Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor Play (Video)

11.09.2018 11:18 | 208 Mobile
Test: Honor Play (Video)

Kirin 970 po prvi put na telefonu srednje cenovne klase. No, Honor Play je više od dobrih performansi.

Ivan Mančić

Protekli IFA sajam u Berlinu na kojem se našla i cela Benchmark ekipa je bio prepun noviteta i zanimljivih uređaja iz svih segmenata sveta tehnike. Ostaviti utisak u takvom okruženju nije nimalo lak zadatak, jer su na IFA sajmu prisutne najveće svetske kompanije, sa svojim flagship uređajima, prototipima i ogromnim budžetima za prezentacije kojima je cilj da oduševe sve prisutne. Ipak, jedan od najvećih utisaka ovog sajma ostavio je jedan telefon. Interesantno, ne samo da nije u pitanju model potpisan od jednog od najvećih imena već nije u pitanju čak ni flagship, nego telefon koji po ceni pripada srednjoj klasi.


Najavljen pre oko dva meseca, zatim predstavljen u Kini pre mesec dana i sada najzad predstavljen i za evropsko tržište na IFA sajmu, Honor Play je predstavnik jedne praktično nove klase telefona koju bismo mogli nazvati Flagship srednje klase. Iako svakom novom generacijom, od skoro svih proizvođača slušamo priču o do sada neviđenim performansama po pristupačnoj ceni, rekli bismo da se to tek ove godine zaista i ostvaruje, pa smo svedoci telefona sa trenutno najjačim procesorima, koji cenovno pripadaju srednjoj kategoriji. 
Sa cenom oko 320€ za evropsko tržište, ili 44.990 dinara na domaćem, Honor Play nudi praktično još uvek najjači dostupan Huawei-ev Kirin 970 chipset, makar dok ne pristignu modeli sa nedavno predstavljenim Kirin 980. Kada čujete specifikacije i cenu, prosto se zapitate gde je začkoljica i kako je Honor uspeo da ponudi takav odnos cene i performansi. Nakon oko nedelju dana druženja sa ovim telefonom, sakupili smo dovoljno utisaka o Honor Play-u kako bismo pokušali da odgovorimo na ovo pitanje.

Dizajn

honorplay01_resize.jpg


Kao što mu ime sugeriše, a kako je uostalom i najavljivan, Honor Play je pre svega gejming telefon, odnosno model namenjen publici koju sve više interesuje mobilni gejming. No, ovaj telefon je svakako i mnogo više od toga. 
Kako dizajnom ne prati trend gejming telefona, već praktično liči na Huawei P20 sa drugačijim natpisima, jasno je da će ovaj model biti zanimljiv ne samo mlađoj publici, već svima koji žele telefon visokih performansi.

honorplayeredition.jpg


Istina, za baš pasionirane gejmere, pored standardne Honor Play verzije dostupne u nekoliko boja, dostupna je i posebna Player Edition verzija u crnoj i crvenoj boji, sa interesantnim PCB printom na zadnjoj strani i akcentima u crvenoj boji oko kamere i senzora otiska. Ova verzija je doduše oko 20€ skuplja, ali vrlo interesantnog izgleda, rekli bismo čak toliko da vredi razlike u ceni.

honorplay20_resize.JPG


U poređenju sa pomenutim P20, Honor Play poseduje nešto širi izrez na vrhu ekrana, ali i tanju donju ivicu zahvaljujući odsustvu čitača otiska prsta na prednjoj strani. Ekran je dijagonale impozantnih 6.3” sa odnosom stranica od 19.5:9, ali zahvaljujući činjenici da pokriva čak 89% prednje površine, kao i odnosu dužine i širine, ukupne dimenzije telefona ne odaju utisak tako velikog uređaja, a i telefon odlično leži i u manjoj ruci. Ekran je IPS tipa, rezolucije 1080x2340 piksela i vrlo dopadljivog prikaza i reprodukcije boja. Svetlina je takođe vrlo dobra, pa samim tim i vidljivost na dnevnom svetlu, a automatsko prilagođavanje osvetljenja ekrana radi vrlo korektno u većini situacija i relativno neprimetno zahvaljujući finim koracima podešavanja.

