Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Z390 Aorus Master

12.10.2018 18:39 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Z390 Aorus Master

Treba samo da odaberete ostatak komponenti koje će moći da isprate ovu ploču i obavezno neko atraktivnije kućište koje će je prikazati u njenoj punoj lepoti, te da se na kraju prepustite osećaju potpunog užitka i satisfakcije.

Nakon brojnih glasina i kontraverzi koje su prethodile izlasku najnovije generacije Intel Core procesora, Intel je zvanično predstavio naslednika 8. generacije Core procesora pod kodnim nazivom Coffe Lake Refresh. Do nas su počeli da pristižu i prvi primerci najnovije serije matičnih ploča na bazi Intel Z390 čipseta. One su predviđene za rad sa najnovijom, Intel Core 9000 serijom procesora.
 
 
 
Na žalost, nismo uspeli da se dočepamo Intel Core i5 9600K ili Intel Core i7 9700K procesorskih čipova, ali znamo da će biti to prva serija Intel procesora u mainstream klasi sa 8 fizičkih jezgara. Naime, najjači u liniji koji će biti predstavljen u ovoj godini je Core i7 9700K sa 8 fizičkih i 8 logičkih jezgara, dok će najmoćniji predstavnik stići sa malim zakašnjenjem i imaće 8 fizičkih jezgara te mogućnost istovremenog izvršenja 16 instrukcijskih nizova. Intel Core i5 9600K radi sa 6 fizičkih jezgara i 6 instrukcijskih nizova istovremeno.
 
Što se tiče nove serije ploča, dobili smo ekskluzivni primerak Gigabyte Z390 Aorus Master namenjene zahtevnoj gejmerskoj populaciji. Ako nas pitate za čipset, zna se da je u pitanju evolucija tj. blago unapređenje postojećeg Z370 čipseta. Podržavaće rad sa Intel CPU Core procesorima 8. i 9. generacije. Konkretne razlike na nivou čipseta se tiču bazne podrške za rad 6 USB portova sa 3.1 specifikacijama i maksimalnim transferom od 10 Gbps koja nije postojala na ranijem Z370 čipsetu već su proizvođači matičnih ploča morali da koriste dodatne kontrolere nezavisnih proizvođača. Takođe, jedna od važnijih razlika je i da Z390 predstavlja produkt savremenijeg 14-nm proizvodnog postupka u poređenju sa 22-nm i Z370 čipsetom. 
 
IntelCoffeeLake1s.jpg 
Od sada se u okviru Z390 čipseta nalazi i podrška za integrisanu Wi-Fi mrežnu kartu, ali će proizvođači i dalje morati da koriste "physical layer" podršku u vidu elektronike čija cena iznosi oko 20-ak USD da bi u potpunosti implementirali bežičnu mrežnu funkciju na Z390 baziranim matičnim pločama i konačno tu je Intel ME menadžment sistem u verziji 12 za koji nemamo detaljne informacije o njenim prednostima u odnosu na verziju 11, mada mislimo da to većinu korisnika i ne interesuje preterano, obzirom da se verovatno radi o proširenoj podršci za rad Core procesora 9. generacije. 
 
I to bi bilo to što se unapređenja tiče. Ništa naročito reći će vlasnici postojećih Z370 ploča, dok će oni drugi koji tek sada kreću u nabavku nove Intel platforme svakako sa punim pravom dati prednost Z390 modelima jer su definitivno atraktivniji i u nekim od navedenih funkcija bolji. Što se tiče prethodnih modela matičnih ploča, svi oni koji koriste seriju 300 čipsetova će dobiti ažuriranje BIOS-a kako bi im bilo omogućeno da prihvate i u potpunosti ispravno rade sa Coffee Lake Refresh CPU modelima.

Gigabyte Z390 Aorus Master - karakteristike

Gigabyte Z390 Aours Master je jedna od najviše pozicioniranih modela matičnih ploča na bazi Intel Z390 čipseta. Praktično, samo će Aorus Xtreme biti iznad ove ploče, ali nju nismo još uvek videli ni na rendering fotografijama, tako da je Z390 Aorus Master trenutno najjači model namenjen 9. generaciji Intel Core procesora u koji bez problema možete ugraditi i prethodne Coffee Lake CPU čipove. 
 Z390AorusMaster1s.jpg
 
U pitanju je bez svake sumnje premijum LGA1151 ploča, koja će vas već na prvi pogled osvojiti srce. Veliko i izdašno pakovanje, print oznakama nagoveštava mali spektakl, a sličan osećaj blagog ushićenja se nastavlja i kada zavirite u unutrašnjost kutije. 
 
