Greška

Došlo je do greške.

Test: Google Chromecast

01.03.2014 17:00 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Ogromna kompanija s vremena na vreme predstavlja interesantne servise i uređaje koji imaju ili veoma dobar odziv kod korisnika ili (takođe se i to dešava...) veoma loš. Poenta je da Google obožava da eksperimentiše - predstavi ideju populaciji pa zatim posmatra kakve su reakcije. Ukoliko se ispostavi da su one pozitivne, to je onda super i za nas i za njih - nastaviće se razvoj i projekat će biti unapređivan kako vreme prolazi. Sa druge strane, nisu sve ideje ove kompanije uspešne, iako na prvi pogled deluju kao da su odlične. Tokom godina bili smo svedoci preko dvadeset ideja koje su doživele sudbinu preranog gašenja. One jednostavno nisu doživele uspeh, tako da je Google iz ovih ili onih razloga bio primoran da ih "ubije".Zašto uopšte pominjemo ovo? Iz jednog jednostavnog razloga što je Google sredinom 2012. godine na svom I/O događaju već predstavio uređaj sa istom idejom koju danas ima Chromecast. Ona se bazirala na strimovanju materijala preko interneta na vaš televizor. Ideja kao ideja nije uopšte nova, Google nije ponovo izmislio točak sa uređajem koji se zvao Nexus Q, jer su pre njega već postojali uređaji sa sličnom namenom.

U čemu je bio problem ovog uređaja, tačnije šta je to mu je zakucalo poslednji ekser u kovčeg? Njegova izuzetno visoka cena od 300 dolara, koju je veoma mali procenat potrošača bio spreman da plati. Google je malo mućnuo glavom, dozvao se pameti i godinu dana kasnije predstavio uređaj u manjem pakovanju sa identičnim mogućnostima i drastično manjom cenom od 35 dolara. On se danas nalazi u našim rukama, tako da ispitujemo njegove mogućnosti i utvrđujemo da li se isplati nabaviti ga, ukoliko imate mogućnost da vam ga neko donese ili pošalje iz Amerike.

Ideja koja stoji iza Google Chromecast-a je jednostavna - prikačite ga na HDMI port vašeg starijeg LCD ili Plazma televizora i na taj način mu podarite novi život jer od "glupog" tv-a pravite "pametni". Kao što smo pomenuli u uvodu, Chromecast vam nudi da strimujete video ili audio materijal na vaš televizor putem interneta, upravljajući ga uz pomoć Android uređaja, vašeg laptop ili desktop računara.


Dizajn

Pošto je reč o uređaju omanjih dimenzija, sama kutija u kojoj on dolazi nije preterano velika. Bele je boje, sa prednje strane ilustruje dizajn Chromecast-a, a sa strane i pozadi nudi objašnjenje kako se koristi i čemu je on namenjen. Sa leve strane je nalepnica koju je potrebno odlepiti ili preseći, kako bi uklonili karton i došli do kutije sa natpisom Chromecast. Podizanjem kartona otkrivamo uređaj, dok se na unutrašnoj strani nalazi uputstvo kako početi sa korišćenjem u tri koraka.Sam uređaj je uglavljen u plastični deo, ispod koga se nalazi prateća oprema. Unutar pakovanja su knjižica sa informacijama o proizvodu, opcioni HDMI kabl-adapter ukoliko vam je port nepristupačan, što je zapravo i koristan dodatak, zatim imamo microUSB kabl za napajanje uređaja i adapter sa američkim utikačem, tako da će vam biti potreban dodatni deo koji ga pretvara u naš, standardni evropski. Da li ćete koristiti adapter ili ne zavisi od toga da li imate USB port na televizoru koji će Chromecast-u davati struju.

Dizajn uređaja je jako jednostavan. Zamislite ga kao nešto veći USB fleš, samo što umesto USB-a na kraju imate HDMI priključak. Do sredine on ostaje tanak, a od druge polovine postaje "bucmast" kako bi se u njega mogle smestiti potrebne komponente. Sa zadnje strane tu je microUSB port za napajanje, dugmence kojim se resetuje uređaj ili ulazi u USB Boot režim. Tu je i LED indikator koji govori o statusu uređaja - trepti belo kada nije konektovan na WiFi ili nije podešen, svetli belo kada je konektovan na WiFi i crveno dok se pokreće. Priključivanje je jednostavno - uključite ga u slobodan HDMI port, prikačite kabl za napajanje i prebacite izvor na televizor na kome je on uključen.


