Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigatron Beast

03.04.2014 21:24 | 1 Hardver

Nebojša Todorović

Možemo sa sigurnošću da kažemo da je Beast najskuplja konfiguracija u ponudi Gigatrona iako nismo dobili tačnu cifru. Ipak, sasvim smo sigurni da za taj iznos možete da pazarite solidan polovni automobil. U isto vreme, reč je i o najtežem računaru sa kojim smo ikada imali na testu. Kutije u kojima je stigao su nam zauzele ogromnu količinu prostora, a proces otpakivanja je bio iznenađujuće naporan.
 


 

Prvo što upada u oko su tri skupe Logitechove periferje. U pitanju su miš, tastatura i headset pod oznakama G602, G19s i G930 repektivno. Osim njih tu je kutija najnovijeg 4K Dell UltraSharp monitora, kao pakovanje od Corsair Obsidian 900D kućišta. Sve ovo na jednom mestu jasno daje do znanja da su odabrane samo najvkalitetnije komponente od veoma cenjenih proizvođača. Ipak, hajde da vidimo redom šta je šta.Kao kućište za Beast je odabran Corsair Obsidian 900D. U pitanju je ogromni "Super Tower" model čije dimenzije zaista izlaze iz okvira svih uobičajenih očekivanja. Obsidian 900D je jedno od najbolje ocenjenih kućišta i univerzalno se smatra idealnim modelom za entuzijaste. Prostora ima izuzetno puno i ne verujemo da će iko uspeti da mu nađe konstruktivno zamerku. Zbog svojih dimenzija kućište poseduje odvojeni deo koji je predviđen za smeštanje hard diskova i napajanje,  dok je glavni deo rezervisan za ostatak hardvera. Izrada je fenomenalna i očigledno je da je Corsair posvetio jako puno pažnje svakom detalju.Gigatron je odradio odličan posao u pogledu kabliranja i može se reći da je enterijer Obsidiana jako uredna. Naravno, tome najviše doprinosi ogroman slobodni prostor koji ovo kućište obezbeđuje korisniku. Čak i ova ozbiljna mašina zauzima samo deo Obsidiana i kada se pogleda ovlaš može da se učini kao da je mini-ATX konfiguracija smeštena u tipično midi-tower kućište. Jednostavno, malo ko može da "popuni" Obsidian 900D. Ukoliko vam se čini da sa velikim oduševljenjem pričamo o Corsairovom kućištu, to nije slučajno, jer nam se istinski jako dopada.

Ipak, postoji i jedna, uslovno rečeno, mana. Ovako velike dimenzije u kombinaciji sa kvalitetnom izradom rezultuje apsurdnom masom. Obsidian prazan teži oko 20 kilograma, a sa svim hardverom ne sumnjamo da dostiže i preko 30 što je zaista problem za pomeranje po kući i točkići uopšte ne bi loše "legli" za takve situacije.
 


 

Procesor je potpisao Intel, a reč je o Core i7 4820K modelu koji je overklokovan na solidnih 4200 MHz. Podsetimo se, 4820K poseduje četiri jezgra i osam "threadova" i dizajniran je za LGA2011 platformu. Ovaj CPU poseduje 10 MB Intel Smart keša i osigurava fantastične performanse koje su jedino ispod šestojezgarnih LGA2011 modela iste kompanije. Da bi sve bilo na najvišem nivou procesor je hlađen Cooler Masterovim Eisberg 120L vodenim sistemom. Ovaj All-in-one rashladni sistem održava niske temperature procesora u uslovima overkloka, ali ostavlja još prostora za one koji žele sami da ispituju granice. Sa obe strane proceosra, odnosno vodenog bloka se nalazi pod dva Kingston Beast 2400 MHz memorijska modula. Njihov ukupni kapacitet je ukupno 32 GB, što je polovina od onoga što ploča maksimalno podržava.Prilikom sklapanja računara, odabrana je Asusova X79-Deluxe matična ploča. Pogađate, bazira se na Intelovom X79 čipsetu, a kako je u pitanju Deluxe model, Asus ga je opremio velikim brojem dodataka. Ova ploča je sjajna zbog kompleksne naponske jedinice izvedene u 8+2+2+2 faze, upotrebe Super Alloy Power komponenata, četiri PCI-Express slota punih dimenzija, 12 SATA portova i još puno toga. Ova ploča je bogata izlazima i na zadnjem panelu. Tu smo pronašli veliki broj USB-ova, eSATA, audio izlaze, a dopada nam se i činjenica da ploča poseduje i DualBand modul sa antenom koja poseduje magnet tako da može da se fiksira na kućište.


