Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor 9 (Video)

27.09.2017 11:27 | 489 Mobile
Test: Honor 9 (Video)

Kada govorimo o Honor telefonima, dve stvari se odmah nameću same - povoljna cena i fenomenalan dizajn! Naime, Huawei je ovaj brend kreirao za mlađe korisnike, kao i one koji uživaju u modnim i estetskim detaljima, što se vidi na dizajnu. Još bolje od toga jeste što su Honor uređaji po pravilu nešto pristupačniji od svojih Huawei srodnika, pa tako dobijamo i nešto povoljniju cenu. Da li je ovo “win-win” situacija, ili se nešto drugo krije ispod cele priče?

Honor 9

Filip Majkić

Honor 9 je srodnik telefona Huawei P10, sa kojim deli istu platformu, i praktično identičan hardver. Za razliku od P10, ovde nema Leica brendinga, samim tim ni licenciranja, pa je ostavljen prostor da se telefon učini dosta pristupačnijim, što svakako pozdravljamo! Odlikuje ga smeo dizajn, sa prelepim konturama i igrama svetlom. Naime, Honor 9 stiže sa nanoteksturama i 3D zakrivljenim staklom visokog sjaja, koji rezultuje fascinantnim efektima koji zapadaju svima za oko. Zahvaljujući odličnoj ergonomiji i kompaktnim dimenzijama, telefon odlično leži u ruci, ali valja pripaziti pošto je istovremeno i prilično klizav, što nije toliko problem u ruci koliko bi mogao postati ako ga ostavite na površini koja nije savršeno ravna.


 


Ipak, neke stvari su veoma važne svima, pa i onima koji “love” svoje ljubimce u višim kategorijama. U trenutku pisanja ovog teksta, cena ovog telefona iznosi oko 500 evra, što je praktično duplo manje u odnosu na flegšip telefone raznih kompanija. Istovremeno, u kombinaciji sa raznim paketima možete ga dobiti izuzetno povoljno kod domaćih operatera. Sve u svemu, predstavlja ne samo izuzetno lep, već i veoma pametan izbor – pod uslovom da se na našem testiranju ne ispostavi drugačije. Stoga, da krenemo...


 honor9_1_s.jpg


Raspakivanje i dizajn

Kada govorimo o pakovanju u kojem stiže Honor 9, ono je više nego kompletno, ali i veoma elegantno. Telefon se izvlači sa boka, umesto direktno, što dodatno doprinosi utisku elegancije. Pakovanje ima sve što je neophodno, sa iglicom za SIM, raznim propratnim sadržajima, kao i USB-C kablom uz QuickCharge adapter, što je posebno važno naglasiti. Podjednako je važno naglasiti i da u pakovanju nema slušalica, što će neke verovatno razočarati.


 honor9_6_s.jpg


Po mnogo čemu, Honor 9 je “dvojnik” P10 modela, baš kao što je Honor 8 bio dvojnik P9 uređaja. No, materijali i spoljašnji dizajn su značajno različiti. Dok se za mejnstrim model koriste aluminijum i metali, ovde imamo zakrivljeno staklo u kombinaciji sa specifičnim nanoteksturama. Naravno, frejm je i dalje aluminijumski, ali i na gornjem i na donjem delu telefona zatičemo staklo. Na testu smo imali model sive boje, ali nam se još više sviđa safirno-plava varijanta. Postignut je efekat prelivanja svetlosti i igre svetlosti i senke, tako da maltene iz bilo kog ugla da pogledate poleđinu telefon, delovaće da sija barem jedna uzdužna linija, a nekada i više od toga. Usled tog efekta, delovaće vam da je površina telefona talasasta, iako je zapravo savršeno ravna.


 


Kada jednom savladate ovaj efekat, shvatićete da je Honor 9, zapravo, veoma klasičnog oblika. On ima zakrivljene ivice, ali to nije ni izbliza kao na aktuelnim razvučenim telefonima kojima se čak i ekrani savijaju duž ivica, i pokrivaju maltene celu prednju stranu telefona. Ne, Honor 9 je klasičan telefon, sa klasičnim ekranom koji prekriva 70% a ne 85+% prednjeg dela, sa 3D Gorilla Glass 3 zaštitom i to je to. Verujemo da će se tradicionalistima to zapravo i dopasti, i da je adut telefona u vremenu kada je ovakvih telefona među vodećim modelima sve manje.


 


Na zadnjem delu ekrana se ističu dve kamere, koje su vrlo suptilno i elegantno uklopljene u zadnji deo. Ne vire, nema nikakvih zjapećih elemenata, ničega. Na prednjem delu imamo zvučnik slušalice, prednju kameru iznad, odnosno skener otiska prsta ispod ekrana. Gore se nalazi i infrared port, desno su tasteri za paljenje i pojačavanje zvuka, a levo otvor za SIM kartice. Honor 9 je dual SIM telefon sa hibridnim slotom, što znači da jedan od dva slota može da služi ili za proširenje memorije, ili za drugi SIM. Sa donje strane su smešteni zvučnik, USB-C port i 3.5-milimetarski konektor za slušalice.Sve u svemu, za “look & feel” telefona dajemo najviše ocene. Vodite samo računa da je on klizav zbog uglačanog stakla! Dok savršeno leži u ruci i sa hvatom neće biti nikakvih problema, može lako da se desi da vam sklizne sa površine koja nije savršeno ravna, poput stola, stolice, sa novčanika ili miljea. Naravno, verovatno ćete držati telefon u nekoj futroli, ali treba i ovo imati na umu...


 

venom2 Član postova: 619
Vidim na xda da u Ceskoj i Slovackoj poceli da pustaju neku test verziju orea, mozda to bude nesto skoro.
Poslato sa STF-L09 uz pomoć Tapatoka
vladix Član postova: 194
@sicda5
Nedostatak optičke stabilizacije, osim što utiče na video, utiče i na fotografisanje u noćnim uslovima. Generalno, kamera je ok, nije na nivou S7, iP7, kao što ni P10 nije na nivou S7, ali je blizu. Razlika u fotkama na P10 i H9 je minimalna, nisam dovoljno dugo koristio P10 da bih ti rekao više od toga.
accko Član postova: 1079
Uglavnom ivice popuste brzo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
dstamenkovic90 Član postova: 258
Jel probao neko stakla sa alija sto kostaju malo jace od dolara?
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
sicda5 Novi član postova: 2
Citiram korisnika: vladixAko često praviš video snimke ili koristiš prednju kameru, uzmi P10. Nije velika razlika u fotkama, mada ni P10 nije mnogo skuplji.
Svestan sam da P10 pravi bolje fotografije, samo me zanima da li se isto tako moze reci i za Honor 9? Da li Honor ima jos neku manu sem opticke stabilizacije? Hvala ti na odgovoru.

Test: Samsung Galaxy Note8 (Video)

Test: Samsung Galaxy J7 (2017) (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109