 

 

Korišćenje

Kada prebacite na izvor na kojem je Chromecast, dočekaće vas wallpaper i poruka da je potrebno izvršiti početno podešavanje. Za podešavanje možete koristiti PC ili Android smartfon - mi smo se odlučili za drugu metodu. Potrebno je posetiti adresu google.com/chromecast/setup nakon čega smo u našem slučaju bili dovedeni na Play Store stranicu na kojem se nalazi Chromecast Android aplikacija. Preuzeli smo je i usledili ka dodeljivanju imena uređaju i njegovog povezivanja na našu WiFi mrežu. Nakon uspešnog povezivanja, usledila je nadogradnja verzije i napokon bili smo spremni za korišćenje.

Unutar Android aplikacije na završnom koraku dobijate link ka svim dostupnim aplikacijama koje podržavaju Chromecast. Na ekranu televizora tu su pozadine koje se smenjuju posled određenog perioda, ime uređaja, mreža na koju je povezan i u desnom uglu časovnik.
Prva stvar koju smo isprobali je Google Play Movies aplikacija na našem smartfonu. Ovde imamo nekoliko besplatno preuzetih filmova, naslove kao što su Blank: A Vynilmation Love Story i Elf. Svaka aplikacija koja podržava Chromecast ima u sebi Cast ikonicu, klikom na koju dobijate prozor sa opcijom na koji uređaj hoćete da strimujete, što znači da ih možete imati više od jednog, na televizoru u dnevnoj i spavaćoj sobi recimo.

HDMI-CEC ukoliko ga vaš televizor podržava, dozvolja da klikom na Cast vaš televizor automatski bude uključen i krene sa strimovanjem, mogućnost koja se nama dopala. Dobra stvar ovde je da smartfon postaje vaš daljinski, odakle možete premotavati ili pauzirati film. Ukoliko ste na Android KitKat verziji, na ekranu za otključavanje dobijate pozadinu filma koji trenutno reprodukujete, a takođe i dugme za stopiranje ili nastavljanje filma. Korisno je to što Volume dugmići na smartfonu ili tabletu služe za smanjivanje ili pojavačanje zvuka na televizoru.
Google Play Music je bila druga aplikacija koju smo pokrenuli. U njoj možete strimovati pesme koje ste kupili preko Play prodavnice, ili ukoliko imate All Access pretplatu, možete pretraživati sve pesme koje se nalazi u ponudi i reprodukovati ih na zvučnicima vašeg televizora. Strimovanje funkcioniše tako što smartfon jednostavno zadaje komandu da se povuče određena pesma sa interneta, tako da smartfon ne šalje pesme direktno. Kada pustite pesmu na ekranu se pojavljuje Album art kao pozadina, tu je progres linija, naziv pesme, izvođača i albuma. Nakon desetak sekundi ova pozadina se pretvara u manji kvadratić koji skakuće po ekranu, kako bi se izbeglo urezivanje slike kod Plazma televizora.

Pošto je Chromecast uređaj koji je namenjen prvenstveno američkom tržištu, neke aplikacije uopšte neće funkcionisati kod nas. Tačnije, iz Srbije neće funkcionisati Vevo, Pandora, HBO GO, Netflix i HuluPlus, mada postoji zaobilazni način korišćenjem nekog VPN rešenja. RedBull aplikacija sadrži razne klipove iz oblasti ekstermnih sportova. Songza poseduje široki izbor besplatne muzike za sve prilike, a nama se recimo dopao deo sa ambijentalnom muzikom. Viki je aplikacija putem koje možete besplatno da gledate određene serije i filmove, prevashodno korejske, kineske i japanske, mada tu je i par italijanskih ili američkih.

 

 

Korišćenje, deo 2

Real Player Cloud nudi 2GB prostora da stavite vaše video klipove sa telefona u Cloud. Interesantnija mogućnost je to da dozvoljava strimovanje vaših klipova na televizor, sa ograničenjem veličine fajla.Velike klipove nećete moći da gledate na televizoru i aplikacija zahteva da ih smestite u cloud, nakon čega će oni biti optimizovani i postati dostupni za reprodukciju.

