Greška

Došlo je do greške.

Test: HP Envy 27 AiO

02.08.2013 10:02 | 1 Hardver
Test: HP Envy 27 AiO

HP je predstavio HP ENVY Recline all-in-one seriju računara koja nudi inovativni dizajn i novo iskustvo iskustvo upravljanja dodirom, poručuju iz kompanije HP, kao i mogućnost korisnicima da pomeraju uređaj po visini i po dubini, čineći interakciju jednostavnijom i udobnijom. HP je takođe predstavio i HP Split x2, odvojivi računar koji nudi punu funkcionalnost notebook računara, sa ekranom koji se odvaja i postaje elegantan tablet. HP ENVY Recline23 i HP ENVY Recline27 TouchSmart all-in-one računari imaju IPS ekran osetljiv na istovremeni dodir deset prstiju, kao i revolucionarni podesivi dizajn, koji omogućava još komfornije iskustvo i veću kontrolu. Zglob na ovim računarima omogućava da se donji deo ekrana namesti praktično ispod stola i bliže krilu i tako bude u prirodnom položaju za n

Nebojša Todorović

Uređaj je stigao u bezličnoj kutiji, koja je na boku imala kodne oznake iz kojih se nije moglo mnogo toga protumačiti. Najopštije stvari i donekle, ali ostalo je očigledno za internu upotrebu. Sadržaj je bio ograničen samo na periferije, naponski adapter i sam računar. Ipak, u slučaju modela namenjenoj komercijalnoj prodaji verujemo da će se isporučivati i ostatak u vidu dokumentacije, drajvera i ostale neophodne opreme. U našem slučaju toga nije bilo prosto jer se radilo o testnom primerku.

 


Prva stvar koja nam je zapala za oko jesu periferije koje su identične kao i kod budžetskih modela. Tastatura je žična, a i pored toga što je u pogledu dizajna potpuno funkcionalna, nedostaje joj bilo kakva nota ekskluzivnosti koja bi trebala da prati čak i periferije koje se dobijaju uz uređaje iz Envy serije. Dobra vest je da to ne menja činjenicu da je tastatura sasvim solidna. Jedina zamerka ide na mali "Enter" taster, što je potpuno subjektivna zamerka. Nešto objektivnija primedba ide na račun zbijenog segmenta oko strelica, koji je posledica kompromisa nastalog da bi se smanjile dimenzije.
 


 

Ista situacija je i po pitanju miša. Uz Envy 27 se dobija model koji je odavno karakterističan za HP. Simetrični optički miš izrađen od plastike, ima tri tastera i točkić, a veza sa PC-em se odvija putem kabla. Optički senzor ima osetljivost između 800 i 1200 dpi po našoj slobodnoj proceni, a povećih je dimenzija, pa oni sa najmanjom šakom bi mogli da imaju manjih problema oko privikavanja.
 


Envy 27 se napaja putem prilično masivnog adaptera. Deklarisan je na 150 W što imajući u vidu prilično snažnu konfiguraciju koja se krije u njemu i dimenzije ekrana sasvim odgovara njegovim potrebama.. Adapter se poprilično zagrevao tokom rada, što još jednom potvrđuje da je iskorišćen u povećoj meri za razliku od identične verzije koja se našla u paketu zajedno sa nezahtevnim Pavilionom sa ekranom dijagonale 23 inča.Umesto eksperimentisanja sa dizajnom, HP se odlučio na apsolutni minimalizan prilikom planiranja izgleda novog Envy All-in-One računara. Iako ni laicima neće biti teško da pretpostave da je reč o skupom uređaju, zbog odličnog izbora materijala, Envy 27 definitivno neće privući najviše pažnje u prostoriji u kojoj se nađe (pod pretpostavkom da nije prazna). Jednostavno, nema onaj "wow" efekat koji Envy laptopovi znaju da izazovu, jer je prilično neutralnog izgleda.
 

 

Sjajna vest su zvučnici koji imaju "Beats" potpis, ali ovog puta to definitivno predstavlja marketinški trik. Ne govorimo o nekom HiFi kvalitetu naravno, koji nije ni moguć, već o snazi koju isporučuju i to bez distorzije u zvuku. Dopada nam se to što je moguće bez problema ozvučiti ceo stan i gledati film sa drugog kraja sobe bez ikakvih problema. Ne toliko retko, imaćete i potrebu da smanjujete intenzitet zvuka, jer će vam biti prejak. Dakle, Envy 27 zaista nema nikakvu potrebu za dodatnim zvučnicima, osim u slučaju da imate specifične potrebe.
 


Stopica računara krije veliki broj konektora, što je bilo neophodno rešenje za to što su dimenzije kućišta koje u sebi nosi sve komponente i panel monitora zaista minimalne. Na levoj strani postolja ćete naći priključak za punjač, dok su na suprotnom boku smešteni audio izlaz za niskotonac (subwoofer), dva USB konektora i LAN priključak. Tu se nalazi i bela LED indikacija rada HDD-a.