Nastavak

Za grafički podsistem odabrana su dva Asusova GeForce GTX 780 Ti DirectCU II postavljena u SLI. Ove karte su veoma slične Matrix Platinum verziji koju smo nedavno imali prilike da testiramo. Osim nešto manjeg broja dodatnih mogućnosti, sve ostalo je vrlo slično. Dve ovakve karte su sasvim dovoljne čak i neophodne za igranje u 4K rezoluciji koja je daleko zahtevnija od 1440 ili 1600p, a da ne govorimo tek o uobičajenom FullHD-u. Da bi ovaj zahtevan hardver mogao neometano da radi, Gigatron je ugradio Super Flower Golden King od 1000W koji je dovoljan za svaki scenario, pa čak i u slučaju eventualne (i teško zamislive) nadogradnje.

 


Za smeštanje podaka su zadužena dva uređaja. Prvi je SSD kapaciteta od čak 480 GB koji je dovoljan za sistem, ali i još puno toga. Na ovaj način je eliminisano i poslednje usko grlo, pa rad u OS-u ima ekstremno dobar odziv. Ipak, pored sistemskog SSD-a, za ovakav PC je neophodan i disk za čisto smeštanje podataka. To zaduženje je dodeljeno Wester Digitalovom hard disku iz Red serije. Sa kapacitetom od 3 TB predstavlja odličnu osnovu, a oni željni boljih performansi mogu uvek da dodaju još jedan za RAID konfiguraciju. 

Kao što smo već rekli, uz Beast ide i Dell UltraSharp UP3214Q sa kojim je idealna kombinacija. Detaljan prikaz ovog sjajnog monitora možete da pogledate na ovom linku. Nažalost drajveri i dalje nisu baš najbolje "upeglani" pa smo imali povremenih problema sa MST-om, odnosno modom koji emulira rad monitora pod 60 Hz. Nažalost, ovo je problem koji prati 4K monitore i aktuelni DisplayPort 1.2 interfejs. Osim toga, igre izgledaju izuzetno dobro, a isto važi i za sve ostale oblike zabave i rada, jer ovoliki prostor zaista olakšava život.
 


Na kraju, spomenućemo i periferije koje se dobijaju uz Gigatron Beast. Miš i tastatura su solidni G602 i G19s. Već smo ih testirali i bili sasvim zadovoljni njihovim radom, ali smo ipak zaključili da je reč o proizvodima koji se oslanjaju na stil, više nego na pravu gejmersku namenu. Verujemo da bi većina ovde više volela da vidi Cooler Master, SteelSeries ili Razer umesto Logitecha. Naš izbor bi bio SteelSeries Sensei u kombinaciji sa Cooler Masterovom Trigger Z tastaturom.Poslednja stavka je veoma dobar G930 bežični headset koji je odličan izbor i smatramo da predstavlja odličan izbor. Jako su udobne, iako možda malo masivnije. Kvalitet zvuka je na zaista jako visokom nivou, posebno pri igranju i gledanju filmova. 

