za takve korisnike, HP Envy Pheonix je pun pogodak! Sa druge strane, to u isto vreme znači da je pristup hardveru praktično nemoguć, ili barem veoma otežan i da je maltene sve što možete ubaciti u mašinu - hard disk ili SSD. Takođe, veoma je teško ili nemoguće koristiti standardne komponente zarad izmene unutrašnjosti mašine i to će mnoge hardverske entuzijaste odbiti u startu. No, rekli bismo da ovo i nije mašina za njih - ovo je kompletan računar za nekoga ko želi danas da se igra u 1440p ili 2160p (4K) rezolucijama i u VR-u, bez mnogo razmišljanja o hardveru.

U to ime, razumemo potpuno šta je HP želeo da postigne sa ovom linijom računara. Korisnici skloni standardnim desktopovima sastavljenim od delova verovatno neće ni razmišljati o ovakvom uređaju. Oni koji se odluče za njega će dobiti veoma posebnu, nestandardnu mašinu visokih performansi.

Specifikacije
 • Proizvođač HP
 • Oznaka 860-000ny - P3H17EA
 • Procesor Intel Core i7-6700K
 • Memorija 16 GB DDR4 (2 x 8 GB); Total slots: 4 DIMM
 • SSD 128 GB SATA
 • Hard disk 2 TB 7200 rpm SATA
 • Grafička karta NVIDIA GeForce GTX 980 Ti (6 GB GDDR5 dedicated)
 • Optički uređaj Ultra Slim-tray Blu-ray rezač
 • Kućište HP
 • Portovi Priključci na zadnjem panelu: 4 USB 2.0, 2 USB 3.0, 1 audio in, 1 audio out, 1 microphone in, 1 dual-link DVI, 1 HDMI, 3 DisplayPort

  Priključci na prednjem panelu: 2 USB 2.0, 2 USB 3.0, audio jack, 7-in-1 memory card reader
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64bit
 • Dodatno - Kućište od brušenog aluminujuma, led osvetljenje koje menja boju i jačinu u zavistnosti od režima rada
  - Mogućnost vodenog hlađenja
  - Bang & Olufsen audio

Stoga, uklonimo (desnu) bočnu stranicu računara i pogledajmo šta nas to čeka "ispod haube". Prvi susret je pomalo čudnovat jer je više neka vrsta iznenađenja nego oduševljenja ili razočarenja. Naime, dok pohvatate gde je šta i kakav je raspored, treba vam određeno vreme, a dotle vas prvi utisak napusti.

phoenix_screen_4_s.jpg

Da krenemo, po tradiciji, od procesora. Odabran je četvorojezgarni Intel Core i7-6700K procesor. Reč je o vrhunskom modelu Skylake platforme koji radi na 4 GHz i ima 8 MB deljene keš memorije. Odličan izbor, vrhunski CPU koji će poslužiti itekako u godinama koje dolaze u kombinaciji sa ostatkom Skylake platforme, odnosno DDR4 memorijom. Istovremeno, procesor se hladi vodenim hlađenjem koje odlično obavlja svoj posao! Vodeno hlađenje je, pogađate, brendirano kao HP hlađenje.

Matična ploča je mATX formata, i potpuno je "gola", to jest prilagođena. Očitava se kao HP ploča sa Intelovim čipsetom, što je i sasvim logično. Raspored je "izokrenut" u odnosu na ono na šta smo navikli. Ipak, moramo reći da se radi o ploči za korisnike kojima nije u opisu da brinu o svom hardveru. Premda sadrži sve što je potrebno, sadrži samo ono što je neophodno za ovakvu mašinu. Jedini "višak" su četiri slota za memoriju. Hlađenje naponske sekcije je pasivno i, rekli bismo, sasvim adekvatno.

phoenix_3_s.jpg

Implementirano je 16 GB DDR4-2133 memorije u dva slota sa po 8 GB. Postoje ukupno četiri slota, tako da postoji prostor za proširenje. Međutim, problem je u tome što je ugradnja memorije (kao i mnogo čega drugog) faktički nemoguća bez vađenja grafike koja blokira pristup holderima, a opet grafiku je veoma teško izvaditi i tako u krug. Pogađate, računar je tako dizajniran.