 


Na samoj stopici se nalazi i NFC odnosno Near Field Communication čip sa kojim je omogućena komunikacija sa NFC tagovima, modernim mobilnim telefonima i sličnim uređajima koji poseduju NFC vid komunikacije. 

Gornja ivica ekrana krije web kameru i stereo mikrofon, čiji je kvalitet solidan i u klasi bilo kog drugog budžetskog modela koji smo imali prilike da testiramo. Snimanje je moguće vršiti u maksimalnoj rezoluciji od 1280x720 što je uobičajeno, a uz malo bolje osvetljen ambijent ćete dobiti sasvim solidan kvalitet snimljenog materijala.
 


 

 

HP Pavilion 23 AiO - Nastavak

Okvir ekrana je potpuno crn, a sve je u istoj ravni zbog upotrebe pleksiglasa koji prekriva kompletan monitor od ivice do ivice. Od obeležja možete primetiti samo Envy 27 i beatsaudio logoe. Svi tasteri su smešteni na ivice, a prvi koji se primeti je prekidač za paljenje kompjutera i nalazi se u desnom gornjem ćošku.

 


 


 

Levi bok krije samo jedan HDMI konektor i izlaz za slušalice, dok se na donjoj ivici blizu ovih konektora nalazi taster koji menja funkciju HDMI-a, pa tako on može da služi kao ulaz za eksterni izvor video signala ili kao izlaz za još jedan monitor.Na suprotnoj strani smo pronašli čitač kartica koji podržava SD i MMC standard, ali je po našem mišljenju, pozicioniran na jako nepraktično mesto. Pristupanje mu je otežano u svakom slučaju, osim kada ne postavite ekran u horizontalan položaj. Desni bok na dnu krije još dva USB konektora i time završavamo sa konekcijama ovog PC-a. Iskreni da budemo, očekivali smo više od pripadnika Envy serije, a posebno smo razočarani žrtvovanjem optičkog uređaja iako je smanjen broj konektora.IPS ekran je jedan od najvećih aduta ovog modela. Reč je o LCD-u dijagonale od čitavih 27 inča koji obezbeđuje radnog prostora na pretek. IPS panel obezbeđuje odlične uglove gledanja, pa i pri krajnjim ekstremima displej ne pati od gubitka kontrasta. Boje su precizno reprodukovane, što će obradovati one koji vole da koriste softver za obradu slika i videa. Uz sve to, ekran je osetljiv na dodir, tako da je instalirani Windows 8 odlično odabran. Preciznost prilikom korišćenja ekrana na ovaj način je odlična, tako da je ovo jedan od modela kod kojih smo uživali prilikom "pipkanja" ekrana. Odsustvo izraženog okvira oko ekrana je očigledna prednost.


Rezolucija od 1920x1080 rezultuje manjeom oštrinom prikaza u odnosu na onu koju bi ekran imao da je reč o 1440p panelu. Ipak, ovde je bilo potrebno napraviti kompromis zbog cene koja bi bila osetno veća, tako da podržavamo izbor HP-a, jer smo prilično sigurni da oni koji žele monitor dijagonale od 27 inča sa 1440p rezolucijom i spremni su to da plate, imaju posebne zahteve koje ne bi dobili sa ekranom u AiO računaru.


 

Očekivano, zatekli smo procesor baziran na Intelovoj Haswell arhitekturi. Reč je o Core i5 modelu, ali iz štedljive kategorije koja nema četiri fizička jezgra. Reč je o dvojezgarnom procesoru izrađenom u 22nm, koji poseduje HyperThreading tehnologiju, pa OS vidi četiri logička CPU-a iako ima četiri thread-a i dva jezgra. Radi na solidno visokom taktu koji iznosi 3100 MHz, a raspolaže sa ukupno 4 MB SmartCache-a. Njegova brzina je sasvim zadovoljavajuća, pa nemamo zamerku što nije reč o nekom od zahtevnijem primerku iz Core i5 game koji bi imao znatno veći TDP i kao takav se osetno više zagrevao.
 

 

Nismo sigurni da li je izbor od 4 GB RAM memorije koja radi na frekvenciji od 1600 MHz bio dobar. U vreme kada je RAM vrlo jeftin, smatramo da HP nije morao da ostavlja "na teret" korisnika da dodaje još 4 GB memorije, što će realno gledati većina ionako uraditi.

 


Odlična odluka proizvođača je implementacija dva grafička akceleratora. Tu je štedljivi Intelov HD Graphics 4600 koji se nalazi u okviru samog procesora. On je tu da pričuva energiju i prikazuje sliku na monitoru, dok je za ozbiljniji 3D prikaz zadužen GeForce GT730A. U pitanju je rebrandiran GT640 koji se bazira na Kepler arhitekturi, prvi put viđene sa GTX 600 serijom. Sa 384 Stream procesora i visokom frekvencijom jezgra, ova grafička karta je sasvim solidna. Kao i obično kod ovakvih konfiguracija problem pravi uska memorijska magistrala od 64 bita, koja onemogućava ozbiljniji protok podataka. Ipak, igranje čak i u 1080p rezoluciji nije nemoguće uz određene kompromise po pitanju nivoa detalja.
 


