Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor Band 5 (Video)

06.01.2020 15:58 | 0 Mobile
Test: Honor Band 5 (Video)

Pametne narukvice koje prate fizičku aktivnost korisnika su sve popularnije i pristupačnije džepu korisnika nego što je to slučaj sa pametnim satovima. Upoznajte Honor Band 5 koji po ceni od nekih 40ak evra korisniku nudi veliki broj korisnih funkcija.

Ivan Mančić

Pametne narukvice su veoma široka kategorija uređaja koja pokriva teritoriju od nekih vrlo bazičnih funkcija do modela koji su po mogućnostima veoma blizu pametnih satova. Ono što je bitno je da je njihova cena, za razliku od smartwatch modela, zapravo veoma pristupačna i da se za znatno manje novca, čak višestruko manje u odnosu na pametni sat, može dobiti narukvica koja je veoma upotrebljiv uređaj. Koliko je ova kategorija zapravo popularna govori i činjenica da veliki broj proizvođača, kako onih iz fitness sveta, tako i onih iz mobilne industrije u svojoj ponudi ima makar jedan uređaj ovog tipa. Honor je jedna od kompanija koje su od samog starta imale svog takmaca u ovoj kategoriji, pa je uz redovno osvežavanje i unapređivanje, njihov Honor Band stigao do verzije 5 koja se našla na našem testu. Ova narukvica je predstavljena na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu i pripada višem srednjem segmentu uređaja ovog tipa, makar kada je u pitanju ono što nudi po pitanju funkcija i izrade. Sa cenom od oko 40€ na evropskom tržištu, znatno je povoljnija od npr. Huawei Watch GT ili Honor satova, pa samim tim i potencijalno zanimljivija kupovina za one koji ne mare za izgled pravog sata, a voleli bi da iskoriste prednosti koje nude nosivi uređaji ovog tipa. 

honorband506_resize.jpg

Dizajn

honorband506_resize.jpg


Honor Band 5 je umerenih gabarita, ne suviše tanak da bude nepregledan, ali i ne prevelik kako bi smetao pri svakodnevnom korišćenju. Iako na prvu deluje kao da narukvica nije izmenjiva, ona se zapravo odvaja od uređaja putem jednostavnog mehanizma, pa je možete zameniti za neku druge boje ili dizajna. Što se udobnosti tiče, sasvim je korektna, a narukvica koristi klasičnu kopču koja osigurava da se uređaj neće otkačiti ukoliko ga negde slučajno zakačite.

honorband515_resize.jpg 

Najveći deo gornje površine uređaja pokriva veoma pregledan AMOLED ekran veličine 0.95”.  Ekran je blago zakrivljen kako bi pratio konturu uređaja i ruke, a zahvaljujući prikazu u boji i gustini prikaza od 282 piksela po inču, kao i solidnoj svetlini čak i na podrazumevanih 50%, utisak koji ostavlja je veoma pozitivan i sve opcije su vrlo jasno vidljive i uočljive.  Ekran je osetljiv na dodir, pa se navigacija kroz relativno jednostavan meni vrši prevlačenjem prsta gore-dole, dok dodir aktivira željenu opciju, a prevlačenje ka desno služi za povratak na prethodni meni.

honorband505_resize.jpg


Ispod ekrana se nalazi i senzorski taster kojim po potrebi možete aktivirati narukvicu, a koji takođe služi i za povratak na početni ekran. Naravno, standardno za uređaje ovog tipa, aktivacija je moguća i okretanjem zgloba, kada žiroskopski senzor detektuje da želite da pogledate u ekran i aktivira ga. Opcija konstantno aktivnog, t.j. Always On ekrana nije dostupna, mada je u podešavanjima moguće aktivirati ga na 5 minuta. 

honorband519_resize.jpg


Glavni ekran nudi prikaz jednog od skinova koje možete downloadovati iz Huawei Health aplikacije, koja ujedno služi i za kontrolu i pregled svih funkcija uređaja. Skinova ima prilično, što digitalnih, što analognih, i pored sata mogu prikazivati i informacije o vremenu ili vašim aktivnostima.

Fitness opcije

honorband521_resize.jpg


Upravo aktivnosti su ono gde ova narukvica nudi najviše i veći deo opcija je namenjen baš praćenju aktivnosti i zdravlja. 
Najpre, zahvaljujući optičkom senzoru sa donje strane, Honor Band 5 nudi konstantno praćenje pulsa, kako tokom aktivnosti, tako i tokom celog dana i noći. TruSleep tehnologija praćenja sna koja nam se veoma dopala na Huawei Watch GT je takođe prisutna i to sa jednako detaljnim informacijama o vremenu provedenom u svakoj od faza sna, kao i preporukama normalnih vrednosti i savetima za poboljšanje vaših navika. Preciznost senzora za puls je korektna uz standardnu napomenu da narukvicu držite nešto dalje od zgloba, gde je merenje najpreciznije. Ažuriranjem koje smo dobili nakon prvog uključivanja dodata je i mogućnost procene SpO2, odnosno zasićenja nivoa kiseonika u krvotoku, što vam može pomoći u prilagođavanju treninga ili npr. pri planinarenju na velikim visinama. 

