Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor Watch ES (Video)

16.10.2020 09:00 | 0 Mobile
Test: Honor Watch ES (Video)

Gde je tačno granica između pametnog sata, fitness sata i pametne narukvice? Honor WatchES neće odgovoriti na to pitanje, ali će sigurno biti interesantan ljubiteljima nosivih uređaja koji mogu da očekuju sasvim solidne performanse po njegovoj ceni.

Kada su se nosivi uređaji počeli pojavljivati na domaćem tržištu, sećamo se da su online prodavnice mahom imale problema kako da ih klasifikuju. Usled priličnih razlika u dizajnu i funkcijama, granica između pametnog sata, pametne narukvice i fitness sata je bila vrlo teška za određivanje, pa iako je bilo modela za koje se jasno moglo reći gde pripadaju, bilo je i dosta onih koji pomalo spadaju u sve tri kategorije.
 
 
Honor, poput svoje matične kompanije je do sada u ponudi imao satove koji su negde na pola puta između pametnog i fitness sata, a ove godine je pored naslednika dosadašnjih modela predstavio i Honor Watch ES, uređaj koji je, iako formalno pametni sat zapravo nešto između pametnog i fitness sata i pametne narukvice.

Dizajn i karakteristike

Ako ste pratili naše prethodne recenzije, verovatno vam je poznato da smo za Apple Watch rekli da je više nosivi gadget nego sat, iako možda i najbolji na tržištu, pa ćemo to reći i ovog puta, obzirom da Honor Watch ES poseduje relativno sličan format sa pravougaonim oblikom i zaobljenim ivicama.
 
honorwatch1s.jpg
 
Elem, to što Honor Watch ES nije vezan za klasični format ima i svojih prednosti, pa je u pitanju izuzetno lagan uređaj, svega 21g, naspram recimo 41g kod MagicWatch 2 ili 45.5g kod ovogodišnjeg Watch GS Pro modela. Debljina profila je zapravo identičnih 10.7mm u najširoj tački, najpre zbog izbočenih senzora, ali mala masa i blaga zakrivljenost uređaja koja donekle prati konturu ruke čine da sat bude vrlo udoban za nošenje. Okvir uređaja je izrađen od plastike koja je doduše dovoljno čvrsta da na dodir deluje kao metal, pa čak i izgledom, za razliku od podnožja koje je nesumnjivo plastično, a na kome se nalaze i optički senzori za puls, kao i kontakti za punjenje baterije.
 
Interesantno je da Watch ES koristi standardne izmenjive narukvice od 20mm, pa ćete lako moći da nađete zamenske različitih materijala i dezena, a ona koja dolazi uz sat je crna, roze ili bela, zavisno od boje kućišta, i napravljena od mekog i udobnog silikona.
 
honorwatch2s.jpg
 
Gornja površina je prekrivena neimenovanim 2.5D zakrivljenim staklom ispod koga se nalazi AMOLED ekran dijagonale 1.64” i rezolucije 280 x 456 piksela. Kvalitet prikaza i rezolucija su na nivou na koji smo navikli od Honor satova, vrlo dobri, a interesantno je i da je sat opremljen senzorom osvetljenja koji svetlinu ekrana prilagođava ambijentu, pa će tako napolju na jakom suncu ekran biti vrlo svetao, a uveče prigušen, što i izgleda prijatnije, a i štedi bateriju.
 
Sam ekran ne prekriva baš kompletnu površinu od okvira do okvira, ali se to ne vidi usled dizajna korisničkog interfejsa i samih skinova sata, koji vešto kriju dodatnu marginu oko ekrana.
 
honorwatch3s.jpg
 
Kad smo kod skinova, u Huawei Health aplikaciji koja služi za kontrolu svega vezanog za uređaj, nalazi se oko 120 različitih. U odnosu na recimo MagicWatch 2 ili Watch GT malo je manje onih elegantnih, a više šarenih, mada i dalje postoji sasvim solidan izbor skinova modernog dizajna, mahom onih sa digitalnim prikazom, uz dovoljan broj lepih analognih kada poželite malo klasičniji izgled.
 
Inače, poput ovogodišnjih Watch GS Pro i Watch GT 2 Pro, Watch ES poseduje mogućnost Always On prikaza ekrana koji se svodi na izbor jednog od 6 skinova posebno napravljenih za tu svrhu, koji se uglavnom ne poklapaju sa onima koje možete izabrati za normalan mod prikaza. Reći ćemo opet - šteta, jer bi svaki normalan skin trebalo u startu imati i svoju pojednostavljenu Always On verziju kako bi izgled bio konzistentan.
 
Što se korisničkog interfejsa tiče, ukoliko ste prethodno imali kontakta sa Honor ili Huawei satovima, sve će vam delovati poznato. Povlačenjem prsta levo i desno sa glavnog ekrana dobijate pregled widgeta poput istorije pulsa, nivoa stresa, vremenske prognoze, multimedijalnih kontrola i dnevnih ciljeva po pitanju aktivnosti.
 
honorwatch7s.jpg
 
Za razliku od klasičnih modela koji poseduju dva bočna tastera, Watch ES ima samo jedan koji će vam služiti za buđenje sata, pored naravno okreta zgloba, ali i za pozivanje liste svih aplikacija i mogućnosti. Tu ćete pronaći pokretanje novih i pregled prethodnih aktivnosti, aplikacije za merenje pulsa, nivoa kiseonika u krvi i stresa, pregled parametara sna, štopericu, alarm, tajmer i većinu onoga što smo viđali još od prvog Watch GT modela.
 