Grafika nas impresionira samom činjenicom da je u pitanju Nvidia GeForce GTX 980 Ti, što je ruku na srce najbrža i najbolja grafička karta koja se danas može kupiti. Zahvaljujući njoj, ni igranje u 4K ne ostaje nedosanjani san. Zaista se radi o vrhunskoj grafičkoj karti, o kojoj ste već mogli dosta da čitate na našem sajtu. Takođe, HP je otišao korak dalje kada je obezbeđivanje čvrstine u pitanju. Naime, u brend računarima nije strana situacija da teška grafika vremenom iskrivi ili ošteti slot, ploču ili nešto slično. Ovde se to neće dešavati, jer je ugrađen metalni kavez koji pričvršćuje grafičku kartu. Pogađate, istovremeno otežava ili onemogućava pristup ostatku mašine...Kada smo već kod toga, grafika praktično onemogućava korišćenje jedinog slota za proširenje koji je dostupan, PCI-Express x1 slota.

phoenix_screen_7_s.jpg

Za smeštanje podataka su zadužena dva uređaja. Prvi je SSD koji služi kao sistemski disk i reč je o Samsungovom SSD-u kapaciteta 120 GB. Takođe, tu je i hard disk kapaciteta 2 TB koji služi kao "data storage" za sve ostale podatke. Hard disk dolazi sa potpisom kompanije Seagate.

Napajanje je...najdiskutabilnija stavka, verovatno. Reč je o naizgled sasvim običnom napajanju snage 500 W. Sa samo Bronze 80+ sertifikatom, ono nije naročito atraktivno. Opet, ponavljamo priču o tome kome je računar namenjen. U praksi, pokazalo se da je napajanje sasvim dovoljno za ovakav računar jer zbilja nismo imali nikakve probleme tokom "mučenja" kompjutera, a posebno nas je iznenadilo što je u praksi gotovo nečujno.

Rezultati

phoenix_screen_5_s.jpg

phoenix_screen_1_s.jpg

 

WinRAR Benchmark ( WinRAR Benchmark )
Benchmark
HP ENVY Phoenix Desktop
0 3750 7500 11250 15000
WinRAR Benchmark
Cinebench R15 ( CPU )
CPU Score
HP ENVY Phoenix Desktop
0 250 500 750 1000
CPU
AIDA64 Extreme Edition ( Memory Benchmark )
Write
Read
Copy
HP ENVY Phoenix Desktop
0 10000 20000 30000 40000
Memory Benchmark
AIDA64 Extreme Edition ( Memory Latency )
Latency
HP ENVY Phoenix Desktop
0 25 50 75 100
Memory Latency
True Crypt ( AES )
50 MB
HP ENVY Phoenix Desktop
0 1250 2500 3750 5000
AES
True Crypt ( Serpent )
50 MB
HP ENVY Phoenix Desktop
0 250 500 750 1000
Serpent
True Crypt ( TwoFish )
50 MB
HP ENVY Phoenix Desktop
0 250 500 750 1000
TwoFish
PCMark 8 ( Creative Suite )
Creative Suite
HP ENVY Phoenix Desktop
0 2500 5000 7500 10000
Creative Suite
3DMark ( IceStorm )
IceStorm
HP ENVY Phoenix Desktop
0 60000 120000 180000 240000
IceStorm
3DMark ( Cloud Gate )
Cloud Gate
HP ENVY Phoenix Desktop
0 20000 40000 60000 80000
Cloud Gate
3DMark ( Sky Diver )
Sky Diver
HP ENVY Phoenix Desktop
0 20000 40000 60000 80000
Sky Diver
3DMark ( Fire Strike )
Fire Strike
HP ENVY Phoenix Desktop
0 12500 25000 37500 50000
Fire Strike
Metro Last Light ( Low, No Tesselation )
1920x1080
HP ENVY Phoenix Desktop
0 45 90 135 180
fps
BioShock Infinite ( Medium preset, DDOF Off )
1920x1080
HP ENVY Phoenix Desktop
0 50 100 150 200
fps
Crysis 3 ( Low Preset )
1920x1080
HP ENVY Phoenix Desktop
0 25 50 75 100
fps
Dragon Age: Inquisition ( Medium Preset )
1920x1080
HP ENVY Phoenix Desktop
0 75 150 225 300
fps

