Greška

Došlo je do greške.

Test: Google Chromecast

01.03.2014 17:00 | 0 Multimedija
Test: Google Chromecast

Pišemo o uređaju koji je teško nabaviti na našim prostorima, i koji nam je stigao čak iz Amerike. Reč je o Google proizvodu namenjenom strimovanju online i "offline" multimedije na vaš televizor - pričamo o Chromecast-u. Prilično jeftino rešenje da vaš "običan" televizor učinite pametnim, ali šta on sve nudi? Ukratko - nudi jednostavan način da iskoristite vaš Android uređaj kao daljinski i kontrolišete muziku, serije ili filmove direktno iz vaše fotelje. Podržani su Google servisi kao što su YouTube, Play Movies, Play Music, ali takođe i Plex media server i ostali manje ili više interesantni elementi ponude...

Test: Google Chromecast

Dragoljub Radovanović

Ogromna kompanija s vremena na vreme predstavlja interesantne servise i uređaje koji imaju ili veoma dobar odziv kod korisnika ili (takođe se i to dešava...) veoma loš. Poenta je da Google obožava da eksperimentiše - predstavi ideju populaciji pa zatim posmatra kakve su reakcije. Ukoliko se ispostavi da su one pozitivne, to je onda super i za nas i za njih - nastaviće se razvoj i projekat će biti unapređivan kako vreme prolazi. Sa druge strane, nisu sve ideje ove kompanije uspešne, iako na prvi pogled deluju kao da su odlične. Tokom godina bili smo svedoci preko dvadeset ideja koje su doživele sudbinu preranog gašenja. One jednostavno nisu doživele uspeh, tako da je Google iz ovih ili onih razloga bio primoran da ih "ubije".Zašto uopšte pominjemo ovo? Iz jednog jednostavnog razloga što je Google sredinom 2012. godine na svom I/O događaju već predstavio uređaj sa istom idejom koju danas ima Chromecast. Ona se bazirala na strimovanju materijala preko interneta na vaš televizor. Ideja kao ideja nije uopšte nova, Google nije ponovo izmislio točak sa uređajem koji se zvao Nexus Q, jer su pre njega već postojali uređaji sa sličnom namenom.

U čemu je bio problem ovog uređaja, tačnije šta je to mu je zakucalo poslednji ekser u kovčeg? Njegova izuzetno visoka cena od 300 dolara, koju je veoma mali procenat potrošača bio spreman da plati. Google je malo mućnuo glavom, dozvao se pameti i godinu dana kasnije predstavio uređaj u manjem pakovanju sa identičnim mogućnostima i drastično manjom cenom od 35 dolara. On se danas nalazi u našim rukama, tako da ispitujemo njegove mogućnosti i utvrđujemo da li se isplati nabaviti ga, ukoliko imate mogućnost da vam ga neko donese ili pošalje iz Amerike.

Ideja koja stoji iza Google Chromecast-a je jednostavna - prikačite ga na HDMI port vašeg starijeg LCD ili Plazma televizora i na taj način mu podarite novi život jer od "glupog" tv-a pravite "pametni". Kao što smo pomenuli u uvodu, Chromecast vam nudi da strimujete video ili audio materijal na vaš televizor putem interneta, upravljajući ga uz pomoć Android uređaja, vašeg laptop ili desktop računara.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG BP730 Smart 3D Blu-ray plejer

Test: Prestigio MultiCenter PAD2411

10304
10305
10306
10307
10308
10309