Greška

Došlo je do greške.

Test: Honor 20 Pro (Video)

08.10.2019 13:56 | 0 Mobile
Test: Honor 20 Pro (Video)

Honor 20 Pro je izvanredan telefon, tu dileme nema. Očekujemo da uskoro nakon dugog iščekivanja stigne na naše tržište i verujemo da će obzirom na cenu, izazvati pristojno interesovanje publike

Korak po korak, još od 2014. godine Honor brend je gradio svoju poziciju na tržištu pametnih telefona. Neko vreme u senci matične kompanije, neko vreme na krilima telefona koji su ostavili ozbiljan trag u ovoj industriji. Čini nam se da je Honor 20 Pro model kojem se smeši potonja sudbina.

 

Od samog starta Honor modeli su važili za cenovno pristupačne verzije skupih Huawei telefona, sa uštedama tu i tamo. Uglavnom na ekranu, kameri i čipsetu. Kada kažemo uštede, više mislimo na malo slabije performanse, dovoljno dobre da opravdaju svoju cenu, a opet, sa dovoljno velikom razlikom da ne ugroze Huawei modele. Da li Honor 20 Pro konačno menja svoju poziciju i postaje punokrvna konkurencija svojom matičnoj kompaniji?

Honor telefoni, bez obzira na cenovnu klasu imaju jedno zajedničku osobinu, a to je da za uložen novac skoro uvek dobijete više od očekivanog. Honor 20 Pro inicijalnu lestvicu postavlja prilično visoko sa najavljenom cenom za dlaku ispod 600 evra. Konkurencija u ovom cenovnom rangu je nemilosrdna i ne prašta ni najmanju grešku.

Fantomska crna je u stvari ljubičasto-plava

Sa lepo izbalansiranim dimenzijama – ni predugačkim, ni preširokim ekranom, Honor 20 Pro ostavlja vrlo lep prvi utisak. Izgled dosadnog monolitnog crnog bloka prednje strane razbija jedino sočivo zumbane kamere u gornjem levom uglu. Kada telefon okrenete licem na dole, situacija se menja iz korena. Dok prednja strana ne dozvoljava previše dizajnerskih akrobacija, zadnja strana je kao stvorena za to. Troslojna tehnologija izrade takozvanog Dinamičkog holografskog stakla omogućava drugačiji izgled svaki put kada pogledate u telefon. Za ovu igru svetlom se pobrinuo sloj prizmatičnih elemenata koji prelamaju svetlo i osvetljavaju susedne prizme kreirajući iluziju dubine – takozvani 3D efekat.

U praksi, ova ljubičasta boja čudno nazvana Phantom black deluje prelepo bez obzira na ugao i tip svetla pod kojim je posmatrate. Lepo uklopljeno vertikalno kućište sa tri kamere prilično je izbačeno u odnosu na površinu telefona. Međutim, upravo ta asimetrija daje celokupnom izgledu veoma lep i upečatljiv izgled. Sviđa nam se i izbor pomeranja senzora otiska prsta sa zadnje strane koja sada deluje vrlo čisto i elegantno. Sa druge strane, prilično izbačeno kućište kamere znači izlaganje vrlo osetljivog dela svim podlogama na koje spuštate telefon, jer je ovo prvi element kojim će telefon dodirnuti površinu na koju ga odlažete.

Honor_20_pro_2s.jpg 

Pored ovakvog zadnje dela, ostatak kućišta je prilično neubedljiv, što nikako ne mislimo u lošem smislu. Metalni okvir daje čvrstinu celom uređaju, a nakon nekoliko dana korišćenja samo potvrđujemo da je Honor 20 Pro vrlo čvrsto izrađen telefon, bez bilo kakvih neželjenih osobina poput krckanja, uvijanja i pucketanja. S druge strane, zakrivljeno staklo obe strane, oble ivice metalnog okvira čine ovaj telefon jednim od, ako ne i najklizavijim telefonom sa kojim smo se dosad sreli.