Prvo vas dočekuje velika štampana ploča u punom ATX formatu koja osim velikih dimenzija, pažnju skreće i nuobičajenom težinom. Kako i ne bi kada koristi vrlo masivne hladnjake na VRM modulu, zatim jednako impresivan hladnjak na čipsetu i konačno, kao jedini u liniji Gigabyte Z390 baziranih modela sa zadnje strane koristi metalni pozadinski štit-hladnjak koji mehanički ukrućuje pertineks kao svojevrsni ekgzoskelet, ali ima i onu drugu ulogu da poveća disipacionu površinu predaje toplote sa elektronskih komponenti. Njih na ovoj ploči ima poprilično obzirom da je ponovo, ovo jedna u liniji Gigabyte Z390 modela koja raspolaže 12-faznom (6+6) jedinicom za regulaciju napona i snadbevanje energijom procesorskog čipa. Ovaj detalj govori da je Z390 Aorus Master spreman da primi najjači u liniji Core i9 9900K, jednog dana kada ovaj model izađe pred korisnike. 
 
Iako je Intel svog najjačeg predstavnika Coffee Lake Refresh serije deklarisao sa prosečnom potrošnjom od 95W, jasno je da 8C/16T konfiguraicja jezgara troši značajno više od prosečne vrednosti što potvrđuje izuzetno masivna građa VRM jedince na Z390 Aorus Master ploči. Zbog boljeg upravljanja toplotom, Gigabyte je na ovoj ploči posebno brinuo o sistemu hlađenja VRM jedinice pa su korišćeni vrhunski hlanjaci u kombinaciji sa tehnologijom toplotnih cevi. Očigledno je da će Core i9 9900K povlačiti dosta energije o čemu govori prisustvo čak dva 8-pinska +12V EPS konektora za dodatno napajanje, koji su tu za potrebe overklokinga najjačeg Coffee Lake Refresh predstavnika.  
 Z390AorusMaster11s.jpg
 
Posebno poverenje uliva, praktično spojeno zaleđe iza VRM jedinice, njenih hladnjaka i velikog oklopa koji obuhvata čitav deo ATX ulazno/izlaznih konektora koji stiže se fabrički ugrađenim metalnim adapterom čime je olakšana ugradnja čitave ploče u kućište računara. 
 
Z390 Aorus Master raspolaže sa 4 DIMM slota za konfigurisanje dvokanalnog režima rada DDR4 memorijskih modula, a podržan je rad čak i onih najbržih u overkloking režimu rada do čak 4266 MHz. Jedinica za napajanje koja “pokriva” rad RAM memorije je napravljena u formi dvofaznog regulatora, što je još jedan detalj koji govori o ozbiljnosti namere Z390 Aorus Master modela da istakne kandidaturu za najbolju Z390 baziranu matičnu ploču.  
 Z390AorusMaster12s.jpg
 
Ploča raspolaže sa tri fizička PCI Express x16 slota jer podržava mogućnost istovremenog rada više grafičkih karti kroz implementaciju AMD CrossFireX i Nvidia SLi (Quad i 2-way) tehnologija. Skrećemo pažnju da Nvidia prilično naplaćuje sertifikaciju SLi tehnologije za matične ploče, dok je AMD CrossFireX potpuno besplatan. Otuda mnogi proizvođači izostavljaju SLi podršku smatrajući je neisplativom jer je koristi manje od 1% korisničke populacije tj. troškom koji samo opterećuje cenu matičnih ploča. Situacija koja neodoljivo podseća na FreeSync i G-Sync kada se radi o monitorima. Obratite pažnju da prvi slot komunicira sa svih 16 PCIe Ver 3.0 komunikacionih putanja, drugi to čini u PCIe x8 modu dok treći ima na raspolaganju četiri PCIe transportne putanje. Ovi slotovi se izdvajaju i vizuelno specijalnim metalnim ojačanjem koje služi kao mehanička potpora slotu kako bi mogao da primi najveće i najteže modele grafičkih karti.
  
