Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense 58A7100F 4K TV (Video)

14.09.2020 12:19 | 0 Multimedija
Test: Hisense 58A7100F 4K TV (Video)

Hisense nas je već navikao na dobar odnos cene i kvaliteta svojih televizora u srednjoj klasi, a ni novi 58A7100F sa ne tako uobičajenom dijagonalom od 58" nije izuzetak. Sa trenutnom cenom od oko 500€ i akcijom sa 5 godina garancije i vaučerom za 50% popusta na Gorenje G-Force usisivače, ovo je model koji će biti interesantan svima koji žele baš veliki TV, a ne žele da potroše previše para.

Kada su televizori u pitanju, iz kompanije Hisense smo do sada videli već priličan broj modela i praktično svaki od njih je itekako imao smisla u svojoj cenovnoj kategoriji.
 
 
Ovo možda najviše važi za njihovu 7000 seriju televizora koja pripada srednjoj klasi, a koja se čak i u tako jakoj ponudi izdvaja onim što nudi u odnosu na uloženi novac. Imali smo prilike da testiramo i 7500 koji je najjači model u seriji, 7300, kao i 7100 koji predstavlja bazični model, a ovog puta nam se na testu našao ovogodišnji A7100F, i to u ne tako čestoj 58” verziji.
 
Navikli smo na 55 ili 65”, a ova dijagonala možemo slobodno reći predstavlja neku zlatnu sredinu, iako ne i aritmetički, i daje utisak ogromnog ekrana, ali sa ipak nižom cenom po inču od 65” modela. 

Karakteristike

Hisense 58A7100 na domaćem tržištu košta oko 60.000 dinara, odnosno oko 500€ i ako bismo trebali reći kome je ovaj TV namenjen, to bi najpre bili korisnici koji žele veliki ekran, naravno 4K, ali po razumnoj ceni obzirom na odsustvo nekih ekstravagantnih funkcija, a pritom ipak očekuju određeni nivo kvaliteta slike i izrade koji ne nude neki od manje poznatih proizvođača.
 
his1s.jpg
 
Što se dizajna tiče, nema nekih velikih iznenađenja, mada su izrada, izbor materijala i neki sitni detalji van onoga što očekujemo u ovoj klasi.
 
Okviri ekrana su relativno tanki, sa malo dodatne crne margine, a sam okvir panela, kao i donja lajsna su malo fazonirani kako bi se ovaj TV vizuelno izdvojio od onih sa ravnim glatkim površinama kakve najčešće srećemo među modelima u ovoj kategoriji. Slično nedavno testiranom A7500F, poleđina A7100F je takođe izrađena od metala, što pruža dodatnu čvrstinu, ali i dodaje utisku ozbiljnosti izrade. Praktično jedina stvar koja asocira na cenovni rang kome ovaj TV pripada je plastično postolje u vidu dva para nožica, koje radi posao, ali je sa dizajnerske strane pomalo generičko. Srećom, TV podržava i VESA 300x200 montažu, pa postavljanje na zid rešava i taj problem.
 
his2s.jpg
 
Što se konektora tiče, oni se nalaze na poleđini u sekciji dostupnoj sa boka, a na raspolaganju su vam tri HDMI 2.0 porta, dva USB 2.0, optički audio izlaz i 3.5mm izlaz za slušalice, LAN port, antenski i satelitski konektori i CI+ slot. Od nevidljivih veza, tu je i WiFi, doduše samo na 2.4GHz, kao i Bluetooth koji je od ove godine izgleda najzad postao standard i na modelima ove serije i koji ume biti koristan ako poželite da povežete tastaturu i miša, ili posedujete neki kvalitetniji Bluetooth zvučni sistem.
 
Hisense 58A7100F dolazi sa VA panelom od 58, tačnije 57.5” i Direct LED osvetljenjem, doduše bez pominjanja lokalnog zatamnjivanja, iako je dinamička kontrola kontrasta prisutna. Upravo je kontrast ono gde ovaj TV briljira, pa je najviša izmerena cifra iznosila 6392:1, što kao rezultat ima i subjektivno vrlo dobar prikaz, obzirom da naše oko voli visok kontrast.
 
his8s.jpg
 
Na panelu se očigledno nije štedelo, a po našem mišljenju, to je i poslednja stvar na kojoj proizvođač treba da uštine ukoliko cilja na nižu cenu. Verovatno se pitate: “pa dobro, gde je onda ušteda ako je izrada dobra, panel dobar, mora nešto da nedostaje?”
 
Naravno, da da. Verovatno najveća razlika u odnosu na skuplji A7500F je odsustvo MEMC, odnosno algoritama za korekciju kretanja, kao i korekcije prikaza sadržaja sa 24 slike u sekundi, što znači da prikaz filmova i serija neće biti jednako glatak kao na modelima više klase. S pozitivne strane, prikaz sporta je neočekivano dobar obzirom na nedostatak procesiranja, pa se TV neuporedivo bolje snalazi sa sadržajima koji su snimani u 30 ili 60 slika u sekundi, jer nema prilagođavanja osvežavanju panela, koje je u ovom slučaju 60Hz.
 
his4s.jpg
 
U odnosu na skuplji model, A7100F čak ima i nešto bolju preciznost boja, koja je tik ispod granice Delta E odstupanja od 3, što znači prirodan prikaz na kakav smo i navikli od Hisense-a.
 
