Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense H65U9A 4K HDR ULED TV (Video)

18.09.2018 10:48 | 7 Multimedija

Ivan Mančić

U Benchmark redakciji je defile hi-end uređaja potpuno normalna stvar, ali se čini da nam je 2018. godina donela nikada veći broj zaista vrhunskih televizora koji pomeraju granice prikaza slike velikog formata. Tako se na našem testu našlo i sve ono najbolje što mogu da ponude OLED i Quantum Dot tehnologije. Među ovako jakom konkurencijom i zvučnim imenima TV industrije, daleko najimpresivniji televizor, makar po specifikacijama, nam dolazi iz kompanije Hisense. Neočekivano? Svakako, ali ne i potpuno iznenađujuće. 
Kada smo testirali prethodne Hisense modele, to je bio i praktično prvi kontakt koji je naše tržište imalo sa ovim proizvođačem. Većini ljudi na ovim prostorima kineski brend je bio potpuna nepoznanica. U međuvremenu, zvanični sponzor proteklog svetskog prvenstva u fudbalu je itekako stekao dobar glas, a njihovi televizori su postali redovan izbor članova našeg foruma. Nedavno, Hisense je čak postao i vlasnik kompanije Gorenje, što je verovatno indikacija da ćemo njihove proizvode viđati sve češće.


Jasno je da je potrebno biti mnogo veliki igrač da biste izbacili TV pored koga top modeli drugih proizvođača, makar na papiru izgledaju kao igračke. Zašto ovo kažemo? 
Na naš test je stigao Hisense televizor od čak 65” iz njihove prestižne U9A serije koji pored neizbežnih 4K i HDR donosi i maksimalno osvetljenje od neverovatnih 2500nita. U trenutku testa, ovo je bio verovatno jedini televizor dostupan u prodaji sa ovako visokim osvetljenjem. Obzirom na to koliko nas je Samsung monitor sa 950 nita impresionirao, nismo mogli da sačekamo da otpakujemo ovaj TV i vidimo kako izgleda slika sa 2.5x većim maksimalnim osvetljenjem od najvećeg koje smo do sada videli.

Pakovanje, dizajn

Inače, otpakivanje TV-a širine skoro metar i po je prava avantura. U pitanju je prilično gigantski TV naspram kog i 55” modeli deluju minijaturno. Kutija u kojoj dolazi je jednako impozantnih dimenzija, a u njoj se pored samog TV-a nalazi i postolje, poklopci za razne otvore, kao i kesica sa uputstvima i daljinskim upravljačem.

hisenseu9a23_resize.jpg


Poput prethodnih Hisense modela, i ovaj je došao sa ručkicama koje su sa zadnje strane ušrafljene u deo VESA montaže, a koje veoma pomažu u vađenju samog TV-a iz kutije i njegovom postavljanju. TV ovolike dijagonale je praktično idealan za montažu na zid, pa ovaj model podržava nosače kompatibilne sa VESA 400x200 standardom. Treba imati na umu da će nosač morati da izdrži čak 29.4Kg, kolika je težina ovog modela bez postolja.

hisenseu9a03_resize.jpg


Ukoliko ipak rešite da ga držite na polici, H65U9A poseduje i dvodelno postolje sa metalnim U profilom koji se prostire duž cele prednje strane i solidnim komadom pleksiglasa na koji se TV oslanja sa zadnje strane. Iako nam se ovo rešenje po pitanju vizuelnog utiska u prvi mah nije dopalo kao neka jednodelna koja krase druge ovogodišnje modele, ono je verovatno neophodno, obzirom na veličinu i težinu ovog TV-a. 

hisenseu9a11_resize.jpg


Sam ekran je okružen tankim aluminijumskim profilom, pa slika zaista deluje kao da zauzima praktično kompletnu prednju površinu. Panel je zaista impresivnih dimenzija, toliko da je svako ko je ovih dana svratio do naše redakcije konstatovao kako bi mu baš jedan takav dobro došao u sobi. Kao kontrast tankim ivicama, donji deo TV-a je malo većih dimenzija i prekriven tkaninom koja zapravo krije deo JBL zvučnog sistema.

