Greška

Došlo je do greške.

Test: HP Elite Dragonfly (Video)

27.08.2020 08:28 | 3 Mobile
Test: HP Elite Dragonfly (Video)

Mali, tanak, lako prenosiv, elegantan. HP-ov vilin konjic iz Elite serije nam se izuzetno dopao, s izuzetkom visoke cene i nešto starije hardverske platforme...

U moru popularnih 15-inčnih univerzalnih laptopova s vremena na vreme stigne nam poneko iznenađenje u vidu gejming 17-ice ili ultra-portabilne 14-ice. I dok su ovi laptopovi okrenuti određenim nišama, njihova specifičnost je uvek privlačila korisnike koji su od laptopova hteli konkretne stvari, bilo da su u pitanju igre, ekrani osetljivi na dodir, velika autonomija ili nešto četvrto.
 
 
Sa modelom elitne Elitebook serije nazvanim Dragonfly, HP cilja na poslovne korisnike koji su često u pokretu. I to je jasno od samog početka. Dragonfly je ultra-prenosni poslovni računar koji poseduje 13,3-inčni fullHD ekran osetljiv na dodir, šarku koja omogućava rotaciju ekrana za 360 stepeni – u takozvani tablet režim, kao i težinu od samo 990 grama. Samo ove tri stavke bi trebale da budu dovoljne da vam objasne o kakvom tipu računara se radi. Na prvom mestu, da nije i ne može da bude jeftin.

Karakteristike

Sa kućištem koje je po dimenzijama zadržano u okvirima od oko 300x200 mm i samo 8,2 mm debljine, HP Dragonfly je računar koji vam omogućava da dobar deo svog posla obavite i van kancelarije. Dimenzije kućišta ne prevazilaze mnogo dimenzije 13,3-inčnog ekrana sa 16:9 odnosom stranica, za šta su pre svega zaduženi uski okviri oko samog ekrana.
 
elite1s.jpg
 
Okviri su svega pet milimetara na bokovima, a nešto veći sa gornje i donje strane. Sam ekran je osetljiv na dodir i vrlo precizan, a poseduje i sjajni zaštitni sloj koji u našem slučaju nema dodatni Gorilla Glass premaz niti Sure View zaštitu privatnosti, što su opcioni dodaci kod ovog modela. Uz laptop dobijate i Wacom AES 2.0 olovku koja će dobro doći za neke precizne radnje i za tablet režim rada.
 
Sam ekran poseduje fantastičnu svetlinu od 1000 nita koja omogućava izuzetnu čitljivost i na jako sunčanom danu, uprkos refleksivnom sloju na samom ekranu. I na svojim minimalnim vrednostima, svetlina je i dalje jako dobra, a IPS panel daje odlične uglove gledanja i već poslovično dobru reprodukciju boja.
 
elite2s.jpg
 
Kada kažemo maleni prenosnik, HP Dragonfly to zaista i jeste. Sa skromnim dimenzijama HP je ciljao na ultra-prenosni uređaj koji ima sve što vam treba, samo u mnogo manjem pakovanju nego što ste to navikli. I zaista je tako. Otvaranjem laptopa, otkriva se prepoznatljiva HP DuraKeys tastatura čiklet tipa, sa lepim razmakom između tastera i smanjenim kursorskim strelicama za gore i dole. Funkcijski tasteri imaju dodatne mogućnosti, a pored popularnih 12 dodati su i oni za prezentaciju i odgovaranje na poziv, te prekidanje veze.
 
Tastatura poseduje osvetljenje sa dva nivoa jačine svetla, a dodatnih devet tastera raspolažu sa svojim signalnim lampicama koje obaveštavaju o aktivnosti neke od funkcija. Osvetljenje je uniformno i dovoljno jako, a pored piktograma na tasterima probija i oko njih, pa ćete se lako snaći sa njom.
 
elite3s.jpg
 
Sama tastatura spada u prepoznatljive HP Elitebook modele, sa osrednjim hodom i prijatnom gumenom teksturom dugmića. Sam hod nije nešto što nam se previše dopalo, jer proizvodi mekani plastično-gumeni zvuk, a i vrlo sličan osećaj. Iako je klik vrlo jasno određen, a nivo aktivacije vrlo precizan, nije nam se previše svidelo što tasteri nisu malo čvršći i sa nešto boljim odzivom. Sveukupni utisak je da tastatura nije loša, i da omogućava precizno kucanje, ali da nije najsrećnije rešenje ako imate potrebe da unosite velike količine teksta na redovnoj bazi.
 
