Greška

Došlo je do greške.

Test: HONOR MagicBook15 (Video)

29.05.2020 23:03 | 0 Mobile

Prilično zadovoljstvo nam je priredio poziv da preuzmemo HONOR MagicBook15 notebook na testiranje. Ako je potrebno izvući hronologiju sa tržišta mobilnih telefona, poznate marke iz sveta mobilnih PC računara trebalo bi da se pripaze, a nikako da ignorišu novog igrača na ovom probirljivom tržištu.

U pitanju je sestrinski brend kompanije Huawei, poznat po dobrim uređajima i privlačnoj ceni. Obično su u pitanju uređaji gotovo istovetnih karakteristika poput Huawei flegšip modela, ali po pravilu se prodaju po nižim cenama. Namenjeni su mlađoj populaciji koja brže prihvata promene i spremnija je da rizikuje u smislu da ne robuje tradicionalnim robnim markama, već su spremni da probaju nešto novo i uzbudljivije. Upravo je to suština HONOR proizvoda pa i našeg današnjeg računara na testu.

 

Postavite sebi pitanje – da li bi kupili HONOR notebook? Siguran sam da nemate odgovor “na prvu”. Nedoumica je rezultat činjencie da niste ni znali da ova marka proizvodi ovaj tip uređaja, a ponovo sa druge strane, ako ste imali iskustvo sa HONOR mobilnim telefonima znate da su u pitanju odlični uređaji. E, pa tako smo i mi reagovali kada smo čuli da nam stiže MagicBook 15 na test. Iskreno, bili smo prilično nestrpljivi da vidimo šta nam je to HONOR pripremio kao iznenađenje. Ova činjenica je dobijala na važnosti jer je poznato da HONOR notebook računari nisu dostupni na svim svetskim tržištima, pa je u pitanju svakako nesvakidašnji ekskluzivitet i prilika da predstavimo jedan pravi novitet.

HONOR MagicBook 15 - karakteristike

Pakovanje nam po pravilu odaje one prve i važne informacije, a ono je u ovom slučaju veliko poput klasične “petnaestice”, ali vidno tanje i lakše. Iznenađenje se nastavlja kada smo ga oslobodili ambalaže i u rukama nam se našao veliki, lagan, ali čvrst uređaj sa obiljem upotrebljenog metala. Pravi predstavnik ultra lakog talasa prenosnih PC računara koje je lako poistovetiti sa  ultrabookovima tj. ova granica kao da prestaje da postoji  izlaskom uređaja kao što je MagicBook 15.

 HONOR_MagicBook15_1s.jpg

Težak je tek nešto preko kilogram i po,  uprkos obilju metalnih materijala. Šasija je izrađena od legure magnezijuma i litijuma uz obilato korišćenje aluminijuma, što rezultira dobro ukrućenim kućištem koje odaje čvrstinu i sigurnost dok se nosi u ruci. Tanak je tek 1.7 cm, širok 36 i dubok 23cm. Uz masu od 1.5 kg, sasvim je jasna njegova namena korišćenja u pokretu

HONOR model koristi 15.6” veliki ekran sa izuzetno tankim okvirima oko ekrana od svega 5mm pa imate osećaj da je IPS panel zauzeo čitavu površinu dela sa ekranom. To rezultira odličnim osećajem preglednosti obzirom da je odnos pokrivenosti ekrana i tela samog uređaja čak 87%. Kada tome dodate rad u osnovnoj rezoluciji od 1920x1080, jasno je da pred sobom gledate u veliku korisnu radnu površinu. Neuporedivo bolji osećaj nego u slučaju sličnih, 14” notebook modela.

 HONOR_MagicBook15_2s.jpg

IPS panel obezbeđuje velike uglove gledanja i živopisni kolor. Površina ekrana je matirana,  što je već pravilo kod računara namenjenih za rad na otvorenom prostoru, van kuće i kancelarije. Ispis teksta je jasan i čist, dok su merenja pokazala da osvetljenje dostiže vrednost od  225-250 nita, a što može predstavljati problem nedovoljne osvetljenosti ekrana tokom korišćenja napolju, na jakom dnevnom svetlu. Subjektivni osećaj da mu fali kontrasta na velikim svetlim površinama, potvrdila su i merenja ali sa druge strane nismo primetili probijanje pozadinskog LED osvetljenja. Podržan je rad filtera kojim se blokira spektar Blue LED svetla pozadinskog osvetljenja, čime se čuva zdravlje vaših rožnjača. Maksimalni ugao otklona ekrana iznosi 150 stepeni.

