Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense H55U7A ULED HDR 4K (Video)

06.10.2018 06:43 | 9 Multimedija
Test: Hisense H55U7A ULED HDR 4K (Video)

Hisense H55U7A kada je kvalitet slike u pitanju negde na pola puta između prošlogodišnjih Hisense modela i U9A serije, pa nudi nešto bolji HDR prikaz, veću maksimalnu svetlinu, nešto širi gamut i unapređene algoritme za procesiranje slike i kretanja, doduše i po nešto višoj ceni koja se za ovaj model kreće oko 800€.

Hisense je definitivno kompanija u naletu, kako na globalnom tako i na našem tržištu. Iako je nakon inicijalnih nekoliko modela koji su, da tako kažemo “ispipali teren”, prošlo solidno vremena do dolaska novih, u ovom trenutku je i kod nas dostupna solidno široka ponuda modela i dijagonala, sa naznakom da će ih u doglednom periodu biti sve više. 
 
 
Nakon dva impresivna prošlogodišnja modela i zaista posebnog 65” TV-a iz najviše U9A serije, na naš test je stigao još jedan ovogodišnji model. Ovog puta, u pitanju je TV takođe iz Hisensovog ULED lineup-a, ali iz nešto niže U7A serije. U pitanju je H55U7A, koji dolazi sa 55” panelom i ujedno predstavlja sweetspot po pitanju veličine i cene među modelima ove kompanije za 2018. godinu.

Hisense H55U7A - dizajn

Kada je izgled u pitanju, ovaj model definitivno prati trend kakav smo viđali na ovogodišnjim modelima više klase drugih proizvođača. Metalno postolje zakrivljenog profila i izuzetno tanak okvir čine U7A vrlo elegantnim - rekli bismo čak da je ovo i najlepši Hinsense TV koji smo probali do sada, čak lepši i od prestižnog U9A. Okvir ekrana je kombinacija crne sjajne plastike i aluminijumskih akcenata i vrlo je tanak, ostavljajući praktično celu prednju površinu samom ekranu. Zapravo, pokriće slike u odnosu na kompletnu prednju površinu je čak 93.06%. Iako donja ivica često ume da bude nešto šira, kod ovog modela je i ona zadržana na vrlo skromnim dimenzijama i uklapa se u ukupni minimalistički izgled, a na sredini je naravno diskretni Hisense logo.
 
 
Obzirom na upotrebu Edge-LED osvetljenja, panel je vrlo tankog profila, pa je u gornjem delu tanak manje od 10mm. Donja polovina sa zadnje strane je rezervisana za elektroniku i konektore, pa će vas u dve sekcije dočekati dva HDMI 4k 60fps konektora, još dva sa podrškom do 30 frejmova u sekundi, po jedan USB 3.0 i 2.0 konektor, antenski ulazi, kao i izlazi za digitalni audio i kompozitni video. Kako je u pitanju SMART TV, konekcija sa internetom se može ostvariti kako putem LAN konektora, tako i putem dual band WiFi-a na 2.4 i 5GHz. Na zadnjem delu TV-a se nalaze i dva zvučnika kao i VESA 400x200 montaža za postavljanje na zid.
 

Hisense H55U7A - slika i zvuk

Kada su specifikacije u pitanju, ovaj model poseduje neke sličnosti, ali i razlike u odnosu na U9A seriju. Kao i kod drugih Hisense televizora, upotrebljen je VA panel, sa 8 bita po kanalu boje i FRC tehnologijom koja mu praktično daje 10-bitni prikaz. Ovo je nešto na šta smo praktično navikli od modela ove kompanije i što se do sada nije pokazalo kao loše. Dok je izostanak pravih 10 bita bio iznenađenje, u ovom rangu je ipak očekivano. Specifikacija ovog modela navodi pokriće boja od 70% DCI-P3 spektra, što je okvirno na pola puta između onog na šta smo navikli od standardnih sRGB prikaza i propisnog HDR-a. 
 
 
Panel poseduje osvežavanje od 100Hz, što svakako doprinosi tečnijem prikazu i pored činjenice da HDMI ulazi podržavaju ulaz do 4K u 60Hz. Ovo se pre svega ogleda u korišćenju motion algoritama za De-judder, pa se interpolacijom frejmova praktično proizvodi slika višeg osvežavanja koja koristi 100Hz koje panel nudi. Obzirom na brzo osvežavanje, nadamo se da će neko od narednih ažuriranja softvera doneti podršku za HFR (High Frame Rate) sadržaje sa online streaming servisa, što bi značajno unapredilo doživljaj koji ovaj TV pruža. 
 