Ispod tastature se nalazi vrlo prostrani klikped koji maksimalno koristi raspoložive dimenzije, dok su sa leve i desne strane smešteni zvučnici Bang&Olufsen audio sistema. Tik ispod desnog ugla tastature nalazi se vrlo precizan i nadasve koristan senzor otiska prsta, koji dodatno podiže bezbednosni aspekt novog HP Dragonfly modela.
 
Klikped je centralno postavljen, sa integrisanim tasterima, vrlo precizan i dovoljno prostran za akrobacije sa gestovima sa dva, tri ili četiri prsta kao što su zumiranje, prelazak sa jedne aplikacije na drugu, skrolovanje i slično.
 
elite4s.jpg
 
Za nešto preciznije poslove HP uz Elitebook Dragonfly isporučuje i HP Active Pen 3 (Wacom AES 2.0 Pen) olovku, sa nekoliko vrhova koja odlično radi u kombinaciji sa preciznim ekranom. Poseduje svoju bateriju, a Bluetooth konekcija omogućava dodatne funkcionalnosti preko raspoloživih tastera. Zahvaljujući USB C portu, punjenje se može obaviti preko isporučenog kabla, a aktivna veza znači i da ćete dobiti upozorenje kada olovka „ispadne“ iz dometa. Zamerićemo što olovka nema šnalu za nošenje u džepu, kao i što ne postoji način fizičkog nošenja sa laptopom, što će uzrokovati da će je većina korisnika jednostavno ostaviti kod kuće iz straha da je negde ne izgubi.
 
Perforirani delovi sa leve i desne strane tastature se nalaze iznad dva od ukupno četiri odlična zvučnika Bang&Olufsen audio sistema kojim raspolaže HP Dragonfly. Druga dva se nalaze sa donje strane, blizu čeonom delu, a kako donji deo kućišta ima dva gumena odbojnika zvuk će se reflektovati o površinu na kojoj se laptop nalazi, ali i usmeravati napred ka korisniku. Iako nije neki šampion u glasnoći, ovaj audio sistem ima odličan kvalitet zvuka za jednog prenosnika sa minijaturnim dimenzijama kućišta. Zvuk je lepo izbalansiran, stereo tipa, sa odličnim visokim i srednjim tonovima, te tragovima basa, koliko mu to membrane dozvoljavaju. Sve u svemu, vrlo prijatno audio iznenađenje, kojem se definitivno nismo nadali kod poslovnog laptopa ovog tipa.
 
elite5s.jpg
 
Magnezijumsko kućište ovog modela je svakako jedan od razloga što je težina zadržana na veoma niskom nivou, a čvrstina na visokom. Modro-plava boja kućišta će delovati svetlije ili tamnije u zavisnosti od ugla gledanja, a srebrne ivice šarki i HP logo na pozadini uspešno razbijaju jednobojnu monotoniju ovog uređaja. Površina kućišta je vrlo prijatna na dodir i izuzetno otporna na zadržavanje otisaka prstiju, što je veliki plus za ovaj model.
 
Magnezijum je poznat kao vrlo čvrst i otporan materijal, pa ni sa ovim modelom situacija nije mnogo drugačija. Kućište ne daje nikakve znake uvijanja, krckanja ili uleganja, osim kada jako pritisnete sredinu ekrana, ali nismo uspeli da izazovemo bilo kakve promene u prikazu što je veoma pohvalno. Samo kućište je praktično iste debljine najvećim delom, sa blagim sužavanjem ka prednjoj strani. To suženje izaziva vrlo nezgodno otvaranje, iako za to postoje posebni useci na prednjoj strani kućišta, što nam se baš i nije svidelo, jer se radi o modelu koji je namenjen putovanjima, a to uglavnom znači često otvaranje i zatvaranje.
 
elite6s.jpg
 
Kamera se nalazi iznad ekrana i centralno je pozicionirana, sa senzorom osvetljenja i dva mikrofona sa leve i desne strane. Treći mikrofon se nalazi sa zadnje strane kućišta što je odlična opcija za konferencijske pozive, a kamera poseduje i zaštitni slajder koji fizički prekriva sočivo i onemogućava njenu zloupotrebu.
 