 

Specifikacije, rezultati i zaključak

Specifikacije
 • Proizvođač Gigatron
 • Oznaka Beast
 • Matična ploča MSI Big Bang-XPower II
 • Procesor Intel Core i7-3930K 3.2GHz
 • Memorija Kingston 32GB 1600MHz KHX16C9X3
 • SSD Kingston SSD 480GB SVP200S3B7A/480G
 • Hard disk WD 1TB Caviar Black WD1002FAEX
 • Grafička karta Gigabyte GV-N690OD5-4GD-B
 • Optički uređaj DVD-RW
 • Zvučna karta Realtek ALC892 8 kanala
 • Kućište Cooler Master Cosmos II Black
 • Operativni sistem Nema operativni sistem
 • Garancija 36 meseci
 

 

 

 

 

Rezultati Gigatron Beast
7-Zip 9.20 x64 kompresija / dekompresija [KB/s] 22.714 / 263.089
x264 HD Benchmark 4.0 pass1 / pass2 [s] 181.3 / 48.4
Cinebench R15 x64 OpenGL / CPU [pts] 121.5 / 724
Blender v2.64 [s] 137.5
AIDA 64 2.0 memory read / write / copy [MB/s] 42.519 / 35.973 / 39.892
AIDA 64 2.0 memory latency [ns] 55,2
TrueCrypt [AES / TwoFish / Serpent] 3.000 / 565 / 389
HD Tune Pro 5.0 Read [MB/s] - SSD / HDD 418,4 / 149,2
3DMark Fire Strike  
Graphics Score 6129
3DMark 11 Extreme Preset  
Graphics Score 2548
3840x2160  
Unigine Valley 1.0 (DX11, Ultra,extreme tesselation, 4x AA) [fps] 47.4
Unigine Heaven 4.0 (DX11, High, extreme tesselation, 4x AA) [fps] 38.6
Battlefield 4 (DX11, Ultra, FoV 120) [fps] 55.1
Metro Last Light (DX11, very high, tesselation) [fps] 53.5
Tomb Raider (DX11, Ultra, TressFX off) [fps] 78.5
Hitman Absolution (DX11, Ultra) [fps] 29.4
Bioshock Infinite (DX11, Ultra+DDOF) [fps] 71.6
Sniper Elite V2 (DX11, Ultra) [fps] 19.8
Sleeping Dogs (DX11, Ultra) [fps] 35.2


 

 

Utisci u radu i zaključak

Da li je uopšte potrebno bilo šta da pametujemo o utiscima osim da su fantastični? Jednostavno, ovo je konfiguracija sa kakvom se nikada ranije nismo susretali i jedinstvena po svojim performansama, komponentama i upotrebljivosti. Zaista nemamo mnogo da kažemo osim da bismo i sami bili prezadovoljni kada bismo imali ovakav jedan PC u svom vlasništvu. U svakom aspektu Beast ima dovoljno snage i zaista ne poseduje slabu tačku. Temperature su niske, buka minimalna, velika količina slobodnog prostora i mogućnosti za nadogradnju su ogromne.Ovakav računar je izuzetno teško opisivati, jer nema šta mnogo da se kaže i kritika koje bi mogle da se upute, a da ne izgledaju iznuđeno i da su tu reda radi. Osim periferija koje bi u našem slučaju bile odabrane malo drugačije, sve ostalo je na apsolutno najvišem mogućem nivou. Gigatron Beast je zaista jedan od onih beskompromisnih proizvoda kojima je gotovo nemoguće naći konstruktivnu zamerku. Naravno, cena je svakako toliko visoka da će većinu zaboleti glava, ali to je u potpunosi i očekivano, jer samo za dve grafičke karte koje se nalaze unutra većina može da kupi ceo, i to ozbiljan, PC. Dostupnost je, kao što možete pretpostaviti, ograničena i ovakav PC se priprema po narudžbini. Uostalom, ovakvi modeli su više tu radi privlačenja pažnje javnosti, a Beast će svakako poslužiti svrsi. Pogledajte i kako je izgledalo prvo sklapanje ovog PC računara u prostorijama kompanije Gigatron, zahvaljujući čijoj ljubaznosti smo dobili zeleno svetlo da pustimo ovaj video koji je korišćen u promotivne svrhe u skorašnjim akcijama.


Prednosti:

- Performanse
- Kvalitet ugrađenih komponenti
- Pedantno kabliranje
- Overklokovan uz garanciju

Nedostaci:

- Sasvim sigurno najskuplji PC na tržištu


Računar na test ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI AG2712A All-in-One PC

Vodič za kupovinu hardvera, Q2 2012

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209