Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 (video)

13.10.2017 17:34 | 0 Hardver
Test: Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 (video)

Gigabyte je iako sličnih karakterisitka sa prethodnom Z270 AORUS serijom otišao korak dalje. Imamo utisak da je postao još brži i ubedljiviji sa Z370 modelom. Deo zasluga svakako ide na račun odličnog 6-jezgarnog Coffee Lake procesora pa zaključujemo kako su Core i7 8700K i danas testirani Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 idealna kombinacija.

Aleksandar Božović
 
Izlazak 8. generacije Intel Core procesora, poznatijih kao Coffee Lake proizveo je jednu nepopularnu situaciju po krajnje korisnike. Naime, upotreba ovih procesora zahteva potpuno novu liniju matičnih ploča na bazi Intel Z370 čipeta. U pitanju je krajnje diskutabilan potez vodećeg proizvođača CPU rešenja ali je Intel očigledno smatrao nužnim korakom u strategiji povratka nakon AMD Ryzen udarca. Gigabyte je čitavu situaciju veoma spremno dočekao i ponudio vrhunski izbor matičnih ploča. U redakciju je došla Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7, ploča koja cilja vrlo zahtevnu grupu korisnika, odličnim performansama, gomilom naprednih mogućnosti i najnovijim tehničkim specifikacijama...
 
GAZ370AORUSGaming72mala.jpg
 
Iako je Socket LGA1151 još uvek na snazi kada su u pitanju Intel 14nm CPU čipovi, izlazak Coffee Lake procesora nas usmerava na nabavku novih ploča jer uprkos tome što nema nekih značajnijih promena u pogledu mikroarhitekture, Intel procesori sa oznakom 8000 neće raditi na starijim Z270 i Z170 matičnim pločama. Korisnici koji upravo kreću u nabavku nove procesorske platforme ukoliko se opredele za Cofee Lake moraće da gledaju u pravcu Z370 matičnih ploča.
 
 
Jedna od boljih koji smo imali prilike da isprobamo u relativno kratkom periodu od izlaska nove generacije Intel Core procesora je današnji primerak, Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 matične ploče. Već prvi susret i činjenica da se radi o AORUS modelu kod nas izaziva velika očekivanja jer je u pitanju vrhunska serija Gigabyte ploča dizajnirana da parira ASUS ROG modelima.
 
GAZ370AORUSGaming7pak1mala.jpg
 
Upakovana u posebno ukrašeno pakovanje sa ilustracijom orla koji se ustrenio na plen, Gigabyte vas već na prvi pogled ne ostavlja ravnodušnim. Imate onaj nepogrešivi osećaj da vam je pod rukama nešto neuobičajeno dobro. I nećete pogrešiti jer već nakon prvog susreta sa ovom pločom javlja se neraskidivi odnos između AORUS ploče i njenog vlasnika. U pitanju je dugačka veza u najavi, verujte na reč nekome ko ima dosta iskustva u tom pogledu.
 
Gigabyte se sa svoje strane svojski potrudio da vam u potpunosti zadovolji visoke ambicije u pogledu konfigurisanja jednog savremeno koncipiranog računara. Prvi, vizuelni utisak je vrlo važan jer bez i truke skromnosti smatramo da su nas proizvođači malo razmazili tako da mnogima ovaj nevažan detalj itekako može odlučiti o nabavci konkretnog modela matične ploče. Gigabyte je kao jedan od vodećih proizvođača na ovom polju svestan ove činjenice, pa  Z370 AORUS Gaming 7 vrlo samouvereno nastupa crnom mat štampom i gomilom diskretno doziranih ukrasa koji jasno sugerišu da se radi o ploči iz linije premijum modela, te da možete očekivati samo najbolje.  

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 - karakteristike

Centralni deo nove ploče zauzima LGA1151 procesorsko podnožje koje u ovoj verziji ploče sa Z370 čipsetom ekskluzivno obezbeđuje podršku za rad najnovijih Intel Core procesora sa Cofee Lake jezgrom poput našeg test primerka Core i7 8700K čipa sa 6 fizičkih i 12 logičkih jezgara. Ustvari, ovo je najveća promena koju donosi 8. generacija Intel Core procesora, a bila je direktan povod Intelu u cilju zahteva za novom generacijom matičnih ploča. Prostor oko procesora je dovoljno oslobođen za komfornu instalaciju većih kulera, dok smo se mi ovog puta odlučili za instalaciju NZXT Kraken X62 AiO sistema vodenog hlađenja. Čitav postupak je protekao bez problema i eventualnih spornih situacija tako da smo obezbedili preduslove za postizanje malo većih radnih frekvencija. 
 