Panel dolazi sa 10 bita po kanalu boja, istina uz upotrebu FRC-a, a širina gamuta koju je u stanju da prikaže je malo ispod očekivanog, sa tek 66.8% DCI-P3 spektra. Ovo vam i neće biti značajan podatak za gledanje sadržaja standardnog dinamičkog opsega, dok za HDR, koji ovaj TV podržava svakako ima uticaja. Istina, kao što smo više puta do sada pominjali, na iole povoljnijim televizorima, HDR je tu više radi fore nego što je TV u stanju da ga prikaže kako dolikuje, pa je to slučaj i sa 58A7500F. Razlog za to je nedovoljno visoko osvetljenje za HDR, a koje je u našim merenjima iznosilo maksimalnih 364nita. Dakle, solidno svetlo za normalno korišćenje, čak i dosta preko deklarisanih 300nita, ali ipak neodovoljno za HDR prikaz koji se razlikuje od SDR-a.
 
his6s.jpg
 
U oba moda TV nudi po nekoliko predefinisanih profila, od kojih je Dynamic najkontrastniji, najsvetliji i vizuelno najimpresivniji, dok su dnevni i noćni Movie modovi po običaju najprirodniji i sa najpreciznijim prikazom. Sportski mod je veoma sličan dinamičkom, a TV ima i mogućnost automatskog prepoznavanja sportskih sadržaja i prebacivanja u Sport mod.
 
Kako je A7100F ipak bazična serija srednje klase, Game mod je izostao, pa je izmereni input lag nešto preko 30ms, što je podnošljivo ukoliko rešite da povežete neku gaming konzolu, ali ne baš idealno za neke takmičarske igre poput Call Of Duty-a npr.
 
his5s.jpg
 
Pored slike, zvuk je svakako bitna komponenta za jedan TV i u ovom slučaju je njegov kvalitet na više nego korektnom nivou, uz 2x8W snage i glasnoću dovoljnu i za veće prostorije.
 
Zvučni balans i kvalitet su dobri, uz bas odziv koji je dovoljan da doda malo ubedljivosti filmovima i muzici, iako se ne prostire naročito nisko i sub-bass deo spektra je potpuno odsutan. Od zvučnih opcija, na raspolaganju su vam uobičajeni petopojasni ekvilajzer, Bass Boost, poboljšanje jasnoće dijaloga, kao i surround procesiranje, uz podršku za Dolby Audio i DTS.
 
his7s.jpg
 
Što se SMART mogućnosti ovog modela tiče, 58A7100F dolazi sa starijom, 3.0 verzijom VIDAA U platforme koju smo do sada viđali na mnogim Hisense modelima, za razliku od nedavno testiranog A7500F na kome smo prvi put videli verziju 4.0, a koja je značajno unapređenje. Srećom, najavljeno je da će svi VIDAA U 3.0 bazirani modeli dobiti ažuriranje na 4.0, najverovatnije u martu, pa će vlasnici ovog modela na proleće praktično dobiti još bolji TV sa osveženim mogućnostima.
 
Ovako kako jeste, rekli smo to već, VIDAA U 3.0 nudi dobro dizajniran i jednostavan interfejs, iako bez nekih naprednih funkcija poput predlaganja sadržaja za gledanje, za šta ćete morati da sačekate pomenuto ažuriranje. Aplikacija ima, mada se mahom svode na razne video i muzičke servise i jednostavne osmobitne igre, ali najbitniji video servisi poput Youtube-a, Netflixa i Amazon Prime-a su tu. Kako nam je najavljeno, završen je i razvoj EON aplikacije, pa sa ažuriranjem na Vidaa U 4.0 možete i nju očekivati na vašim Hisense televizorima.
 
his3s.jpg
 
Kontrola TV-a je poverena daljinskom kakav smo već viđali na nekoliko Hisense modela, vrlo dobre ergonomije i praktičnog dizajna, sa korektnim odzivom tastera i direkcionim tasterima sa klikom za koje bismo voleli da su prisutni i na ostatku daljinca. Kontrola je moguća i putem mobilnog telefona i Remote Now aplikacije, koja je odlično osmišljena i nudi vrlo lak pristup programima, deljenje sadržaja sa mobilnog telefona, pravljenje liste omiljenih sadržaja, kao i lakši unos teksta i kontrolu pametnih funkcija.

Zaključak

Sve u svemu, Hisense 58A7100F je TV koji će vam za oko 500€ pružiti prilično veliki ekran, vrlo dobru sliku za sadržaje standardnog dinamičkog opsega, sasvim solidan zvuk i dovoljno SMART mogućnosti za većinu potreba, koje će od marta naredne godine postati još bolje. I naravno 5 godina garancije, što uopšte nije zanemarljivo. Ono što propuštate je naprednije procesiranje slike, gaming mod i HDR, ali obzirom na cenovni rang i veličinu ekrana, rekli bismo da je ovaj TV odličan izbor za one koji žele puno slike za što manje para, ali bez kompromisa u kvalitetu.
 
 
Hisense je čini se apsolvirao ovaj segment tržišta, a od sponzora EURO 2021 i novog partnera NBA lige i Paris Saint Germain-a, uskoro očekujemo i modele koji će biti vrlo ozbiljna konkurencija i u višim segmentima i lično jedva čekamo te testove. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Philips The One (Video)

Test: Samsung QE65Q95T QLED TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309