Zaleđe ekrana je izrađeno od aluminijuma u “Space Gray” tamnijoj nijansi aluminijuma sa HONOR logoom i prelepom ivicom koja okružuje obod kućišta notebook računara u kristalno plavoj nijansi, dobijenoj specijalnom CNC obradom dijamantskog sečiva. Prelep detalj koji daje dozu ekskluzivnosti ovom uređaju i razbija onu dosadnu sličnost u klasi gde svi modeli liče kao jaje jajetu, a sve u trci da se što više obori cena. HONOR je očigledno dobro ispekao zanat na tržištu mobilnih telefona, pa očigledno i ovde uspešno primenjuje isti recept.

 HONOR_MagicBook15_3s.jpg

Iznenadila nas je ćinjenica da zbog tankih okvira ekrana nismo odmah primetili prisustvo web kamere i pratećih mikrofona. Zagledanje i konsultacja uputstva nam sugerišu na krajnje neuobičajene pozicije ovih uređaja. Naime, web kamera sa HD 720p rezolucijom se smestila u gornji red tastera tastature i to u vidu iskačućeg tastera, pa dok pričate Skype-om ili Viberom vodite računa da vas druga strana gleda “iz prizemlja”, tačnije u bradu, dok su stereo mikrofoni smešteni u stilizovani usek sa prednje strane koji istovremeno služi da lakše otvorite deo sa ekranom. Zanimljivo je da taster sa kamerom u sebi krije drenažni kanal u slučaju da prospete vodu na kameru - dotični otvor će je sprovesti ispod računara kako ne bi oštetili osetljivu elektroniku. U svakom slučaju nije preporučljivo prosipati vodu po tastaturi jer možete izazvati kratak spoj i trajni kvar na računaru.

Upotrebljeni su “Chiclet” tasteri velike pravougane površine kontakta sa plitkim ali jasnim mehanizmom aktivacije.  Nesumnjivo ćete primetiti sličnost sa MacBook modelima jer je izostao i deo sa numeričkim tasterima. Na žalost, kod MagicBook 15 modela se nije našlo mesta za pozadinsko osvetljenje na tasterima, detalj koji je mnogima od presudnog značaja kada je u pitanju kvalitet rada na uređaju koji se često koristi napolju u uslovima slabog ambijentalnog svetla. Sličnost sa Apple MacBook Pro 15 modelom vidimo i u velikim slobodnim površinama bočnih strana tastature gde se u desnom delu smestio okrugli power taster sa funkcijom čitača otiska prsta kao svojevrsne sigurnosne funkcije koju možete aktivirati pomoću Windows Hello funkcije.

 HONOR_MagicBook15_4s.jpg

Veliki “touchpad” se smestio između zona koje služe kao potpora za šake. Prilično je precizan, prijatan na dodir i podržava poteze sa više prstiju istovremeno. U donjem delu se nalazi klackalica koja služi kao levi i desni klik mišem.

Jedina veća plastična površina se nalazi sa donje strane baze uređaja u vidu poklopca za pristup unutrašnjosti uređaja. Osnovu platforme MagicBook 15 računara čini mobilna varijanta štedljivog AMD Ryzen 5 3500U APU procesora sa četiri fizička jezgra koja se predstavljaju Windows sistemu kao 8 logičkih i postižu maksimalnu radnu frekvenciju na 3.7 GHz. Raspolaže Zen+ jezgrima izrađenim u 12nm postupku. Takođe, ovaj APU model integriše VEGA 8 grafičko jezgro koje uzima deo sistemske memorije za obavljanje grafičkih operacija. Raspolaže sa 512 “šejder” jedinice i radi na taktu od 1200 MHz. Računar opremnjen sa 8 GB DDR4-2400 sistemske memorije konfigurisane u vidu dva RAM SO-DIMM modula koja rade u dvokanalnom režimu radi postizanja boljih performansi. Deo za skladištenje podataka je poveren već dobro poznatom SSD Western Digital SN720 uređaju koji sa procesorom komunicira preko 4x PCIe linka i NVMe protokola. Kapaciteta je 256 GB što je na granici minimuma za potrebe komfornog rada na mobilnom računaru ove namene. Na sreću, možete ga lako zameniti većim, ukoliko vam se za tim ukaže potreba. Dovoljno je brz u realnom radu da obezbedi onaj toliko potreban osećaj žustrine i gotovo trenutnog odziva čitave platforme u većini svakodnevno korišćenih aplikacija i nesumnjivo je izbor sa kojim nema greške.