Sistem ventilacije je izveden preko otvora sa donje strane kućišta, kao i na prostoru između šarki, kako bi postojalo strujanje vazduha kada je računar u tablet režimu rada. Sistem hlađenja je efikasan pri manjem opterećenju, sa primetnim prenošenjem toplote, posebno na desnu i gornju polovinu kućišta. Sa dva dugačka uzdužna gumena odbojnika sa donje strane kućišta, omogućeno je da postoji cirkulacija vazduha i zvuka kada je laptop na ravnoj površini, što je izuzetno bitno i za temperaturu i za akustičke mogućnosti ovog malenog laptopa. Iako malih dimenzija, tokom punjenja i prilikom malo zahtevnijeg rada nam se dešavalo da ventilator rashladnog sistema zađe u vrlo visoke obrtaje i iz jednog mirnog i tihog režima pređe u osetno bučan i agresivan rad, koji nam se nije previše svideo. Na žalost i prilikom ovako bučnog rada, rashladni sistem prosto nije uspevao da se izbori sa grejanjem, pa je gornja strana u pojedinim trenucima postajala neprijatno vruća.
 
elite7s.jpg
 
Kako raspolaže skromnim dimenzijama, nismo previše očekivali od raspoloživih konekcija. Sa leve strane se nalaze USB 3.1 A tipa, power taster sa signalnom diodom i nano bezbednosna Kensington bravica, pored koje je mesto za nano SIM karticu na modelima koji to podržavaju. USB port pune veličine podržava HP Sleep and charge funkciju, pa ga možete koristiti za punjenje drugih uređaja, čak i kada je laptop isključen.
 
Desna strana poseduje HDMI 1.4 port pune veličine, kombinovani audio port i dva USB-C/Thunderbolt konektora sa HP Sleep and charge funkcijom, a preko kojih se obavlja punjenje baterije. Inače Dragonfly dolazi sa baterijama deklarisanih na 38 i 56 Wh koje omogućavaju zavidnu autonomiju. Naš model je došao sa dvoćelijskom baterijom sa realnih 37 Wh, dok modeli sa 56 Wh imaju težinu koja je nekih 200 grama veća od našeg. Punjenje se obavlja preko 65-vatnog USB C punjača malih dimenzija i vrlo kvalitetnog upredenog kabla koji se, zahvaljujući nekoliko različitih režima rada može koristiti i za punjenje telefona, konzola ili drugih laptopova. Ovo znači i da ćete u brzini za nešto više od pola sata uspeti da dopunite bateriju na 50%, dok će ceo proces punjenja od 0 do 100% trajati nešto duže od dva sata.
 
elite8S.jpg
 
Izmerena autonomija od preko 6 sati kombinovanog režima rada se lako može povećati na skoro duplo više aktiviranjem štedljivog profila rada i osvetljenja ekrana, tako da tokom dana ne morate brinuti da li će vam baterija izdržati ceo dan van kancelarije.
 
Model koji smo mi dobili na test nosi kriptičnu ekstenziju 8MK76EA iza koje se krije ne baš tako mladi ULV Core i5 procesor Whiskey Lake U generacije oznake i5-8265U predstavljen još u drugoj polovini 2018. godine. Radi se o 14 nm poluprovodničkoj litografiji i četiri fizička i još toliko logičkih jezgara sa radnim taktovima u rasponu od 1,6 do 3,9 GHz i potrošnji od prosečnih 15 W (10-25W). Poslovnim korisnicima će dobro doći i vrlo poželjna vPro podrška sa setom korisnih alata kao što su VT-x, VT-d, XTX i AMT.
 
elite9s.jpg
 
Memorijski kontroler podržava rad sa LPDDR3-2133 i DDR4-2400 MHz memorijom, a u našem slučaju sistem na raspolaganju ima 16 GB sporije, ali štedljivije memorije. Tu je i Intel UHD Graphics 620 GPU koji se brine za sliku i povremeni ne previše zahtevni gejming. 
 
