Greška

Došlo je do greške.

Test: HP EliteOne 800 AiO

25.07.2013 20:00 | 1 Hardver
Test: HP EliteOne 800 AiO

HP nam je na test poslao nešto drugačije koncepiran AiO u odnosu na ono što smo do sada dobijali. Ovaj put, pred nama je EliteOne 800, koji ima ambiciju da pruži korisnicima nešto više od standardne AiO priče. Reč je, naime, o računaru koji je podjednako usmeren prema kućnim i poslovnim korisnicima, onima kojima su bitni procesorska snaga i performanse, ali takođe i onima kojima je bitan kvalitetan ekran. EliteOne 800 na papiru nudi puno toga, od solidne hardverske konfiguracije do kvalitetnog IPS ekrana, a nama ostaje da proverimo kako to izgleda u praksi...

Nebojša Todorović

Poput većine HP AiO uređaja u poslednje vreme i EliteOne 800 smo dobili u generičkoj kartonskoj kutiji, tipičnoj za semplove. Raspakivanje je pokazalo da se radi o modelu koji je namenjen za evaluaciju pre proizvodnje, što je rezultovalo time da smo dobili najobičnije HP brendirane periferije, koje vrlo verovatno neće dolaziti uz finalnu verziju spremnu za prodaju.Ovakva tastatura je prisutna uz mnoge HP računare već dugi niz godina, a zanimljivo je da za vezu sa računarom koristi PS/2 port. Tasteri su veliki, raspored je više nego kozervativan, a tastatura nema multimedijalne tastere. Imajući u vidu to kako izgleda, zaista ne verujemo da će se dobijati kada EliteOne izađe u prodaju.
 


 

Miš je takođe klasičnog tipa. Dopada nam se to što je simetričan i pritom ima "jajast" oblik koji je drastično udobniji od onog koji smo dobili uz Envy. Ništa specijalno nema u vezi sa njim, ima tri tastera, točkić i optički senzor. Osetljivost je sasvim solidna za uobičajene poslove, a verujemo da će oni sa posebnim zahtevima ionako imati svoje periferije na koje su već navikli.
 


Sa dizajnerskog aspekta, EliteOne 800 zaista ne preokupira pažnju nekoga ko ga vidi po prvi put. Plastično kućište sa istaknutim okvirom, uz kombinaciju dominantne crne boje i srebrnih detalja, zaista neće nikoga oboriti sa nogu. Verujemo da se proizvođač time nije ni opterećivao, već da se fokusirao na neke druge stvari. Pozadinska nalepnica nam je otkrila da se zaista radi o "demo" modelu namenjenom za testiranje, a ne potpuno završenoj verziji što nas je navelo da malo drugačije posmatramo na stvari.
 

 

Donja ivica ekrana krije zvučnike, koji su sasvim solidne snage i kvaliteta. Nisu snažni poput Beats Audio koji su implementirani u Envy, ali i dalje mogu da posluže kao prva pomoć. Za kancelarijsku upotrebu su više nego dovoljni u svakom slučaju. Postolje je jednostavno i plastično, a ima površinu koja osigurava da se monitor neće klatiti čak i u slučaju da malo zatresete sto.
 


Levi ćošak uređaja krije oznaku modela, a kada se malo bolje zagledamo u njega videćemo NFC logo odmah pored. HP je definitivno rešio da u celu svoju novu gamu računara uvede NFC konekciju čime će "pogurati" ovu tehnologiju zajedno sa još nekoliko velikih igrača na tržištu.

 


Na centralnom delu gornje ivice ekrana smeštena je web kamera sa senzorom rezolucije 1.2 megapiksela. Ona ostvaruje HD Ready rezoluciju od 1280x720 piksela, s tim da je potrebno obezbediti dobro osvetljene uslove za iole kvalitetan snimak. Dopada nam se mogućnost fizičkog blokiranja sočiva, putem klizača na gornjoj strani monitora, tako da nikada neće morati da brinete oko privatnosti. Odmah do kamere je smešten i mikrofon, pa ćete bez problema "skajpovati" ili obavljati komunikaciju uz pun audio/video ugođaj.
 


 

 

HP Pavilion 23 AiO - Nastavak

Na desnom boku ekrana se nalazi taster za paljenje i LED indikator rada, koji svetli belom bojom. Na istom boku se nalazi i optički uređaj, a HP se odlučio na standardni DVD-RW, koji nije preterano tih, a razlog za to je najverovatnije orijentacija i ugao pod kojim radi.

