Greška

Došlo je do greške.

Test: HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

31.08.2003 23:43 | 0 Hardver
Test: HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Još jedna Radeon 9800 Pro kartica, testirana sa novom verzijom Catalyst drajvera, potvrdila je naš stav o tome da ATI trenutno ima kompletnije i elegantnije rešenje od nVidie. U testu HIS Excalibur karticeSaznaćete razlike između Catalyst 3.6 i 3.4 verzije drajvera, kao i koliko se jedan powered by ATI približio "originalu".

Branko Maksimovic


HIS Excalibur Radeon 9800 Pro


Uvod

Radeon 9800 Pro ili, uopšteno govoreći, video akcelerator R350 jeste mnogo sličniji prethodniku nego što smo to mogli da očekujemo. Više anisotropic i antialiasing performanse koje je dao novi čip, kada poredimo efikasnost po kloku, softverske su prirode pa se u nekim IT krugovima može naći i određen “hack” kako bi se performanse R300 kartice sa 256-bit memorijskom magistralom (a to su upravo Radeon 9700 i 9700 Pro) izjednačile sa modelom 9800 (Pro), naravno, kada rade na istim radnim frekvencijama. To bi eventualno moglo da znači da se kod R350 čipa najveća unapređenja ostvarena na planu usavršavanja procesa proizvodnje. Ako je i neka od jedinica pretrpela značajniju promenu, na nju možete gledati kao na prelazak sa WinAmp-a 2.78 na WinAmp 2.85. Ne želimo samo da kažemo da unapređenje, tj. promena nije velika ili bitna, već više da vas podsetimo da pomislite na to da se i hardver projektuje u softveru, te ako se neki segment usavrši i bude bolji iz određenih razloga (i ponese novi marketinški naziv) ne mora da znači da će kartica biti (bitno) brža.

Model 9800 Pro je najjači u svojoj familiji, koju čine još i Radeon 9600 i 9200. Mnogim kupcima je žao što se Radeon 9700 Pro sve teže nalazi u prodaji. Prethodno se ista stvar desila i sa modelom 9500 (Pro), kojeg je istisnuo noviji Radeon 9600. Kako smo upoznati sa presekom tržišta, vidimo da se i Radeon 9200 može naći lakše negoli kartice sa 9100 čipom, koje su veoma zanimljive. No, ovakve stvari su se dešavale ranije.

HIS nije preterano mlada kompanija, kao što bi neko mogao da pomisli. Postoji već šesnaest godina, osnovana je u Hong Kongu, dok su proizvodni pogoni smešteni u Kini. Ranije su u ponudi imali kartice bazirane na nVidia čipovima, ali su se, među prvima, prebacili u ATI familiju retail proizvođača i ide im odlično. Kao što i predpostavljate, HIS je skraćenica i znači Hightech Information System, a za ovaj naziv se vezuje i reč Excalibur koji označava njihovu Radeon seriju kartica (kao što je Atlantis kod Sapphire-a ili Maya kod Gigabyte-a).

Kako smo već predstavili Radeon 9800 Pro karticu i objasnili novine koje donosi (ili koje je ATI naznačio da su novost) u odnosu na model 9700 Pro, test koji sledi je više vezan za konkretan model. Pored toga, ovu Radeon karticu, iako je upoređujemo sa Gigabyte MAYA Radeon-om 9800 Pro, testirali smo sa najnovijom verzijom Catalyst drajvera i uz još neke promene. O tome, takođe, u nastavku teksta.Kartica sa testa

