Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigatron Beast

03.04.2014 21:24 | 0 Hardver
Test: Gigatron Beast

Verujemo da su mnogi barem jednom prilikom maštali o tome kakav bi računar sklopili kada ne bi imali limit u budžetu. Najbolje od svega, barem dve grafičke karte, veliki SSD sa kojim neće biti brige o slobodnom prostoru i još mnogo toga. Gigatron Beast je zaista jedan od takvih primeraka koji smo imali prilike da isprobamo u praksi. Firma Gigatron je sklopila računar o kakvom većina nas može samo da sanja, ali moramo priznati da je njegovo korišćenje, makar i na kratko, bilo veoma zanimljivo

Test: Gigatron Beast

Nebojša Todorović

Možemo sa sigurnošću da kažemo da je Beast najskuplja konfiguracija u ponudi Gigatrona iako nismo dobili tačnu cifru. Ipak, sasvim smo sigurni da za taj iznos možete da pazarite solidan polovni automobil. U isto vreme, reč je i o najtežem računaru sa kojim smo ikada imali na testu. Kutije u kojima je stigao su nam zauzele ogromnu količinu prostora, a proces otpakivanja je bio iznenađujuće naporan.
 


 

Prvo što upada u oko su tri skupe Logitechove periferje. U pitanju su miš, tastatura i headset pod oznakama G602, G19s i G930 repektivno. Osim njih tu je kutija najnovijeg 4K Dell UltraSharp monitora, kao pakovanje od Corsair Obsidian 900D kućišta. Sve ovo na jednom mestu jasno daje do znanja da su odabrane samo najvkalitetnije komponente od veoma cenjenih proizvođača. Ipak, hajde da vidimo redom šta je šta.Kao kućište za Beast je odabran Corsair Obsidian 900D. U pitanju je ogromni "Super Tower" model čije dimenzije zaista izlaze iz okvira svih uobičajenih očekivanja. Obsidian 900D je jedno od najbolje ocenjenih kućišta i univerzalno se smatra idealnim modelom za entuzijaste. Prostora ima izuzetno puno i ne verujemo da će iko uspeti da mu nađe konstruktivno zamerku. Zbog svojih dimenzija kućište poseduje odvojeni deo koji je predviđen za smeštanje hard diskova i napajanje,  dok je glavni deo rezervisan za ostatak hardvera. Izrada je fenomenalna i očigledno je da je Corsair posvetio jako puno pažnje svakom detalju.Gigatron je odradio odličan posao u pogledu kabliranja i može se reći da je enterijer Obsidiana jako uredna. Naravno, tome najviše doprinosi ogroman slobodni prostor koji ovo kućište obezbeđuje korisniku. Čak i ova ozbiljna mašina zauzima samo deo Obsidiana i kada se pogleda ovlaš može da se učini kao da je mini-ATX konfiguracija smeštena u tipično midi-tower kućište. Jednostavno, malo ko može da "popuni" Obsidian 900D. Ukoliko vam se čini da sa velikim oduševljenjem pričamo o Corsairovom kućištu, to nije slučajno, jer nam se istinski jako dopada.

Ipak, postoji i jedna, uslovno rečeno, mana. Ovako velike dimenzije u kombinaciji sa kvalitetnom izradom rezultuje apsurdnom masom. Obsidian prazan teži oko 20 kilograma, a sa svim hardverom ne sumnjamo da dostiže i preko 30 što je zaista problem za pomeranje po kući i točkići uopšte ne bi loše "legli" za takve situacije.
 


 

Procesor je potpisao Intel, a reč je o Core i7 4820K modelu koji je overklokovan na solidnih 4200 MHz. Podsetimo se, 4820K poseduje četiri jezgra i osam "threadova" i dizajniran je za LGA2011 platformu. Ovaj CPU poseduje 10 MB Intel Smart keša i osigurava fantastične performanse koje su jedino ispod šestojezgarnih LGA2011 modela iste kompanije. Da bi sve bilo na najvišem nivou procesor je hlađen Cooler Masterovim Eisberg 120L vodenim sistemom. Ovaj All-in-one rashladni sistem održava niske temperature procesora u uslovima overkloka, ali ostavlja još prostora za one koji žele sami da ispituju granice. Sa obe strane proceosra, odnosno vodenog bloka se nalazi pod dva Kingston Beast 2400 MHz memorijska modula. Njihov ukupni kapacitet je ukupno 32 GB, što je polovina od onoga što ploča maksimalno podržava.Prilikom sklapanja računara, odabrana je Asusova X79-Deluxe matična ploča. Pogađate, bazira se na Intelovom X79 čipsetu, a kako je u pitanju Deluxe model, Asus ga je opremio velikim brojem dodataka. Ova ploča je sjajna zbog kompleksne naponske jedinice izvedene u 8+2+2+2 faze, upotrebe Super Alloy Power komponenata, četiri PCI-Express slota punih dimenzija, 12 SATA portova i još puno toga. Ova ploča je bogata izlazima i na zadnjem panelu. Tu smo pronašli veliki broj USB-ova, eSATA, audio izlaze, a dopada nam se i činjenica da ploča poseduje i DualBand modul sa antenom koja poseduje magnet tako da može da se fiksira na kućište.


Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI AG2712A All-in-One PC

Vodič za kupovinu hardvera, Q2 2012

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209