Greška

Došlo je do greške.

Test: Google (Samsung) Nexus 10

11.09.2013 20:24 | 544 Mobile

Dragoljub Radovanović

Krajem oktobra prethodne godine, Google je predstavio svoj 10-inčni tablet koji je u to vreme privukao veliku pažnju novinara, ali svakako i potrošača. Razlog za to je bio očigledan, jer baš kao i Google Nexus 7, ovaj model je nudio veoma dobar odnos uloženog i dobijenog, tako da je veoma brzo nakon trenutka dostupnosti na Google Play prodavnici on bio rasprodat širom Evrope i Amerike. U početku je zaista delovalo da će njegova popularnost biti dosta velika, ali to se nažalost nije dogodilo. Do današnjeg datuma, Nexus 10 je isporučen u tek nešto ispod 700 hiljada primeraka, što zaista nije preterano veliki uspeh.

Razlog  slabije prodaje ovog modela može se pripisati generalno veoma lošoj dostupnosti van Play Store-a, tačnije jako retko je bio dostupan za kupovinu u retail šopovima. To može biti jedan razlog, ali na slabiju prodaju je mogla uticati i mnogo veća popularnost i potražnja za kompaktinijim i još više cenovno pristupačnijim Google Nexus 7 tabletom.  No, cenimo da je ključ zapravo u kontrolisanoj dostupnosti ovog tableta. Google subsidira sve Nexus uređaje, ali to istovremeno znači da podriva tržište drugim igračima, pa je stoga lako zamisliva situacija u kojoj se kontrolisano na tržište puštaju određene količine Nexus 7 i 10 tableta, koje ne ugrožavaju prodaje Android tableta drugih proizvođača, pa ni Asusa i Samsunga.


Bilo kako bilo, nakon dugog perioda napokon se našao kod nas na tržištu, a samim tim smo iskoristili priliku da ga detaljno isprobamo i prenesemo vam naše utiske. Google ipak smatra da je prodaja ovog modela bila dovoljno dobra, tako da je u planu osvežena verzija koja bi trebala biti predstavljena u oktobru uporedo sa promocijom Android 4.4 KitKat verzije. Iskreno se nadamo da ovoga puta nećemo morati da čekamo deset meseci kako bismo došli do primerka za test.

U međuvremenu se svašta izdešavalo na tržištu mobilnih uređaja, a pošto je Nexus 10 dostupan već duži vremenski period, postavlja se pitanje kako se nosi sa novim modelima tableta - tačnije, da li ostaje konkurentan? Mi smatramo da je tako, pošto je hardver u njemu daleko od slabog. Možda vam se može učiniti da dvojezgarni procesor u današnje vreme nije toliko interesantan na tabletu, ali uzmite u obzir da broj jezgara ne mora biti pokazatelj dobrih performansi.

Samsung, kompanija koja proizvodi ovaj model je u njega uključila svoj dosta moćan Exynos 5250 čipset i na taj osigurala da Nexus 10 po pitanju performansi čak i danas ide korak uz korak sa novijim tabletima. Tu je prisutan dvojezgarni Cortex A15 procesor sa frekvencijom rada od 1.7 GHz-a, kao i odlični Mali T604 grafički čip. Količina RAM-a je 2GB-a, a skladište može biti 16 ili 32GB, koje se nažalost ne može proširiti usled nedostatka microSD slota.Ključna komponenta Google Nexus 10 modela je ipak njegov ekran. On ima Super PLS tip ekrana dijagonale 10.1 inča, ali ono što je najprimamljivije u celoj ovoj priči je njegova veoma visoka 2560 x 1600 rezolucija, koja donosi oštrinu od 300 piksela po inču. Ovaj tablet poseduje dve kamere - prednju rezolucije 1.9 MP i zadnju sa senzorom od 5 MP koja snima video u 1080p rezoluciji. Samsung je Nexus 10 opremio baterijom visokog kapaciteta od 9000 mAh, koja obećava dužu autonomiju, a da li je to zaista tako saznaćete nešto kasnije u tekstu.
Specifikacije
 • Model Google Nexus 10 16GB
 • Predstavljen oktobar 2012.
 • Verzija OS 4.4.2
 • Tip ekrana Super PLS, kapacitivni touchscreen
 • Gustina ekrana 299 ppi
 • Kamera 5 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 1.9 MP
 • Blic LED
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
 • CPU Quad-core Cortex A15 1.7 GHz
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali-T604
 • Chipset Exynos 5250
 • Dimenzije 263.9 x 177.6 x 8.9 mm
 • Masa 603 g
 • Baterija Li-Po 9000 mAh
 • Prenos podataka Ne