honorband523_resize.jpg


Što se podržanih aktivnosti tiče, ima ih dosta za ovaj tip uređaja, pa su je tu npr. trčanje napolju ili na traci, vožnja bicikla, hodanje, ali i veslanje na mašini, eliptični trenažer, kao i program namenjen svim ostalim aktivnostima koji meri potrošnju kalorija prema trenutnom pulsu. 
Obzirom da je narukvica vodootporna sa 50m rejtingom po ISO standardu, sa njom možete i plivati, a podržano je i praćenje plivanja sa SWOLF skorom jer narukvica putem senzora broji i zamahe pritom razlikujući četiri stila plivanja. Čak i ako se vaše aktivnosti, makar od 9 do 5, svode na sedenje na stolici, narukvica će vas podsetiti da je vreme da malo ustanete i prošetate.

honorband524_resize.jpg


Ukupno, Honor Band 5 je opremljen vrlo impresivnim fitness mogućnostima, pa mu u odnosu na npr. Watch GT nedostaje samo GPS, što mnogim korisnicima i neće biti toliko bitna stavka. 
Sve ostalo što nudi Huawei Health aplikacija je takođe tu, poput detaljnih statistika svih aktivnosti, dnevnih, nedeljnih i mesečnih izveštaja, vođenih treninga i slično.

Dodatne mogućnosti, baterija

honorband528_resize.jpg


Pored fitness funkcija, tu su i neke koje će vam olakšati svakodnevne poslove, poput naravno notifikacija sa vašeg mobilnog telefona. Pristigle poruke je moguće pročitati u celosti ukoliko ih otvorite odmah nakon pristizanja, dok će vas u slučaju više poruka u npr. jednoj Viber grupi narukvica obavestiti da imate nove poruke, ali ćete detalje morati da pogledate na samom telefonu. Odgovaranje na poruke nije moguće, kao ni glasovna komunikacija putem narukvice, a prilikom poziva, na ekranu ćete dobiti obaveštenje ko vas zove i mogućnost da poziv odbijete sa same narukvice.  

honorband530_resize.jpg


Prisutna je i kontrola muzičke aplikacije koja će biti aktivna samo kada je ona pokrenuta na telefonu, a u istom maniru će se pojaviti i opcija za daljinsko okidanje fotografija kada na telefonu pokrenete aplikaciju za kameru, što možda nije nešto što ćete koristiti stalno, ali može biti vrlo korisno kada zatreba. Pored toga, tu su i tajmer i štoperica koji će dodatno obradovati one koji redovno vežbaju, ali i funkcija pronalaženja telefona ukoliko ga negde zaturite. 

honorband533_resize.jpgTreba pomenuti i bateriju koja je kod drugih nosivih Huawei i Honor uređaja bila jača strana. Honor Band 5 je deklarisan na 14 dana baterije u standby modu i 6 dana sa uključenim praćenjem pulsa i sna. Tokom našeg testa, uređaj je i premašio ovu cifru, potrošivši 55% baterije za 4 dana korišćenja sa uključenim praćenjem pulsa i sna, što je vrlo lep rezultat, pa je jasno da vas punjenje narukvice neće naročito opterećivati prilikom korišćenja. Napunite je jednom nedeljno kada vam odgovara. Punjenje se inače vrši putem adaptera koji dolazi u pakovanju, a koji se povezuje sa micro USB kablom koji takođe dobijate. Ovo možda nije tako elegantno i praktično rešenje kao punjači sa magnetnim pričvršćivanjem koje smo viđali na satovima, ali je ok kada posle par pokušaja nađete položaj u kome narukvicu treba postaviti.

Zaključak


Sve u svemu, po ceni koja je možda i 5x manja od satova ove kompanije, Honor Band 5 nudi dobar procenat njihovih mogućnosti i generalno puno toga, pogotovo za korisnike koje interesuje fitness i praćenje i unapređenje zdravlja. Ovo nije ni najjeftinija ni najskuplja pametna narukvica, ali smatramo da za oko 40€ nudi vrlo dobar odnos kvaliteta i mogućnosti.  
Najbliži konkurent mu je svakako Xiaomi-ev Mi Band 4 koji je vrlo sličnih specifikacija i par evra niže cene, ali koji još uvek nismo imali prilike da testiramo. Do tada, Honor Band 5 svakako ima našu preporuku korisnicima koji su u potrazi za dobrom, a ne preterano skupom pametnom narukvicom.

 

Prednosti:

  • Jasan i čitljiv ekran

  • Vrlo dobre fitness funkcije

  • Solidno trajanje baterije

 

Mane:

  • Ništa posebno

Test: Huawei Watch GT2 42mm

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109