honorplay12_resize.jpg


Kako je bočni okvir ekrana vrlo tanak, ekran zaista daje utisak ogromne površine, koji remeti samo neizbežni “notch”, odnosno izrez u kome su smešteni senzor prepoznavanja lica, prednja kamera i zvučnik za pozive. Prostor ekrana levo i desno od izreza se koristi za statusne informacije poput vremena, mreže i napunjenosti baterije, a u softveru je prisutna i opcija skrivanja izreza za one koji ga ne vole, pa će telefon u tom slučaju statusne informacije pomeriti na dole, a telefon dobiti izgled modela sa debljim gornjim okvirom.

Pakovanje


Fizičkih tastera nema i čini se da ćemo ih sve ređe viđati na novim telefonima. Ovo ima svojih prednosti, poput npr. korišćenja punog ekrana u igrama i aplikacijama, ali u periodu privikavanja, ukoliko prelazite sa telefona sa fizičkim tasterima, može biti malo frustrirajuće jer će se softverski tasteri pojaviti u najgorem mogućem momentu usred kucanja i učiniti da završite u task switcheru ili na početnom ekranu.

honorplay29_resize.JPG


Zadnja strana i bočne strane telefona su izrađene od komada metala (tzv. Unibody konstrukcija), sa vrlo finom teksturom i nešto svetlijim akcentima linija koje kriju antene duž gornjeg i donjeg dela. Telefon je relativno klizav, pa vredi voditi računa, ili nabaviti odgovarajuću silikonsku futrolu. 
Na zadnjoj strani se nalaze čitač otiska prsta, modul sa dve zadnje kamere, kao i dioda za blic.

honorplay15_resize.JPG


Na desnom boku telefona locirani su standardni tasteri za podešavanje jačine zvuka i uključivanje / buđenje telefona, dok je na levom skriven hibridni Dual SIM slot, koji možete otvoriti alatkom koja se dobija u pakovanju, a u koji možete ubaciti dve micro SIM kartice ili jednu SIM i jednu microSD karticu radi proširenja kapaciteta interne memorije.

honorplay17_resize.JPG


Duž donje ivice, raspoređeni su zvučnik (jedini, ne računajući onaj za pozive), otvor za mikrofon, USB Type-C konektor za punjenje i konekciju sa računarom, kao i 3.5mm konektor za slušalice.

Kamere

honorplay18_resize.JPG


Poslednja generacija Huawei i Honor flagship modela je donela velika unapređenja po pitanju fotografija, pa nije bilo za očekivati da budžetski model sa akcentom na gejmingu bude na tom nivou. Honor Play dolazi sa dvostrukom zadnjom kamerom, ali je ona nešto skromnijih specifikacija od
16MP f/2.2 za glavnu i 2 MP f/2.4 za pomoćnu, dok se sa prednje strane nalazi 16 MP f/2.0 kamera. 

honorplayfotke04_resize.jpg

honorplayfotke09_resize.jpg

honorplayfotke11_resize.jpg

honorplayfotke08_resize.jpg

honorplayfotke05_resize.jpg

honorplayfotke07_resize.jpg

honorplayfotke02_resize.jpg

honorplayfotke06_resize.jpg


Iako je u ovom segmentu napravljena praktično najznačajnija ušteda, performanse kamere su zapravo bolje nego što bismo očekivali i fotografije su sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta koji će verujemo biti dovoljan većini korisnika. Zapravo, glavni problem kamere je što je ona praktično jedini deo Honor Play-a koji ne odskače iz cenovne klase telefona. Razlika u odnosu na višu klasu se najpre ogleda u nivou detalja, kao i pri noćnoj fotografiji, iako se Honor Play sasvim lepo snalazi i u uslovima vrlo slabog svetla, kao i pri velikom dinamičkom rasponu osvetljenja.