Dizajn

Pakovanje Google Nexus 10 modela je sasvim uobičajno, tačnije njegova sadržina je sasvim standardna i poznata. Preko crne kutije navučen je sivi karton na čijoj je prednjoj strani Nexus logo i dizajn tableta, dok se sa zadnje strane nalaze njegove osnovnije odlike. Uklanjanjem poklopca pre svega nailazimo na sam tablet, a ispod njega u pregradi smešteni su punjač sa otkačivim delom koji ide u utičnicu, microUSB kabl, kratko uputstvo za brzi početak i knjižicu garancije. Slušalice nisu prisutne, kao što je to do sada bio slučaj sa starijim i novijim Nexus 7 modelima.
Pošto je napravljen od strane kompanije Samsung, izgled Nexus 10 tableta vuče ka njihovom prošlogodišnjem Galaxy Tab 2 10.1 modelu, samo što su ovde ćoškovi poprilično zaobljeniji. Na prednjoj strani uređaja pored postojećih crnih traka oko ekrana tu je i dodatna ivica u kojoj su smešteni zvučnici, što je zapravo i odlična pozicija, a oni su u dužim trakama u poređenju sa pomenutim Samsung modelom. Ispod ekrana tu je beli notifikacioni LED, iznad prednja kamera i ambijentalni senzor. Na bokovima tableta imamo pre svega microUSB port, 3.5mm ulaz za slušalice, dole pinovi za dock, sa desne strane microHDMI port, i sa gornje strane u levom delu power i volume dugmići.

Pozadina tableta je crne boje i ovde je korišćena mat plastika koja je ipak blago gumirana. U sredini zadnje strane urezana je velika Nexus oznaka, ispod nje dosta manji i takođe urezan Samsung logo. Pri vrhu smeštena je zadnja 5MP kamera sa LED blicem, a oko nje nalazi se plastični deo sa sitnim udubljenjima koji se uklanja kako bi se umesto njega prikačio deo sa specijalnim book cover-om. Pomalo neobično rešenje ako nas pitate.
Softver

Nexus 10 je prošle godine u vreme predstavljanja dolazio sa Jelly Bean 4.2 verzijom Androida, a pošto je ovde reč o Google-ovom uređaju, on je ekspresno dobio nadogradnju na najnoviju 4.3 verziju koja je došla uz novi Nexus 7. Kada smo prvi put uključivali tablet, na njemu je bila prisutna 4.2 verzija, ali smo odmah u notifikacionom panelu dobili obaveštenje da je 4.3 nadogradnja spremna za preuzimanje. Još uvek dosta svež Jelly Bean 4.3 ne donosi pretereno mnogo noviteta u odnosu na prethodnu verziju, ali je svakako napredak.

Od zanimljivosti koje ova verzija donosi izdvajamo ograničene profile koji omogućavaju da recimo vašem detetu filtrirate pristup određenim aplikacijama, zabranite njihovu kupovinu i slično. Tu je takođe i jedna jako bitan novitet koje možete sresti kod SSD-ova a to je TRIM podrška. Ovo je itekako bitno jer se kod starije verzije pre nadogradnje vremenom dešavalo da uspori kako ga vremenom koristite, što se svakako neće događati kod 4.3 verzije. Još jedna stvar koju treba pomenuti kao dodatak u 4.3 verziju Jelly Bean-a je podrška za OpenGL ES 3.0.Ovakva unapređenja su svakako dobrodošla, ali ono što je po našem mišljenju glavna prednost Nexus uređaja je čisto Google iskustvo koje dolazi uz tablet. Nema bespotrebnih promena i opterećivanja korisničkog interfejsa dodavanjem raznih grafičkih elemenata, i nema bloatware aplikacija koje proizvođači vole da ubacuju uz svoje uređaje. Ovde je sve čisto, a kako ćete menjati interfejs i šta ćete instalirati od aplikacija zavisi isključivo od vas. Tu je još jedna bitna prednost - prioritet dobijanja nove verzije Androida čim ona postane spremna za distribuciju. Ako ste koristili prethodne Jelly Bean verzije na vašem smartfonu ili tabletu, onda ćete biti upoznati i sa 4.3 verzijom, ali ako niste, ispod vam ostavljemo screenshotove kako bi stekli utisak kakav je njen korisnički interfejs.