Kartica na testu

U samom startu, trebalo bi da se upoznamo sa samom karticom. Predpostavljate odmah da je, kao i kod kartica izrađenih oko R300, potrebno dodatno napajanje. Kao i kod ostalih modela, i na Excalibur kartici je prisutan standardni 12V konektor, koji se čini kao bolje rešenje od floppy konektora. Takođe, njegova pozicija je sada dosta logičnija.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro
Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Jedna od glavnih karakteristika za ATI kartice već duže vreme glasi “pedantna izrada”. Majstorski realizovan layout za video akcelerator R300, dorađen je i usavršen onoliko koliko je bilo potrebno. Ništa ne izgleda kao da je naknadno prepravljano, što je rezultat pametno kreiranog GPU-a. Radeon 9800 Pro je nešto duži od Radeona 9700 Pro. Od DVI, S-Video i D-Sub konektora, prema GPU-u, raspoređeni su, redom, dva elektrolitska kondenzatora, red MOSFET-a, pasivno hlađenih malim aluminijumskim profilom, dve prigušnice i ponovo red kondenzatora.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Napajanje za ventilator je vezano mnogo bliže jezgru, što je i logično, ali može da zasmeta ako želite da montirate neko pasivno hlađenje, poput Zalmana koji je prikazan i na našem sajtu. Tik uz kuler se nalazi i takt generator i još jedan red elektrolita. Hlađenje za R350 za koje se odlučio HIS, preuzeto je sa referentnog modela, što će reći da takve imaju i BBA 9800 Pro, i Sapphire Atlantis. Moguće je da će se pojaviti i serija koja nudi bolje hlađenje, ali je očigledno da R350 ne oslobađa veliku količinu toplote.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro
Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Kartica u startu radi na 380 / 680 MHz, mada su RivaTuner i RageTweaker prijavili nešto niže frekvencije (378 / 677,5 MHz). Ugrađena memorija je Samsungove proizvodnje, sa vremenom pristupa od 2.8 ns (serija 319), što označava frekvenciju od 350 MHz. Na tržištu postoje i modeli sa memorijom koja je deklarisana na latenciju od 2.2 ns, pa bi isti trebalo osetno znatno više da se overklokuju.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Kako smo obratili pažnju na sam kuler, prvo što smo pomislili bilo je da je neimpresivan. Tako moćna i skupa kartica, sa kulerom koji ima oblik paralelograma (gledan odozgo), izrađen od najobičnijeg aluminijuma... Pa ipak, ATI je rešio sve malo drugačije. Heatspredder na površini jezgra, obod oko GPU-a koji bolje fiksira i pozicionira hladnjak, specijalan termalni lepak - sve su to detalji koji će učiniti da se uz što manje ulaganja postigne bolje hlađenje. Uostalom, lako je nabaviti neki ogroman bakarni kuler i podići cenu kartice, zar ne?

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro
Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Šta je u paketu?

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Možda su čitaoci našeg sajta i ljudi koji redovnije čitaju testove, primetili da su paketi nVidia baziranih kartica uglavnom dosta bogatiji od paketa koji “prate” ATI kartice. Dešava se čak da i GeForce modeli iz niže klase dolaze uz dosta propratnog softvera, dok za ATI Radeone nije veliko iznenađenje ni kada model 9800Pro stigne samo sa jednim diskom i šturim uputstvom. Ipak, HIS ne spada u takve kompanije pa se u pakovanju, pored S-Video i kompozitnog kabla (dužine oko dva metra), TFT > CRT konektor adaptera, S-Video konvertora i uputstva nalazi čak šest diskova. Na njima se redom nalaze: DVD softver (PowerDVD XP 4.0), program za amaterski video editing iz iste softverske kompanije (Cyberlink PowerDirector 2.5 VE), zatim cela igra Duke Nukem: Manhattan Project, kolekcija demoa (Age of Wonders II, Beam Breakers, Myth III: The Wolf Age, Rally Trophy, Stronghold Crusaders i Zax).

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Sama kartica se ponašala besprekorno. Ne moramo da ponavljamo da je kvalitet 2D slike vrhunski – i od ATI-ja i od HIS-a se to već očekuje.

Test Setup i komentar

Test Setup

Kartice smo testirali na test sistemu prikazanom u tabeli:

Procesor
AMD Athlon XP 2300 MHz (fsb. 200MHz)
Matična ploča
Abit NF7-S v2.0
- powered by Chieftec Dragon 400W
Memorija
2x 256MB PC3200 Corsair XMS LowLatency @ 6-2-2-2.0
Hard Disk
IBM DeskStar DTLA 120GXP "Death Star" 60 GB
Video Karte
Gigabyte ATi Radeon 9800Pro - 128 MB DDR- Catalyst 3.6
ASUS V9950 Ultra GeForce FX 5900 Ultra 256 MB DDR - Detonatori 44.03
Gigabyte ATi Radeon 9800Pro - 128 MB DDR- Catalyst 3.4
Monitor
Samsung SyncMaster 959NF
Cooling
Thermaltake TT7+
DVD uređaj
Pioneer 116 DVD-ROM
CDRW uređaj
Sony CD-RW CRX220E1
Operativni sistem
Windows XP Service Pack 1
Direct X 9 final
Igre/Bench programi
Quake 3 Arena v1.17
Unreal Tournament 2003 v2166
FutureMark 3DMark 03 Professional
FutureMark 3DMark 2001 Second Edition (build 330)
Nova Logic Comanche 4 Benchmark Demo
CodeCreatures Benchmark Demo
SpecORG ViewSPEC Perf 7.0