honorplayfotke13_resize.jpg

honorplayfotke12_resize.jpg

honorplayfotke10_resize.jpg


Nasuprot skromnijem hardveru, ono što je nasleđeno od Honor i Huawei flagship modela je AI procesiranje slike, koje smo imali prilike da vidimo na delu u poslednjoj generaciji njihovih telefona. Zahvaljujući AI-u, telefon će prilikom fotografisanja prepoznavati različite scene, poput biljaka, životinja, ljudi, arhitekture i slično, pa u skladu sa tim prilagođavati sliku radi boljeg prikaza.

honorplayfotke01_resize.jpg


Ovo nekada radi odlično, mada AI u nekim situacijama ume i da pretera sa zasićenjem boja ili sharpness filterom. Srećom, nakon snimljene fotografije, AI tretman je moguće i isključiti po želji i fotografije editovati ručno. Ipak, deluje da je algoritam AI-a u ovom slučaju pre svega prilagođen društvenim mrežama, pa su slike sa AI tretmanom vrlo živih boja, sa izdignutim nivoom senki i generalnim izgledom koji je vrlo popularan na Instagramu, pa je ideja verovatno i bila da se na ovaj način olakša postavljanje fotografija na društvene mreže.

honorplay30_resize.JPG


Za one koji ne vole procesiranje ili vole potpunu kontrolu, tu je i Pro mod koji nudi pun set podešavanja otvora blende, ekspozicije, ISO, fokusa i balansa bele, kao i snimanje u RAW formatu. Pored Pro, prisutni su i različiti modovi poput Aperture, Portrait, Panorama i 3D panorama, Timelapse, HDR, Slow Mo i drugi, a prisutna je i opcija download-a dodatnih modova sa interneta.

honorplay26_resize.JPG


Kamera aplikacija nudi i mnoštvo dodatnih opcija, poput aktiviranja snimanja glasom ili osmehom, praćenja objekta na ekranu ili GPS tagovanja fotografija. Galerija je takođe prilagođena mogućnostima same kamere, pa uz asistenciju AI-a nudi sortiranje slika po vremenu, lokaciji, kao i tipu objekata na fotografijama. Interesantna je i mogućnost pregleda mape na kojoj su fotografije raspoređene po lokaciji na kojoj su snimljene.
Pored fotografija, Honor Play nudi i snimanje videa u maksimalnih 4K sa 30 slika u sekundi, ili 1080p videa sa 60 slika u sekundi, a moguć je i izbor između H.265 ili H.264 kodeka. Pri snimanju videa možete uključiti i Beauty mod koji koristi AI kako bi korigovao neke sitne nepravilnosti poput bora i bubuljica.

Performanse, gejming, zvuk

Ono od čega smo najviše očekivali kada je ovaj telefon u pitanju su svakako performanse. Prisustvo i dalje najjačeg (dostupnog) Huawei chipseta na telefonu ove klase je svakako presedan, pa je bilo jako zanimljivo videti kako radi praktično prvi povoljni telefon sa flagship procesorom u sebi. Uz Kirin 970 i 4GB RAM memorije, suvišno je reći da je rad ovog telefona izuzetno brz i gladak. Odziv sistema i aplikacija je izvanredan, onakav kakav bismo očekivali od flagship modela, a verzija na našem testu poseduje i 64GB UFS 2.1 skladišnog prostora.