hisenseu9a28_resize.jpg


Drugi deo zvučnog sistema vidljiv je sa zadnje strane, gde se nalazi još čak šest zvučnika raspoređenih duž donje ivice. Praktično kompletna zadnja strana je pokricena interesantnom teksturom koja TV-u daje interesantan izgled, iako ćete ga verovatno retko, ako ikad, gledati iz te perspektive. Interesantno je da uz TV dolaze i poklopci u istom dizajnu, a koji prekrivaju deo sa konektorima i mesta gde je ušrafljeno postolje. Ovi poklopci se fiksiraju magnetima i po potrebi se mogu skinuti radi pristupa konektorima ili radi skidanja postolja.

hisenseu9a26_resize.jpg


Kada smo kod konektora, U9A poseduje četiri HDMI 4K60Hz konektora, jedan USB 3.0, dva USB 2.0, po jedan antenski ulaz za DVB-S/S2 i DVB-T/T2/C, kompozitni video ulaz, kao i izlaze za slušalice i digitalni audio, konektor za LAN i Common Interface slot.

Slika

Pomenuli smo već ranije da Hisense proizvodi panele za sve svoje televizore, pa je to naravno i ovde slučaj. Tim pre je zaista impresivno ono što ovaj panel nudi u poređenju sa konkurentskim modelima, makar onim dostupnim u trenutku pisanja testa. U9A poseduje VA panel 4K rezolucije, sa osvežavanjem od 120Hz i HDR podrškom koju Hisense naziva HDR Supreme 2500. Kako su implementirani HDMI 2.0 konektori, nije moguće korišćenje 120Hz sa eksternih ulaza, ali verujemo da će ono biti implementirano softverski za dolazeće HFR (High Frame-rate) sadržaje sa streaming video servisa.

hisenseu9a04_resize.jpg


Inače, slovo U u nazivu ove serije označava ULED, što je naravno nastavak igre reči koju je započela konkurencija, a koji ustvari označava upotrebu Quantum Dot tehnologije, poput QLED i Nano Cell konkurentskih modela. 
Panel je osvetljen Direct LED osvetljenjem i poseduje mogućnost Full Array lokalnog zatamnjivanja u 720 zona, što bi u kombinaciji sa već prirodno crnim VA panelom trebalo da daje vrlo visok kontrast. I zaista, u našim merenjima, U9A je u Dynamic modu pokazao kontrast od 10952:1, što je apsolutno impresivno. Izmereno prosečno osvetljenje je iznosilo takođe impresivnih 700 nita, dok naravno Peak brightness od 2500 nita nismo mogli da izmerimo, ali je utisak da je slika definitivno izuzetno svetla. Sa 2500 cd/m2 i priličnom površinom koju poseduje TV ovih dimenzija, ukupno svetlo koje ovaj TV izbacuje pri svetlim scenama je skoro dovoljan da pocrnite :)

hisenseu9a29_resize.JPG

hisenseu9a30_resize.JPG


Kada je reprodukcija boja u pitanju, malo iznenađenje je bilo da i TV ovako visoke serije i dalje poseduje panel sa 8 bita po kanalu boje unapređen sa FRC tehnologijom. Iako nije u pitanju pravih 10 bita, to se ne odražava preterano na reprodukciju boja ovog TV-a, pa on pokriva gamut od nešto preko 80% DCI-P3 spektra, što su pokazala i naša merenja.  Ako smo u testu prethodna dva modela pomislili da je precizan prikaz boja možda slučajnost, 65U9A je definitivno potvrdio da Hisense vrlo dobro poznaje svoje panele i da je fabrička kalibracija sa kojima njihovi televizori dolaze na vrlo visokom nivou, pa je ovaj TV imao DeltaE odstupanje od odličnih 2.5 u oba fabrička Cinema moda.

hisenseu9a19_resize.jpg


Modovi slike su inače odvojeni za sadržaje standardnog i visokog dinamičkog opsega, pa je prvih čak 5 (Standard, Dynamic, Sports, Cinema Day, Cinema Night), a drugih 3 (HDR Day, HDR Night, HDR Dynamic) i lako ćete razlikovati da li je sadržaj koji puštate HDR ili ne zahvaljujući ikonici u gornjem desnom delu ekrana, kao i dostupnim modovima. Prikazu sportskih sadržaja je posvećena pažnja, pa TV čak poseduje i automatsko prepoznavanje i aktiviranje Sport moda.

