Greška

Došlo je do greške.

Test: Hisense 55A7GQ (Video)

15.12.2021 15:12 | 0 Multimedija
Test: Hisense 55A7GQ (Video)

Hisense 7500 serija je već godinama vrlo popularan izbor u srednjem cenovnom rangu zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta slike, kao i prisustva MEMC procesiranja kretanja. Njen naslednik za 2021. A7GQ donosi neka bitna unapređenja kojima će se jednako obradovati ljubitelji dobre slike i oni koji TV koriste za igranje na velikom ekranu.

Na prvi pogled nekoga ko je laik za tehniku, televizor kao televizor - ima ekran, prikazuje dnevnik ako ga upalite u pola osam i može biti veći ili manji.
 
No, svako ko je poslednjih godina makar malo istraživao pre kupovine, vrlo verovatno je ostao zbunjen koji TV kupiti, čak i ako posmatra modele samo jednog proizvođača.
 
 
Kada izaberete svoj omiljeni brend, ako to u današnje vreme uopšte i ima smisla, i željenu dijagonalu, na raspolaganju su vam i dalje televizori različitih klasa, od onih najbazičnijh, do onih opremljenih najnovijim hardverskim i softverskim tehnologijama, sa priličnim opsegom cena. 
I svaki od njih ima svoje kupce, neko želi samo nešto što daje sliku, dok se neko zadovoljava samo najmodernijim, pa i to nerado prihvatajući neizbežne mane.
 
Većina nas se ipak odlučuje za neku sredinu, a ako me pitate koji je to skup funkcija koji je dovoljan da zadovolji najširi krug korisnika, odgovor bi bio - kvalitetan panel i MEMC, odnosno procesiranje kretanja - ostalo je čist bonus koji naravno ima smisla, ali i košta.
 
Jedan od modela koji je na pravi način predstavljao ovu filozofiju je bila Hisensova 7500 serija koja je kroz dve generacije proteklih nekoliko godina bila vrlo popularna na tržištu kao neki optimum za većinu kupaca.
 
Ove godine, Hisense je prilično izmenio svoj portfolio, pa je uloga naslednika pomenute serije pripala A7GQ modelu, koji u ovu klasu donosi i neke novitete približavajući je onome što su prethodno nudili modeli više klase.

Karakteristike i mogućnosti

Na našem testu se ovog puta našla 55” verzija ovog TV-a, koja na domaćem tržištu košta oko 85.000 dinara odnosno 720€. Okvirno, ovo je cena sa kojom je debitovao i A7500F, koji se ovih dana može pronaći na raznim akcijama znatno povoljnije. Hajde da vidimo šta A7GQ ima da ponudi i gde su sve unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model.
 
hisense1s_1.jpg
 
Kada je dizajn u pitanju, tu unapređenja praktično i nema, mada je pitanje da li su i neophodna, jer je i prethodni model važio za jedan od lepših i najbolje izrađenih u klasi. 
Tanak okvir sa gornje i bočnih strana, kao i relativno tanka donja lajsna zajedno sa dizajnom postolja koje je malo interesantnije od prostih nožica, čine da TV izgleda moderno za ovu klasu, a kvalitet izrade je na visokom nivou, pa je sve odlično obrađeno i ukopljeno. Okvir koji obavija panel, lajsna i postolje su izrađeni od gunmetal sive plastike sa brušenom teksturom koji vrlo podseća na metal, čak i čvrstinom, a samo postolje je ojačano metalnom bazom.
 
Poleđina je najvećim delom izrađena od metala, što TV-u dodaje utisak ozbiljnosti, a plastičan je samo dodatak koji krije elektroniku i na kome se u standardnom Hisense maniru nalaze konektori raspoređeni u dve sekcije. U maloj dostupnoj sa zadnje strane su tu samo LAN port i optički audio izlaz, dok se u velikoj dostupnoj sa boja nalaze po jedan USB 2.0 i 3.0, antenski i satelitski konektori, CI+ slot, servisni port, kompozitni AV ulaz, izlaz za slušalice i tri HDMI 2.0b porta.
 
hisense2s_1.jpg
 
HDMI 2.1 nismo ni očekivali, jer ga nismo dočekali ni na višim Hisense modelima za globalno tržište, ali se nadamo da će od naredne godine i to postati standard od ove klase naviše. S obzirom na osvežavanje od 60Hz HDMI 2.1 i nije neophodan, a dobra vest je da su podržane najbitnije funkcije koje on donosi - varijabilno osvežavanje i Auto Low Latency mod. Varijabilno osvežavanje je doduše dostupno samo na iole novijim grafičkim kartama poslednje dve generacije, kao i konzolama, ali je prosto sjajno što je tu, jer je ovo verovatno najpovoljniji TV koji smo do sada videli sa ovom funkcijom. Kad smo kod gaminga, input lag smo izmerili na vrlo dobrih 14.5ms, pa je ovaj TV zaista odličan izbor za gaming u srednjoj klasi.
 