 HONOR_MagicBook15_5s.jpg

Internet veza je obezbeđena prisustvom Realtek Wi-Fi adaptera sa 802.11 ac specifikacijama i 2x2 MIMO funkcijom neprekidne veze i razmene podataka sa dva uređaja istovremeno, a koji je sjajno sarađivao sa bežičnim ruterima, prosečno beležeći 20-ak MB/s prenosa podataka u download-u. Takođe, poštuje Bluetooth 5.0 specifikaciju bežične veze sa periferijama. Zvuk je pod kontrolom Realtek codec mikroprocesora sa posebnim softverskim delom za podešavanje u okviru Windows operativnog sistema. Inače, MagicBook 15 proizvodi neuobičejano glasan zvuk za ovu klasu uređaja, a što će mnogi ljubitelji YouTube sadržaja pozdraviti.

Kada govorimo o konekcijama, sa desne strane su prisutni jedan USB-C sa funkcijom povezivanja punjača i pripadajućim LED indikatorom koji se aktivira tokom procesa punjenja baterije, zatim jedan USB-A 3.0 port i HDMI 2.0 konektor za vezu sa velikim ekranima poput televizora. Sa suprotne strane zatičemo jedan USB-A 2.0 konektor i 3.5mm konektor za slušalice i mikrofon.

 HONOR_MagicBook15_6s.jpg

Radnu autonomiju obezbeđuje Litijum-jonska baterija kapaciteta 42 Wh koja prema našim merenjima obezbeđuje autonomiju od 4 časa i 15 minuta.  U pitanju je realan rad u aplikacijama za obradu fotografija, muzike i videa, a ne neka imaginarna vrednost. Kod notebook računara, tvrdnja o celodnevnoj autonomiji ima ipak drugačije značenje u odnosu na praksu u svetu mobilnih telefona. Napajanje iz mreže se vrši pomoću eksternog ispravljača maksimalne snage 65W, oblika koji očekivano, najviše podseća na punjač za mobilni telefon, doduše neznatno većih dimenzija. Podržava funkciju brzog punjenja, pa će za pola sata punjenja napuniti polovinu kapaciteta ugrađene baterije. Do maksimalnog kapaciteta mu treba sat i 17 minuta i pri tome računar troši 64 vati (W) električne energije. Dužina procesa punjenja zavisi i od ambijentalne temperature. Ukoliko je toplije okruženje, proces punjenja može potrajati duže od navedenog perioda.

HONOR MagicBook 15 - performanse

Specifikacije:

Specifikacije
 • Model MagicBook 15
 • Procesor AMD Ryze 5 3500U
 • Klasa procesora Ryzen 5
 • Generacija procesora Zen+
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište PCIe NVME SSD 256GB
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS
 • Grafika AMD VEGA 8
 • Portovi 3.5mm Audio Jack
  USB3.0 (Type A) x 1
  USB Type-C x 1
  USB2.0 (Type A) x 1
  HDMI x 1
 • Web kamera HD 720p
 • WiFi 802.11ac 2xMU-MIMO
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Dimenzije Dubina : 229.9 mm
  Širina : 357.8 mm
  Visina : 16.9 mm
 • Masa 1.53 kg
 • Baterija 42Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home Edition

Performanse:

Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 3 SF314-58
Lenovo Yoga C940-14IL
Lenovo IdeaPad S340 14API
MagicBook 15
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

 

