Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor WiFi 6 Plus (Video)

02.11.2020 10:29 | 0 Hardver
Test: Honor WiFi 6 Plus (Video)

Do sada nas je od brzog bežičnog interneta i prebacivanja fajlova na NAS uređaje udaljavala visoka cena 802.11ax WiFi uređaja – pre svega skupih rutera. Izlazak HONOR WiFi 6 Plus modela, ruši sve cenovne barijere jer po ceni koje su niže od mnogih 802.11ac modela, nudi 60% veću brzinu prilikom prenosa podataka i to u realnim radnim situacijama. Konačno možemo do kraja da iskoristimo mogućnosti naših brzih bežičnih kontrolera na novoj generaciji laptop računara, matičnih ploča i mobilnih telefona...

Prva asocijacija na pomen bežičnog rutera jeste internet i uređaj pomoću koga dobijate bežičnu internet vezu na računaru ili telefonu. Asocijacija je obično na onaj crni box koji može ili ne mora imati spoljne antene, a koji po nekom nepisanom pravilu dobijate od internet provajdera.
 
 
Dve stvari su bitne kod WiFi rutera: domet signala i brzina prenosa podataka. Prvi je primarnog značaja za većinu korisnika u smislu da li baca dovoljno jak signal u svaku od prostorija. Drugi je jednako bitan i dopire do svesti većine tek kada imaju problema sa brzinom učitavnjem web sadržaja. Obzirom da većini običnih korisnika, ima internet paket čiji prosek ne prelazi 100 Mbps, brzina ruter uređaja je nekako u drugom planu. To pak nije slučaj sa malo zahtevnijim korisnicima koji bežičnu mrežu ne koriste samo za internet, pa su itekako osetljivi na brzinu prenosa podataka bežičnim putem.

Karakteristike

I kada su ruteri u pitanju do sada smo se mahom susretali sa Dlink, TPLink uređajima kao i raznoraznim modelima koje trenutno isporučuju internet provajderi. Danas pak želimo da vam predstavimo jednu brzu i jednostavnu alternativu – HONOR Wi Fi 6 Plus. Ovo je ruter najnovijeg WiFi standarda 6. generacije na bazi 802.11 AX standarda. Podržava rad na dve talasne dužine 2.4 i 5 GHz. Bolje pokrivanje prostora signalom i veća brzina rada su osnovne prednosti novog WiFi 6 standarda u odnosu na prethodni AC. Međutim, primetićete da naš Honor u oznaci nosi sufiks Plus koji se odnosi na poboljšani WiFi 6. O čemu se zapravo radi?
 
wifi1s.jpg
 
Honor tj. Huawei za razliku od ostalih WiFi 6 uređaja koriste sopstveno optimizovane procesore poput Kirin i Gigahome-a čipova. Dodatne pogodnosti se odnose na rad sa Honor i Huawei mobilnim uređajima koji su takođe bazirani na Kirin procesorima. Kada se uspostavi direktna veza sa drugim WiFi 6 Plus uređajem, automatski pojačava signal za 6dB čime domet definitivno postaje bolji, a brzna prenosa podataka veća, naročito na malim rastojanjima zahvaljujući pokrivanju ultra širokog frekventnog opsega na 160 MHz.  
 
Sam ruter je veoma kompaktan dimenzija i neobično tanak. Izrađen je u finišu bele teksture i zaista lepo izgleda ali ostaje nedoumica kako će izgledati nakon dužeg vremena taloženja prašine i nečistoća. Ima četiri spoljne antene čiji se položaj može pomerati napred nazad. Širok je oko 22.5 cm, dubok 16 cm i debeo nepuna 4 cm. Teži oko 400 grama.
 
wifi2s.jpg
 
Na zadnjoj strani nudi ukupno četiri gigabitna LAN porta. Jedan od njih ćete povezati sa modemom vašeg internet provajdera, obzirom da ne postoji zasebni WAN port. Zapravo u našem iskustvu za tu svrhu je služi LAN port najbliži konektoru za napajanje. Osim power i reset tastera nema drugih priključaka na zadnjem panelu pa ukoliko vam je u mislima podela podataka sa neke brze USB memorije ili diska, nema ništa od toga. Možda i bolje, jer vas HONOR usmerava na neuporedivo bolje rešenje u tu svrhu - NAS uređaja.  
 
Sa druge strane to je svakako kompromis učinjen ka nižoj ceni koja se kreće od 70-100€. Ruteri sličnih specifikacija drugih proizvođača su najmanje dva do tri puta skuplji. Jeftiniji je od mnogih AC modela, a pri tome neuporedivo brži.
 
wifi3s.jpg
 
Proizvođač deklariše maksimalni transfer od 3000 Mbps ali to je naravno teorijska brzina kada se saberu vrednosti rada na obe talasne dužine. Ipak, imajte u vidu da je WiFi 6 standard u svojoj suštini gigabitno WiFi rešenje i drži te se tih očekivanih vrednosti. Podržana je tehnologija istovremene komunikacije sa više povezanih uređaja. Prema podacima proizvođača, ovaj ruter komunicira sa 15 povezanih uređaja istovremeno na talasnoj dužini od 5 GHz i četiri uređaja na 2.4 GHz tako da može strimovati 4K video u isto vreme na više uređaja bez seckanja i zastajkivanja.
 
