Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense H65U8B 4K HDR TV (Video)

13.12.2019 11:12 | 0 Multimedija
Test: Hisense H65U8B 4K HDR TV (Video)

Dugo smo čekali da se na tržištu pojavi TV koji nudi kombinaciju pravog HDR-a i razumne cene. Hisense nam je modelom U8B ispunio želju, a da li ovaj TV ispunjava naša očekivanja, proverili smo na testu.

Hisense je na našem tržištu zadobio reputaciju brenda čiji televizori nude odličan odnos cene i kvaliteta, makar do neke više srednje klase, odnosno modela sa HDR podrškom, ali ne i dovoljno visokim osvetljenjem za pravi HDR prikaz. Istina, imali smo na testu i nekih baš premijum modela ove kompanije, ali su oni ipak bili van domašaja većine kupaca. Ono što je nedostajalo je kategorija u kojoj tradicionalno dominiraju Samsungovi QLED modeli, odnosno televizori koji nude pravi HDR doživljaj uz osvetljenje od bar 1000 nita. I to ne samo da su takvi modeli nedostajali u ponudi Hisense-a, već na tržištu praktično nijedan proizvođač nije imao validnu alternativu. Prosto, ako želite zaista pravi HDR, najpovoljnija opcija je bila Samsungova Q70 serija u kojoj npr. 55” model košta blizu 1500, a 65” preko 2000€. Poređenja radi, ako već ne dobijate HDR, Hisense U7B za oko 600€ nudi skoro sve osim tih magičnih 1000nita i ekrana sa bržim osvežavanjem, što je priznaćete značajna razlika u ceni za zadovoljstvo zvano HDR.


Dugo smo čekali da tu rupu neko popuni, što je i razlog zbog čega smo se pri poseti Hisense štandu na IFA sajmu u Berlinu ove godine obradovali kada smo videli specifikacije TV-a iz nove U8B serije. Sada je ovaj model stigao u zvaničnu prodaju i na naše tržište i sa cenama od oko 700€ za 55” i 975€ za 65”, Hisense U8B serija je definitivno najpovoljniji TV sa HDR1000 sertifikacijom koji kod nas možete kupiti. H65U8B, odnosno 65” varijanta ovog TV-a je stigla i na naš test, pa smo imali priliku da ga testiramo i proverimo da li je zaista tako dobar kako deluje na papiru.

Dizajn

hisenseu8b08_resize.jpg


Ovaj model dizajnom, pa malo je reći podseća, jer je praktično identičan kao i U7B, što doduše uopšte nije loše, obzirom da je izgled moderan i elegantan. Oba modela krasi visok kvalitet izrade, sve je čvrsto i precizno uklopljeno, a ekran je okružen metalnim okvirom sa lajsnama u dizajnu brušenog metala sa gornje i donje strane i elegantnim postoljem u istom stilu.

hisenseu8b10_resize.jpg


Profil ekrana je izuzetno tanak, sa izuzetkom proširenja sa zadnje strane koje sadrži svu elektroniku i zvučnike, kao naravno i konektore. Njihova selekcija je uobičajena, pa su tu 4 HDMI 2.0 porta, tri na boku i jedan sa zadnje strane, dva USB 2.0, antenski, satelitski i kompozitni video ulazi, LAN port, CI+ 1.4 slot i optički audio izlaz. Od “nevidljivih” konekcija tu je i WiFi 802.11ac sa vezom na 2.4 ili 5GHz, kao i Bluetooth koji će vam omogućiti povezivanje bežičnih zvučnika, ali i raznih drugih dodataka.

hisenseu8b12_resize.jpg

Slika i zvuk

Najzanimljiviji deo je svakako ekran. U pitanju je VA panel, uobičajen izbor za Hisense u srednjoj i višoj klasi, ali ovog puta sa osvežavanjem od 120Hz, što ovom modelu otvara nove mogućnosti u odnosu na srodnu U7B seriju. Panel nije pravi desetobitni, već osmobitni uz upotrebu FRC-a radi proširenja gamuta, ali je iznenađujuće, u našim merenjima pokriće boja bilo bolje i od mnogih 10bitnih modela, uz čak 90% DCI-P3 spektra, što je zaista za pohvalu.