Utisci

U poslednje vreme nismo bili preterano u dodiru sa 10.1-inčnim tabletima, tako da nam je ova dijagonala isprva delovala dosta glomazno. Ove dodatne ivice sa strane možda na prvi pogled deluju da tablet čine širim nego što treba da bude, ali zapravo on ima dimenzije koje su slične sa drugim 10.1-inčnim modelima. Njegova težina od 603 grama je uobičajna za tablete ove dijagonale, a u korist mu svakako ide i mala debljina od 8.9 mm, tako da je sasvim prijatan za držanje. Svakako ne u meri udobnosti koju nude 7-inčni tableti, ali je iskustvo i dalje ostaje prijatno. Kvalitet izrade je veoma pristojan, tablet deluje generalno čvrsto, ali postoji blago ugibanje sa zadnje strane u sredini kada se jače pritisne u toj oblasti.Ono po čemu je ovaj tablet itekako prepoznatljiv je definitivno njegov ekran. Dugo smo čekali da vidimo kako dosta visoka 2560 x 1600 rezolucija izgleda na 10.1-inčnom tabletu i oštrina je zaista odlična. Prednosti ovako visoke rezolucije se primećuju bilo da je reč o sitnom ili krupnom tekstu na ekranu - on je savršeno gladak i deluje jako lepo na oko. Rezolucija je samo jedna od odličnih stvari kod ovog modela. Bitnu ulogu igra Super PLS tip koji je dosta svetao, nudi jako dobar prikaz boja i verovatno najbolje uglove gledanja koje smo sreli na tabletu. Ekran Nexus 10 modela se ukratko može opisati jednim pridevom - fantastičan!Zvuk koji dolazi iz prednjih zvučnika je zaista jedan od boljih koji smo imali prilike da čujemo na tabletima. Pozicija zvučnika sa prednje strane je idealna, a pošto je reč o stereo zvučnicima, zvuk je dosta glasan, dok u isto vreme ostaje prilično čist i ima dosta pristojnu definiciju. Zaista smo prezadovoljni zvukom na ovom tabletu.

Brigu da li je procesor sa dva jezgra dovoljan da ovom tablet pruži dobre performanse odmah možete staviti u stranu. Samsungov Exynos 5250 čipset je itekako moćan i dovoljan da ovom tabletu pruža jedno od najglatkijih iskustava koje smo imali na tabletima, uprkos ogromnoj količini piksela koju je potrebno izgurati. Brzina u korišćenju koju dobijate u 4.3 Jelly Bean verziji je jako dobra, sve se otvara gotovo trenutno, nema lagova i pada performansi, sve je savršeno tečno i jednostavno dobijate fenomenalan utisak u korišćenju. Još jedna stvar koja je izvanredna na ovom modelu je surfovanje. Kombinacija visoke rezolucije i verovatno najnižem vremenu učitavanja stranica koje smo ikada sreli na bilo kom mobilnom uređaju čini Nexus 10 priličnom moćnom internet spravom. Rezultati sintetičkih testova nisu na samom vrhu tabele, ali su tu odmah ispod, u nekim testovima su čak i jako dobri, pogotovo u 3D i browser povezanim benchmarkovima.

 

  Google Nexus 10
Quadrant 4629
Nenamark 1 59.5 fps
Nenamark 2 52.8 fps
Vellamo 1774
Antutu 19677
Linpack 130.582 , 197.502
BenchmarkPi 244ms
CF-Bench 10487
Sunspider 746ms
BrowserMark 2292
Peacekeeper 1053
Octane 4055
SmartBench 4761
GFXBench 2.5 Egypt 37 fps offscreen, 27 fps onscreen
Epic Citadel 2560 x 1504 14.8 fps
3D Mark Ice Storm 720p 8187


Samsung nas je prilično zaintrigirao korišćenjem baterije sa ogromnim 9000 mAh kapacitetom, koji na papiru obećava dosta dugu autonomiju. Ipak, hardver koji je prisutan na Nexus 10 modelu se ispostavio kao prilično veliki potrošač, pogotovo ekran ove rezolucije i GPU koji mora da "izgura" 4.096.000 piksela. Osvetljenje smo postavili na maksimum i već posle 4 sata i 23 minuta surfovanja pri konstantnoj uključenosti ekrana, baterija je izdahnula. Ovaj rezultat je jako jako skroman za 10-inčne tablete, tako da smo bili pomalo razočarani, jer nam se sve ostalo kod ovog modela jako dopalo. Autonomija je svakako nešto što privlači ili u ovom slučaju možda odvlači korisnika od kupovine.