Iako je u pitanju prethodna generacija AMD APU 12nm platforme koja definitivno zaostaje u pogledu performansi za 10. generacijom ultra-štednljivih Intel Core procesora, subjektivni osećaj je da se to ne oseti puno u realnom radu, bar kada su u pitanju uobičajene, svakodnevno korišćene aplikacije poput: kancelarijskih MS Office Word, Excel i PPT programa, ili pretrage u internet pretraživačima i slanju elektronske pošte, Viber komunikaciji, gledanju filmova u FullHD ili 4K rezoluciji, puštanju YT klipova i sličnim manje - do solidno zahtevnim poslovima. Tome doprinosi dovoljna količina pravilno konfigurisane sistemske memorije, dobro izbalansiran APU procesor sa solidno brzim Zen+ jezgrima i dobrom VEGA 8 grafikom koja zna da nadoknadi procesorski zaostatak u grafički ubrzanim operacijama. Naravno, tu je i efekat ubrzanja kroz prisustvo SSD NVMe uređaja, natprosečno dobrih performansi.

U tim uslovima beleži zaostatak za nedavno testiranim Acer Swift 3 modelom na bazi 10. generacije Intel Core procesora od 30-50 %, ali je u  gejmingu osetno bolji i brži, toliko da pomenuti Acer nema nikakve šanse sa svojom slabašnom Intel HD grafikom.    

Kada već govorimo o gejmingu recimo da MagicBook 15 ostvaruje prosečnih 25 fps-a u APEX Legends i 47.5 u Fortnite igrama igri pri “low-to-medium” podešavanjima grafičkih detalja u 1080p FullHD rezoluciji.

 

HONOR MagicBook 15 - utisci u radu

Najveću potrošnju smo izmerili prilikom igranja kada je zbog boljih performansi, preporučljivo računar povezati preko ispravljača na električnu mrežu. Inače, AMD Ryzen 5 3500U povlači tek 12.5 W energije i pri malo dužem gejmingu dostiže 74 stepeni Celzijusa. Hladi se rešenjem na bazi centrifugalnog ventilatora, sistema toplotnih cevi i alu-hladnjaka. Prilično je tih u radu i većinu vremena je gotovo bešuman sa emitovanih 33 dB buke u realnom radu.

 HONOR_MagicBook15_7s.jpg

Inače telo MagicBook 15 računara se ne greje puno. U najtoplijoj zoni izduvnih otvora, u podnožju ekrana smo izmerili 38-40 stepeni Celzijusa, dok smo pod prstima u zoni ASD i JKL tastera izmerili 40 odnosno 34 stepeni. Leva strana uređaja je toplija od desne zbog pozicije AMD APU procesora. Takođe i zone odmorišta dlanova su neprimetno tople sa izmerenih 34 odnosno, 29 stepeni Celzijusa na desnoj strani.

 HONOR_MagicBook15_8s.jpg

Sviđa nam se i detalj da HONOR nije preterivao sa dodatnim “trash” softverom. Praktično je primenio čistu instalaciju Windows 10 Home OS-a uz jedini dodatak HONOR Magic-Link 2.0 aplikacije koja omogućava posebne pogodnosti za korisnike HONOR mobilnih pametnih telefona, obezbeđujući unakrsni rad i sinhronizaciju podataka između notebooka i telefona - samo jednim dodirom na orijentir nalepnicu na kućištu računara. Ova mogučnost se zapravo oslanja na NFC funkciju telefona i zahteva prisustvo EMUI 10 i novije verzije OS-a. Računar kao posebnu podršku za ovaj softver poseduje i namenski funkcionalni taster čijom aktivacijom praktično možete brzo prebaciti sa telefona na računar i obrnuto: fotografije, video klipove, muziku i dokumenta. Sve to bežičnim putem bez potrebe korišćenja USB data kabla. U svrhu lakšeg korišćenja služi i posebna “shortcut” ikonica u krajnjem desnom uglu taskbar-a. Nemojte je nikako brisati jer u suprotnom Magic-link funkcija neće pravilno raditi.