honorplay02_resize.jpg


Iako Honor Play već dolazi sa chipsetom visokih performansi, ono čime se Honor posebno hvali je GPU Turbo funkcija, prvobitno implementirana na Honor 10, a koja je praktično softversko unapređenje koje u kombinaciji sa Kirin 970 nudi i do 60% veće performanse uz do 30% manju potrošnju. Iako zvuči malo suprotno logici, rekli bismo da ovo ipak funkcioniše, makar u podržanim igama, među kojima je i popularni PUBG Mobile. U ovoj igri, Honor Play je radio vrlo dobro na HD detaljima i High Frame Rate podešavanjima, uz potrošnju baterije oko 10% za 25 minuta igre, pa je realno moguće odigrati skoro 10 punih mečeva sa jednim punjenjem baterije ukoliko vam punjač nije pri ruci. Posebno interesantno je da se telefon tokom igre vrlo umereno zagrevao i bio tek mlak na dodir, što nije nešto što smo često viđali ni na znatno skupljim modelima. Ne znamo da li je ovo zasluga GPU Turbo, metalnog kućišta ili sistema hlađenja, ali je svakako vrlo prijatno iznenađenje i nešto što značajno utiče na udobnost pri igranju mobilnih igara.

honorplay24_resize.JPG


GPU Turbo nije jedino unapređenje namenjeno gejmingu, pa Honor Play donosi i neke specifične funkcije koje debituju na ovom modelu. Prva od njih je nazvana “4D Gaming Experience with Smart Shock” i putem vibracionih efekata donosi unapređenje igračkog iskustva prepoznavanjem i reagovanjem na skilove, pucanje, promenu oružja i druge akcije, u podržanim igrama, uključujući i PUBG mobile. 
Drugo unapređenje su 3D gejming zvučni efekti, odnosno tehnologija poboljšanja pozicionog zvuka, koja doduše radi samo u kombinaciji sa slušalicama sa 3.5mm konektorom.

honorplay10_resize.jpg


Kada smo kod zvuka, on je vrlo dobar na standardnim žičanim slušalicama, a naročito na Bluetooth slušalicama zahvaljujući korišćenju aptX HD kodeka koji nudi primetno bolji kvalitet u odnosu na starije standarde. Honor Play poseduje samo jedan zvučnik koji se nalazi na donjoj strani, kao i 3.5mm konektor. Iako će korisnici biti uskraćeni za stereo sliku, zvučnik je solidno glasan i vrlo jasan, pa bismo rekli da je više nego zadovoljavajuć za puštanje muzike ili nekog klipa prijateljima ili reprodukciju muzike na nekom izletu.

Baterija, softver, sigurnosne opcije

Honor Play dolazi sa baterijom kapaciteta 3750mAh koja je Lithium Polimer tipa i nudi trajanje od oko 1.5 dana korišćenja sa npr. nekoliko partija PUBG mobile, par sati slušanja muzike, gledanja videa i uobičajenim dnevnim poslovima. Kao što smo pomenuli, telefon je trošio oko 10% baterije za 25 minuta igranja, a ista potrošnja je i za oko 40 minuta gledanja videa sa Youtube-a. Uz telefon dolazi i brzi punjač koji bateriju može napuniti od 0 do 100% za nešto manje od 2 sata. Rekli bismo da je baterija ovog modela odlično odmerena, pa će prosečnom korisniku ponuditi zaista odličnu autonomiju, dok će zahtevnim gejmerima dati sasvim solidno trajanje, kao i mogućnost brzog dopunjavanja.

honorplay21_resize.JPG


Kada je softver u pitanju, Honor Play dolazi sa Android 8.1 operativnim sistemom i
EMUI 8.2 interfejsom. One koji vole najnovije će svakako obradovati i najava da Huawei već testira Android 9.0 za ovaj uređaj. Sam sistem nudi relativno vanila iskustvo, bez App Drawer funkcije, pa se sve aplikacije nalaze na ekranima koje možete prevlačiti levo i desno. Telefon dolazi sa svega nekoliko Honor i Huawei aplikacija, mahom onih namenjenih podršci, mada su tu i vrlo dobra Music aplikacija, pomenuta galerija, Health i Huawei prodavnica aplikacija. Pored toga, tu je i par unapređenja dostupnih iz pull-down menija, poput Huawei Share-a za lako deljenje fajlova sa drugim telefonima ili računarima u mreži ili screenshot alatke i snimača ekrana.

