Greška

Došlo je do greške.

Test: GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

27.11.2017 11:11 | 25 Hardver
Test: GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

Ukoliko želite dobru, pouzdanu, brzu, lepu i na overkloking spremnu matičnu ploču ne morate previše tragati jer Z370 Aorus Ultra Gaming ispunjava sve nabrojane uslove. Uz sve spomenute kvalitete nije preskupa, čak je osetno jeftinija od bolje pozicioniranih modela iz iste kuće dok je razlika još veća u direktnom poređenju sa ASUS ROG konkurencijom. Zbog toga zaslužuje sve pohvale i preporuku za najbolju kupovinu u klasi Z370 modela namenjenih Coffee Lake čipovima.

Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming - AORUS PC sistem

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti jedan sasvim neuobičajen koncept PC gejming računara. Intel Core procesori 8. generacije ili među nama običnim korisnicima poznatiji kao Coffee Lake, uživaju sve veću popularnost. Dodatak dva fizička jezgra i povećanje radne frekvencije koja se približila magičnoj granici od 5GHz, doneli su očekivano povećanje performansi. Otuda i ne treba da čudi što se korisinici sve češće raspituju o Coffe Lake platformi.
 
aorusgamingsystem1mala.jpg
 
Gigabyte pažljivo osluškuje korisničke zahteve i u skladu sa njihovim interesovanjem je predstavio bogatu ponudu matičnih ploča na bazi Intel Z370 logike. Podsećamo vas da Coffee Lake primerci rade isključivo na pločama sa Z370 čipsetom. Međutim, ovaj proizvođač se nije zaustavio samo na klasičnoj ponudi matičnih ploča i grafičkih karti.Više nije dovoljno da PC sistem stabilno radi i isporučuje vrhunske performanse, potrebno je da sve to lepo izgleda i ima atraktivnu formu.
 
Gigabyte je ovog puta u našu redakciju pored ploče i grafike poslao čitav arsenal Aorus komponenti koje zajedno predstavljaju njihovo viđenje savršenog gejming sistema. Tu su Aorus Z370 Ultra Gaming ploča, zatim veliki ATC 700 hladnjak sa Aorus simbolikom, vrhunska Aorus GTX 1080 grafika, izuzetno lepo i kvalitetno Aorus AC300W  kompaktno midi tower kućište, da bi na kraju čitav sistem zaokružili Aorus K7 RGB mehaničkom tastaturom i Aorus M3 gejming mišom sa Omron prekidačima te konačno, jednom prijatnom Aorus AMP-500 gumiranom podlogom.
 
aorusgamingsystem2mala.jpg
 
Ranije je bilo sličnih pokušaja pre svega Asusa da na sličan način dopre do korisničkih srca ostvarujući njihove prikrivene želje. Sa našeg gledišta ovakav pristup itekako ima smisla. Gigabyte je poznat i cenjen proizvođač PC komponenti koji sa dosta uspeha promoviše svoju vrhunsku liniju Aorus komponenti. Veliki broj zadovoljnih korisnika matičnih ploča se po principu poverenja odlučuje za Aorus grafičke karte i sledeći dotično pravilo bi želeli da nabave i ostatak komponenti iz ove prestižne Gigabyte linije proizvoda. Zašto im to ne omogućiti? Zbog toga pozdravljamo ovaj potez Gigabyte-a koji nije samo puko iskorišćavanje tržišta u vidu proizvoda koji su tu samo da bi popunili prazninu i tek tako poneli Aorus ambleme.
 
U ovom slučaju se radi o brižljivo dizajniranim proizvodima koji kombinuju moderne karakteristike, visoke radne performanse uz istovremeno veoma atraktivan izgled. Gigabyte Aorus sistem je zaista upečatljiv i mnogo lepše izgleda uživo nego što bi to mogli da zaključite iz fotografija pojedinačnih uređaja. Jednako dobre performanse ni za pedalj ne daju sumnji u pravcu nekih kompromisa, tako da smo na kraju dana vrlo zadovoljni viđenim i postignutim, sumirali utiske, pogledali ovu sjajnu mašinu da bi onako od srca, “otkinuli” jedno veeeliko bravo za Gigabyte.
 
aorusgamingsystem3mala.jpg
 
Obzirom na ovako veliku koncentraciju neuobičajeno atraktivnih komponenti, proći ćemo svaku pojedinačno i izneti utiske o njihovim ključnim mogućnostima i performansama, da bi konačni zaključak i rezultate zaokružili brojkama i faktima celokupnog sistema. Ovo je onaj tip PC konfiguracije kada želite nešto zaista dobro, brzo i lepo a da pri tome ne razmišljate koje ćete komponente ugraditi unutra ili još gore upasti u matrix saveta mnogobrojnih poznavalaca haradvera.

