Greška

Došlo je do greške.

Test: HP 25x gejming monitor

22.03.2019 13:12 | 4 Multimedija
Test: HP 25x gejming monitor

Nakon duge pauze, na testu nam je jedan HP monitor i to namenjen gejming populaciji

Ivan Mančić

HP je kompanija koju ne treba posebno predstavljati i svako od nas je, hteo ili ne, dolazio u kontakt sa njihovim uređajima, bilo da je u pitanju laptop,štampač, monitor, računar ili bilo šta drugo. Iako je tehnološki gigant vrlo prisutan na tržištu, situacija sa stručnim recenzijama je nešto drugačija. HP je jedna od onih kompanija koje baš ne daju svoje uređaje na testove, pa tako vrlo retko možete pronaći utiske iz prve ruke o njihovim proizvodima. 

Ipak, zahvaljujući domaćem distributeru HP-a kompaniji Kimtec, bili smo u prilici da testiramo jedan gejming monitor ove kompanije. Prošlo je prilično vremena od kada smo se prethodni put družili sa monitorima ove kompanije. Tada aktuelni modeli su imali prilično dobru reputaciju, pa je bilo interesantno videti u kom pravcu se razvijao ovaj segment u HP-u i šta se u međuvremenu promenilo. Istina, u to vreme gejming monitori i nisu postojali kao kategorija, već su u pitanju bili modeli namenjeni poslovnoj i multimedijalnoj upotrebi. HP je inače ime koje više vezujemo za korporativna rešenja, pa je zanimljivo videti ga i u gejming domenu. Iako smo se tu i tamo sretali sa Omen serijom monitora, računara i periferija, monitor koji nam je stigao na test nije njen deo, već nosi jednostavnu oznaku HP 25x. Za razliku od elitnih i skupih Omen modela, ovaj 24.5” monitor je i znatno pristupačniji, sa cenom koja se kreće oko 270€, pa je bilo zanimljivo videti kakvu vrednost HP nudi gejmerima u ovom segmentu.

Dizajn

hp25x13_resize.jpg


HP 25x već na prvi pogled ostavlja odličan utisak. Iako se i u 2019. godini pojavljuju monitori sa arhaično debelim okvirima, ovaj model je pravi prototip moderno dizajniranog monitora. Tanki okviri sa gornje i bočnih strana ekrana, uz dodatnu marginu od svega par milimetara praktično celokupnu prednju površinu ostavljaju samoj slici, što obzirom na njegovu gejming namenu omogućuje i bolji fokus na samu igru.

hp25x15_resize.jpg


Donji okvir monitoru daje identitet i to rekli bismo u vrlo upečatljivom stilu. Nekoliko lajsni sa teksturom brušenog metala, presečenih standardnom plastikom i sjajnim zelenim linijama zaista ostavljaju odličan vizuelni utisak. Da na sredini nije logo HP-a, pomislili smo da je monitor napravljen u nVidia pogonima, obzirom na jak GeForce vibe.

hp25x14_resize.jpg


Srednji deo monitora sa donje strane krije i LED osvetljenje koje će projektovati ambijentalno svetlo ka postolju, a kome je moguće podesiti jačinu, efekat pulsiranja ili ga potpuno isključiti. Ovaj detalj nije baš na nivou utiska koji ostavlja puno pozadinsko osvetljenje kakvo smo viđali na nekim, istina višestruko skupljim modelima, ali je svakako dobrodošao, naročito obzirom da praktično i nema uticaja na cenu u poređenju sa modelima sličnih karakteristika.

hp25x10_resize.jpg


U desnom delu donje strane panela se nalaze i četiri tastera za kontrolu i jedan za uključivanje. Iako nam ovo nije baš omiljeno rešenje, kontrola je ipak relativno intuitivna i jednostavna zahvaljujući dobroj organizaciji menija.  

hp25x07_resize.jpg


Zadnja strana monitora je vrlo jednostavna i bez nekih zanimljivih detalja, pa iz te perspektive HP 25x izgleda skoro kao neki dosadni kancelarijski monitor. Možda je pomalo šteta što nije iskorišćena prilika da i pozadina isprati vizuelni identitet prednje strane, jer bi u tom slučaju HP25x bio verovatno jedan od lepših monitora, a naročito u ovoj klasi.