Možda blago iznenađenje u ovoj klasi čini upotreba Edge-LED osvetljenja kod ovog modela, umesto Direct LED-a kakav smo sreli na U9A. Iako su Edge-LED modeli po pravilu tanjeg i elegantniijeg izgleda, to najčešće znači i odsustvo lokalnog zatamnjenja slike koje nudi Direct LED. U slučaju H55U7A, ono ipak implementirano, doduše u samo 16 zona u odnosu na 720 kod U9A modela. Kao rezultat toga, kontrast nije na nivou skupljeg modela, mada je i dalje visok zahvaljujući upotrebi kvalitetnog VA panela. U našim merenjima, izmerili smo zaista odličnih 5760:1, uz karakteristično dobre nivoe crne za ovaj tip panela. 
 
 
Osvetljenje naravno nije vanredno visoko kao kod U9A, ali je ipak na solidnom nivou i u skladu sa HDR600 standardom, pa je deklarisano na prosečnih 400 nita i 600 nita za maksimalnu vrednost. Istina, u našim merenjima je pokazana nešto niža prosečna vrednost od 305 nita, a utisak je da su svi fabrički modovi nešto tamniji nego što je to obično slučaj.
 
Kada je u pitanju tačnost boja, moramo priznati da nas ovaj model po tom pitanju nije oduševio. Najmanje DeltaE odstupanje koje smo izmerili je bilo prosečnih 6, u Cinema Day modu, što je više nego što smo navikli od Hisense-a, jer su dosadašnji modeli imali vrlo tačan prikaz. Naravno uz kalibraciju smo postigli tačnost od 2.5 koja je prethodne modele krasila i u fabričkim modovima. Što se pokrića gamuta tiče, izmerili smo 76.1% DCI-P3 spektra, što je sasvim ok rezultat za 8bit+FRC panel. 
 
cinemaday.PNG
 
displaycal.PNG
 
Kao i kod drugih Hisense modela, modovi slike za HDR i SDR sadržaje su odvojeni, pa su pri gledanju standardnih sadržaja dostupni Standard, Dynamic, Sports, Cinema Day i Cinema Night, a pri gledanju sadržaja visokog dinamičkog opsega HDR Day, HDR Night i HDR Dynamic.
 
Rekli bismo da je reprodukcija HDR sadržaja, odnosno njen kvalitet nešto bolji nego što je to bio slučaj kod prošlogodišnjih modela. Ovo je najverovatnije posledica višeg maksimalnog osvetljenja, što doprinosi tome da HDR video izgleda ubedljivije. Naravno, u poređenju sa U9A serijom, razlika je evidentna, pa je moguće da bi nam se ovaj model više dopao da nije stigao na test istovremeno kad i H65U9A. 
 
 
Za razliku od slike, zvuk je vrlo prosečnog kvaliteta. Kao i sam TV, rekli bismo da deluje pomalo tanko i pored redizajniranog zvučnog sistema. Situaciju donekle popravlja Music mod koji daje najbolji zvučni balans od svih fabričkih modova, a naravno, zvuk možete i dodatno doterati putem grafičkog ekvilajzera. U zavisnosti od montaže na zid ili postolje, moguća je i aktivacija odgovarajuće opcije u softveru koja vrši korekciju zvučnog odziva i prilagođava ga blizini zida. Poput ostalih Hisense modela, H55U7A podržava i DBX Total Sonics procesiranje, odnosno automatsku kontrolu jačine, dodavanje prostornog efekta, kao i dodatna psihoakustična poboljšanja. Ova opcija može biti korisna, a rezultat će varirati od sadržaja do sadržaja i naravno ličnog ukusa slušaoca.
 
Pozitivna strana zvučnog sistema ovog TV-a je što je više nego dovoljno glasan za bilo koju prostoriju, makar kada je ćulno korišćenje u pitanju. Ukoliko ipak poželite kvalitetniji ili jači zvuk, moguće je povezivanje sa eksternim rešenjima, kako putem optičkog kabla, tako i Bluetooth-om.

Hisense H55U7A - SMART

Poput ostalih Hisense modela, i U7A dolazi sa VIDAA U Smart platformom u verziji 2.5 i nudi prepoznatljivi interfejs čistog i jednostavnog dizajna. Home ekran je moguće prilagoditi vašim željama i na njega dodati najčešće korišćene ulaze, ili omiljene aplikacije i TV kanale za lak i brz pristup. Prodavnica aplikacija vam na raspolaganje daje selekciju popularnih i manje poznatih video servisa, kao i razne aplikacije i igre. Izbor svakako nije na nivou LG, Samsung i Google prodavnica, ali sadrži najbitnije aplikacije, poput Youtube-a, Netflix-a i Deezer-a, pa praktično jedino što možda nedostaje je SBB-ov EON.  
 