Osim obilja PCIe x16 slotova, Z390 Aorus Master se ističe i brojnim prisustvom M.2 slotova za prijem brzih SSD uređaja za skladištenje podataka na bazi NVMe protokola koji podatke razmenjuje korišćenjem 4 brze PCIe transportne putanje. Prvi i drugi M.2 slot podržavaju NVMe i SATA SSD uređaje, dok treći ne podržava SATA protokol. Primećujemo da su sve tri pozicije M.2 uređaja pokrivene odgovarajućim aluminijumskim hladnjacima kako bi NAND memorije pružile maksimum performansi. Svi prisutni M.2 slotovi koriste trenutno najbržu specifikaciju PCI Express Ver 3.0 komunikacionih putanja, a što je osobina samog Z390 čipseta koji pruža podršku za njihov rad. 
 Z390AorusMaster3s.jpg
 
Kako smo to i očekivali od premijum Gigabyte Aorus ploče, tako i ovaj “Master” raspolaže odličnim zvukom. Pored već dobro poznatog ALC1220-VB koji u ovoj verziji zadužen za višekanalnu separaciju i sigma delta modulaciju, pojačan je prisustvom ESS SABRE DAC-om (ES9118) čija je uloga da obezbedi topliji i prirodniji zvuk, naročito muzike u kompresovanim formatima. 
 
Veća dinamika, preciznije procesiranje i malo izobličenje zvuka su u opisu posla DAC uređaja prilikom konverzije digitalnog u analogni format zvuka.  Čitava zvučna sekcija je poboljšana ugradnjom audiofilskih Nichicon i posebno poznatih, nemačkih WIMA kondezatora. Za precizan prenos audio podataka i vremensku sinhronizaciju signala prilikom konverzije, služe specijalni TXC oscilatori. Sve to vam garantuje uživanje u dobrom zvuku bez obzira da li je u pitanju muzika, filmovi u Dolby i DTS efektima ili vrhunski osećaj u igrama. 
 Z390AorusMaster4s.jpg
 
Bitan aspekt vrhunskih gejming matičnih ploča je kvalitet i brzina mrežne konekcije. Gigabyte se u pogledu LAN adaptera opredelio za provereno rešenje – gigabtini Intel kontroler u kombinaciji sa “cFos” softverom za arbitraciju prioriteta mrežnog saobraćaja. Druga dimenzija brze internet komunikacije je implementirana u vidu premijernog Wi-Fi bežičnog gigabitnog rešenja koje potpisuje, naravno Intel. 
 
Naime čipset je prelaskom na 14-nm tehnologiju izrade dobio integirsanu WiFi funkciju, doduše ne kompletnu već preko Intel CNVi interfejsa. U svakom slučaju, rezultat dotične implementacije na Gigabyte Z390 Aorus Master modelu  je podrška 802.11a/b/g/n/ac bežičnom standardu i rad na dve talasne dužine 2.4/5GHz sa barijerom maksimalnog transfera podataka od čak 1.73 Gbps, trenutno maksimalna brzina “bez žice”. Naravno, ne zaboravimo i podršku najnovijoj inkarnaciji Bluetooth V5 funkcije. 
 Z390AorusMaster5s.jpg
 
GA Z390 Aorus Master je rasna gejming ploča, a ona u današnje vreme ne može da prođe bez vrhunskog RGB osvetljenja. Baš tako je i ono koje je ugrađeno na ovu ploču sa nekoliko svetlosnih celina. Prva je na oklopu hladnjaka koji spaja VRM i ATX sekciju konektora, zatim čitav blok audio sekcije i konačno prelepo urađeni hladnjak čipseta sa ilustracijom sokola. Kompletno osvetljenje na ploči je adresibilno i kontroliše se iz prateće RGB Fusion aplikacije. Pored ugrađenih LED dioda, ploča nudi opciju povezivanja adresibilnih LED svetlećih traka za beskonačnu kombinaciju vizuelnih efekata. Podržan je rad adresibilnih traka na 5V i 12V sa maksimalno 300 LED dioda. Tu je čak i opcija da svoje RGB Fusion komponente kontrolišete aplikacijom sa mobilnog telefona. 
 