Osim niske cene i velike radne brzine, veliki kvalitet ovog rutera je jednostavno upravljanje njegovim radom. Praktično sva podešavanja se obavljaju preko web interfejsa internet pretraživača. Nakon puštanja u rad, definišete naziv vaše bežične mreže i eventualno odvojite rad one na 2.4 i 5GHz.
 
wifi4s.jpg
 
U istom meniu možete podesiti radni režim uređaja: DHCP, Bridž Access Point, definisati statičku adresu itd. Malo dublji ulazak u meni i pronaćićete opciju ugrađene Firewall zaštite, UpnP i IPv6 podrške ukoliko dotičnu dozvoljava vaš internet provajder. Ruter podržava i definisanje osnovnog nivoa roditeljske kontrole i filtriranje adresa uređaja koji mu pristupaju. Za goste tu je i opcija podizanja zasebne bežične mreže. Dakle, na raspolaganju su vam sve potrebne osnovne funkcije jednog modernog kućnog WiFi bežičnog rutera. 
 
Dobra stvar je što sva ova podešavanja možete završiti i preko mobilnog telefona ili tablet uređaja uz pomoć Huawei AI Life aplikacije.

Performanse

Ovaj ruter nas pre svega interesuje zbog svoje brzine. Uporedili smo ga sa konkurentskim TP Link Archer C6 dvopojasnim 802.11ac ruterom. Naravno, nismo bili u mogućnosti da koristimo gigabitni internet paket, ali smo zato zakačili NAS direktno na gigabitni port rutera i merili protok prilikom prebacivanja podataka bežičnim putem.
 
wifi6s.jpg
 
Prilikom download-a 14 GB homogenih datoteka u AX režimu, što je praktično najidealniji scenario za merenje maksimalnog protoka, izmerili smo vrednost o d 87.5 MBs. Vrednost jednaka i veća od one koje smo izmerili na Ethernet kablu. Prilikom uploada transfer je bio manji i dostigao 60.6 MBs. Zanimljivo je da ovaj Honor ruter odlično radi i u AC režimu postigavši značajno bolje rezultate od pomenutog Archer C6 modela. Prilikom download-a upisao je 70.35 MBs, a što je 39 sekundi sporije nego u AX režimu rada. TPLink ruter je bio osetno sporiji u downloadu, ostvarivši vrednost od tek 54 MBs. Ipak bio je neznatno brži prilikom upload-a sa 52.8MBs u odnosu na 46MBs koliko je zabeležio Honor WiFI 6 Plus. 
 
Zašto treba koristiti brži ruter, najbolji odgovor daje klasični režim rada na 2.4GHz gde pomenute operacije prebacivanja i preuzimanja zahtevaju od 5-7x više vremena jer transfer je tek jedva prelazio 10-ak MBs.
 
wifi7s.jpg
 
Kada je u pitanju jačina i kvalitet signala, na malim udaljenostima Honor je neprikosnoven jer isporučuje 10% do čak 30% jači signal, a što je jako bitno kod postizanja visokih vrednosti transfera podataka. Na srednje velikoj udaljenosti od nekih 5 i više metara su praktično izjednačeni, dok na 10 i više metara sa pregradnim zidovima, TP Link beleži bolje rezultate obezbeđujući 8% bolji signal. Uglavnom, za veće udaljenosti ionako služi 2.4 GHz, dok je u radu na 5 GHz Honor osetno bolji.
 
WiFisignalgraph.png

Zaključak

Honor je sa svojim novim WiFi 6 Plus ruterom izbacio proizvod koji će svakako zaokupiti vašu pažnju i to u svakom pogledu. Lep je, jeftin i veoma brz. Ovo je prvi ruter sa kojim smo radili a da je ispunio obećanje o bežičnom Giga protoku podataka. Lak je za upotrebu i njegov web meni je razumljiv čak i manje upućenim korinsicima. Zbog toga je i namenjen u kućnim situacijima kada poželite brzu bežičnu mrežu, sada i odmah – po principu uključi i “vozi”. Nekada su najbolje stvari tako jednostavne, baš kao što je to slučaj sa ovim sjajnim ruterom. 
 
 
 
 
________________________________
 
NAGRADA: Value for Money! 
 
 
Prednosti: 
 
- Veoma brz rad u 802.11ax režimu 
- Jednostavan i razumljiv web interfejs 
- Lagan i lep  
- WiFi 6 Plus opcija  
- Pristupačna cena 
 
Nedostaci: 
 
- Nema USB priključak  
- Ne podržava agregaciju LAN portova  
- Treba nam jedan 10 GbE port
 
CENA: oko 80-100€ 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Synology DS1520+ (Video)

Test: QNAP TS-253D NAS (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209