Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense H65U7B 4K TV

08.08.2019 14:17 | 0 Multimedija
Test: Hisense H65U7B 4K TV

Ivan Mančić

Hisense je prošle godine po prvi put nastupio na našem tržištu sa svojim televizorima i za vrlo kratko vreme stekao sjajnu reputaciju. Na test su nam redom dolazili modeli različitih cenovnih kategorija i ostavljali odličan utisak, kako po pitanju dizajna, tako i kvalitetom slike. Nova godina je donela i nove modele, a ovog puta možemo reći i osvežene, obzirom da nam se na testu našao predstavnik U7B serije, dok se prošlogodišnji ekvivalent koji smo takođe testirali zvao U7A. U pitanju je naravno TV iz ULED serije, koja je Hisense-ov doprinos zbrci oko OLED i QLED naziva.


Šalu na stranu, Hisense u najavi ima neke vrlo zanimljive inovacije koje prete da ozbiljno ugroze oba pomenuta konkurenta, ali o tome ćemo verovatno više u kada na tržište dospeju neki konkretni modeli. 
Za sada, na testu nam se našao 65” predstavnik U7B serije koji predstavlja visoku srednju klasu i dolazi sa cenom od nešto preko 820€.

Dizajn

hisenseh65u7b17_resize.JPG

 

Ovaj TV izgledom podseća na svog prošlogodišnjeg prethodnika, najpre zahvaljujući postolju u vidu zakrivljenog aluminijumskog profila. Zahvaljujući njemu, TV deluje veoma lepo, a ovakva rešenja su inače među elegantnijim koji se mogu videti na aktuelnim televizorima.

hisenseh65u7b05_resize.JPG


Najočitija razlika je u donjoj lajsni koja je ovog puta takođe aluminijumska, što TV-u daje nešto skuplji izgled. Kada se tu uračuna i veličina modela na testu, 65” U7B zaista izgleda impozantno. Kvalitet izrade je najvidljiviji na zadnjoj strani, jer je cela pozadina zajedno sa bočnim ivicama ekrana izlivena iz komada aluminijuma, pa TV deluje robustno koliko i lepo.

hisenseh65u7b20_resize.JPG


Ovolika količina kvalitetnih materijala je sve ređa, čak i na televizorima klase od preko 1000€, pa svakako treba pohvaliti kvalitet izrade koju ovaj model nudi. Donji deo zadnje strane u kome se nalazi elektronika je očekivano od plastike i na sebi sadrži uobičajeni izbor konektora, deo kojih je dostupan sa bočne, a deo sa zadnje strane.

hisenseh65u7b28_resize.jpg


U bočnoj sekciji koja nudi lakši pristup nalaze se tri HDMI 2.0 porta, dva USB 2.0, antenski i satelitski konektori i optički audio izlaz, dok su u sekciji sa zadnje strane tu još i kompozitni audio/video ulazi, LAN port, kao i jedan dodatni HDMI.


Specifikacije
 • Proizvođač Hisense
 • Model H65U7B
 • 4K Da
 • 8K Ne
 • HDR Da
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 65 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor MStar MS6886 Quad Core
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti VIDAA U 3.0
 • Osvetljenje 350 nit
 • Statični kontrast 4000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Slika Dolby Vision, HDR, HDR 10, HLG
 • Zvuk 2x15W, DBX Total Sonics, Dolby Audio, Dolby Digital Plus, Dolby® Digital Pulse, Hi-Sound Pro
 • Formati reprodukcije 3gpp, avi, flv, H.263, H.264, H.265, HEVC, mkv, qt, mp4, mpeg-4, ts, vc-1, vp9, vob, vro, webM, wmv
  aac, eaac+, flac, midi, mp3, wma, wav
 • Bežična veza WiFi 802.11ac, Bluetooth
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4x HDMI 2.0
 • USB priključak 2x USB 2.0
 • Ostali priključci Ethernet, Sat In, RF, CI+, AV Composite iIn, SPDIF
 • Dimenzije sa postoljem 1448 x 900 x 364 mm
 • Dimenzije bez postolja 1448 x 830 x 63 mm
 • Težina sa postoljem 26.7 kg
 • Težina bez postolja 24.1 kg
 • Energetska efikasnost A+

Slika

hisenseh65u7b29_resize.jpg


Sam ekran nije prekriven zaštitnim staklom već polikarbonatnom folijom, što možda ne deluje jednako robustno kao ostatak TV-a, ali u odnosu na staklo ipak donekle umanjuje refleksivnost ekrana, što može biti korisno u jako osvetljenim prostorijama.

hisenseh65u7b07_resize.JPG


Ekran je dijagonale 65” i VA tipa, na šta smo od Hisense-a već i navikli, makar kod modela srednje i više klase. Rezolucija je naravno 4K, a obzirom da ovo nije TV visoke klase, već pre neke više srednje, panel se osvežava na 60Hz. Maksimalno osvetljenje je ograničeno na oko 350 nita, pa od nekog pravog HDR prikaza nema ništa, iako TV naravno podržava mapiranje HDR sadržaja u okviru svojih mogućnosti. S pozitivne strane, panel podržava desetobitni prikaz po kanalu boje, uz korišćenje FRC-a, pa je i gamut koji je u stanju da prikaže prilično dobrih 83.6% DCI-P3 spektra.