Finalni utisci

Utisci u radu kada je ovakav PC u pitanju zaista ne mogu biti ništa drugo do najbolji mogući. Pre svega, od momenta kada pokrenete ovaj računar možete da primetite koliko je operativni sistem živahan šta god da radite i koliko god programa da pokrenete paralelno. Kad smo kod toga, uređaj dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Home x64 operativnim sistemom. Logično, ovaj PC je zaista napravljen za više od gejminga i može služiti čemu god poželite. Stoga i ne čudi što HP ističe da je ovo računar za "gejming i programiranje".

U slučaju da se bavite bilo kakvim renderingom, enkodovanjem sadržaja ili imate bilo koji ambiciozniji prohtev profesionalnog ili zabavnog tipa koji zahteva procesorsko vreme, brzi Core i7-6700K će obaviti svaki zadatak. Ukoliko želite da se intenzivno igrate, GeForce GTX 980 Ti pruža vrhunske performanse i radi se o najdugoročnijem rešenju koje je trenutno dostupno tržištu. Uostalom, ovo je propagirano kao VR mašina, pa stoga ništa ne čudi u tom smislu.

phoenix_screen_6_s.jpg

Izuzetno smo zadovoljni performansama. Mislili smo da će možda doći do štucanja, problema, da bi moglo biti problema sa provetrenošću i slično. Ništa od toga se nije ispoljilo. Mašina je radila kao sat, izdržavajući bez naročitog naprezanja naše dugačke benchmark i gejming sesije sa i bez VR-a. Uz pobrojano, tu je i brz SSD, a vodeno hlađenje dramatično unapređuje kulturu rada čitavog računara, kako po pitanju buke, tako i po pitanju termalnih karakteristika jer nema nikakvog raspršivanja toplote po unutrašnjosti kućišta. Sve radi tiho i "nenapregnuto", u nedostatku boljeg izraza.

phoenix_screen_2.jpg

Windows ima podršku za srpski jezik (kao i hrvatski i slovenački) osim standardnog engleskog, što je potez koji pozdravljamo - svako ima mogućnost izbora. Po pitanju bloatware-a, treba reći da ga nema puno, ali se tu i tamo nešto nađe. Naravno, na ovakvoj mašini ne dolazi do bilo kakvih usporenja ili problema. Ipak, ukoliko uklanjate aplikacije, razmislite tri puta o pojedinim, naročito o utility aplikacijama HP-a koje mogu život značiti i olakšati mnoge situacije, naročito kada treba bekapovati ili restore-ovati operativni sistem ili neki njegov deo.

phoenix_screen_10_s.jpg

Zapravo, postoje brojne utility aplikacije i pre nego što uđete u Windows. Recimo, HP Diagnostics koji je izuzetno zanimljiv i koristan, sa dosta mogućnosti testiranja računara ili pojedinih komponenti, kao i brojnim informacijama. Overklokinga...u suštini nema. BIOS je veoma siromašan opcijama i ta mogućnost se svodi na On/Off gde uključivanje dozvoli da procesor poveća takt sa 4 GHz na 4.1-4.2 GHz i to je sve.

phoenix_2_s.jpg

Za audio se postarao Bang & Olufsen, preko čije aplikacije je moguća detaljna kontrola zvuka po svim parametrima. Takođe, spomenuli smo da glavna "atrakcija" računara, osvetljenje prednje maske, može da se detaljno podešava iz odgovarajuće kontrolne aplikacije. Ventilatori su veoma tihi, vrte se na oko 1050 RPM standardno, podižući obrtaje na 1700-2500 RPM u zavisnosti od opterećenja kada se za tim javi potreba, ali svo vreme mašina ostaje iznenađujuće mirna i tiha. Grafika je jedina stvar koja se zagreje pristojno, ali imajući u vidu da je projektovana za visoke temperature, temperatura GPU-a je sasvim u granicama normale.