hisenseu8b01_resize.JPG


Kad smo kod boja, fabrička kalibracija je tradicionalno jedan od aduta Hisense-a, a može se reći da su ovog puta i nadmašili sebe. Naime, u Cinema Night modu smo izmerili prosečno Delta E odstupanje od sjajnih 1.9, a zanimljivo je da je čak i maksimalno odstupanje bilo svega 3.7.

hisenseu8b13_resize.jpg


Što se osvetljenja tiče, ono je Edge LED tipa, mada je i pored toga implementirano zatamnjivanje u 16 vertikalnih zona. Iako ovo nije idealno rešenje i svakako bismo preferirali neki napredniji Direct LED, treba imati u vidu šta sve ovaj model već nudi i po kojoj ceni, pa je jasno da nije bilo realno očekivati i to. 
Možda na nekom narednom modelu nešto više klase.

hisenseu8b29_resize.jpg


Bilo kako bilo, i zatamnjivanje koje je implementirano definitivno ima uticaja na sliku, pa smo tako u Dynamic modu izmerili kontrast od čak 21.500:1, dok je on pri prikazu HDR sadržaja i veći. Prirodni kontrast panela je deklarisan na 4000:1, mada je najmanje što smo izmerili u bilo kom modu bilo opet vrlo visokih 7700:1. 
Ovako visok kontrast itekako ima uticaja na kvalitet slike, uz već pomenuto pokriće i preciznost boja, pa je slika, a naročito u HDR sadržajima rekli bismo za klasu bolja od onoga što nudi npr. U7B serija, koja praktično predstavlja najbolje u svojoj cenovnoj kategoriji.

hisenseu8b16_resize.jpg


E sad, na netu se može pronaći informacija da pomenutih 1000nita maksimalnog osvetljenja nije raspoloživo u svim situacijama, t.j. da ne može ceo ekran stalno svetleti u 1000 nita, već da je ta svetlina dostupna samo na manjoj površini ekrana i u vremenskom periodu do 30-ak sekundi, navodno kako bi TV prošao HDR1000 sertifikaciju. Doduše, TV i ne služi da se sunčamo ispred njega, već pri gledanju dinamičkih sadržaja maksimalna svetlina i jeste potrebna ponekad i u određenim delovima scene. Kombinacija ova dva argumenta zapravo i daje neku realnu sliku o kvalitetu prikaza koji ovaj model nudi, pa će u dosta situacija njegov HDR prikaz biti na visokom nivou koji podseća na pomenute QLED modele, iako ćete na nekim specifičnim scenama moći da primetite da nije u pitanju baš ista stvar. 

hisenseu8b17_resize.jpg


Unapređenje u odnosu na U7B seriju je naravno vidljivo i u bržem osvežavanju od 120Hz koje algoritmima za procesiranje slike daje više mogućnosti da odrade dobar posao, ali i bolji prikaz filmova u 24 slike u sekundi, obzirom da je u pitanju direktni umnožak, pa nema potrebe za neefektnim pulldown prilagođavanjem. U sekciji za obradu kretanja nalaze se opcije za smanjivanje zamućenja i trzanja koje smo viđali i ranije, ali je njihov opseg znatno veći, pa je prikaz moguće baš fino podesiti.

hisenseu8b18_resize.jpg


Rezultat toga je primetan u filmovima, a naročito pri gledanju sporta poput fudbala i tenisa. Ako baš preterate sa nekim od podešavanja, moguće je da se usled nemogućnosti procesiranja jako brzog kretanja pojave artifakti na ivicama igrača npr., ali ukupno možemo reći da je ova opcija prilično dobro implementirana za ovaj cenovni rang, vrlo korisna i svakako korak dalje od onoga što nudi U7B, pa i drugi modeli slične cene. 
Vredi pomenuti i veoma dobar input lag od 14.3ms, što je znatno niže od prethodnih Hisense modela i u rangu sa najboljim modelima koje smo testirali, pa će ovaj TV kada je gejming u pitanju zadovoljiti i zahtevnije korisnike.