Bez dizajnerskih eksperimenata

Svi elementi su na dobro poznatim mestima. Fiokica sa dva nano SIM slota je levo, dole su USB 2.0 tip C port, mikrofon i zvučnik, dok su gore smešteni drugi mikrofon, IC port, i, tik uz ivicu zvučnik slušalice. Klackalica za kontrolu jačine zvuka je desno, poseduje minimalno lateralno pomeranje, a odmah ispod nje, u blagom udubljenju smešten je Power taster sa integrisanim senzorom otiska prsta. Nešto što smo već viđali kod Sony telefona, dok nije nastao problem sa jednim od operatera u Americi, kada je Sony, zbog klauzule u ugovoru odlučio da ovo rešenje, više ne koristi na svojim telefonima. Bar za sad.

Kod Honor 20 Pro telefona ova kombinacija je odlično rešena. Taster je na prirodnom položaju, u kojem palac lepo naleže na sredinu desnog boka, a senzor je munjevit, i u većini slučajeva neće zahtevati da ga pritisnete, već je dovoljno da prislonite prst.

Honor_20_pro_3s.jpg 

IC senzor nas je prijatno iznenadio, jer je ovo korisni dodatak koji retko viđamo kod novijih telefona. Voleli bismo i da je Honor uz telefon priložio neku aplikaciju kao što Huawei to radi sa Smart remote na svojim premijum uređajima. Ovako se morate osloniti na neku nezavisnu aplikaciju sa Play store, a to, između ostalog znači upitnu kompatibilnost i tonu reklama, koje će vas verovatno odvratiti od kontrole klime, TV-a i drugih uređaja. Šteta.

Punch hole

Zahvaljujući rupi u gornjem levom uglu ekrana u kojem se nalazi kamera Honor 20 Pro postiže odnos ekrana i prednje strane kućišta od skoro 92%. Prednja strana koja udomljava veliki ekran dijagonale 6,3 inča koristi jedan vizuelni trik već viđen kod laptopova godinama unazad. Okvir telefona je širi od ekrana i zakrivljen, sledi još jedan zakrivljen deo, pa tek onda ekran, čime se ova tri elementa spajaju u jednu celinu koja vizuelno skriva pravu razliku između dimenzija kućišta i ekrana.

Pored punch hole kamere u uglu senzori i rešetkica slušalice su morali biti smešteni na usku gornju ivicu. U levom uglu rešetke, ispod površine se nalazi LED lampica za obaveštenja, dok su senzori locirani levo u neposrednoj blizini slušalice. Primetićete i nedostatak 3,5 mm džeka za slušalice, što je trend koji se mnogima ne sviđa, ali se da prevazići USB C na 3,5 mm adapterom koji dolazi u paketu.

Honor_20_pro_4s.jpg 

Napomenućemo i da je telefon na test stigao bez prateće opreme, pa smo se o sadržaju informisali od kolega koji su na test dobili telefon u prodajnom pakovanju. U kutiji dolaze 22,5 W brzi punjač, USB C kabl i pomenuti 3,5 mm adapter. Honor je odlučio da uz telefon ne isporučuje silikonsku futrolu, kao ni slušalice, verovatno u želji da cenu zadrži što je niže moguće.

Ono što je karakteristika Honor telefona, koja ih odvaja od skupljih Huawei modela je nedostatak zaštite ekrana od ogrebotina (Gorilla Glass npr.). S druge strane telefon dolazi sa lepo uklopljenom fabričkom folijom koja je primetna jedino oko prednje kamere, i čije skidanje ne preporučujemo.

IPS sa 19,5:9 odnosom stranica

Umesto popularnih OLED ekrana koji omogućavaju fantastičnu reprodukciju crne boje, Honor koristi kvalitetni IPS ekran čija je jedina mana što nije OLED. U prevodu to znači, malo veću potrošnju, malo lošiju reprodukciju tamnijeg spektra boja i nešto lošiji kontrast u odnosu na najbolje ekrane na tržištu. Sve to je vrlo jasno kada pored sebe imate telefon sa OLED ekranom. U svim drugim situacijama ćete biti prezadovoljni oštrim IPS ekranom visoke rezolucije, odličnih uglova gledanja i veoma vernim prikazom boja.