GAZ370AORUSGaming7pak2mala.jpg 
U delu priče oko centralnih procesora morate povesti računa o izboru odgovarajućeg modela i sa te strane ne savetujemo kombinovanje Z370 matičnih ploča sa prethodnom generacijom Kaby Lake i Skylake procesora. Prema listi podržanih čipova na sajtu proizvođača se spominje podrška isključivo najnovijoj liniji Coffee Lake modela, a Intel je ranije najavio kako Z370 neće biti kompatilan sa prethodnim generacijama CPU čipova.
 
Dakle zaključak je jasan – Z370 bazirane matične ploče idu isključivo u kombinaciji sa Intel Core 8000 procesorima, dok starije Intel Core CPU čipove serije: 7000 i 6000 kombinujete isključivo sa pločama na bazi Z270 tj. Z170 čipseta. Unakrsna kompatibilnost nije podržana.
 
GAZ370AORUSGaming74mala.jpg
 
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 raspolaže sa 4 DIMM memorijska podnožja koja podržavaju rad sa DDR4 modulima. Maksimalno podržana količina RAM memorije za Coffee Lake platformu iznosi 64GB. Ploča omogućava rad sa modulima na zvaničnih 2666MHz prema usvojenim JEDEC standardima, dok u nezvaničnim overkloking režimima je moguće upotrebiti module na frekvencijama od čak 4133MHz. 
 
Tokom testa smo koristili naše referentne Kingston module iz najnovije linije HyperX Fury 426C memorija koje standardno rade na 2666MHz CL16 parametrima uz napon od 1.2V. Nakon flešovanja BIOS-a ploče sa najnovijom verzijom upravljačkog softvera, podigli smo frekvenciju memorije na 3000MHz uz iste vrednosti latencije i ostavili napon na 1.2V. Ploča je savršeno stabilno radila tokom čitave test procedure na fabričkim i overkloking podešavanjima CPU čipa čime možemo da potvrdimo kako Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 odlično sarađuje sa RAM memorijama. To je vrlo važan detalj obzirom da novi Coffee Lake procesori zbog većeg broja fizičkih i logičkih jezgara zahteveju besprekornu komunikaciju i brzinu rada sa sistemskom memorijom kako bi pružili maksimum performansi.
 GAZ370AORUSGaming7BIOS2mala.jpg
 
U pogledu obezbeđenja preduslova za pravilan rad CPU I RAM uređaja važno je istaći kako Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 ploča poput svih modela iz novije generacije raspolaže velikim brojem konektora za priključivanje ventilatora. Pravilno provetravanje održava sistem u punoj radnoj kondiciji i produžava vek trajanja vaših ključnih komponenti PC sistema. Posebno ističemo prisustvo namenskih konektora za povezivanje pumpi vodenog hlađenja koje su sve češće u upotrebi.
 
U neposrednoj blizini memorijskih podnožja primećujemo tastere za automatsku overkloking (OC) funkciju pomoću koje ploča proverava karakteristike ugrađenih osnovnih komponenti sistema i ubrzava njihove radne parametre do nivoa koji obezbeđuje stabilan rad. Dosta korisna opcija za manje upućene korisnike koji žele dodatni nivo performansi. Za one sklonije manuelnom overkloking eksperimantisanju tu su nezaobilazni “power” taster kao i onaj za opoziv fabričkih BIOS-a podešavanja i na kraju, klasični "reset" taster. Sve to vam ukazuje na činjenicu kako se u slučaju Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 ploče radi o jednom čistokrvnom overkloking modelu koji naričito ističe u prvi plan vrhunske radne performanse.
 