hisenseu9a14_resize.jpg


Nivo crne je tipično nizak za VA panele, pa uz pomenuto lokalno zatamnjivanje i visoko osvetljenje, slika ovog modela izgleda zaista impresivno, kontrastom podsećajući na OLED, ali uz veću maksimalnu svetlinu detalja. Hisense je ovaj model “obdario” i algoritmima koje nazivaju Ultra Motion Plus, a koji služe za poboljšanje prikaza kretanja u brzim scenama smanjujući jitter i motion blur, čineći kretanje glatkijim i jasnijim. U praksi, ova tehnologija radi vrlo približno rešenjima kakva smo viđali i od konkurenata u high-end modelima. Naravno, dostupna su i vrlo detaljna podešavanja svih parametara slike, pa vam mogućnosti za prilagođavanje sopstvenom ukusu neće nedostajati. 
Praktično, jedino što bismo mogli da poželimo kod ovog TV, ili nekog njegovog naslednika je desetobitni panel, što bi ga učinilo vrlo ozbiljnim kandidatom za idealan TV.  Na IFA sajmu u Berlinu smo na Hisense štandu videli i prototip U9D serije koji, u odnosu na 720 kod ovog modela, poseduje preko 5300 zona lokalnog zatamnjivanja, što je očigledno pravac u kome možemo očekivati napredak u bližoj budućnosti.

SMART mogućnosti, zvuk

hisenseu9a15_resize.jpg


Kao i prethodno testirani, i ovaj Hisense TV dolazi sa VIDAA U SMART platformom i prepoznatljivim čistim i jednostavnim intefejsom. Rekli bismo da kod ovog modela možda deluje čak jednostavnije nego kod prethodnika, mada je u pitanju verovatno naš utisak prouzrokovan očekivanju nečeg više, obzirom na razliku u klasi i ceni. Operativni sistem H65U9A pogoni
MT5658 Quad Core procesor, koji iako ne predstavlja neko preterano snažno rešenje, zahvaljujući jednostavnosti samog OS-a i relativne nezahtevnosti aplikacija, nudi sasvim dovoljno brzine za ugodno korišćenje i dobar utisak u radu. Konekcija sa internetom je moguća kako putem LAN konektora, tako i putem dual-band WiFi konekcije na 2.4 ili 5GHz.

hisenseu9a16_resize.jpg


Glavni ekran je moguće prilagoditi vašim navikama i na njega dodati prečice za najčešće korišćene ulaze, TV kanale i aplikacije. 
Kada smo kod aplikacija, u prodavnici koju ova platforma nudi moguće je pronaći sekcije za video i muzičke servise, sport, informativne i dečije sadržaje, igre i drugo. Selekcija istina nije preterano impresivna u odnosu na npr. Tizen i webOS platforme, i rekli bismo da je to praktično i jedina stvar gde ovaj model zaostaje za onim što nudi konkurencija u ovoj klasi. Najbitnije je doduše tu, poput Deezer-a i naravno Youtube-a i neizbežnog Netflix-a koji poseduju i sopstvene tastere na daljinskom upravljaču.

hisenseu9a17_resize.jpg


Sam daljinski deluje vrlo kvalitetno, znatno bolje nego kod prethodnih modela, sa plitkim tasterima sa klikom koji zaista daju odličan osećaj pri korišćenju, pa samim tim i brzu i preciznu navigaciju i kucanje teksta poput lozinki i web adresa.

hisenseu9a22_resize.jpg


Zvuk je kao što smo pomenuli potpisan od strane JBL-a i verovatno je najbolje što smo čuli do sada od jednog TV-a. Kvalitet je zaista odličan u celom opsegu, a naročito impresionira vrlo ubedljivo pokriće bas i sub-bass spektra, što nije nešto što se često može reći za televizore, čak ni u visokoj klasi. Vlasnici U9A TV-a sigurno neće imati potrebu da razmišljaju o eksternim rešenjima i soundbarovima, osim ako ne reše da ga povežu na neki prilično skup surround sistem.