Podešavanja su moguća u meniju telefona, gde možete birati između normalnog i živopisnog režima, te podrazumevanog, toplog i hladnog prikaza boja. Za one najzahtevnije, tu je sferični prikaz palete boja, pa možete odabrati temperaturu boja prema svojim željama. Kao i kod drugih modela sa rupom za kameru u uglu ekrana, primetan je blagi „bleed“ efekat na samom dnu i oko prednje kamere. Zahvaljujući pomenutom triku sa oborenim stranicama okviri ekrana izgledaju manji nego što realno jesu, što je najprimetnije na donjoj strani, dodatno ublaženo zaobljenim uglovima ekrana.

Honor_20_pro_5s.jpg 
Honor_20_pro_6s.jpg

Četiri i po kamere

Sve kamere ovog telefona su vrlo jasno uočljive – prednja u obliku rupe na ekranu, zadnje u izbačenom kućištu, dok je jedna smeštena neprimetno uz LED lampicu na zadnjoj strani. Ako ste pomislili da je u pitanju senzor dubine, kao kod većine telefona koje smo testirali u poslednje vreme – pogrešili biste. Honor je ovo mesto ostavio za zasebni makro senzor.

Ceo sistem kamera sa zadnje strane sastoji se od četiri sočiva, LED blica i laserskog sistema za autofokus. Iako se radi o najnaprednijem rešenju na tržištu, laserski sistem fokusiranja je kod ovog telefona ograničen na 1 do 2 m, što ga čini upotrebljivim samo za portrete i vrlo specifične situacije. U ostalim situacijama ćete morati da se oslonite na autofokus sa faznom detekcijom.

Honor_20_pro_7s.jpg

Glavna kamera je širokougaonog tipa (28 mm) i na papiru raspolaže najboljim Sony IMX 586 senzorom od 48 MP i otvorom blende od vrlo visokih f/1.4, pomenutim dualnim sistemom fokusiranja i optičkom stabilizacijom slike. U praksi se radi o Quad-Bayer tehnologiji koja spaja četiri piksela u jedan dajući fotografije efektivne rezolucije 12 MP. Prednosti ove tehnologije su veća oštrina, bolje performanse u slabim svetlosnim uslovima i manje šuma, što se u praksi pokazalo kao tačno, pa toplo preporučujemo korišćenje ove rezolucije za slikanje.

Honor_20_pro_8s.jpg

Kada su noćne fotografije u pitanju, Quad-Bayer tehnologija dolazi do punog izražaja, dajući vrlo detaljne slike, sa dobrim fokusom i pristojno dobrom reprodukcijom boja. Primetno je vinjetiranje, posebno po obodu kadra, ali su slike i dalje vrlo upotrebljive i iznad proseka za ovu klasu uređaja.

Honor_20_pro_9s.jpg

Ispod se nalazi telephoto sočivo žižne daljine 80 mm sa 3x optičkim zumom. Senzor raspolaže sa nevelikih 8 MP, ali i preko potrebnom optičkom stabilizacijom, koja se u praksi pokazala veoma dobro. Otvor blende od maksimalnih f/2.4 će vas odvratiti od slikanja u slabim svetlosnim uslovima, pre svega zbog ograničenosti senzora koji će praviti fotografije sa izraženom količinom šuma.

Iznenađujuće, na dnevnom svetlu ova kamera ne zaostaje mnogo za primarnom. Dobar dinamički raspon, korektne boje i bez gubitka detalja pri 3x zumu. Honor softverski omogućava i hibridni zum od 5x, koji je iznenađujuće dobar, sa minimalnim gubitkom detalja pri dovoljnoj količini svetla.