GAZ370AORUSGaming78mala.jpg
 
U ovom delu se nalaze standardni 24-pinski ATX konektor za napajanje, zatim USB 3.0 interni konektor za povezivanje USB 3.0 portova sa prednje strane kućišta kao i USB 3.1 konektor sa istom namenom ali značajno manjih dimenzija od prethodnika pa je rad na skrivanju kablova značajno lakši. Uz to je i brži ukoliko vam je potrebna opcija značajno skraćenog vremena prenosa podataka sa lakim pristupom na frontalnom delu kućišta. Pohvaljujemo Gigabyte zbog raznovrsnosti prisutnih opcija jer je neko očigledno brinuo o tome prilikom dizajna matične ploče, a obzirom na prisustvo sve više uređaja sa brzim USB 3.0/3.1 konekcijama u pitanju je itekako koristan detalj koji može poslužiti kao  primer ostalim proizvođačima matičnih ploča.
 
U ovom delu ističemo i prisustvo jednog ukrasnog LED detalja u vidu male trake koja pruža atraktivne svetlosne efekte kada upalite sistem čemu će se prevashodno radovati vlasnici kućišta sa prozirnim stranicama. Dodatno, tu je i jedan konektor za kontrolu eksternih LED uređaja poput svetlećih RGB ventilatora na kućištu ili LED ukrasnih traka sa kojima će ploča sinhronizovati rad svetlosnih efekata.

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 - funkcionalnosti

Rad sa diskovima nove generacije i najbržih specifikacija je obezbeđen kroz prisustvo čak tri M.2 konektora za instaliranje SATA i NVMe SSD uređaja. Konektor najbliži CPU podnožju stiže sa podrškom za najveće M.2 SSD kartice i poseduje specijalni hladnjak za hlađenje NAND memorijskih čipova čime obezbeđuje stabilan rad i maksimalne performanse najbržih M.2 SSD modela. Drugi M.2 slot se nalazi između prvog i drugog PCI Express x16 slota za grafičke karte. Bitno je pomenuti da ovi M.2 konektori rade u punom brzinskom režimu četiri raspoložive PCI Express 3.0 komunikacione putanje, čime se M.2 NVMe SSD diskovi koriste na maksimalnim brzinskim specifikacijama. 
 
GAZ370AORUSGaming77mala.jpg
 
Treći M.2 konektor deli 4x PCIe magistralu sa poslednjim fizičkim PCI Express x16 slotom koji ustvari radi u x4 režimu zbog ograničenog broja raspoloživih komunikacionih putanja. Kada je M.2 kartica instalirana u ovaj konektor uticaće na manji broj aktivnih komunikacionih linija u pomenutom slotu tako da će i on raditi sa prepolovljenim (x2) brojem PCIe transportnih linija. Ovaj slot je preporučljiv za M.2 SATA modele kojima nije potreban PCIe x4 interfejs. Pored pomenutih M.2 konekcija, rad standardnih SATA diskova je omogućen kroz prisustvo 6 klasičnih SATA3 portova. 
 GAZ370AORUSGaming75mala.jpg 
U pogledu rada grafičkog sistema moguće je instalirati više kartica istovremeno u tri prisutna fizički izvedena PCI Express x16 slota. Oni se ističu dodatnim metalnim ojačanjima strukture slota kako bi izdržali rad sa jačim i po pravilu težim grafičkim kartama sa masivnim hladnjacima koji vrše veći mahanički stres na slot, štampanu ploču i konekcije, te je Gigabyte poput drugih proizvođača predupredio mogućnost kvara dodatnim ojačanjem ovih slotova. Bitno je pomenuti da prvi i drugi slot rade u režimu (1x16 ili 2x8), dok treći radi isključivo u PCIe x4 režimu jer deli transportne putanje sa pomenutim, M.2 konektorom. Osim nabrojanih, Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 raspolaže sa još tri PCI Express x1 slota.
 
GAZ370AORUSGaming76mala.jpg 
 
Pripadnost premijum klasi matičnih ploča Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 dokazuje ugradnjom dva gigabitna mrežna kontrolera. Prvi čini već standardno provereno u radu Intel Gbe rešenje, dok je drugi LAN kontroler čistokrvni gejming proizvod – Killer E2500 sa mogućnošću arbitraže mrežnog saobraćaja i davanja prioriteta definisanim paketima podataka kada treba obezbediti minimalni lag tokom igranja “on-line” igara. 
 