 


 

Duž leve ivice smeštena su dva USB 3.0 porta, čitač kartica i dva audio konektora od kojih je jedan zadužen za slušalice, a drugi za mikrofon. Iznad njih je i LED indikator rada HDD-a. Već smo se pomalo uplašili da nije bilo nekih restrikcija kada su u pitanju konekcije, posebno jer je reč o EliteOne modelu koji na ovom polju ne bi smeo da doživi kompromis.Okretanjem na drugu stranu smo otkrili da to zaista nije tako, u desnom ćošku se nalaze oznake sa simbolima konektora, što je odmah najavilo da dodatnih priključaka ima napretek. Dopada nam se i otvor romboidnog oblika na postolju kroz koji je moguće provući kablove. Vratimo se na ulaze i izlaze. HP je pozadi smestio još jedan audio konektor, gigabitni LAN i DisplayPort pune veličine koji može da se koristi kao ulaz i izlaz. Tu je i paralelni port, a interesantno čak i dva PS/2 koje većina korisnika smatra zaboravljenima. Na kraju, tu su još dva USB 3.0 porta, što ukupan broj podiže na šest. Na ovaj način je zaista eliminisan bilo kakav problem na temu USB-a,Poleđina EliteBooka krije i dva mehanizma za otvaranje, koji su sugerisali da sve što treba da uradimo jeste da ih postavimo u "unlock" položaj i da kompletan poklopac podignemo na gore. Tako je i bilo, nikad nismo ovako lako otvorili jedan All-in-One, a glavna caka je u dobro osmišljenom mehanizmu koji funkcioniše kao kod baterija na laptopovima, uz naravno određene izmene.

 


 

U dva poteza smo uklonili ceo poklopac i otkrili unutrašnjost ovog AiO računara otkrivajući prakitčno sve vitalne komponente. Ovaj pristup HP-a nas je ostavio oduševljenim. Prosto, na ovaj način korisnik može intervenisati kada god to zatreva, bilo da se radi o redovnom čišćenju ili zameni komponenata. Dopada nam se i kako je rešen rashladni sistem. Dva ventilatora orijentisana tako da prave strujanje vazduha prema gore, preko ugrejanog rashladnog tela. Ovo je logičan način, koji apsolutno ima smisla zbog prirode kretanja toplog vazduha.
 


Takođe, hard disk je postavljen jako promišljeno u kavez koji ima male gumene odbojnike. Oni su tu da upijaju vibracije i umanje buku koja se javlja kod intenzivnog korišćenja hard diska. Sam hard disk je potpisala kompanija Hitachi, a reč je modelu od 2.5" čije magnetne ploče imaju brzinu od 7200 obrtaja u minuti što rezultuje nadprosečnim performansama u odnosu na uređaje koji koriste isti tip HDD-a, s tim da se odluče na varijante sa 5400 RPM. Značaj gumenih suspenzora kod ovakvoh hard diska ima poseban značaj, jer su po pravilu brže verzije ujedno i bučnije tj. proizvode više vibracija.Kako se zadnji poklopac lako uklanja, tu je i zaštita od neželjenog otvaranja u vidu "chassis intrusion" prekidača, koji se aktivira ukoliko vam neko u toku rada skine zadnji poklopac. Praktično, nema šta. 

Kao i kod nedavno testiranog Envy AiO modela, upotrebljen je procesor baziran na Haswell arhitekturi. Čak je i oznaka u osnovi ista - Core i5 4570S, ali taj "S" u nazivu čini svu razliku sveta. Naime, reč je o 22-nanometarskom procesoru, koji poseduje četiri fizička jezgra, za razliku od Core i5 4570T iz HP Envy-a koji ih je imao samo dva. Stoga, punkrvni četvorojezgarni Haswell procesor daje sjajne rezultate. Razlika ide do te mere da je Eliteone neretko gotovo u dvostrukoj prednosti u odnosu na ekskluzivni Envy. Očigledno je da je HP za EliteOne imao u vidu ciljnu grupu korisnika koji produktivnost imaju u fokusu. Posebno kada se bavite CPU zahtevnim aplikacijama, ova prednost će doći do izražaja.
 

 

Implementirano je 8 GB DDR3 memorije u SO-DIMM formatu, a iskorišćen je samo jedan modul, što proširivanje kapaciteta čini veoma jednostavnim. Stoga iako RAM ne radi u "dual-channel" režimu, pozdravljamo odluku HP-a, jer je i ovo bolje rešenje od upotrebe dva modula manjeg kapaciteta.

 


HP se odlučio za AMD-ovu grafičku kartu koja samo nazivno pripada HD 7000 seriji. Iako nosi oznaku Radeon HD 7650A, reč je o karti sa starim 40-nanometarskim čipom koji raspolaže sa 480 Stream procesora. Suštinski, ovaj model je ekvivalentan mobilnom Radeonu HD 5670M što za današnje pojmove definitivno ne predstavlja poslednju reč tehnologije. Performanse se, u skladu sa tim, mogu okarakterisati samo kao solidne.

Iskreno, smatramo da je vreme da AMD prestane sa rebrand politikom u ovom segmentu, jer se odavno ne radi o novim proizvodima. Performanse to pokazuju vrlo lako, jer čak i niže pozicionirani GT 630 i Envy modela obezbeđuje nešto bolje rezultate u igrama, iako su razlike u nijansama. EliteOne 800 ipak može da se posmatra kao uređaj koji će slabo ko koristiti za igranje, pa se zbog toga HP odlučio na slabiju grafičku kartu.
 