hisenseu9a19_resize.jpg


Zvuk je jačine 2x15W, što možda ne deluje kao puno, ali je sasvim dovoljno glasno za većinu prostorija. Tu je naravno i
Dolby Audio podrška, kao i DBX Total Sonics procesiranje na koje smo već navikli od Hisense-a i koje nudi unapređenja poput ujednačavanja glasnoće, psihoakustičnih poboljšanja ili emulacije okružujućeg zvuka. TV poseduje i šest predefinisanih modova zvuka prilagođenim različitim sadržajima (Standard, Theater, Music, Speech, Late Night, Sports). Na raspolaganju je i petopojasni ekvilajzer za fino podešavanje, kao i opcija koja će zvuk prilagoditi montaži na zid, verovatno kompenzujući bas odziv usled blizine zida sa zadnje strane. 

Zaključak


Ukupan utisak o ovom TV-u je jednako impresivan kao i njegova cena od skoro 2500€. Sa ovom cenom, Hisense H65U9A svakako nije ne samo relativno povoljan model, poput prethodno testiranih televizora ove kompanije, već ozbiljno zalazi u teritoriju modela najviše klase. Istina, po pitanju dijagonale, kontrasta, osvetljenja, algoritama za procesiranje slike i kretanja i fantastičnog zvuka, on upravo tu i pripada.

 

Praktično, jedine dve uslovno rečeno zamerke koje bismo mogli imati na ovaj TV, odnose se na odustvo pravog desetobitnog panela i neke ozbiljnije SMART platforme. Uz još širi gamut boja i platformu poput Android-a, koju bismo ipak očekivali u ovoj klasi, ovo bi bio praktično idealan TV.  Ipak, slika koju nudi U9A, naročito kada su u pitanju 4K HDR sadržaji, prosto impresionira, baš kao i zvuk, pa možemo reći da je ovo svakako jedan od najboljih televizora dostupnih kod nas. Stoga prosto je nemoguće ne dati mu Benchmarkovu Editor’s Choice nagradu.

 

Prednosti:

- Izuzetno visoko osvetljenje i kontrast
- Precizan prikaz boja
- Fantastičan zvuk
- Veličina

 

Mane:

- 8bit+FRC panel
- SMART platforma koja nije adekvatna cenovnom rangu

Miki Neregistrovan korisnik
Trebate da testirate njihove jeftinije modele.Po mom licnom iskustvu paneli su im katastrofa ,probijanje pozadinskog osvetljenja je veoma primetno i sto je najgore ne priznaju garanciju na sve to. Kome zapadne los primerak kao meni to mu je sto mu je...
ilija Neregistrovan korisnik
Postovani,
Cestitam na kvalitetnom testu. Vasi testovi tehnickih uredjaja su ubedljivo najbolji i najzanimljiviji u celom regionu, a verovatno i sire. Jedino bih Vam skrenuo paznju na jednu gresku u testu, a koja nije bas zanemarljiva. Naime, Hisense ULED serija televizora ne koristi Quantum Dot panele u svim modelima. Serija U7 ne koristi Qled odnosno Quantum dot panele, vec samo serija U9.
ULED kod Hisense-a oznacava ULTRA LED, a konkretno termin Ultra je Hisense patentirao za cak dvadesetak svojih tehnologija. Neki od njih su: Ultra Wide Colour Gamut, Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution, Ultra Smooth Motion Rate itd.
nele Neregistrovan korisnik
Ponavljam, istestirajte i neke Hisense fullHD primerke, za ove najskuplje i sami mozemo da pretpostavimo koliko su dobri, svakako su interesantniji ti nesto jeftiniji jer tu mnogi stede a Hisense, bar po vasim recima, bas i ne stedi na kvalitetu panela pa bi bilo bas dobro da testirate i neki jeftiniji primerak!
jaksa, onaj Neregistrovan korisnik
8+ bit za 2500e??????
novinarska posla Neregistrovan korisnik
Test: Hisense H65U9A 4K HDR ULED TV (Video)
18.09.2018 10:48 |
Danas objavljujete tekst o testu koji je napravljen i objavljen
Video ovog testa:
Hisense ULED 4K 65" U9A - televizor i po!
Benchmark
Објављено је 27.08.2018
Izgleda da je sinoć bilo "veselo" u redakciji :-)

Test: Tesla 32T319SHS SMART TV (Video)

Panasonic: Holivud u vašem domu

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309