hp25x17_resize.jpg


Srednji deo u kome se nalazi elektronika je izbočen, pa se na njegovoj gornjoj strani nalazi otvor za ventilaciju, dok donja krije konektor za napajanje, kao i Display Port 1.2, HDMI 2.0 portove i 3.5mm Audio izlaz na koji možete povezati zvučnike ili slušalice.

hp25x05_resize.jpg


Postolje je takođe potpuno jednostavno, izrađeno od crne plastike, bez ikakvih naročitih akcenata, a monolitnost istog remeti samo utisnuti HP logotip na vrhu. 
Postolje monitora ne poseduje neki poseban mehanizam povezivanja sa panelom, već je ušrafljeno direktno u mesto za VESA montažu, pa je njegovim skidanjem monitor moguće postaviti i na zid.

hp25x11_resize.jpg


Panel podržava pivot za 90 stepeni, kao i podešavanje visine sa hodom od 10cm i nagiba od 4 stepena na dole do 20 stepeni na gore. Mogućnost rotacije je izostala, što obzirom na relativno malu veličinu i težinu monitora i nije naročit problem, jer se ceo monitor vrlo lako zarotira ili premesti. Takođe, postolju nedostaje i neka vrsta cable menadžmenta, pa ćete kablove za napajanje i povezivanje sa računarom morati da sprovedete nekom drugom metodom.

Specifikacije, slika, gejming funkcije

Specifikacije
 • Proizvođač HP
 • Dijagonala 24.5
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 1ms
 • Maksimalno osvetljenje 400 cd/m2
 • Dimenzije Sa postoljem: 55.73 x 20.64 x 49.26 cm (ŠxDxV)
  Bez postolja: 55.73 x 5.5 x 34.12 cm (ŠxDxV)
 • Masa 5.72kg
 • Citirani statični kontrast 1000 : 1
 • Konekcije HDMI, Display Port, Audio Out
 • Mogućnosti promene ugla Pivot
 • Ugao gledanja 170° H / 160° V

HP 25x dolazi sa TN panelom od 24,5” potpisanim od strane AU Optronicsa. U pitanju je jedan od TN panela novije generacije, koji donosi kvalitet slike iznad onog na koji smo navikli od ovog tipa panela. Slika koju ovaj monitor daje je vrlo dobrog kvaliteta, uz solidnu zasićenost boja i statički kontrast od oko 1000:1. Dobrom utisku svakako doprinosi i relativno visoka maksimalna svetlina od izmerenih 400 nita, pa ćete tek pogledom iz ugla ustanoviti da nije reč o nekom IPS panelu, na koji relativno živ prikaz ovog modela podseća. Što se uglova gledanja tiče, oni su na standardnom nivou za TN monitore, pa će slika gledano sa strane biti toplijeg balansa bele, ili tamnija ukoliko se gleda odozdo.

hp25x24_resize.jpg


HP 25x poseduje selekciju modova slike prilagođenih raznim scenarijima korišćenja, kao i mogućnost podešavanja korisničkih profila, uključujući i posebnu kontrolu za sve tri boje radi podešavanja balansa bele. Podrazumevani neutralni mod zapravo daje i solidnu tačnost boja od Delta E=3, što je vrlo prijatno iznenađenje, pa čak i pokriće boja od 72.9% DCI-P3 spektra i pored 6bit+FRC panela.

hp25x21_resize.JPG


Osvetljenje i pokriće boja su zapravo na nivou nekih modela koji se hvale HDR400 sertifikatom, mada obzirom na stanje HDR gejminga na PC-u, ne možemo reći da nam to u ovom slučaju nedostaje. Interesantno je i da je najtačniji mod ujedno i najsvetliji, što obično nije slučaj, a u ovom slučaju je korisno, obzirom na gejming namenu. Vredi pomenuti i uniformnost osvetljenja koje je pokazalo izmereno odstupanje od 17%, što je u rangu uobičajenog.
 