HP EliteOne 800 predstavlja All-in-one računar orijentisan na one kojima je najbitnija procesorska snaga i u tom pogledu on ne manjka. Baš nasuprot, testovi jasno pokazuju da su za njega video kompresija, obrada fotografije i slične zahtevne aktivnosti domaći teren, dok je gejming ostao na periferiji kada se pravio spisak prioriteta. Ovo potvrđuje i sjajan IPS ekran sa anti refleksivnim premazom, koji dodatno ohrabruje profesionalce da se odluče za njega.
 

 

 

Specifikacije, rezultati i zaključak

 

Specifikacije HP EliteOne 800
Procesor Intel Core i5 4570S
RAM 8 GB DDR3 1600MHz
VGA AMD Radeon HD 7650A
Hard disk Hitachi HST72505 500 GB 7200 RPM
Optički uređaj DVD-RW
Ekran 23" 1920x1080 WLED IPS
Ostalo WiFi 802.11 b/g/n, BlueTooth 4.0
Operativni sistem Windows 7
Cena uzorak


Rezultati HP EliteOne 800 HP Envy 27 AiO
3DMark 11 [Performance preset]    
Final Score P 1276 P 1804
Graphics Score 1126 1696
Physics Score 6200 3841
Combined Score 1073 1374
Passmark System Test    
Final Score 2159 1131
CPU Score 6783 4399
2D Graphics Score 904 402
3D Graphics Score 802 368
Memory Score 1750 1600
Disk Score 772 636
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 12.951 / 154.928 7.308 / 89.725
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 150.54 / 33.1 93.22 / 17.66
Blender 251.9 429.1
AIDA64 Memory Benchmark    
Read [MB/s] 11.456 14.334
Write [MB/s] 12.375 16.807
Copy [MB/s] 11.411 17.901
Latency [ns] 50.1 55.6
HD Tune Pro 5.0 Read [MB/s] 96.1 64.1 - 174.3
Cinebench R11.5 x64 OpenGL [fps] 34.88 32.67
Cinebench R11.5 x64 CPU [pts] 5.43 3.02
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 2.7 / 432 / 269 1.7 / 265 / 151
1920x1080 0xAA 0xAF    
Street Fighter IV (DX11, max) [fps] 45.2 72.9
Resident Evil 5 (DX10, max) [fps] 34.3 32.2
Dark Void (DX11, low) [fps] 59.9 46.8
Lost Planet (DX11, low) [fps] 32.5 35.9
Unigine Valley (DX11, low) 17.1 16.8Utisci i zaključak

HP EliteOne 800 je zanimljiv uređaj koji izgleda kao da mu je mesto u nekoj kancelariji, pre nego u okruženju doma. Ipak, kao alat za rad je više nego dobar. Odličan ekran pruža sjajno iskustvo, posebno kada krenete u obradu fotografija, a procesor je dovoljno snažan da to isprati. Sve u svemu, veoma brz računar koji vas neće ograničavati u bilo čemu. 

Tokom rada smo zabeležili veoma tiho ponašanje rashladnog sistema, s tim što smo isto tako primetili da procesor ume da dostigne i 70-ak stepeni celzijusove skale. Iako više od onih koje smo izmerili kod Envy modela, to nije ništa čudno iz prostog razloga što se radi o procesoru sa četiri fizička jezgra. Kako su izmerene vrednosti u granicama normale i kako hlađene radi vrlo tiho, ovo nas nije nimalo opterećivalo.
 


 

EliteOne 800 je dobar kućni računar za korisnike kojima je potrebna velika procesorska snaga, uz kvalitetan monitor sa IPS panelom i obavezno mali "footprint". Verujemo da će kod manjih i većih firmi biti daleko popularniji nego za privatnu upotrebu, jer su navedeni uslovi najčešći u kancelarijama, a relativno retki u domovima korisnika. Uostalom, njegova cena će verovatno daleko premašivati onu do koje biste došli da sami sastavljate PC sličnih, pa čak i boljih karakteristika. Ipak, HP je poznat po svojoj podršci koja je takođe za firme izuzetno bitna, a Elite serija je odavno među računarima poznata kao čest izbor biznis korisnika.
 

 

Prednosti:

- Kvalitetan IPS ekran osetljiv na dodir
- Dva GPUa, integrisani i diskretni
- Izrada
- Efikasan i tih rashladni sistem


Nedostaci:

- Bez tastera za kontrolu na samom uređaju
- Nema optički drajv
- 64bit memorijska magistrala grafičke karte
- Mali broj konektora
 


 

Komentari

0 Dodaj komentar

3000 članaka na Benchmarku

Test: Sapphire Edge HD4

10203
10205
10206
10207
10208
10209