 
Naravno, dostupni su i web pregledač, kao i media plejer koji reprodukuje praktično sve što mu ponudite, uključujući i HEVC, H.265, VP9 i VC1 fajlove. Informacije o konkretnom procesoru koji pokreće ovaj model nismo pronašli, ali je svakako dovoljno jak za solidan odziv interfejsa i naravno dobar rad svih funkcija i reprodukciju sadržaja.
 
Za one koji TV signal primaju putem antene, ili koriste Common Interface karticu od kablovskog providera, omogućen je i programski vodič, uz snimanje TV programa na USB disk i timeshift funkcije.  
 
 
Kontrola TV-a je moguća kako putem mini joysticka koji se nalazi na zadnjoj strani, tako i putem daljinskog upravljača koji smo imali prilike da vidimo i uz U9A seriju. U pitanju je zaista kvalitetan daljinac, rekli bismo jedan od najboljih koji smo do sada probali po pitanju tastera, koji pružaju zaista odličan hod i klik, pa samim tim i prilično lako kucanje i navigaciju. Na njemu se nalaze svi potrebni tasteri za brz pristup meniju, aplikacijama, kao i  kontrolu multimedije. 

Hisense H55U7A - zaključak

Iako su nam pri testiranju ovog modela oči praktično još uvek bile na njegovom skupljem rođaku koji je testiran istovremeno, poređenje sa njim ipak nije fer, obzirom na razliku u ceni od skoro tri puta. Osim dizajna, koji nam se kod U7A više dopao, kao i softvera i daljinca koji dele, ova dva modela nemaju još puno toga zajedničkog. 
 
 
Subjektivno, ovaj model je kada je kvalitet slike u pitanju negde na pola puta između prošlogodišnjih Hisense modela i U9A serije, pa nudi nešto bolji HDR prikaz, veću maksimalnu svetlinu, nešto širi gamut i unapređene algoritme za procesiranje slike i kretanja, doduše i po nešto višoj ceni koja se za ovaj model kreće oko 800€.
 
Cena je praktično dobro odmerena, pa TV u odnosu na prošlogodišnje modele daje taman toliko više koliko je i skuplji. U svakom slučaju, dobro je imati izbor, a raduje nas što Hisense svojim modelima pokriva sve veći deo tržišta i nudi više nego konkurentne modele u svim cenovnim kategorijama.

 
Prednosti:
- Atraktivan i dopadljiv dizajn
- Vrlo dobra slika sa HDR podrškom
- Jasan i glasan zvuk
- Dobra softverska podrška
- Korektno odmeren odnos cene i dobijene vrednosti
 
Nedostaci:
- Tačnost boja
 
CENA: 800€

nele Neregistrovan korisnik
Opet vi testirate neki njihov 4K televizor! Stvarno, nemam nista protiv takvih televizora ali bi bilo krajnje vreme da testirate neki Hisene fullHD TV posto ionako na gotovo svakom forumu (pa i Vasem), u kojem se prica o Hisense televizorima, ljude u bar 50% slucajeva interesuju (i kupuju) upravo njihovi fullHD modeli. I zato mislim da bi bas trebalo ispostovati i te ljude!
dolmen Novi član postova: 753
^Podržavam predlog jer u jednoj od objavljenih vesti nedavno ste zabeležili:
8K AI Upscaling tehnologija, zaštićena tehnologija kompanije Samsung koja se bazira na veštačkoj inteligenciji, takođe, dolazi sa slikom i zvukom čiji je kvalitet u nivou 8K, bez obzira na originalni izvor kvaliteta ili originalni format. Bilo da korisnik gleda sadržaj kroz streaming uslugu, set-top box uređaj, HDMI, USB ili čak preslikavanje (mirroring) ekrana mobilnog uređaja,
-link-
što potvrđuje da taj segment testa ne bi bio ni suvišan ni nebitan.
Milan Neregistrovan korisnik
Neko je dao dobar predlog, kad testirate televizore, probajte neki D3i recimo, pa D3, Telekomov IPTV i tako dalje, sto ipak pokriva 90% trzista kod nas a to su ulazni signali vrlo niske rezolucije i kvaliteta. To je bas real-life test. Svako dobro i nastavite sa odlicnim radom!
Alister Član postova: 3638
Nije losa cena, na ovoj akciji za ~715e
bobster Član postova: 1428
200 eura je skuplji nego što bi trebalo. Za 600-650€ bi bio best buy.
Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Panasonic: Holivud u vašem domu

Test: Hisense trio - H43A5600, H50A6100, H65A6500 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309