Komentar


nVidia GeForce FX5900 Ultra karticu smo testirali kao i sve ostale – sa Quality setovanjima na Intellisample skali. ATI kartice smo takođe testirali uz maksimalan kvalitet tekstura i mip nivoa (što je već postao default u novoj verziji Catalyst-a). HIS kartica će se pokazati kao brža od Gigabyte-ove, ali ne zbog toga što je realno tako, već zato što smo namerno poredili kartice koje smo testirali sa različitim verzijama Catalyst drajvera. Pored toga, kada smo testirali HIS Excalibur Radeona 9800 Pro, koristili smo blaži tweak kroz RageTweaker-a, koji može svaki korisnik da instalira. Od promenjenih stvari su tu samo optimizacije za SSE i 3DNow! instrukcije, kao i ColorFill opcija koja poboljšava prikaz boja u igrama (ne radi se o prostom povišenju saturacije, naprotiv). Opcije koje se mogu naći samo u Rage Tweaker-u, kao što su W-Fog, Z-Fog i Z-Mask i slične, nismo aktivirali, tj. sve je ostalo onako kako to Catalyst podesi kada se tek instalira.

OpenGL performanse

OpenGL performanse - UT2003

Unreal Tournament 2003 koristi moderniji engine koji za rendering terena koristi Pixel Shadere verzije 1.4 ili 1.1 (u slučaju nVidia kartica). Ovaj engine nove generacije karakteriše visok nivo detalja, velike teksture, multiteksturisanje, napredna vrsta particle efekata, veliki broj poligona po sceni i veoma kompleksna i verna fizika. Standardno je napisan za Microsoftov API, mada je u UT2003.ini konfiguracijskom fajlu moguća promena na OpenGL, koji daje gotovo istovetan prikaz, uz više performanse i nedostatak stancil buffer senki, dok su particle efekti realizovani uz pomoć sistemskog procesora. Naša setovanja su na apsolutnom maksimumu, tj. koristili smo MaxQuality.ini iz Benchmark foldera same igre (koji je potrebno promeniti u UT2003.ini).

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Kao što smo prokomentarisali i prethodni put, ovde nema mnogo iznenađenja. OpenGL API i Detonatori već godinama dobro saradjuju. Uprkos tome što postoje mnogi ozbiljni amateri koji na kućnim mašinama vežbaju ili rade u paketima kao što su Softimage, Maya ili 3DS MAX), ATI misli da neće biti u interesu da implementira OpenGL ICD u svoje upravljačke programe za mainstream kartice.

OpenGL - Quake III Arena

Kao što znamo, Q3 Arena je stari dobri OpenGL benchmark kod koga važi pravilo više megahertza – viši framerate. Verzija sa kojom testiramo je standardna 1.17 sa x86 optimizovanim dll-ovima.

Max Quality Setting:
Teksture na najvišem nivou
Geometrija na najvišem nivou
Primenjeni: r_subdivisions 1 i r_lodError 0
High Quality Sky
Ejecting Bras uključen
Sync Every frame isključen
Lightmap lights
Force Player Models isključen
Dynamic Lights uključen
Marks On Walls uključen
Sound Quality low

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Nema velike razlike u Quake-u III između starih i novih Detonatora, to smo proverili i pre nego što smo uključili podršku za 3DNow! instrukcije koje bi Q3 engine trebalo da “vidi”. Naravno, FX5900 Ultra ovde dominira jer ima veći bandwidth prema memoriji, kao i viši fillrate.

OpenGL - SpecViewPERF 7.0


SpecOPS-ov OpenGL test koji pred video kartu postavlja nešto drugačije zadatke nego što to čine poznate igre. Ovaj skup OpenGL programa testira specijalne funkcije neke 3D kartice, koje se koriste u profesionalnim i poluprofesionalnim 3D aplikacijama tipa CAD i 3D Modeling. Mi smo koristili smo poslednju aktuelnu verziju (7.0) koji se sastoji od šest celina. Kao što već znate, u pitanju je karakterističan i relevantan test. Za više informacija o svakom delu ovog programaskog test paketa, možete pogledati sajt proizvođača, ili neke od naših prethodnih testova.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Promene se svakako mogu uočiti i u Spec View Performance testu, i to u korist novih Catalyst drajvera. Ipak, očekivali smo veći dobitak, pošto je ATI sam na ovaj benchmark skrenuo pažnju kada je nova verzija drajvera postavljena na oficijelni sajt.