Kasa5033 Član postova: 2893
Pa i jedan i drugi na kraju Jedino gde je kolega napravio propust je spominjanje integrisanih power packova, gde su u stvari korisceni klasicni single N channel mosfeti i dual fet driveri bez doublera. Tako da maticna poseduje 4+3 faze naponsku sekciju.
Ja ne bih dalje pricao na ovu temu, sve smo izneli sto je moglo
jurodivi Član postova: 1037
I...ko je bio u pravu?
Iskopao sam thread o VRM-ovima na Z370 sa Overclock.net: http://www.overclock.net/t/1638955/z370-z390-vrm-discussion-thread
kao i ovaj dijagram sa njihovima preporukama: Ovaj Aorus Ultra Gaming im je na dnu liste a koliko sam video iz komentara, ima i problem sa hladnjacima na VRM-u, otud i visoke temperature kad se optereti. Ustvari, čak i skuplje ploče poput Gaming 5 i 7 imaju isti problem sa hladnjacima...Gigabyte već duže vreme nema nivo kvaliteta koji je nekada imao, izgleda. I test na Overclock3D ističe visoke VRM temperature: https://overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/gigabyte_z370_aorus_ultra_gaming_review/14
Inače, ASRock Extreme 4 i K6 se dobro kotiraju kod njih. Čak imaju isti VRM, Extreme 4 ima jedan LAN port manje i nema Power i Reset tastere i LED dijagnostiku ali je i jeftinija, kome to nije potrebno. Po meni, Extreme 4/K6 su najbolje budžet Z370 ploče, jedino mi se ne sviđa I/O pozadi...
Još nešto, i Extreme 4 i K6 imaju 2 VRM konfiguracije (odnosno, proizvođača MOSFET-a) - Fairchild (bolja varijanta) i Sinopower, pa je lutrija koji će se zalomiti. No, svejedno su dobra kupovina, još da dođu kod nas...
EDIT: odužio se edit, heh.
Kasa5033 Član postova: 2893
Bio sam jutros u redakciji Benchmarka. Imao sam pristup istom termometru i setup-u kao iz klipa i testa. Zbog nepristupacnosti unutra kucista i ogranicenog vremena, sonda je zalepljena izolir trakom za poledjinu VCORE VRM-a.
Procesor i7-8700K je overklokovan na 5GHz sa 1,35V i High LLC da ne bi bilo Vdroopa. Pustena je Aida64 stress test sa upaljenim CPU, FPU i Cashe testovima. Procesor je tokom 20 minuta testa throtlovao za 3-10% jer je vrlo brzo postiza 100C iako je bila solidna kolicina "Aorus pleha" na istom. HWMonitor i HW Info 64 su zabelezili 90C za senzor gde sam ja zabelezio 116C prilikom testiranja iste ove maticne ploce sa i5-8600K sa 1,35V na 4,9GHz i High LLC.. Pri tome iznad naponske nije bilo nekog protoka vazduha jer je hladnjak procesora poprilicno zapecacen sa strana i donje strane.
Sonda na poledjini naponske sekcije je izmerila maksimalnu temperaturu od 60C, tako da bi na tu temperaturu trebalo dodati bar 10-15C i dobice se realnija temperatura MOSFET-a. Kojom magijom je i5-8600K u mom slucaju uspeo da povuce vise struje i da optereti vise ovu maticnu plocu, ne znam stvarno. Ja samo znam da je taj isti i5 pod opterecenjem i istim podesavanjima u mom testiranju vukao preko 200W.
Moram za kraj dodati da je u studiju Benchmarka bilo malo hladnije zbog danasnjeg vremena, dok je u sobi gde ja radim testiranje, konstatnih 25C.
jurodivi Član postova: 1037
ASRock Gaming K6 koji sam pomenuo za istu cenu ima bolji VRM i set featuresa. Ustvari, šije sve u tom cenovnom rangu. Problem je što ga nema kod nas (možda ga Mađari mogu nabaviti). Ako vam dođe do ruke, ne bi bilo loše da padne jedan test...
Inače, možda temperatura VRM-a nije jedini pokazatelj kvaliteta ali bih rekao da je itekako bitan za krajnjeg korisnika. Sve te stvari koje ste pomenuli, faze, generatori kloka, ovo, ono, nemaju jedinu funkciju da na kraju ispumpaju što veći klok iz procesora, po svaku cenu. Mislim, da li ću da izvučem 5 ili 5.1 ili 5.2 GHz mi je apsolutno nebitno, osim ako ne jurim neki rekord ili hoću da se hvalim (a oni koji to žele kupuju daleko skuplje ploče). Ionako neću osetiti razliku u realnom radu a i skoro sve Z370 ploče su sposobne da izvuku bar 5 GHz, takvi su procesori, to što je Aorus Gaming postigao nije ništa posebno. Daleko je bitnije koliko ću pritom da izmrcvarim komponente na ploči, da li će VRM da roštilja na 65 ili 95 stepeni i da li će nešto na ploči da vrisne za godinu ili tri ili pet godina...Ukratko, temperatura VRM-a > klok. A za 90% testova (uopšte, ne samo na Benchu) klok je sve i svja kad su ploče u pitanju.
shin-bojan Član postova: 7273
Posto planiram da uzmem 8700k, koju drugu plocu u slicnom cenovnom rangu uzeti ?

Test: Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 (video)

Test: MSI X370 Gaming Pro Carbon

10203
10205
10206
10207
10208
10209