hisenseu8b19_resize.jpg


Što se zvuka tiče, on je očekivano identičan kao i na U7B seriji, obzirom na praktično preslikan dizajn. Iako se bas ne proteže naročito nisko, ukupno zvuk ostavlja sasvim solidan utisak, sa dovoljno basa, prijatnim balansom frekvencija, ali i dovoljno glasnoće uz 2x15W snage. Podešavanje zvuka je moguće kako putem predefinisanih profila, tako i petopojasnim ekvilajzerom, a od naprednih funkcija tu je Dolby Atmos čija nam se implementacija dopala i na U7B, jer daje sasvim lep utisak prostornosti.

hisenseu8b21_resize.jpg

SMART, daljinski

hisenseu8b24_resize.jpg


Što se Smart mogućnosti tiče, Hisense se tu uglavnom drži svog VIDAA U3.0 operativnog sistema koji je korektno rešenje, iako ne na nivou Androida, Tizena i Web OS-a. Interfejs je lepo dizajniran, pregledan i solidne brzine, iako mu nedostaju elementi poput predlaganja sadržaja sa video servisa koji su po našem mišljenju jedna od osnova pametnih televizora. 

hisenseu8b23_resize.jpg


Što se aplikacija tiče, bitni video servisi poput Youtube-a, Netlfixa i Amazone Prime-a su tu, mada nedostaje npr. HBO Go, kao i aplikacije kablovskih providera poput SBB EON-a. Pored toga, tu je i skromna selekcija jednostavnih igara i ne preterano korisnih aplikacija, mada su tu aplikacije namenjene najmlađima koje će svakako dobro doći onima koji imaju sitnu decu u kući.

hisenseu8b25_resize.jpg


Televizor pokreće isti MStar 6886 četvorojezgrani procesor koji smo sretali i na U7B seriji, mada smo stekli utisak da je rad nešto tečniji, da li zbog veće frekvencije ili optimizacije sistema u međuvremenu, nismo sigurni. 
Ono što nam se dopalo je i daljinski upravljač koji je tanak i odlično leži u ruci, a poseduje zaista kvalitetne tastere sa preciznim odzivom koji će vam u znatnoj meri olakšati navigaciju, kao i kucanje npr. Web adresa i termina za pretragu na Youtube-u. Podržana je i glasovna kontrola, ali ona radi samo na određenim tržištima i zahteva registraciju, verovatno jer koristi Alexa api umesto nekog sopstvenog rešenja.

hisenseu8b28_resize.jpg

Zaključak


Ukupno, možemo reći da je ovaj TV ispunio visoka očekivanja i da predstavlja zaista sjajnu kupovinu za sve koji žele da sa novim TV-om zakorače u svet HDR-a.

Privlačan dizajn, panel visokog kvaliteta, sjajna kalibracija i prikaz boja, kao i generalno odlična slika kakvu nismo imali priliku da viđamo u ovoj cenovnoj kategoriji, ostavljaju vrlo malo što bismo još poželeli od ovog modela. Kada se u obzir uzme i cena, koja po informacijama od distrubutera na akciji u Gigatronu do kraja godine iznosi oko 975€ za 65” ili nešto preko 700€ za 55”, kao i čak 5 godina garancije, ovaj TV apsolutno zaslužuje našu Best Buy nagradu. 

hisenseu8b30_resize.jpg 


65” sa pravim HDR-om za ispod 1000€ zaista deluje kao nedvosmisleni izbor ukoliko kupujete TV u toj klasi.
Za kraj možda vredi pomenuti i da je ovaj model praktično najbliže često pominjanoj H8F seriji što ćemo videti na domaćem tržištu, obzirom da je ona rezervisana samo za američku publiku. Taj model poseduje Android i Direct LED, ali i panel sa samo 60Hz osvežavanjem, kao i naravno 5 puta kraću garanciju, po doduše vrlo atraktivnoj ceni.Prednosti:

  • HDR1000 sertifikat

  • Fabrička kalibracija boja

  • Visok kontrast

  • Dizajn

  • Nizak input lag

  • Kvalitetan daljinski


Mane:

  • SMART OS koji nije na nivou boljih rešenja

Test: Samsung The Frame (Video)

Test: Panasonic TX-55GZ950 OLED TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309