Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor MagicBook 14 (Video)

04.07.2020 08:43 | 0 Mobile
Test: Honor MagicBook 14 (Video)

Manja verzija nudi osvetljenu tastaturu i bolju radnu autonomiju. Uz to bolje leži u ruci i automatski se lakše nosi, iako zbog obilja metala nije tako lagan kao što bi očekivali. Ipak, u pitanju je jedna kompaktna mobilna “četrnaestica” koja uz sve navedeno, izgleda atraktivno zbog tanke siluete i lepe Azure plave linije oko oboda...

Nakon modela sa 15.6” ekranom, na test smo dobili i drugi u ponudi HONOR MagicBook modela sa ekranom dijagonale 14”. Mnogi su nas nakon testa “petnaestice” sa dozom iznenađenja pitali zašto je 14” model skuplji kad ovaj prethodni ima veći ekran? U svetu mobilnih uređaja važi drugačije pravilo. Kada uređaj iste snage i specifikacija spakujete u manje gabarite i pri tome ga blago poboljšate u pojedinim detaljima, onda je po pravilu takav uređaj na neki način “mobilniji” i kompaktniji pa je automatski skuplji.

Karakteristike

MagicBook 14 stiže sa IPS ekranom dijagonale 14” i odnosom stranica 16:9, te osnovnom rezolucijom od 1920x1080 piksela. Ono po čemu se posebno izdvaja ekran na MagicBook modelima je svakako izuzetno tanak okvir oko ekrana, toliko da vam se čini kao da ide do samih ivica kućišta ekrana. Istina nije daleko, jer ekran pokriva čak 84% površine poklopca ovog notebook računara i da... za razliku od većeg modela ovde se ekran može otvoriti u praktično horizontalan položaj tj. pod uglom od 180 stepeni.
 
g1s.jpg
 
Kada gledate u Full HD rezoluciji, fontovi izgledaju sitnije i manje razgovetni tj. na manjoj dijagonali lakše uočavate nedostatke ugrađenog panela. Ovde dolazi do izražaja slabije osveteljenje koje tek jedva prelazi vrednost od 200 nita, a što može biti problem obzirom da je uređaj namenjen upotrebi van zatvorenih prostora kancelarije ili stana, a slabije osvetljenje otežava gledanje i čitanje sadržaja na dnevnom svetlu. Posebno je vidljiv problem manjeg kontrasta kod ispisa teksta. Vrednost od 204:1, koliko smo izmerili kolorimetrom je na samom minimumu za jedan prenosni računar predviđen za rad napolju. Na sreću, kolor je korektan, dovoljno živ i izražajan da obezbedi dinamičniji osećaj prilikom gledanja videa i statičnih fotografija, a da pri tome nema efekat prenaglašenih boja.  Zbog svega toga je osećaj za nijansu lošiji nego kod MagicBook 15, koji je definitivno komforniji, ali sa druge strane veći i kabastiji za nošenje.  Uglavnom, ekran je definitivno deo koji Honor mora da učini boljim na ovoj seriji ukoliko želi da postigne konkretniji uspeh, među prilično jakom konkurencijom koja vlada u klasi 14” notebook modela. 
 
Dimenzije MagicBook 14 modela su kao salivene za nošenje u ruci sa 32 cm u širinu, 21.5cm u dubinu dok je “debeo” svega 1.6 cm. Težina laptopa je skoro identična prethodniku i iznosi oko 1.4kg. Ovde za trenutak zastajemo i imamo subjektivni osećaj da je MagicBook 14 čak i teži nego njegov veći brat. Posledica činjenice da je ista masa skoncentrisana u uređaju manjih dimenzija, zbog čega deluje teže i stvara onaj osećaj da ga poprilično “ima pod rukom”. Čak na nekoj gornjoj granici kada je u pitanju prijatan osećaj u ruci slabije osobe.
 
g2s.jpg
 
Kućište odaje utisak prisustva obilja metalnih površina koje utiču na subjektivni osećaj čvrstine i kvaliteta uređaja jer ne ostavlja ni najmanju sumnju kada je u pitanju dobra ukrućenost šasije računara. Kako i ne bi kada su spoljni paneli izrađeni od legure aluminijuma, a sama šasija od magnezijuma - lakog i vrlo čvrstog materijala. Inače je uređaj dostupan u dve boje, a mi samo na test dobili onaj u “Space Gray” nijansi sa karakteristično Azure plavom ivicom oko oboda ekrana i HONOR logotipom dobijenim laserskom CNC gravurom. Jednom rečju pravi lepotan.
 