 

Kamera, zaključak

O kameri na 10-inčnim tabletima zaista ne treba trošiti previše reči jer je fotografisanje istim u najmanju ruku čudno. Ipak, ako se nađete u situaciji da morate nešto da zabeležite, biće vam drago da čujete da 5MP kamera pruža jako pristojne fotografije. Boje u njima deluju relativno tačno, šum je prisutan u malim tragovima kod dnevnih fotografija, a količina detalja je dobra za rang 5MP kamera. Video snimanje kod ovog modela deluje dosta zumirano, ali pruža zadovoljavajuće rezultate. Količina detalja nije baš na najvećem nivou zbog nešto agresivnije kompresije, ali 1080p snimci ostaju relativno oštri i njihov framerate je dobar i iznosi 29.872 fps-a.

Semplovi fotografija:


 

Zaključak

Utisak koji je Google Nexus 10 ostavio na nas je bio zaista odličan. Čekali smo dugo kako bismo ga napokon "propustili kroz šake", ali se čekanje isplatilo. Iako je "star" nešto ispod deset meseci, ovo je i dalje najbolji 10-inčni tablet koji smo imali prilike da testiramo. Glavna komponenta koja drastično doprinosi utisku je njegov fenomenalni Super PLS 2560 x 1600 ekran, koji pruža jedan od boljih prikaza koje smo ikada videli na tabletu. Hardver definitivno nije zastareo jer Samsung Exynos 5250 pruža veoma dobre rezultate čak i pri ovako visokoj rezoluciji koju mora da "izgura". Ovo je zaista jedan od najboljih tableta koje smo koristili, a moglo bi se reći da deli tu poziciju sa nedavno testiranim novim Nexus 7 modelom.


Surfovanje na njemu je pravi užitak, zahvaljujući rezoluciji i verovatno najbržem učitavanju stranica od svih mobilnih uređaja koje smo testirali. Kvalitet zvuka sa prednjih zvučnika je veoma dobar, tako da će slušanje muzike preko njega biti veoma pozitivno iskustvo. Neko može zameriti odsustvo microSD slota, tako da ste ograničeni na 16 ili 32 GB skladišta. Takođe, bitna zamerka kod njega jeste autonomija baterije, koja je u najmanju ruku veoma skromna. Ipak, ovi nedostaci nas ne mogu odvući od veoma pozitivnog mišljenja o ovom odličnom tabletu kompanije Google, tako da ako ste u potrazi za 10-inčnim tabletom, Nexus 10 od nas dobija jako visoku preporuku...Prednosti

- Fantastičan 2560 x 1600 PLS ekran
- Jako dobre performanse
- Čisto i jako glatko Android Jelly Bean 4.3 iskustvo
- Kvalitetan zvuk sa prednjih zvučnika
- Utisak u surfovanju na najvišem nivou
- Pristojna 5MP kamera

Mane

- Odsustvo microSD slota
- Jako skromna autonomija

Cena: 44.990 RSD - oko 390 evra

Uređaj na test ustupio Gigatron.

SretenBG Član postova: 2400
Ubacio juče CM13 6.0 na N10. Sve radi extra, ovaj tablet definitivno nije još za bacanje. Neverovatno je da je izašao 2012te godine.
Batak Član postova: 3923
Trebalo bi da prodje uz gubljenje ruta.
yooyo Moderators postova: 10861
Moj n10 nije rootovan. Generalno, trebalo bi da može da se baci u recovery pa sa adb sideload da flashuje, ali nisam siguran da li ce proci ako je rootovan image.
Svakako može clean pa root posle ako baš traži rootm
Tetsuo Član postova: 5192
Drugari, da li će proći dirty flash stock lollipopa (samo rootovan) na rootovan kitkat?
Treba da "odradim" ovo preko skype-a drugaru koji je preko grane, pa da znam da li uopšte da se trudim.
Ubeđujem ga da uradim clean install, ali za sada ne da. :/
nerven Član postova: 641
Citiram korisnika: nervenda li na lollipopu funkcioniše 3G net sa modema preko OTG?
niko, ništa?

Test: Google (Asus) Nexus 7 2013

Test: HP SlateBook X2

10104
10105
10106
10107
10108
10109