U pogledu performansi Envy 27 ne manjka za standarde jednog All-in-One računara. Imajući u vidu mali prostor u kome se hardver nalazi i činjenicu da se retko koji AiO može porediti sa klasičnim desktopom, Envy 27 je ipak sposoban da se nosi sa mnogim računarima. Testovi poput Cinebencha jasno pokazuju da cene novu Haswell arhitekturu, a čak i 3DMark daje odlične Physics rezultate. Naravno, grafički rezultat nije posebno visok, ali to je i očekivano jer se radi o grafičkom podsistemu iz laptopa.
 

 

 

Specifikacije, rezultati i zaključak

 

Specifikacije HP Envy 27 AiO
Procesor Intel Core i5 4570T
RAM 4 GB DDR3 1600MHz
VGA 1 Intel HD Graphics
VGA 2 NVIDIA GeForce GT 730A 1 GB GDDR3 64bit
Hard disk Seagate Barracuda 1TB 7200 RPM
Optički uređaj n/a
Ekran 27" 1920x1080
Ostalo WiFi 802.11 b/g/n, BlueTooth 4.0
Operativni sistem Windows 8
Cena uzorak


Rezultati HP Envy 27 AiO
3DMark 11 [Performance preset]  
Final Score P 1804
Graphics Score 1696
Physics Score 3841
Combined Score 1374
Passmark System Test  
Final Score 1131
CPU Score 4399
2D Graphics Score 402.6
3D Graphics Score 5347
Memory Score 1600
Disk Score 636
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 7.308 / 89.725
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 93.22 / 17.66
Blender 429.1
AIDA64 Memory Benchmark  
Read [MB/s] 14.334
Write [MB/s] 16.807
Copy [MB/s] 17.901
Latency [ns] 55.6
HD Tune Pro 5.0 Read [MB/s] - HDD 64.1 - 174.3
Cinebench R11.5 x64 OpenGL [fps] 32.67
Cinebench R11.5 x64 CPU [pts] 3.02
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 1.7 / 265 / 151
1920x1080 0xAA 0xAF  
Street Fighter IV (DX11, max) [fps] 72.9
Resident Evil 5 (DX10, max) [fps] 32.2
Dark Void (DX11, low) [fps] 46.8
Lost Planet (DX11, low) [fps] 35.9
Unigine Valley (DX11, low) 16.8Utisci i zaključak

HP Envy 27 AiO je vrlo zanimljiv uređaj koji i pored nekoliko sitnih nedostataka ima dosta toga što mu ide u prilog. Na primer, sloboda uglova pod kojim je moguće postaviti ekran je velika. Čak ga je moguće postaviti pod ugao od 180 stepeni u odnosu na podlogu, a ovu mogućnost nismo viđali često, da ne kažemo uopšte. Mehanizam je kvalitetno napravljen, pa i kada se intenzivno koristi ne deluje kao da bi mogao da izgubi na čvrstini.Sjajno je rešena i zamena hard diska, odnosno memorije. Ove komponente su vrlo pristupačne, a smeštene su ispod poklopca koji je zatvoren jednostavnim mehanizmom.
 


 

Kultura rada je za svaku pohvalu, bilo da govorimo o temperaturama komponenata koje smo izmerili ili akustičnim perfromansama hlađenja. Očigledno su inženjeri HP-a sve dobro isplanirali, pa je maksimalna temperatura procesora tokom intenzivnog testiranja dostigla svega 57 stepeni Celzijusove skale, dok je GPU grafičke karte ostvario sitnih 39. Kuler je vrlo tih, tako da nismo imali problem da ostavio testove da rade i tokom noći i da pritom imamo miran san.
 


 

HP Envy 27 nije računar koji će ostaviti vaše goste bez daha, što je interesantno, jer je HP uvek davao sve od sebe da učini pripadnike ove game distinktivnim. Ipak, mnoge druge karakteristike Envy serije su tu. Kvalitetna izrada kojom dominira debeli aluminijum, veliki i kvalitetan ekran, kao i ostatak konfiguracije. Uz to i rad je veoma tih, a korišćenje u globalu prijatno. Fale neki detalji, kao što je optički uređaj, nešto veći broj konekcija i grafička karta sa previše uskom memorijskom magistralom. Naravno, tu je i odličan IPS ekran, što sve skupa čini ovog "džina" vrlo zanimljivim izborom u ovoj kategoriji...
 

 

Prednosti:

- Kvalitetan IPS ekran osetljiv na dodir
- Dva GPUa, integrisani i diskretni
- Izrada
- Efikasan i tih rashladni sistem


Nedostaci:

- Bez tastera za kontrolu na samom uređaju
- Nema optički drajv
- 64bit memorijska magistrala grafičke karte
- Mali broj konektora
 

Računar na test ustupio HP.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Sapphire Edge VS8

Test: Gigabyte Brix

10203
10205
10206
10207
10208
10209