 Honor_20_pro_10s.jpg

Honor_20_pro_11s.jpg

Honor_20_pro_12s.jpg

Honor_20_pro_13s.jpg

Treća kamera je širokougaonog tipa sa 16 MP na raspolaganju i f/2.2 blendom. Sa 13 mm žižne daljine, kadar je dosta širok, ali ne zaboravite da nemate stabilizaciju slike i autofokus, pa su slike, u najbolju ruku – prosečne. Boje su nešto smirenije, a za fokusiranje se morate osloniti na ručno traženje elementa koji želite da bude najoštriji.

Četvrta kamera se nalazi pored LED lampice i u pitanju je makro senzor sa svega 2 MP na raspolaganju i fiksnim fokusom od 4 cm. Na dnevnom svetlu slike su iznenađujuće dobre, dok u slabijim uslovima ne treba ni pokušavati jer je šum prevelik. Makro senzor se mora aktivirati kao Super Macro opcija iz menija sa scenama, što je potpuno nelogično – ako već imate prečice za ostala tri sočiva, zašto i makro nije dobio svoj hotkey? Takođe, zbog upitne upotrebljivosti, jednostavnije je koristiti primarnu kameru i kropovati kadar koji ste hteli nego koristiti zasebni makro senzor, na čijem mestu bi znatno korisniji bio senzor dubine.

Sa druge strane telefona se nalazi senzor sa masivnih 32 MP, otvorom blende od f/2.0, bez tehnologije spajanja piksela. Očekivano, fokus je podešen na optimalnu daljinu – taman koliko ispružite ruku, a 32 MP obezbeđuju vrlo detaljne i oštre fotografije. Boje su precizne, dinamički raspon korektan, a bokeh efekat se, usled nedostatka senzora dubine kreira softverski.

Honor_20_pro_14s.jpg

Portret lepo detektuje subjekat i izdvaja ga iz ostatka kadra, ali kako se radi o softverskom efektu, problematična može da bude duga kosa, koja i dalje ostaje enigma za ovaj algoritam.
 Honor_20_pro_15s.jpg

Kada je video u pitanju moguće je snimati 4K sa sva tri sočiva, u zavisnosti od kadra koji želite da postignete. Sa glavnim i telefoto sočivom elektronska stabilizacija će se kombinovati sa optičkom eliminišući većinu pokreta i drhtaja koji bi ugrozili kvalitet videa. Elektronska stabilizacija je dostupna u svim video režimima, a čini nam se da bolje rezultate daje u FullHD režimu nego u 4K. Video reflektuje kvalitet fotografija za svaki senzor respektivno, pa će najbolje rezultate davati glavna kamera, dok će telephoto sočivo zbog nešto manje blende davati nešto tamnije kadrove, a ultra široko slabiju reprodukciju boja.

Performanse za respekt

Sa čipsetom koji je do pre mesec dana bio rezervisan za najjače Huawei i Honor modele, ovaj telefon po performansama ide rame uz rame sa najbržim konkurentima. HiSilicon Kirin 980 je čipset o kojem smo pričali više puta, a koji pokreće Huawei Mate 20 Pro, P30 Pro i mnoge druge flagship modele.

Da se ne bismo previše ponavljali, u pitanju je osmojezgarni SOC sa dva Cortex-A76 jezgra na 2,6 GHz, dva Cortex-A76 na nešto nižem taktu – 1,92 GHz i četiri Cortex-A55 jezgra na 1,8 GHz za manje zahtevne poslove. Telefon na raspolaganju ima 8 GB RAM-a i 265 GB interne memorije, dok se za grafiku brine desetojezgarni Mali G76 MP10 GPU.

Sintetičke performanse su u skladu sa telefonima koji koriste isti čipset, a utisci u radu na najvišem nivou, kako sa aplikacijama, tako i sa igrama. Ono čime se Honor 20 Pro dodatno hvali je unapređeno hlađenje dodatnim slojem superprovodnika – grafena koji omogućava bolju provodljivost toplote i samim tim niže temperature tokom dužeg perioda igranja, kao i bez padova performansi usled zagrevanja.