Skladišni podsistem koristi kombinaciju NVME SSD-a (QLC 3D NAND) kapaciteta 512 GB i Optane skladišta od 32 GB za vrlo živahan rad sistema. Optane memorija se koristi za ubrzani rad najčešće korišćenih aplikacija i kompenzaciju nešto sporijih performansi QLC SSD-a. U praksi nismo primetili neku ozbiljniju razliku u odnosu na moderne SSD-ove, dok su test aplikacije pokazale nešto sporije performanse prilikom kopiranja i u radu sa malim fajlovima, posebno kada se napuni brza keš memorija.
 
elite10s.jpg
 
U poslednje vreme Intel Core i5 postaje sve poželjniji izbor kod ultra-prenosnih računara visoke klase, jer nudi odlične performanse uz nešto manju potrošnju. U praksi, TDP ograničen na maksimalnih 25W omogućava nekih petnaestak sekundi rada na 3,8-3,9 GHz, nakon čega brzina pri opterećenju pada za duplo - na znatno skromnijih 2 GHz, što je poznata boljka ULV procesora. Ipak, za poslovne korisnike, povremene potrebe za brzim performansama su znatno češće od kontinuiranog rada na maksimalnoj frekvenciji, tako da se može reći da će najveći broj korisnika itekako umeti da ceni viši radni takt. Za one kojima su poslovi poput iscrtavanja (rendering) ili obrada video materijala svakodnevni zadaci, ULV procesori su ipak nešto što treba zaobići ukoliko ne želite da dobar deo dana provedete gledajući u procente do završetka projekta. Napomenućemo i da u ovakvim situacijama laptop ume fino da se zagreje, što može biti neprijatno ako ga držite na krilima dok radite, a dobar deo se prenosi i na tastaturu.
 
elite11s.jpg
 
Grafički podsistem sastavljen od UHD Graphics 620 GPU/a integrisanog u CPU je tu više zarad slike nego igara. Međutim, u trenucima dokolice, ova grafika će umeti da obezbedi donekle pristojan broj frejmova (30+) za nešto manje zahtevne naslove World of Tanks i Dota 2, te nešto starije igre poput Bioshock Infinite i Tomb Raider. Naravno, treba biti vrlo rezervisan po pitanju rezolucije, nivoa detalja i kvaliteta animacija, ali sa optimalnim podešavanjima možete računati na igriv broj sličica u sekundi, a to je ono što je najbitnije. Na žalost, popularne igre kao što su Apex Legends i Fortnite i u 1280x720 rezoluciji i detaljima na minimumu jednostavno ne uspevaju da prebace fps mnogo preko 25, što u borbama pada ispod 20 sličica u sekundi čineći ove naslove neigrivim. 

Zaključak

Sa jedne strane HP Elitebook Dragonfly predstavlja ultimativnu prenosnu mašinu koja u nestvarno lakom pakovanju nudi zaista mnogo: fantastičan ekran, solidno jak hardver, izuzetan dizajn i ekstremnu mobilnost. Sa druge strane kada imate Core i5 procesor star dve godine, osrednju autonomiju baterije, ozbiljno grejanje pod opterećenjem i mekanu tastaturu u konfiguraciji koja košta 240.000 dinara, morate postaviti ključno pitanje: da li neko ko daje skoro 2000 evra za laptop pristaje na ovakve kompromise?
 
 
Ako ste vrlo često u pokretu i veoma vam je bitno da imate laptop stalno uz sebe, a ne želite da se opterećujete teškim petnaesticama, onda je HP Dragonfly logičan smer u kojem treba da idete. Ovo je mašina koja će u kancelariji thunderbolt konekcijom biti priključena na hub i povezana sa velikim monitorom, mišem i tastaturom koje ćete koristiti za svaki dan. Njegova najveća prednost je njegova mobilnost u sprezi sa dobrim performansama. Ne treba zaboraviti ni fantastičan ekran koji će postideti i mnogo skuplje laptopove, a broj modela koji se može pohvaliti težinom ispod jednog kilograma i sličnim hardverom se može nabrojati na prste jedne ruke. I to da vam ostane koji prst. 
 
Prosto rečeno HP Dragonfly ima skoro sve što mu treba, ali je ključno pitanje da li za 240.000 dinara tražite laptop koji ima sve što vam treba ili se zadovoljavate sa modelom koji donekle ima sve što vam treba? 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei MateBook X Pro 2020 (Video)

Test: Lenovo Legion 5 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109