phoenix_screen_9_s.jpg

phoenix_screen_12_s.jpg

Zaključak

HP Envy Phoenix je pravi brend računar, sa svim stvarima koje povlači takva kvalifikacija, i to će ponajviše odrediti odnos potencijalne publike prema njemu. On ne cilja entuzijaste u hardverskom smislu, već osobe koje pre svega cene i žele brendiran, kvalitetan računar koji donosi visoke performanse. Kao što smo rekli, ovo nije računar kakav tradicionalno viđamo, prosto sklopljen od individualnih komponenti, već od naručenih, biranih, pažljivo odabranih, nestandardnih.

hp_envy_racunar2_s.jpg

Korisnici koji se opredele za Envy Phoenix će imati puno razloga za zadovoljstvo. Dobijaju iznenađujuće kompaktan i zanimljiv gejming računar, vrlo poseban uređaj koji nema svako i koji ne može svako (tj. niko) da samostalno sklopi. Naravno, uvek možete sklopiti standardan desktop od sličnih komponenti, ali to nije poenta ovog računara, niti on cilja korisnike koji sklapaju svoj PC. Ovo je brend računar. Sasvim smo sigurni da bismo, kada bismo krenuli da otvaramo Mercedes, zatekli razne komponente koje su na nivou ostalih proizvođača (na primer, Bosch pumpa), ali je kompletan paket apsolutno jedinstven. Sličan način razmišljanja vidimo i ovde.

Pred sam kraj, želimo da kažemo da u razmatranjima ovakvih računara treba razdvojiti korisnike koji gledaju kako da pametno iskoriste svaki uloženi dinar i one koje samo interesuje da dobiju vrhunski računar koji će lako i jednostavno koristiti bez ikakvih glavolomki. Oba pristupa su sasvim korektna i legitimna i ne treba ih mešati, niti njihovim zastupnicima prebacivati na mišljenju. Da budemo sasvim jasni, ovo je računar za drugu grupu korisnika.

Stoga, ne vredi ispitivati ovaj računar kroz njegove individualne komponente ili konstrukciona rešenja, jer korisnik neće njima baratati, već servis ukoliko se javi potreba. Ispunjava li svoj cilj? Itekako. Reč je o strahovito brzom i moćnom računaru. Njegovi korisnici će imati puno razloga za zadovoljstvo. Štaviše, veoma im zavidimo. Za njih su VR i 4K gejming već istinska sadašnjost.


Prednosti:

- Mašina za VR i 4K gejming, danas
- Skylake platforma
- GeForce GTX 980 Ti grafička karta
- Korisničko iskustvo
- Performanse
- Vodeno hlađenje


Nedostaci:

- Unutrašnjost i dizajn takvi da korisnik teško može išta učiniti
- Voleli bismo bolje napajanje
- Visoka cena za domaće uslove


Računar na test ustupio Gigatron.

Peca Administrators postova: 2063
Vidim da se u ponudi na trzistu mogu pronaci i drugacije, jeftinije konfiguracije ovakvog racunara
Gizmo Vip member postova: 7301
Pogledaj video.
BokiPK Vip member postova: 3664
A gde su slike unutrašnjosti?
Gile Neregistrovan korisnik
Nikad nisam imao brend masinu jer sam navikao da sklapam sam sebi konfu. Ja to nikada tako ne bi sebi sastavio ali priznajem da ima nekog stila u svemu ovome. Mislim, nije ga NASA pravila, nije on neko cudo tehnike, ali opet nekako deluje ozbiljno

Test: Elite PC Powered By Asus

Test: Asus VivoPC VM65N

10203
10205
10206
10207
10208
10209