Velika centralna osovina spaja ekran sa ostatkom kompaktnog tela MagicBook 14 računara, a taj minimalni prostor je iskorišen da se postave otvori za izbacivanje toplog vazduha iz unutrašnjosti računara. Sa donje strane se nalazi niz otvora za uvlačenje svežeg vazduha, čime se zapravo postiže efekat prirodne ciruklacije vazduha, koja je dodatno učinjena efikasnim prisustvom “hitpajp” hladnjaka i jednog centrifugalnog ventilatora sa prevashodnom namenom hlađenja ugrađenog AMD APU proceosora.   
 
Najveći centralni deo baze ovog računara, zauzima tastatura. Ona je praktično spojena sa metalnom površinom na kojoj se nalaze odmorišta za dlanove i veliki “touchpad”. Tasteri su isti kao i kod većeg modela što važi i za dobar mehanizam vešanja tastera. Imaju konkretan mehanizam aktivacije za razliku od sličnih konkurentskih modela koji deluju bezosećajno prazno. Međutim u jednoj stvari je tastatura bolja od one na većem modelu. Raspolaže pozadinskim osvetljenjem koje itekako pomaže u uslovima slabijeg ambijentalnog svetla. Osvetljenje se podešava u dva koraka pomoću namenskog funkcionalnog tastera. Problem je intenzitet svetla koje jedva da čkilji na oznakama tastera, a zameramo curenje svetla ispod gornjeg reda užih funkcijskih tastera što u praksi ne izgleda lepo. Ovaj problem takođe treba rešiti, ako ste ugradili “backlit” onda neka svetli, a ne ovako kao da je neko bio u nedoumici – treba li da svetli ili ne. Treba naravno!  
 
g3s.jpg
 
Kao i veći model tako i MagicBook 14 koristi originalno smeštenu web kameru u vidu iskačućeg tastera, smešten u centralni gornji red tastature. Mikrofoni su na prednjoj kosini ispod “touchpad-a”, tako da će registrovati i šaputanje i tihe komentare negodovanja upućene šefu. Zato pazite šta pričate! Spomenimo i bočno izdvojeni “power” taster sa bezbednosnom funkcijom čitača otiska prstiju koji radi u tandemu sa Windows 10 Hello tehnologijom.  
 
Touchpad je veliki i komforan sa odlično odmerenom preciznošću pokreta, prijatne je površine i podržava gestove sa više prstiju istovremeno. U uglovima na dnu, se nalaze klackalice koje glume levi i desni klik.
 
Ponuda konektora na bočnim stranama uređaja odgovara njegovoj asketskoj pojavi tj. nema ih previše. Sa leve strane se nalaze jedan USB-C 3.0 koji ujedno služi za punjenje ugrađene baterije, zatim jedan klasični USB-A 3.0 i HDMI izlaz za prikaz slike na velikim ekranima. Sa suprotne strane zatičemo jedan USB-A 2.0 i 3.5mm combo konektor za slušalice i mikrofon. Dovoljno, a da se ne naruši tanka silueta uređaja. Kome treba više portova, rešenje je dodatak USB HUB-a. Nema ultrabrzog USB 3.1 sa transferom od 10 Gbps.
 
U računar je ugrađena identična platforma kao i kod većeg MagicBook 15 modela, pa ako vas baš interesuju detalji pogledajte našu video recenziju tog modela, a mi ćemo samo ponoviti da se radi o AMD APU procesoru sa oznakom Ryzen 5 3500U koji integriše VEGA 8 grafičko jezgro. Računar je opremljen sa 8 GB RAM-a u dvokanalnoj konfiguraciji, dok je za skladištenje podataka i instalaciju aplikacija, predviđen M.2 PCIe x4 SSD kapaciteta 256GB, ponovo minimum za neki iole komforniji osećaj tokom dužeg perioda rada. Definitivno ćete morati sa vremena na vreme, da čistite suvišne podatke i vodite računa o prostoru na SSD uređaju.
 
g4s.jpg
 
Uglavnom dovoljno za: pretragu na internetu, gledanje njegovih sadržaja, rad u MS Office aplikacijama, Viber i Skype komunikaciju, te sličnim scenarijima upotrebe - mahom manje zahtevnim. Nije za gejming uprkos tome što nekoga AMD VEGA može asocirati na gejming. U pitanju je mobilna verzija koja deli memoriju sa sistemskim RAM-om pa su otuda i gejming performanse diskutabilne. Možda evenutalno za neke prostije, grafički manje zahtevne igre zabavno relaksirajuće tematike i to uglavnom na nižim grafičkim detaljima. Zato ćete u filmovima uživati zbog dobrog kolora i neočekivano dobrog zvuka koji je uz to i glasan sa iznenađujuće dobrom reprodukcijom prostornih efekata.
 