Praktično najbitnija razlika je odsustvo visinometra i kompasa, obzirom da sat nije opremljen barometričkim i magnetnim senzorom, dok je GPS i dalje tu, što je nešto što ovaj model definitivno izdvaja u odnosu na pametne narukvice koje jako retko imaju ovu funkciju. 
 
U odnosu na ovogodišnje Huawei i Honor pametne satove sa Pro oznakom, na ovom modelu nedostaje i opcija ubacivanja dodatnih aplikacija koja je debitovala upravo na njima, mada nije isključeno da to bude dodato u nekom kasnijem ažuriranju, kao što je i kod prethodnih modela bio slučaj da naknadno dobiju neke nove mogućnosti.
 
honorwatch4s.jpg
 
Kad smo kod razlika, nije omogućemo ni prebacivanje muzike na sat ili povezivanje Bluetooth slušalica, već aplikacija za kontrolu muzike kontroliše samo muzičku aplikaciju na vašem telefonu, i to ukoliko nije u pitanju iPhone.
 
Obzirom da je Watch ES relativno povoljan uređaj, opciju obavljanja razgovora na samom satu nismo ni očekivali, dok je naravno moguće primati notifikacije za izabrane aplikacije na telefonu i pregledati pristigle poruke, bez mogućnosti odgovaranja koju doduše nemaju ni pomenuti Pro modeli.
 
Ono što je definitivno jača strana ovog modela, kao uostalom i Honor i Huawei satova inače, je praćenje zdravlja i aktivnosti. Praćenje pulsa je i ovde aktivno 24 sata, a konstantno aktivno je i praćenje sna, makar dok spavate, jelte, uz detaljne informacije o snu kako smo to već i navikli od ovog proizvođača. Zanimljivo je da je proveru nivoa stresa moguće pokrenuti samo iz aplikacije na telefonu, dok na samom satu možete videti istorijat. Istina stres se meri i automatski tokom dana kada god ste u stanju mirovanja. 
 
honorwatch5s.jpg
 
Praćenje nivoa zasićenja kiseonika u krvi se takođe vrši na zahtev, mada njega možete pokrenuti i direktno sa sata.
 
Što se aktivnosti tiče, poput nedavno testiranog Watch GT 2 Pro, Honor Watch ES omogućuje praćenje čak 95 različitih aktivnosti, da ne kažemo sportova, pošto tu ima svega, od onih standardnih stvari poput trčanja i vožnje bicikla, do trbušnog plesa, pecanja, nečega što se zove sepak takraw, pa čak i auto trka. Vodeni sportovi su takođe uključeni, pošto je i ovaj sat vodootporan po 5ATM standardu.
 
Zanimljiv novitet su vođene vežbe, koje smo i ranije viđali mahom u vidu treninga trčanja, ali je ovog puta tu uključeno dvanaest različitih treninga za sve delove tela, sa animiranim prikazom svake od vežbi koji će vam pokazati šta i koliko treba da radite. Za nekoga ko bi želeo da se rekreira kod kuće ili na poslu, a ne zna odakle da krene, ovo je sjajna stvar i verovatno jedan od najboljih dodataka ove vrste koji smo u poslednjih par godina videli na nekom uređaju namenjenom fitnesu. Pritom, ovo je makar za sad ekskluziva za Watch ES, pa će ovaj sat definitivno pronaći svoju publiku među onima koji žele da počnu da se bave rekreacijom i vode računa o svom zdravlju.
 
honorwatch6s.jpg
 
Za kraj, red je da pomenemo i bateriju, koja poput prethodnih Honor i Huawei satova traje prilično, ne baš 14 dana ovog puta, ali celih 10 po specifikaciji. Tokom našeg testiranja, sat je izdržao oko 9.5 dana sa konstantnim praćenjem pulsa i stresa, vežbanjem i povremenim korišćenjem always on ekrana, što je vrlo lep rezultat.
 
Punjenje sata se vrši jednostavnim kablom sa dva kontakta koji se magnetom postavlja na mesto i koji možete povezati na bilo koji USB port, a 30 minuta punjenja pruža oko 7 dana korišćenja. 

Zaključak

Sve u svemu, Honor Watch ES svakako nije namenjen ljubiteljima klasičnih satova, ali je u pitanju vrlo sposoban uređaj koji će se dopasti onima koji vole nešto modernije, onima koji traže motivaciju ili pomoć za vođenje aktivnijeg života, ili onima koji žele nešto što je značajan korak u odnosu na pametnu narukvicu, a opet ne žele da daju previše para.
 
 
Cena Honor Watch ES na domaćem tržištu je 16.999 dinara, odnosno oko 143€, što je više nego duplo manje u odnosu na ovogodišnji Watch GS Pro.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Honor Band 5 (Video)

Test: Honor Watch GS Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109