GAZ370AORUSGaming710mala.jpg 
Poseban specijalitet Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 ploče na koji vam skrećemo naročitu pažnju jeste audio sekcija. Standardno je ugrađen Realtek ALC1220 codec sa podrškom za rad višekanalnih zvučnih sistema. Međutim, mnogo bitnije je prisustvo ESS9018Q2C SABRE DAC procesora u kombinaciji WMA kondezatorima i pripadajućim integrisanim pojačalom. U pitanju je klasični konvertor digitalnog u analogni signal koji daje mnogo lepši, topliji i prirodniji zvuk pa će svi oni koji uživaju u muzici dati prednost izboru ove ploče. U dodatku ove unikatne mogućnosti Z370 AORUS Gaming 7 ploče, ističemo i detalj pozlaćenih audio konektora radi što manjeg gubitka na kvalitetu signala čime se obezbeđuje najbolja moguća reprodukcije zvuka u datim uslovima. Nisu zaboravljeni ni gejmeri obzirom da audio sekcija podržava rad Sound BlasterX 720° sistema za vrhunske 4K gejming i prostorne zvučne efekte.
 GAZ370AORUSGaming79mala.jpg
 
Gejming se danas ne može zamisliti bez prisustva RGB LED osvetljenja, tako da je i ovaj GA Z370 model morao da bude na visini zadatka kada su u pitanju svetlosni efekti. Za navedenu funkciju se brine RGB Fusion koji pokriva više zona digitalno kontrolisanih LED svetlosnih efekata. Dodatno je podržan rad eksternih LED uređaja kroz dva konektora putem kojih se sinhronizuje rad svetlosnih efekata eksternih i onih na matičnoj ploči, odnosno grafičkoj karti i perifernim uređajima. Ploča deluje veoma atraktivno kada se upale zone sa LED diodama. Primećujemo da su svetlosni efekti učinjeni još atraktivnijim jer LED diode nisu direktno izložene pogledu već je njihov rad na čipsetu i oklopu ATX sekcije konektora, uravnotežen belim, mlečnim kliritom pa je ovako filtrirano svetlo mekše i stvara prijatniji vizuelni efekat. Osvetljene su zone RAM slotova, PCI Express konektora, AORUS logooa na čipsetu, hladnjaka na sekciji napajanja i pomenuta svetlosna traka tik uz ATX konektor. Sve u svemu, ovaj Gigabyte će vam prirediti nezaboravan "lajtšou" efekat ukoliko imate prozirnu bočnu stranicu na kućištu. 
 GAZ370AORUSGaming73mala.jpg
Kvalitet izrade i završne obrade su na najvišem nivou. Ovaj važan detalj je istaknut ultra preciznom, digitalno kontrolisanom jedinicom za napajanje procesora i upotrebom Ultra Durable elektronskih komponenti. Otpotnici bez sumpora, elektroliti sa čvrstim jezgrom, natprosečno efikasne prigušnice, 60-amperske fazne jedinice za napajanje - sve to u cilju preciznog rada Inte Core procesora i dugog radnog veka matične ploče. Spomenimo u tom kontekstu i specijalne digitalne osigurače od 25KV na USB portovima kao i 15KV na LAN konektorima koji štite ploču od štetnog uticaja elektro-statičkog pražnjenja koje bi u suprotnom moglo da ošteti osetljiva elektronska kola.

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 - BIOS

U današnje vreme vodeći proizvođači matičnih ploča su postigli gotovo savršenstvo u izradi. Kvalitet štampane ploče i upotrebljenih komponenti se ne dovodi u pitanje ali jednako važna i možda još bitnija komponenta u opisanim uslovima je upravljački softver tj. BIOS. Potrebno je uskladiti rad svih nabrojanih podsistema u jednu savršenu celinu i pri tome obezbediti pravilno funkcionisanje brojnih ugrađenih uređaja. Ni to nije dovoljno već morate obezbediti vrhunske performanse, te dodatno ubrzanje kroz što bolju overkloking podršku i rad iznad fabrički deklarisanih radnih parametara.
 