Honor_20_pro_16s.jpg

Dva dana bez punjača

Zahvaljujući štedljivom čipsetu i masivnoj bateriji od 4000 mAh, Honor 20 Pro će obezbediti odličnu autonomiju, a kao što znamo glavni aduti Kirin 980 čipseta je mala potrošnja kada nije opterećen. S druge strane, ako planirate da se ozbiljno igrate, unapred isplanirajte koliko vam vremena treba do punjača, jer kada se upregnu svih osam jezgara i grafika poslednje o čemu ovaj čipset misli je štednja baterije.

Iz našeg iskustva baterija će omogućiti skoro cela dva dana autonomije. Ovde pre svega mislimo ako telefon ujutru skinete sa punjača i koristite normalno, bez nekih dugih gejming sesija i preterano aktivnog ekrana punjač će vam trebati otprilike sutra uveče. Takođe, zahvaljujući opciji brzog punjenja, baterija će do pola biti puna za manje od pola sata (probano sa Huawei Mate 10 Pro punjačem iste jačine - 22,5 W).

Još jedno ograničenje koje smo primetili kod ovog telefona je korišćenje USB 2.0 umesto 3.0 konekcije za punjenje i prenos podataka, ali ako je za utehu, podržana je USB On-The-Go (OTG) opcija priključivanja eksternih uređaja.

EMUI – Magic UI

Poznato je da Huawei i Honor dele korisnički interfejs koji je kod Honor telefona zove Magic UI, a kod Huawei EMUI. Ovaj grafički interfejs obezbeđuje karakteristični izgled, ali i dodatne funkcionalnosti zahvaljujući dodatnom softverskom sloju preko Android 9 operativnog sistema.

Verzija 2.1 Magic UI-ja je gotovo identična kao EMUI 9.1. To znači prepoznatljivi sistem organizacije bez fioke sa aplikacijama (sa opcijom omogućavanja iste) sa jednostavnim sistemom eliminacije aktivnih aplikacija i odabirom opcije podele ekrana iz pomenute liste.

Honor_20_pro_17s.jpg 

Meni sa obaveštenjima nije pretrpeo bitne izmene. Sve je logički raspoređeno, sa prečicama i intuitivnim ikonicama koje se mogu raspoređivati prema ličnim preferencijama. Kameru je moguće „sakriti“ putem crne trake duž gornje ivice ukoliko vam smeta, a ikonice sata, mreže, konekcija i obaveštenja će se i dalje ispisivati na njoj.

 Honor_20_pro_18s.jpg

Kao i kod drugih proizvođača, Honor/Huawei nude svoj sistem navigacije, pa korisnik može birati između standardnog sistema sa tri tastera (čija mesta možete menjati), gestovima ili preko navigation dock dugmeta. Sva tri sistema funkcionišu dobro, a čudi što novi GUI nije preuzeo Android 9 navigaciju sa dva tastera kao opciju, i što nije prisutna opcija navigacije preko jednog tastera koju nudi EMUI.

Prisutna je i promena veličine teksta i prikaza elemenata, zgodno smeštena u okviru jednog podešavanja, pa direktno možete prilagođavati obe opcije u više koraka kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.

 Honor_20_pro_19s.jpg

Tu je i gorepomenuta opcija prilagođavanja topline boja prikaza, kao i objedinjena podešavanja za pristup aplikacija određenim senzorima i funkcijama telefona, te pregled podrazumevanih aplikacija. Naravno, Android 9 nije moguć bez Digital Balance opcije, pa je i ovde moguće videti šta najviše koristite na telefonu, i određivanje koliko vremena je moguće koristiti svaku aplikaciju po korisniku. Veoma korisna opcija ako na primer napravite zaseban profil na svom telefonu za vašu decu.