Što se slike tiče, poput većine ovogodišnjih Hisense modela i A7GQ dolazi sa IPS panelom, sa svim svojim prednostima i manama u odnosu na VA koji je prethodno krasio televizore ovog proizvođača. Prednosti su bolji odziv za gaming i odlični uglovi gledanja, a mane IPS glow koji je primetan kada TV gledate u mraku, kao i kontrast koji naravno nije na nivou VA modela.
 
Što se uniformnosti tiče, ona nije baš sjajna, ali je korektna sa nešto tamnijom površinom duž desne ivice na primerku na testu.
 
hisense3s_1.jpg
 
Maksimalno osvetljenje panela je deklarisano na 350 nita, a najveća izmerena vrednost koju smo dobili je bila vrlo blizu -  343.2. Ovo je maksimum i u SDR i HDR modovima, pa je jasno da od HDR-a ne treba očekivati previše, tačnije ništa više od standardnog dinamičkog opsega. U specifikacijama, doduše nezvaničnim na displayspecifications sajtu je navedeno da TV ima Full Array lokalno zatamnjivanje, ali ta informacija na opštu žalost potencijalnih korisnika nije tačna, već je moguća samo kontrola ukupnog nivoa osvetljenja. U ovom trenutku bi to bilo zaista čudo u ovoj klasi. Statički kontrast panela je dobar za IPS i izmeren na 1182:1, a dinamička kontrola ga u specifičnim situacijama može povećati i do 6867:1.
 
Ono što nam se posebno dopalo i što je sigurno najveća promena u odnosu na A7500 je što je kod A7GQ najzad i u ovu klasu implementiran Quantum Dot filterski sloj, pa je slika, odnosno reprodukcija boja nešto živopisnija nego kod prethodnika. Panel prikazuje 10 bita po kanalu boje uz upotrebu FRC-a i u stanju je da pokrije solidnih 86.2% DCI-P3 spektra. Istina, preciznost boja ni u jednom od modova nije baš sjajna, najbolje izmereno Delta E odstupanje je bilo tek 5.3, ali i pored toga, slika deluje relativno prirodno u dva Cinema moda i nešto atraktivnije u Standard modu. Podešavanja vezana za sliku i boje u meniju su prilično bogata, pa ko ima strpljenja, moći će da dotera sliku po svom ukusu.
 
hisense4s_1.jpg 
 
Što se procesiranja slike tiče, A7GQ nudi i Smart Scene opciju koja putem veštačke inteligencije optimizuje sliku za svaku scenu koja se prikazuje, što radi relativno suptilno i ne pravi neku ogromnu razliku, mada ipak radi. Ono što će korisnicima biti daleko korisnije je procesiranje kretanja, a u tom pogledu ovaj model nudi pun set opcija putem Hisensove Ultra Smooth Motion opcije. Na raspolaganju su vam Smooth, Standard, Clear i Film predefinisani modovi koji pokrivaju sve od potpuno glatkog kretanja do propisnog filmskog prikaza 24 slike u sekundi sa ublaženim trzanjem, a tu je i Custom mod u kome možete po želji podesiti slajdere za ublažavanje trzanja i redukciju zamućenja pri kretanju.
 
Kvalitet implementacije MEMC-a nije u rangu najboljeg koji smo videli, što je i razumljivo s obzirom na osvežavanje panela od 60Hz, ali će ova opcija biti itekako korisna svima, bilo da gledate filmove ili želite bolji prikaz sporta gde pomenute opcije mogu ponuditi dosta prijatnije iskustvo gledanja.
 
Realno, uz Quantum Dot i MEMC, ovaj model nudi odličan paket po pitanju slike za uloženi novac, pa iako smo mi ljubitelji VA panela, mislimo da IPS u ovom slučaju ima smisla i da za većinu korisnika i scenarija upotrebe može biti čak i bolji izbor, jer su njegovi kompromisi u ovoj klasi prihvatljiviji.
 
hisense5s_1.jpg
 
Kada je zvuk u pitanju, on je prosečnog kvaliteta - neće vas ničim oduševiti, ali nema ni nekih velikih zamerki, jednostavno radi posao. Reprodukcija niskih frekvencija takođe ne impresionira, čak ni za ovu klasu, pa ispod nekih 130Hz glasnoća bitno opada, a najniža frekvencija koju je A7GQ u stanju da reprodukuje je oko 75Hz. Pored šest predefinisanih modova zvuka, na raspolaganju vam je i sedmopojasni ekvilajzer kojim je moguće doterati malo frekventnu krivu po svom ukusu, kao i kompenzacija zavisno od toga da li montirate TV na zid ili na postolje.
 