Obzirom na visoke ciljeve koje ne skriva, Z390 Aorus Master je morala da bude perfektna u skoro svakom detalju. Obzirom i na jednako visoke OC ambicije jedan od svakako bitnih zahteva je prisustvo velikog broja pravilno raspoređenih priključaka za ventilatore i preteće senzore. Besprekorna kontrola i monitoring rada računara se ne dovode u pitanje sa jednom pločom ovakvog kalibra. Otuda je bukvalno načičkana konektorima za ventilatore i napajanje pumpi vodenog hlađenja, kao i senzorima za merenje temperature. Kompletnu telemetriju možete pratiti u BIOS-u matične ploče ili priloženom softveru za Windows OS.  
 Z390AorusMaster6s.jpg
 
Konačno stižemo i do BIOS-a. On je možda i jedini segment u kome ima prostora za kritiku Z390 Aorus Master matične ploče. Da ne bude zabune, sve bitne i one detaljne opcije za napredno štelovanje sistema su prisutne, čak i one koje zahtevaju mnogo više znanja da bi iskoristili krajnje domete ove ploče, međutim radno okruženje pre svega u smislu grafike interfejsa, zahteva jednu temeljno poboljšanje i osavremenjavanje. Konkurencija je tu već daleko odmakla, dok Gigabyte tapka u mestu prevshodno vodeći se logikom da je funkcija iznad estetskog utiska. Naravno da se takav princip ne dovodi u pitanje, ali drugačiji i lepši grafički interfejs treba da približi i dodatno razjasni mnogobrojne napredne funkcije kojima ova ploča raspolaže i konačno olakša rad krajnjeg korisnika.
 
BIOS1.jpg  BIOS2.jpg
 
 
Što se tiče samih utisaka u radu oni su ne može biti bolji. Ploča je u savremenom žargonu “brutalno” dobra. Od prvog trenutka sarađuje bez greške i ispunjava vaše OC namere, naravno ukoliko obezbedite određene preduslove u vidu kvalitetnih komponenti, za ostalo će se pobrinuti Z390 Aorus Master.
 
Impresionira sigurnost i stabilnost u radu što je rezultat vrhunske hardverske pripreme, ali i dobro uspostavljene ravnoteže sa upravljačkim softverom što rezultuje celinom koja se sa pravom kandiduje za jednu od najboljih, do sada viđenih primeraka Intel LGA 1151 matičnih ploča.  
 cpuz.jpg 
Intel Core i7 8700K definitivno nije bio dovoljno jak “zalogaj” koji bi Z390 Aorus Master doveo do ivice mogućnosti jer ga je ploča bez problema vozila do 5GHz i više od toga uz obavezni zahtev natprosečnog hlađenja, ali to naravno više nije delokrug rada ove ploče. Sa druge strane masivna VRM jedinica je sa lakoćom izlazila na kraj sa 6C/12T konfiguracijom procesorskih jezgara bez iole značajnijeg grejanja elektronike. Dobri hladnjaci i čitav sistem su bili na visini zadata jer temperatura tranzistora u VRM jedinici, čak i pri overklokingu CPU-a nije prelazila 40 stepeni Celzijusa.
 
RAM memorija je jednako dobro funkcionisala. Za ovu priliku smo dobili od Gigabyte-a Aorus RGB DDR4-3200 module, koje je ploča podigla do maksimalnih 3733MHz uz obavezno opuštanje latencija, ali bez podizanja napona definisanog učitanim XMP 2.0 profilima.
 
Instalacija je takođe protekla jednostavno zahvaljujući logično raspoređenim konektorima i svakako ugrađenom adapteru na ATX sekciji konektora koji je poštedeo naše jagodice bolnih posekotina. Jednom rečju, utisci u radu su fenomenalni, ako isključimo momenat “demode” grafičkog okruženja upravljačkog softvera koji ne prati ostatak premijum utiska Z390 Aorus Master matične ploče.
 
Performanse su očekivano u rangu Z370 prethodnika što je i logično, tako da oni koji već poseduju Z370 modele nemaju za čim da žale. Oni koji tek sada kreću u kupovinu biće vođeni principom da je novije bolje i definitivno neće pogrešiti. 