 Honor_20_pro_20s.jpg

Ni bezbednosni aspekt nije zanemaren, pa telefon možete otključati otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili šifrom na ekranu. Telefon nudi i prostor za privatne aplikacije, te sef za šifre i poseban sef za dokumenta i multimediju. Optimizer je uvek zgodna opcija za raščišćavanje privremenih i nekorišćenih dokumenata i ostalog đubreta koje se skuplja u telefonu, a upotreba je krajnje jednostavna i intuitivna, sa minimalnom šansom da nešto uradite pogrešno.

Honor nudi i veliki izbor tema, kako besplatnih, tako i komercijalnih, kao i opcije poput video zvona, verovatno popularnom kod mlađe populacije. Ako želite da pratite stanje baterije i koji deo hardvera i softvera je najzaslužniji za brzo pražnjenje, tu je opcija detaljnog praćenja koja je u meniju dobila svoju celu kategoriju – Battery.

 Honor_20_pro_21s.jpg

Interfejs kamere je klasičan za kineskog proizvođača, sa provereno dobrom navigacijom davno preuzetom od iPhone Camera aplikacije, sa odabirom režima skrolom pri dnu ekrana. Opcije se podešavaju za svaki režim posebno klikom na ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu, dok se zumiranje, odnosno prebacivanje sa jednog sočiva na drugo obavlja preko brzog menija sa oznakama: 0,5x, 1x, 3x i 5x.
 Honor_20_pro_22s.jpg

Organizacija poziva je objedinjena sa imenikom i listom omiljenih poziva, tako da se sve nalazi na jednom mestu, sa opcijom brzog slanja poruka i drugim korisnim funkcijama.

Honor_20_pro_23s.jpg

Honor za svaki dan

Za nekoliko dana druženja sa Honor telefonom moramo priznati da smo malo šta imali da mu prebacimo. Pored performansi dizajn je njegovo najveće oružje, ali i najveći neprijatelj. Ovako lepo telo postignuto je nauštrb čvrstog držanja telefona u ruci. Nemojte ni za trenutak posumnjati, Honor 20 Pro je neverovatno klizav i jednostavno morate ga obezbediti nekom kvalitetnom futrolom ili maskom. Kako ni ekran ne poseduje dodatni premaz protiv ogrebotina, eto razloga da ubacite neku kvalitetniju zaštitu. Takođe primetili smo da je kućište kamere, tačnije njegova baza pravi magnet za skupljanje prašine i prljavštine, pa je potrebno stalno ga da brišete, jer je prava šteta da ovako dizajniran telefon makar i jednu sekundu bude prljav.
 
 
Sa cenom od oko 600 evra Honor definitivno spada u gornji dom više srednje klasu telefona, u kojem vlada veoma jaka konkurencija. Zahvaljujući moćnom čipsetu, performanse ovog telefona neće biti problem u godinama koje nadolaze. Slično je i sa kamerom. Ako izuzmemo upitno upotrebljiv makro senzor, ostatak sistema omogućava vrlo fleksibilne vratolomije u različitim uslovima, kako sa zadnjom, tako i sa prednjom kamerom. Odlična autonomija je ozbiljan plus, a nedostatak OLED ekrana je više dlaka u jajetu nego realna mana. Kada tome dodate i optički zum i stelarne GPU performanse pravo je pitanje koji konkurent može da stane na crtu Honor 20 Pro telefonu?
 
 
Prednosti:

• Odličan dizajn zadnje strane telefona
• Izbačeno kućište kamera
• Pet kamera, 3x optički zum
• Odličan senzor otiska prsta
• Kirin 980 + 8 GB RAM
• 256 GB interne memorije
• Dva dana autonomije

 
Nedostaci:

• Neverovatno klizav
• Nedostatak microSD slota
• Osrednja telephoto kamera
• Bez zaštite ekrana
• Nema IP sertifikat

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola One Zoom (Video)

Test: Wiko View 3 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109