Od opcija procesiranja, tu je samo Dolby Atmos, koji doduše radi dosta dobro, naravno u okviru mogućnosti samog zvučnog sistema. Pored toga što dodaje prostornost za filmove i serije, rekli bismo da poboljšava i kvalitet zvuka za muziku, jer sa ovom opcijom TV zvuči malo rafiniranije nego bez nje.
 
Po pitanju SMART mogućnosti, A7GQ poput većine aktuelnih Hisense modela dolazi sa Vidaa U platformom u verziji 5.2. O ovom rešenju smo već pričali i možemo ponoviti da je u pitanju vizuelno dobro osmišljen i praktičan sistem koji prati trendove koje su postavili Tizen, WebOS i donekle Android TV, iako po pitanju podrške za aplikacije i dalje nije na nivou pomenutih. Najbitnije je tu, pa su vam na raspolaganju Youtube, Netflix, Amazon Prime, Deezer i EON, uz UEFA i NBA aplikacije, Plex, razne aplikacije za vesti, bazične igre i još štošta upitno korisno. Ako vam HBO Go nije obavezna stavka, Vidaa U će verovatno zadovoljiti sve ostalo što očekujete od pametnog TV-a.
 
hisense6s_1.jpg
 
Sam interfejs je pregledan i lepo dizajniran, sa velikim banerom na vrhu koji menja funkciju u zavisnosti od aplikacije koju izaberete iz jednog od dva reda ispod, kao i linijama sa predlozima sadržaja za gledanje sortiranih tematski - za decu, filmovi, muzika, gaming, porodični sadržaji i sl.
 
Brzina interfejsa je vrlo dobra, kao uostalom i svih funkcija TV-a koji pogoni NovaTek NT72671D quad core procesor sa Mali-G51 grafikom. Vrlo brza je i glasovna pretraga za koju Hisense ne koristi Alexu ili Google asistenta, već sopstveni engine koji radi odlično i omogućuje pretragu sadržaja ili kontrolu funkcija samog TV-a.
 
Kad smo kod kontrole, tu je i daljinski upravljač koji je korektan, mada ne najbolji koji Hisense ima da ponudi, pa su tasteri gumeni sa relativno plitkim hodom i ne baš potpuno precizni. Srećom direkcioni tasteri na sredini su precizniji i sa klikom, a njih ćete najviše i koristiti. Ako daljinski nije pri ruci, na raspolaganju vam je naravno i mobilna aplikacija.

Finalni utisci

Ukupan utisak o Hisense 55A7GQ je da je u pitanju vrlo dobar naslednik A7500F modela, rekli bismo verovatno bolji nego što je to bio slučaj sa U8GQ i njegovim prethodnikom. 
 
Srednja klasa televizora, odnosno neka “zlatna sredina” je u ovom slučaju dobila unapređenje u vidu Quantum Dot-a i boljih uglova gledanja od čega će korist imati svi korisnici, dok će oni koje zanima gaming imati dodatnih razloga za radost zbog bržeg odziva i varijabilnog osvežavanja koje je nešto što u ovoj klasi nismo viđali do sada.
 
 
Smatramo da oni koji žele iole povoljan TV za gaming i neće imati puno dileme - prosto ne postoji ništa slično za tih 720€ za 55”, dok oni koji traže televizor za gledanje TV programa i filmova, a ne zanima ih gaming, još uvek (dok se ne rasproda naravno) mogu da biraju između prošlogodišnjeg modela koji je sada na priličnom popustu, a nudi bolji kontrast, ili novog modela sa opisanim prednostima. U svakom slučaju, kada se tu uračuna i 5 godina garancije koje nude na sve modele, Hisense ima dobru ponudu u ovom segmentu, a izbor je naravno na vama. Zato nam recite u komentarima kako se vama dopada ovaj model i da li vas zanima gaming na velikom ekranu ili vam TV ipak služi za gledanje video sadržaja?

Test: Tesla 70M610BUS 4K TV (Video)

Test: Xiaomi P1E L43M7 TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309