GAZ370AORUSGaming7BIOS1mala.jpg
 
U tom pogledu BIOS igra jednu od ključnih funkcija na savremenim matičnim pločama. Zbog sve većeg broja ugrađenih funkcionalnosti raste odgovornost softverskog dela koji u vrlo velikoj meri utiče na konačan sud o matičnoj ploči. Gigabyte se potrudio da pored impresivnog hardverskog dela, Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 učini jednako dobrim i u pogledu savršene podrške na nivou upravljačkog softvera. Bilo bi šteta da je drugačije. Moramo priznati da su se potrudili i BIOS učinili jednako ubojitim oružjem koje ističe ovu ploču.
 GAZ370AORUSGaming7BIOS3mala.jpg
Za razliku od drugih proizvođača koji se trude da svoje verzije BIOS-a učine grafički atraktivnijim, a radni iterfejs poput kakvog windows operativnog sistema, Gigabyte se odlučio za drugačiji, konzervativniji pristup. Moramo priznati da nam to prija jer za fina podešavanja mnogobrojnih radnih parametara, izbor opcija mora biti jasan i precizan sa jednostavnim sistemom podešavanja. U tim slučajevima dodatni grafički detalji i sistem rukovanja grafički predstavljenim kuirzorom, predstavljaju otežavajuću okolnost. Očigledno je kako je u tom pogledu Gigabyte konsultovao tehnička lica i odstranio suvišne detalje fokusirajući se na samu suštinu funkcionisanja BIOS interfejsa.
 
GAZ370AORUSGaming7BIOS4mala.jpg
 
Rezultat je pregledan sistem menia sa jasnom hijerarhijom glavnih kategorija i podkategorija. U svakom trenutku znate u kom delu podešavanja se nalazite, a svaka opcija ima svoj kontekstualni deo sa sažetim objašnjenjem. 
M.I.T. meni je zadužen za podešavanje najvažnijih radnih i overkloking parametara. Sadrži deo za štelovanje radnih frekvencija procesora i RAM memorije, kao i deo za detaljno podešavanje radnih napona. U skladu sa tim obuhvata podkategoriju za nadgledanje i monitoring rada sistema kao i neka posebna podešavanja među kojima se nalazi deo za upravljanje radom ventilatora. 
 GAZ370AORUSGaming7BIOS5mala.jpg
 
Sistem meni prikazuje osnovne podatke o vašem PC računaru dok kategorija BIOS nudi opcije za podešavanje parametara koji određuju način i uređaj sa koga ćete podići operativni sistem. Meni za upravljanje radom ugrađenih uređaja je jednako bitan jer u njemu podešavate finese koje daju personalizovani karakter vašem računaru. U okviru “Chipset” opcija aktivirate uređaje koji su pod kontrolom Intel čipset vezne logike.
 
Ističemo i neke posebne funkcionalnosti kao što su Q-Flash sistem koji olakšava ažuriranje ploče novijim verzijama BIOS-a što je inače vrlo bitna procedura kako bi ploča ostala u punoj kondiciji, a sa druge strane je operacija koja zahteva izričitu pažnju obzirom na delikatnost postupka koji eventualno može da onesposobi matičnu ploču. Uloga Q-Flash opcije je da maksimalno pojednostavi ovu operaciju u šta smo imali prilike da se i uverimo tokom ovog testa.
 
Gigabyte je svoju verziju BIOS-a učinio brzom, preglednom i lakom za rad. Sistem menia je jasno orgnizovan te veoma pregledan. Navigacija je logično orgnizovana tako da se bez problema krećete kroz detaljan podsistem menia i za tili čas pronalazite željenu opciju. Promena vrednosti se tradicionalno vrši kombinacijom “+” i “-“ tastera ili eventualno upotrebom funkcijskih “F5” i “F6” tastera. Baš onako kako smo i navikli. Ovakav način upravljanja BIOS opcijama značajno olakšava pravilno podešavanje radnih parametara PC sistema i posebno overkloking eksperimentisanje.

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 - overkloking

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 ima veliki izazov u ASUS STRIX ROG modelima posebno kada su u pitanju overkloking mogućnosti. Obzirom da smo nedavno testirali ROG Strix Z370-F GAMING imali smo priliku da ih direktno uporedimo. Opremljeni solidno brzom memorijom, najmoćnijim izdanjem Intel Coffee Lake procesora, prekonfigurisanim sistemom vodenog hlađenja i jakim napajanjem – krenuli smo u overkloking misiju.
 GAZ370AORUSGaming711mala.jpg
Značajno olakšanje je činjenica da smo koristili Core i7-8700K verziju čipa sa otključanim mulitplikatorom tako da smo se fokusirali na podizanje radne frekvencije samog CPU čipa bez stresiranja ostalih vitalnih delova u vidu sistemske magistrale i RAM memorije. Kao što smo ranije istakli memoriju smo podigli na 3GHz uz CL16 parametre kašnjenja i 1.2V radni napon što je bilo idealno za dotični model memorijskih modula. 
 