hp25x23_resize.JPG


Panel je zahvaljujući dizajnu sa tankim okvirom dobro uklopljen, pa nismo primetili probleme sa probijanjem pozadinskog osvetljenja. Visoka svetlina, solidan kontrast i zasićenje boja u igrama daju odličan utisak, pa slobodno možemo reći da ovaj monitor pogađa centar kada je u pitanju njegova primarna namena.

hp25x28_resize.jpg


Iako izgleda kao da ga je pravila Nvidia, a ne HP, ovo ipak nije G-Sync monitor, makar ne formalno. U pitanju je model sa Freesync podrškom i osvežavanjem od 144Hz. Istina, kako je od nedavno nVidia omogućila korišćenje G-Sync funkcije i na modelima sa VESA Adaptive Sync (odnosno Freesync) podrškom, HP 25x doduše jednako dobro radi i sa Radeon i sa Geforce kartama u modu sa varijabilnim refresh rateom. Monitor smo testirali sa grafičkim kartama oba proizvođača i nismo primetili nikakvu razliku po pitanju kvaliteta implementacije, kao ni bilo kakve probleme. U praksi, ovaj monitor daje doživljaj kakav i očekujemo od brzih gejming modela.

hp25x18_resize.jpg


Obzirom da je varijabilno osvežavanje podržano u opsegu od 48-144Hz, sve dok je vaš frejm rejt u okviru tih cifara, naravno sa uključenim Freesync ili G-Sync opcijama, prikaz je vrlo gladak i bez trzanja ili cepanja slike, a osvetljenje i zasićenost boja samo doprinose ukupnom utisku i dobrom prikazu u igrama. Treba napomenuti da će Freesync raditi i na HDMI i Display Port ulazima, dok će vlasnici Nvidia karti morati da koriste Display Port kako bi uživali u čarima G-Synca, naravno ako kupe Display Port kabl, pošto u pakovanju dolazi samo HDMI. Pomalo neobična odluka HP-a, više logike bi imalo izostavljanje HDMI, a dostavljanje Display Port kabla.

hp25x25_resize.jpg


Iako pixel persistance, odnosno jasnoća prikaza objekata koji se jako brzo kreću nije na nivou najboljih testiranih modela, on je ipak solidno ispred onoga što nude monitori sa IPS i VA panelima. Izmerili smo i input lag od 11.5ms, što je solidno, ali ne i vrhunski, iako je razliku do npr 8ms praktično nemoguće primetiti.

hp25x29_resize.jpg


Od dodatnih mogućnosti, HP25x nudi i standardnu opciju dinamičkog kontrasta koja u našim merenjima nije radila baš ništa, kao i Black Stretch opciju čijim ćete uključivanjem podići nivo crne i na taj način lakše uočiti protivnike u igrama koji se kriju u nekoj senci ili kampuju u mračnim ćoškovima. Efekat ove opcije je podesiv u par nivoa, a isključivanjem se vraćate na originalni prikaz, pa je ovo praktično, da ne biste stalno menjali parametre u meniju.

Zaključak


Ukupno, HP 25x gejming monitor nudi vrlo dobar paket koji uključuje možda i najbolji dizajn koji smo videli među povoljnijim modelima ovog tipa, uz odličan kompromis između kvaliteta slike IPS panela i brzine TN panela. Samim tim, verujemo da će ovaj monitor, naročito obzirom na kompatibilnost sa oba tabora proizvođača grafičkih čipova, biti dobar izbor za širok spektar gejmera koji žele brz 144Hz monitor sa kvalitetnim prikazom. Iz tog razloga, on ima i našu preporuku u vidu Benchmark Approved priznanja.
 

hp25xaward_resize.jpg 

Sa cenom oko 270€, ovaj monitor nije najjeftiniji model sličnih specifikacija, ali je vrlo konkurentan, naročito kada se u obzir uzmu njegove jače strane, pa predstavlja vrlo solidan izbor u svojoj klasi.

 

Prednosti:

 • Visoko maksimalno osvetljenje

 • Solidna tačnost boja

 • Freesync i G-Sync kompatibilnost

 • Primamljiv i moderan dizajn

 

Mane:

 • Uglovi gledanja karakteristični za TN panele

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Viewsonic XG2401 gejming monitor (Video)

Test: Gigabyte Aorus KD25F (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309