Bežična veza sa internetom je poverena Realtek 8822CE adapteru koji obezbeđuje rad po 802.11 ac standardu ili jednom rečju daje brzu vezu sa ruterima koji podržavaju isti standard. Mi smo tokom testova postizali brzine od prosečnih 56MB/s prilikom “download-a” igara. Brzo i pre svega komforno naročito u radu sa sve popularnijim “cloud” servisima.
 
Autonomija rada je obezbeđena prisustvom baterije kapaciteta 56Wh, što je praktično isto kao i kod modela sa većim ekranom. Ova činjenica nas raduje jer manji ekran znači i manju potrošnju, odnosno veću autonomiju. Tako je i bilo pa smo u našem standardnom testu izmerili čak 6 časova i 30 minuta na 80% osvetljenja - osetno više nego kod većeg 15” modela. Detalj koji je itekako bitan korisnicima koji se puno kreću sa notebookom u ruci. Kada već govorimo o bateriji recimo da na profilu balansiranih performansi i autonomije ostvaruje 60% performansi u odnosu na situaciju kada je prikačen na punjač i režimu maksimalnih performansi. Puni se preko brzog punjača snage 65W, koliko i iznosi izmerena potrošnja u režimu maksimalnih zahteva kavi su recimo igranje novijih Battle Royal igara. 
 
g4s.jpg
 
Greje se umereno, pa smo tako u istoj situaciji zabeležili interval radne temperature od 45 Celzijusa do maksimalnih 68 stepeni, a što i nije tako puno obzirom da je kućište dodatno smanjeno. Još jednom odajemo priznanje rashladnom sistemu jer pomenimo da je Intel 10. generacije u sličnim kućištima dostizao par desetina stepeni veću maksimalnu temperaturu. E sada... zavisi i od položaja temperaturnih sondi i pozicija na kojima se mere temperature.  
 
Uglavnom, na površini laptopa situacija je slična onoj na većem modelu, a što znači da se uređaj nešto više greje u levoj zoni iznad WASD tastera gde smo merili od 40-41,5 Celzijusa, pa do maksimalnih 43.5 stepeni. Desna strana je hladnija sa izmerenih 33.5 stepeni. Odmorište za dlan leve ruke dodiruje površinu od 33.6 stepeni, dok je desna ruka povlašćena sa 28.9 stepeni. Uglavnom - dobar rezultat.  
 
Performanse su na nivou većeg MagicBook 15 modela, obzirom da imaju identičan hardver, što je i očekivano.  
 
Da ne zaboravimo i vrlo korisnu Magiclink opciju za lakše prepoznavanje i vezu sa HONOR i Huawei telefonima čime se lakše manipuliše sa dokumentima i fajlovima te njihovim prebacivanjem sa telefona na notebook i obrnuto. Time je još više istaknuta lakoća korišćenja u pokretu i praktičnost upotrebe sa ostalim mobilnim uređajima.  

Zaključak

Na kraju, zaključujemo da je HONOR sa 14” verzijom MagicBook-a napravio iskorak više u pravcu osnovne namene ove serije – mobilnosti. Manji je i lakše se koristi u pokretu. Pored svih prednosti koje smo istakli u testu većeg modela, dobio je i par poboljšanja u smislu finih detalja koji su od konkretne koristi gde pre svega mislimo na pozadinsko osvetljenje tastature i optimizaciju baterije koja je donela još bolju radnu autonomiju. Međutim, u ovoj klasi mobilnih kompaktnih računara, vladaju brendovi sa mnogo dužim iskustvom i tradicijom, pa nam se čini da će Honor-u biti mnogo teže nego u prethodnom slučaju. Obzirom da MagicBook 14 nije bez mana, Honor će morati neprekidno da poboljšava svoje uređaje, ali sa druge strane ima jasnu i zdravu filozofiju nastupa, pa deluje da itekako zna šta radi, a što mu nesumnjivo pomaže da se bolje posveti svojim proizvodima i učini ih još boljim.

 

Prednosti:

- Kompaktne dimenzije
- Lagan za nošenje
- Agilna APU platforma
- Dobra radna autonomija

Nedostaci:

- Prosečno osvetljenje ekrana
- Diskutabilan položaj web kamere

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HONOR MagicBook15 (Video)

Test: Acer Nitro 5 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109