Gigabyte Z390 Aorus Master - performanse

Test sistem:

MB:  GA Z390 Aorus Master 
CPU:  Intel Core i7 8700K Coffee Lake
RAM:  2x8GB Aorus RGB DDR4 3200 CL16 
VGA:  MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler:

Cooler Master Hyper H411R 

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

 

Performanse:

Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
GA Z390 Aorus Master
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

Gigabyte Z390 Aorus Master - zaključak

Moramo priznati da su nam utisci na kraju pomešani. Najveći krivac je Intel, a definitivna žrtva Z390 Aorus Master. Zadovoljstvo je polovično jer smo morali da koristimo prethodnu generaciju Coffee Lake umesto “Refresh” revizije centralnog procesora. Popriličan gaf Intela u čitavoj ceremoniji predstavljanja osvežene tj. 9. generacije Core procesora je protekao bez mogućnosti da pipnete i probate nove čipove. Ne pamtimo da se nešto slično dogodilo sa čipovima giganta iz Santa Klare – da ne kažemo neviđena blamaža.
 
 
 
Da Intel ima velikih problema sa proizvodnjom i prelaskom na savremeniji proces izrade tranzistora je neoboriva činjenica. Dokaz za to je što Z390 čipset nosi radni naziv “Cannon Point” jer je prvobitno bio namenjen podršci 10nm Canon Lake procesora kojih na žalost, nema ni na vidiku. To potvrđuje i činjenica da je Z390 proizvoden u 14nm postupku istom onom pomoću kojih se proizvode aktuelni Coffee Lake, ali i najnoviji Core čipovi 9. generacije. Običaj u prethodnim situacijama je da Intel CPU čipovi uvek idu jednu generaciju ispred čipsetova, što ovog puta definitivno nije slučaj i ukazuje na svu ozbiljnost problema sa kojim se Intel suočava. Dodatno otežavajuća okolnost je i trenutna nestašica koja utiče na nerealan skok cena.
 
Ne želimo da “mračimo” jer je Gigabyte u vidu Z390 Aorus Master napravio gotovo savršenu Intel ploču, odličnih mogućnosti i besprekornog ponašanja u radu. Da u ovom trenutku kupujemo LGA 1511 ploču Aorus Master bi se našao u najužem izboru. Eto, to je možda i najbolji primer formulacije koliko nam se ova ploča dopala. Artraktivno izgleda, dobro radi, prepuna opcija koje vam daju svu slobodu konfigurisanja računara ili gejming stanice. Treba samo da izaberete ostatak komponenti koje će moći da isprate ovu ploču i obavezno neko atraktivnije kućište koje će je prikazati u njenoj punoj lepoti, te da se na kraju prepustite osećaju potpunog užitka i satisfakcije. 
 Z390AorusMasteraws.jpg
 
Zadovoljstvo ima i svoju cenu, a ona iznosi 300-350€ što je za gornju klasu “mainstram” katogrije bukvalno sam maksimum. Donekle je opravdana vrhunskim kvalitetom izrade, natprosečnim audio i WiFi 2x2 MU-MIMO gigabitnim bežičnim rešenjem, ali ostaje gorak utisak zbog činjenice da je u ovom trenutku ne možete “provozati” maksimalnom brzinom jer joj fali “motor” u vidu jednog Core i9 9900K procesora. Sve to daje utisak izneverenog očekivanja za koji treba izdvojiti popriličnu svotu novca. Krivac je Intel, a kolateralna šteta Gigbyte Aorus Master. Bilo kako da posmatrate čitav slučaj poprilično haotične promocije Coffee Lake Refresh platforme, ostaje snažan utisak da je Gigabyte sa Z390 Aorus Master modelom uradio vrhunski svoj deo posla. Napravio je beskompromisnu premijum ploču za sve one koji od Intel platforme očekuju najviše. Otuda i zaslužena preporuka naše HW redakcije!   
 
 
Prednosti:
- Kvalitet izrade i stabilnost u radu
- Odlične OC karakteristike
- Podrška adresibilnom RGB osvetljenju
- Veliki broj M.2 i PCIe slotova
- Gigabitni Wi-Fi & Bluetooth V5
 
Nedostaci:
- Zastareo grafički interfejs BIOS-a
 
CENA: 300-350€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte B450 Aorus Pro

Test: MSI B450 Mortar

10203
10205
10206
10207
10208
10209