Direct3D performanse

DirectX 8 performanse – UT2003

Odlični UT2k3, ovoga puta u izvornom, D3D izdanju. Koristili smo build v.2166, a testirali uz maksimalan nivo detalja. Kao i tokom testiranja kroz OpenGL, mape koje smo koristili su flyby suntemple i botmatch suntemple, koja spada u jednu od najzahtevnijih.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

ATI i nVidia kartice su toliko izjednačene u ovom testu, da se to može prokomentarisati kao vrlo zanimljivo. Ipak, ako vas zanima ono što subjektivno mislimo – moramo da kažemo da nam se prikaz kod nVidia kartica ipak malo više dopada, ali samo ako upoređujemo trilinearni mod.

Direct X 8 - Comanche 4


Nova Logic-ov Comanche 4, je još jedan u nizu D3D testova, ali dovoljno karakterističan da zasluži mesto koje trenutno uživa na test sajtovima. Novi Comanche koristi Direct3D 8.1. ali radi i sa starijim karticama. Pri testiranju, smo koristili apsolutni maksimum za geometriju, teksture, količinu efekata i granicu vidljivosti. Zvuk je bio isključen u samom programu, a rezultati zaokruživani na dva decimalna broja.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Comanche 4 pokazuje da novi drajveri donose neko poboljšanje. Ipak, ono je nešto manje pre nego što uključite opcije kao što su podrška za SSE, na primer.

Direct X 8 - CodeCreatures Benchmark


Verovatno jedan od najlepših i najzahtevnijih testova koje koristimo jeste CodeCreatures Benchmark. Baziran je na jednom od verovatno najkompleksnijih engine-a na koji smo videli. Program koristi Shadere verzije 1.3 (Direct X 8.1), i odlično ukazuje na to kako se kartica snalazi sa teksturama veoma visoke rezolucije i velikom količinom poligona. Vizuelna atraktivnost i fotorealisticnost su na visokom nivou, ali pod uslovom da kartica izvuče potrebnih 24 fps. Default test se izvršava u tri rezolucije: 1024x768, 1280x1024 i 1600x1200. Moguće je kreirati batch u kome je ćete izabrati sopstvene modove od rezolucija 640*480 do najvišeg grafičkog moda koji kartica podržava.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

U ovom testu, GeForce FX kartici pomaže viši fillrate i bandwith memorije, da se nešto lošije Shader performanse kompenzuju. I, sva sreća (po nVidia karticu) da u benchmarku nema Pixel Shader 2.0 programa.

Direct3D performanse (nastavak)

Direct X 8 – FutureMark 3DMark 2001 SE

Starija i po mnogima pouzdanija verzija 3DMark benchmark-a, i dalje nalazi mesto na našem test poligonu.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Rezultati su vrlo zanimljivi. Prethodno, test je pokazao da je Radeon 9800 Pro nešto slabiji od najjačeg GeForce FX-a, a sada se ta razlika smanjila (u najnižoj rezoluciji je ATI čak i prestigao nVidia karticu).

Direct X 9 – FutureMark 3D Mark 03

Kako je o 3Dmark 03 programu već dosta pisano i pričano, mi ćemo se uzdržati od komentara i dodati da smo testirali po defaultu, koristeći sada dostupni build 320.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Nema potrebe za komentarom, ali, da smo koristili najnovije oficijelne Detonator drajvere, opet bi se nV35 Ultra kartica pokazala kao znatno brža...

Antialiasing, Anisotropic, kombinovano

Zahtevni modovi

Kao što smo ranije napomenuli, kod GeForce kartica, Intellisample slajder je bio podešen na Quality, kao i kod Radeon 9800 Pro kartice, kod koje je u slučaju Anisotropic-a bio selektovan Quality mod.

Antialiasing

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Kao što smo i ranije rekli, FSAA na obe kartice sada izgleda virtuelno identično. Nvidia nudi nekoliko modova koji ne mogu biti primenjeni u svim igrama (6xS, Quincunx), ali daju bolje rezultate, odnosno, rade brže. Sveukupno, može se reći da ATI ima prednost jer su performanse bolje.

Anisotropic

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Anisotropic je, prema onome što se vidi u tabelama, na strani nVidia kartica. Međutim, kada je performance anisotropic mod u pitanju, performanse su bolje kod ATI kartica, a isto važi i za kvalitet prikaza, odnosno filtera. Ipak, kada je Quality anisotropic u pitanju, nVidia je u prednosti, blagoj, a kvalitet filtera je identičan.

Kombinovano – Anisotropic + Antialiasing

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

U scenariju kada su oba IQ-booster-a uključeni, Radeon 9800 Pro ima prednost. Naravno, skrećemo pažnju na najzahtevniji nivo u najvišoj rezoluciji gde nVidia kartica zapravo ne radi onako kako je podešena (Multisampling je na 2x, umesto na 8x).