Revision3 aplikacija nudi praćenje epizoda sa raznih izvora koje srećemo na YouTube-u. Nama su recimo pažnju privukli Android Authority, TechnoBuffalo, Tekzilla, itd. Tu su takođe i druge razne emisije, od kojih su se nama dopale one sa Discovery kanala, kao što su Discovery Dinousaurs, Sharks, Slow Down, Space, itd. Ovde ima svega iz svačega, od recenzija igara, naučne fantastike, tehnologije i još puno dosta kategorija. BeyondPod sadrži ogromnu listu PodCast-ova, tačnije audio ili video emisija, a takođe služi i kao RSS feed čitač - zanimljiva aplikacija.

YouTube je verovatno i najviše korišćena aplikacija od strane korisnika, a sa Chromecast-om dobijate mogućnost da vaše omiljene klipove umesto na monitoru ili smartfonu gledate direktno na mnogo većem ekranu televizora.Za kraj ostaju aplikacije koje će biti najviše interesantne mnogima, jer dozvoljavaju da strimujete filmove, serije i muziku sa vašeg računara, koristeći media server. Prvo rešenje je Plex aplikacija, koja se nažalost plaća za Android. Procedura je jednostavna, instalirate Plex Media Server na vašem računaru, podesite foldere gde se nalazi vaša multimedija, nakon čega je Plex skenira i automtatski dodeli odgovarajuće slike i opise, što deluje jako lepo. Odaberete film ili seriju koju imate na računaru, kliknete Cast na vašem smartfonu ili tabletu, i to bi bilo to, gledate film bez ikakvog ustajanja iz fotelje, kopiranja na USB i povezivanja na televizor, sve to bežičnim putem preko interneta.

Avia takođe nudi sličnu mogućnost, sa tim što preko nje možete strimovati i video klipove, slike i muziku koju imate na tabletu ili telefonu. Ukoliko recimo instalirate besplatnu Android MediaHouse aplikaciju, iz nje možete pristupiti vašem omiljenom media server rešenju (recimo Serviio), odabrati film koji želite da pustite, odaberete da želite da reprodukujete kroz Avia aplikaciju, i opet kontrolišete multimediju sa vašeg računara iz fotelje. Tokom korišćenja ove metode, zaključili smo da reprodukcija AVI tipa nije podržana, tako da je Plex ipak elegantnije i bolje rešenje. Još jedna stvar koju možete raditi preko Chromecast-a je strimovanje tabova iz Chrome pretraživača na televizor, mada nama se nije preterano dopao kvalitet u kojem su oni bili prikazani.


Kako sve to izgleda iz ugla Android uređaja, možete videti na sledećem linku:

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157641670960044/

 

Utisci

Na tržištu u ovom trenutku postoje razna rešenja za strimovanje multimedije, stoga, po čemu se to Google Chromecast izdvaja? Po našem mišljenju, to je izuzetno niska cena. Pričamo, naravno, o ceni od 35 dolara koja važi za Ameriku, cena kod preprodavaca je ipak mnogo viša. Ukoliko imate rodbinu ili prijatelje koji bi mogli da vam kupe i donesu uređaj po toj ceni, naša preporuka je da ne propustite priliku i pazarite ovaj odličan uređaj.Za taj novac stvarno vredi, čak iako nisu sve aplikacije funkcionalne na našim prostorima. Sama činjenica da ćete moći da strimujete YouTube klipove na televizor, ili multimedijalne fajlove sa vašeg smartfona, laptopa ili desktop računara već opravdava cenu uređaja. Naravno, on je sposoban i za više od toga, a verujemo da će podrška za Chromecast rasti kako vreme protiče, te da će on postajati sve bolji i korisniji uređaj. Naš konačni utisak je da bez razmišljanja zaslužuje našu Value for Money nagradu....


Prednosti

- Pretvara vaš običan televizor u Smart
- Strimovanje multimedije uz pomoć Google servisa
- Strimovanje multimedije sa vašeg računara
- Jako niska cena u odnosu na ono što nudi

Mane

- Neke Chromecast aplikacije nisu dostupne na našim prostorima

Cena: 35$ u Americi

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG BP730 Smart 3D Blu-ray plejer

Test: Prestigio MultiCenter PAD2411

10304
10305
10306
10307
10308
10309