Inače, ko želi da detaljno eksperimentiše sa overklokingom može i na malo teži način uz upotrebu većih BCLK radnih vrednosti. Ovaj Gigabyte je posebno opremljen za ovu vrstu eksperimentisanja obzirom da koristi Turbo B-Clock generator čija je uloga lakše postizanja većih radnih učestanosti sitemske magistrale u rasponu vrednosti od 90-500MHz. Imajte na umu da u tim slučajevima morate nabaviti vrhunsku RAM memoriju obzirom da u datim uslovima radi pod izrazitim opterećenjem višejzgarnog procesora.
 GAZ370AORUSGaming7BIOS6mala.jpg
Mi smo se zbog nedostatka vremena opredelili za lakši način podizanjem multiplikatora radne frekvencije procesora i promenom vrednosti množioca. Overkloking misija se u prvom koraku sastojala u zahtevu da zaključamo radnu frekvenciju svih jezgara i da prilikom overklokinga sva jezgra rade na istoj frekvenciji i potom da postignemo što veću vrednost radne frekvencije. 
 
U prvom koraku smo radni napon prepustili automatskom mehanizmu digitalno kontrolisane jedinice za napajanje koja putem mikroprocesora i specijalnog algoritma zajedno sa sistemom ugrađenih senzora, precizno dozira radni napon na osnovu trenutnih radnih uslova. Intel Core i7 8700K na fabričkim podešavanjima prilikom maksimalnog opterećenja svih jezgara postiže radnu frekvenciju od 4.3GHz dok pojedinačna u zavisnosti od efikasnog hlađenja znaju da se upuste u sprint do 4.7GHz. Naš prvi cilj je bio da sva jezgra istovremeno ubrzamo do 4.7GHz. Zaključavamo opciju “All cores” i podešavamo multiplikator na 47x. Sledi F10 i potvrda unetih parametara nakon čega se sistem uredno podiže u Windows desktop.
 
Sledi potvrda podešenih parametara u CPU-Z i HWInfo alatima nakon čega kreće baterija testova. Procesor i ploča su maksimalno stabilni zbog čega krećemo sa pokušajem na 48x za vrednost multiplikatora i konačnih 4.8GHz za CPU. Još jednom se sistem podiže i dokazuje potpunu stabilnost. Automatska regulacija napona je i dalje aktivna, podižemo procesor na 4.9GHz, bacamo pogled na naš Kraken X62 kao da očekujemo potvrdu kako je sve u redu i krećemo. Sistem se budi i bez ikakvog otpora stiže u Windows 10 te obavlja standardno sigurnosnu proveru u nekoliko test ponavljanja. Primećujemo da to radi sa neverovatnom lakoćom i to na frekvencijama koje su prilično visoke, a koliko do juče su bile "neuhvatljive" na ovako lak način. 
 
8700koc51mala.jpg
 
Napadamo psihološku i fizičku barijeru od 5GHz. To je granica na kojoj se zaustavio spomenuti ASUS ROG Z370 model sa sličnim Core i5 izdanjem Coffe Lake procesora.  Automatika i dalje svoj deo posla oko napajanja procesora obavlja besprekorno. Podižemo multiplikator na 50x i podižemo operativni sistem. Svih šest jezgara radi u galopu na 5GHz. Specifična rezonanca Aer P ventilatora na Kraken AiO sistemu potvrđuje kako je sistem pod velikim opterećenjem. Potrošnja skokovito raste u trenucima kada sistem optereti svih 6C/12HT jezgara. Međutim, još jednom Windows 10 se brzo učitava bez i najmanjeg tračka slabosti. Puštamo test bateriju, zatim ponavljamo još jednom, pa još jednom i tako nekoliko puta. Sistem je potpuno stabilan bez nagoveštaja nesigurnosti. Uz povremene skokove napon se stabilizuje na 1.346V što je manje nego u slučaju ASUS ploče i pri tome jezgra dosežu temperaturnu granicu od 80 stepeni. To je još daleko od maksimuma za ovaj procesor. Ipak trenutni skokovi pokazuju da se granica sigurnog prelazi za tili čas i zbog toga je potreban maksimalan oprez i potpuno hladna glava u kombinaciji sa krajnje racionalnom stavom o realnim mogućnostima čitave platforme.
 