honorplay22_resize.JPG


Za unos teksta zadužena je SwiftKey tastatura koja odlično radi kako na našem tako i na engleskom jeziku ili kombinovano i čini unos teksta na ovom telefonu vrlo efikasnim, nudeći kompletirane reči, ali bez agresivne zamene otkucanog koja često ume da oteža kucanje. Rečnik je vrlo dobar, a kucanje vrlo intuitivno, pa bismo rekli da je ovo jedno od boljih rešenja ovog tipa koje znatno doprinosi dobrom utisku u radu sa ovim telefonom.
Kada smo kod dobrog utiska, jedna od stvari koja ume da frustrira korisnike je i otključavanje telefona, a drago nam je da je to i ovde urađeno na pravi način. Čitač otiska prsta se nalazi sa zadnje strane, što je verovatno i idealna pozicija za otključavanje kada telefon držite u ruci.

honorplay36_resize.JPG


Ovaj metod radi vrlo brzo i nije izbirljiv po pitanju položaja prsta, pa će jednako brzo prepoznati i dodir sa gornje ili bočnih strana ili u bilo kom međupoložaju. Ukoliko vam se telefon nalazi na stolu, Honor Play nudi i otključavanje prepoznavanjem lica. U pitanju je IC senzor sa asistencijom AI algoritma, koji mu daje određenu fleksibilnost radi boljeg prepoznavanja u slučaju varijacija u osvetljenju, obrijanosti lica ili raspoloženju. Prepoznavanje lica radi čak i u potpunom mraku, pa je pri našem testiranju zevanje praktično bilo jedino što ga je moglo sprečiti da prepozna vlasnika. Kombinacija ove dve metode, kao i način njihove implementacije čine Honor Play zaista ugodnim za korišćenje uz lako i besprekorno otključavanje u svim situacijama.

honorplay40_resize.JPG


Vredi napomenuti i prisustvo NFC-a, koji je često preskočena opcija u ovoj klasi, a nudi čitav niz korisnih mogućnosti, od lakšeg prebacivanja fajlova, do mogućnosti plaćanja ili menjanja vaših platnih kartica.

Zaključak

Sve u svemu, Honor Play ostavlja odličan utisak i rekli bismo da je Honor napravio kompromise u pravoj meri i na pravim mestima i na taj način uspeo da ponudi zaista odličan telefon po vrlo razumnoj ceni. Praktično najslabija, iako realno ne i slaba tačka ovog telefona je kamera, koja je u skladu sa njegovim cenovnim rangom i solidnog kvaliteta, dok ostali aspekti praktično znatno prevazilaze ono na šta smo navikli da dobijamo u ovoj klasi. Kada se u obzir uzmu i AI, kao i gejming poboljšanja ne sumnjamo da će ovaj telefon biti vrlo popularan izbor.


Honor Play je uz još nekoliko modela drugih proizvođača praktično glasnik neke nove srednje klase telefona koja će u budućnosti nuditi vrhunske performanse i pored kojih će flagship modeli biti više luksuz nego realna potreba, čak i za vrlo zahtevne korisnike.


Obzirom da je prvi telefon te vrste koji se našao na našem testu, smatramo da Honor Play apsolutno odgovara definiciji Value For Money, nagrade koju mu Benchmark sajt ovom prilikom dodeljuje. Za cenu od 44.990 dinara na našem ili 320€ na evropskom tržištu, ovaj telefon nudi izvanrednu vrednost, kako u pogledu performansi, tako i kada su u pitanju dizajn i inovativne dodatne mogućnosti.

 

Prednosti:
- Izuzetne performanse i hlađenje
- Odlično trajanje baterije
- Ekran i format telefona
- Kvalitet kućišta

Mane:
- (uslovno) Kamera čiji je kvalitet u skladu sa cenovnim rangom

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola Moto Z3 Play (Video)

Test: Vivax Point X502 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109