hisenseh65u7b01_resize.JPG


Pozadinsko osvetljenje je Edge LED tipa, ali je i pored toga implementirano lokalno zatamnjivanje u 16 vertikalnih zona duž ekrana, koje deklarisani statički kontrast od oko 4600:1 uspeva da unapredi i do 21.000:1, koliko smo izmerili u Dinamičkom modu. Ovakvo rešenje nije sofisticirano poput dobrih Full Array Local Dimming Direct-LED varijanti, ali je svakako dobrodošlo i pruža prednosti po pitanju slike u određenim scenama u kojima se dinamika osvetljenja menja širinom ekrana.  

hisenseh65u7b35_resize.jpg


Što se preciznosti prikaza tiče, ovo je prvi Hisense TV koji nas nije oduševio fabričkom kalibracijom. Iako je Delta E odstupanje od 3.5 solidno za jedan TV i ne toliko daleko od granice od 3, ipak nije na vrlo visokom nivou na koji smo do sada navikli od Hisense-a. 
Kvalitet slike je doduše dobar za jedan 350nita Edge LED model, kako u standardnom tako i u HDR modu, a TV je opremljen i algoritmima za procesiranje kretanja nazvanim Ultra Smooth Motion, sa nekoliko predefinisanih podešavanja, kao i posebno podesivim parametrima za smanjivanje zamućenja i trzanja.

hisenseh65u7b36_resize.jpg


Omogućeno je i vrlo glatko prikazivanje filmskih sadržaja sa 24 slike u sekundi, a tu je i poseban mod prilagođen prikazu sportskih sadržaja, u koji se TV može i automatski prebaciti kada detektuje da se prikazuje neki sport na ekranu. Procesiranje je izgleda aktivno i u Game modu, pa je input lag od 44ms nešto veći nego što smo navikli od televizora aktuelne generacije koji su se skoro izjednačili sa monitorima u ovoj kategoriji.

hisenseh65u7b34_resize.jpg


Zvuk koji 65U7B pruža je solidnog kvaliteta, ne i izuzetan, ali relativno dobrog frekventnog balansa i sa dobrom reprodukcijom niskih frekvencija. Ono što je iznad proseka je Dolby Atmos implementacija, jer smo imali utisak da je utisak prostornosti nešto bolji nego što smo to viđali na većini testiranih modela.

hisenseh65u7b38_resize.jpg


Obzirom da TV mahom i služi za gledanje video sadržaja, Rekli bismo da je ukupan utisak o zvuku svakako dobar, a zvučno rešenje koje Hisense naziva Hi-Sound Pro na ovom modelu nudi 2x15W snage. Od dodatnih podešavanja na raspolaganju su vam kako predefinisani modovi zvuka, tako i petopojasni ekvilajzer, a TV omogućuje i povezivanje eksternih zvučnika putem HDMI ARC, optičke ili Bluetooth veze.

SMART

hisenseh65u7b39_resize.jpg


Što se SMART mogućnosti tiče, Hisense je ostao veran svojoj VIDAA U platformi koja je ovog puta unapređena u verziji 3.0, a pokreće je MStar MS6886 Quad Core procesor. Interfejs je redizajniran u odnosu na verziju 2.5 i veoma sveden, što omogućuje brzo snalaženje i vrlo brz odziv i rad, ali mislimo da je funkcionalno ipak i dalje iza vodećih Tizen i webOS platformi, jer nedostaje npr. prikaz predloženih sadržaja sa video servisa na glavnom ekranu.

hisenseh65u7b40_resize.jpg


TV doduše dolazi sa zaista širokim izborom najpopularnijih servisa ovog tipa, a u prodavnici aplikacija je i dodatna selekcija aplikacija i igara, kao i web browser i Plex klijent za streaming sadržaja putem mreže. Možda ne na nivou onoga što nude konkurenti, svakako ne na nivou Androida, ali rekli bismo da je Hisense selektovao sve esencijalne stvari koje biste inače najčešće koristili na TV-u.

hisenseh65u7b13_resize.JPG


Daljinski upravljač je relativno klasičan, ali i redizajniran u odnosu na prošlogodišnje, sa relativno zgodnim tasterima kratkog i definisanog hoda. Tastera je dosta za sve podržane funkcije, a tu su i direktne prečice za najpopularnije video servise, kao i dva tastera kojima možete dodeliti funkciju po želji. Podržana je i glasovna kontrola sa sve Amazon Alexa podrškom, ali nismo uspeli da je aktiviramo ni u jednoj kombinaciji jezika i regiona, pa je moguće da je to nešto što će biti aktivno u nekom od narednih ažuriranja softvera.

hisenseh65u7b43_resize.jpg

Zaključak


Ukupno, Hisense 65U7B odgovara profilu u koji se uklapa i većina testiranih modela ove kompanije. Namenjen je onima koji žele TV velike dijagonale, ne žele da potroše baš previše novca, a opet ne žele ni da prave kompromis po pitanju kvaliteta. Po ceni od oko 820€ na domaćem tržištu za dijagonalu od 65”, Hisense U7B nudi prilično dobar paket slike i zvuka, kao i najbitnije SMART mogućnosti. Više od ovoga i košta značajno više, pa je to već priča za neke druge modele i druge kupce.

 
Prednosti:
 
- Podržava sve bitne funkcije procesiranja slike
- Dolby Atmos zvuk
- Odličan kontrast
 
Mane:
 
- Osvetljenje od samo 350 nita

Test: Hisense H32A5800 TV

Test: Tesla 49S903SUS 4K Android TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309