Overclocking i Zaključak

Overclocking

HIS je poznat i po tome da se njihove kartice, u proseku, nešto bolje overklokuju od ostalih powered by ATI kartica. Ipak, kada smo videli da Excalibur Radeon 9800 Pro izgleda isto kao i referentni ATI Radeon 9800 Pro, odnosno Sapphire Atlantis (PBA), znali smo da razlika u odnosu na ove kartice ne može biti velika. Takođe, i memorija od 2.8ns, koja je po defaultu postavljena na 20 MHz niže od onoga što može da postigne po specifikaciji. Bez obzira na to postigli smo respektabilnih 435 MHz za jezgro i 755 MHz na koliko je, bez artefakta, radila memorija. Svaka čast ATI-ju, to opet moramo istaći.

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Testovi graficke kartice HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Performanse se nisu preterano povećale, pa mislimo da bi do nekog pomaka moglo da dođe tek kada bi testirali na još jačoj konfiguraciji.Završna reč

ATI bi zaista trebalo da bude ponosan sa onim što ima u najvišoj klasi kartica. Radeon 9800 Pro je verovatno dosta privlačnije rešenje od GeForce FX 5900 modela. Cene ovih kartica se kreću od 350 do 400 i kusur evra, a performanse koje nude su daleko iznad performansi Radeona 9600 ili FX-a 5600. U top performance klasi, ATI će uskoro i kod nas biti prisutan sa modelom koji ima 256MB video memorije, pa ćemo videti kako će R350 iskoristiti taj dodatak. Zbog čega mislimo da je za korisnike, za čiju kućnu konfiguraciju najteži zadatak predstavlja igranje igara u velikim rezolucijama uz uključen antialiasing i anizotropno filtriranje, bolje rešenje od FX5900 kartice neki Radeon 9800 Pro? Upravo zato što u igrama, a tu mislimo na veliki broj njih koje smo probali, ATI R350 ima prednost u odnosu na najjači model koji trenutno ima nVidia. Samo neke od njih ćemo pomenuti – Tomb Raider Angel Of Darkness, Colin McRae 3, GTA3 Vice City... U pitanju su igre koje u samom startu bolje rade i izgledaju na ATI karticama. Za neke od njih, najavljene su specijalne optimizacije za high end Radeon familiju (STALKER, HalfLife2, pa i Doom III). Čak ni benchmark programi koje ovde možete da vidite, ne mogu vam pokazati koliko je zapravo ATI u prednosti kada je ova klasa video akceleratora u pitanju. Upravljački programi Catalyst 3.6 podsećaju nas na ono vreme kada su svi Detonator drajveri davali odlične performanse i ujednačen, visok nivo kvaliteta prikaza u 3D režimu rada. Pored toga što powered by ATI kartice mahom liče jedna na drugu kao jaje jajetu, one imaju i jednake radne frekvencije (pomislimo samo na FX5900 familiju, kod koje postoji određen broj proizvođača koji podešavaju frekvencije po volji i daju karticama nelogične oznake). Hlađenje na grafičkom procesoru je mnogo mirnije od proseka kod konkurencije, kartice se ne zagrevaju preterano čak ni kada ih solidno overklokujete. Kvalitet 2D prikaza je svakako dostigao neki svoj vrhunac, pa bi nam bio potreban neki monitor od 21 inč (neki dobar Sony, recimo), da bi mogli da napravimo razliku između proizvođača (u nekim slučajevima i između ATI i nVidia kartica visoke klase).

HIS Excalibur Radeon 9800 Pro nam se dopao zbog toga što predstavlja upravo ono što smo uvek želeli od powered by ATI kartice – dostizanje nivoa kvaliteta koje ima built by ATI. HIS se, verovatno neće tu zaustaviti, pa smo i svedoci činjenice da se njihove kartice, a tu i jedna serija Radeona 9800 Pro, nalaze na prvim stranama FutureMark-ove top liste. Da li se radi o probranim primercima GPU-ova i/ili memorije, da li HIS ima nešto rigorozniji quality control, sve jednostavno izrađuje za nijansu kvalitetnije ili je u pitanju samo slučajnost, pokazaće još malo vremena koje je pred nama. U svakom slučaju, kada su Radeon 9800 Pro kartice u pitanju, naš favorit su, za sada HIS i Sapphire.


Karticu smo na test dobili od zvaničnog distributera, beogradske firme Bell Computers.

Test: ASUS V9950 Ultra - 256MB

Test: Leadtek A180TDH Cinema Edition

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209