 HONOR_MagicBook15_9s.jpg

Pristup depou za proširenje je jednostavno. Dovoljno je Torx 5 odvijačem osloboditi zavrtnje na donjem poklopcu i omogućen je pristup SO-DIMM memoriji, M.2 SSD-u i ostalim uređajima koji se mogu menjati i nadograditi po potrebi. 

Inače, lični osećaj je da je u pitanju proizvod iz Wistron pogona gde se prave uređaji mnogih poznatih svetskih laptop marki, poput Acer-a, HP-a itd. 

HONOR MagicBook 15 -zaključak

HONOR je sa MagicBook 15 modelom uradio sjajan posao.  Toliko dobar da bi se mnoga etablirana imena u oblasti prenosnih računara, mogla dobrano zamisliti nad ovim računarom. Ne u pogledu ultimativne snage, već u sjajno ponuđenom srazmeru mogućnosti, performansi i cene. Ovaj zadnji faktor je odlučujući prilikom donošenja konačne odluke o nabavci, a recimo da se na našem tržištunudi po 600€ što je itekako dobra ponuda imajući u vidu recimo 14” Acer Swift koji smo nedavno testirali, a koji je praktično namenjen istoj ciljnoj grupi kupaca koji rade u pokretu i često nose svoj notebook. Acer jeste brži u testovima aplikacija, ozbiljno sporiji u gejmingu, a pri tome ima primetno manji ekran i daleko je skuplji sa svojom cenom od 800 €. HONOR MagicBook 15 u tom direktnom odmeravanju ima veliku prednost jer je jednako lagan, ima neuporedivo pregledniji ekran i veću radnu površinu, bolju tastaturu, lepše izgleda, jednaku autonomiju rada, jači zvuk i podršku za Dolby Atmos – jednom rečju u svakom pogledu kompletniji uređaj , a što je još važnije sa osetno nižom cenom.
 
 
E... to je onaj recept HONOR-a koji mu je prokrčio put na tržištu mobilnih telefona. Izgleda da polako i sigurno primenjuje isti na tržištu prenosnih računara. Nije opterećen velikom disperzijom modela u svojoj ponudi, već biranim pristupom tačno pogađa u suštinu potreba ciljne grupe kupaca. U ovom slučaju to su oni koji često borave van kuće i kancelarije, noseći svoj notebook na radni zadatak ili odmor.
 
Naš prvi susret sa HONOR mobilnim notebook računarom je pun impresija –  ne u pogledu nekih revolucionarnih noviteta, već pametno zaokruženih funkcionalnosti, dobro podešenih performansi, korisnim softverskim dodatkom koji će itekako koristiti velikoj armiji korisnika HONOR telefona koji su popularni na našem tržištu... i sve to na kraju odlično zaokruženo pristupačnom cenom kao ni jedan sličan notebook u ovoj klasi. 
 
HONOR_MagicBook15_10s.jpg
 
Što se tiče etabliranih brendova u ovoj branši, neka se pripreme jer HONOR je očigledno nameran da se upusti u oštru i beskompromisnu trku sa ostalima. Jednom mu je već pošlo za rukom, taktika je dokazano dobra pa nema realnih razloga da ne uspe još jednom. MagicBook 15 je odličan uređaj i svakako zaslužuje nagradu za odlično vraćenu vrednost u kontekstu uloženog novca. Prvenac zaslužauje veliko BRAVO, a u išekivanju još boljeg modela, vama ostaje savet – obratite pažnju na HONOR notebook modele, iznenadiće vas koliko dobro izgledaju i još bolje rade. Rađa se novo ime na horizontu notebook tržišta, a mi eto imamo sreće kao svedoci da u toime i direktno učestvojemo jer ih ne možete baš pronaći na svim svetskim tržištima, pogotovu zapadnim...
 

Prendosti: 
- Korisna površina ekrana
- Čvrsto metalno telo
- Dobro uravnotežena AMD APU platforma
- Originalno rešenje web kamere
- Tih u radu
- Malo se greje
- Funkcija brzog punjenja baterije
 
Nedostaci:
- nedostatak pozadinskog osvetljenja na tastaturi
- tek solidno osvetljenje ekrana
 
Cena od 600-750€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Swift 3 N17W7 (Video)

Test: Honor MagicBook 14 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109