Prvi cilj je ostvaren – ploča je potpuno samostalno regulisala potrebni nivo napajanja, što znači da korisniku ostaje samo da menja multiplikator do same fizičke granice konkretnog primerka čipa - idealna overkoliking situacija za većinu korisnika uz preduslov obezbeđenja dobrog napajanja i sistema hlađenja CPU čipa.
 
Sada krećemo u lov na maksimalnu frekvenciju. Povećavamo multiplikator na 51x, podižemo Windows i sa nevericom očekujemo još jedno kompletiranje višestrukih test ponavljanja. Na žalost to se ne događa, nakon drugog ponavljanja sistem se “zamrzava”. Resetujemo ploču ulazimo u BIOS i ručno podešavamo napon na vrednost od 1.42V. Sistem se podiže i kreće u proveru stabilnosti nakon propuštanja čitave test baterije tj. kompletne serije testova aplikacija i igara možemo reći da smo postigli stabilnost platforme. CPU se tokom opterećenja stabilizovao na 1.368V, dok temperatura nije prelazila 84 stepen Celzijusa. Vidno je da i pored manuelnog podešavanja vrednosti napona, ploča i dalje zadržava kontrolu finog štelovanja tokom opterećenja svih jezgara istovremeno čime značajno utiče na kontrolu temperature. 
 
Konačno, "uzlećemo" na 5.2GHz uz napon 1.45V. Sistem se podiže. Temperature u pojedinim trenucima zabrinjevajuće rastu i prelaze 90. podeok uz jednako značajan rast ukupne potrošnje koja prelazi 300W, dok se skokovi u momentima skoro dupliraju. Pojedinačni testovi prolaze ali generalna slika i utisak je da CPU nikako ne može postići stabilnost na 5.2GHz. Postaje jasno da smo dosegli samu granicu efikasnosti sistema hlađenja i čitavog “setup-a”. 
 
Osećaj i utisci nakon overkloking iskustva su natprosečno pozitivni. Ploča deluje neverovatno sigurno i za razliku od ASUS modela čak je uspela CPU da održi stabilnijim na manjim naponima pri jednako nižim radnim temperatuarma, a što je direktno uticalo na bolje overkloking rezultate. Jednom rečju – vrhunski!

Rezultati: Windows 10 sistemske performanse

Detaljne specifikacije proizvoda:
 
 
Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Z370 AORUS Gaming 7
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z370
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • M.2 3 kom.
 • USB 2.0 6 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 2
 • USB 3.1 Type C 2 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi DisplayPort 1.2, HDMI 1.4
 • Ostali konektori S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 
 
Test konfiguracija:
 
MB: Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
CPU: Intel Core i7 8700K Coffee Lake
RAM: 2x8GB HyperX DDR4 [email protected] 3000 CL16 1.2V
VGA: MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD: Segate Barracuda ST1000
Cooling: NZXT Kraken X62
PSU: Cooler Master V1200 Platinum 
 
 
Windows 10 sistemske performanse:
 
 
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)

Rezultati: Windows 10 video, audio, foto

Windows 10 performanse u aplikacijama: video, muzika, fotografije

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Rezultati: Gejming performanse

3D gejming performanse 
 
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 - zaključak

Ostajemo pod utiskom veoma pozitivnih iskustava u radu sa Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 matičnom pločom. Znamo od ranije da Gigabyte ima odlične ploče, ali neki lični osećaj govori da skoro nije imao tako dobar model koji se besprekorno ponaša u radu, a pri tome je optimalno opremljen svim važnijim uređajima i brzim standardima komunikacije sa periferinim uređajima.
 
 
Sjajno zaokružena, veoma brza sa odličnim BIOS-om i ne tako visokom cenom imajući u vidu koliko pruža. Naime sa cenom od 215€ Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 u istom rangu kao i ASUS Z370-F Strix model, ali je sa druge strane opremljena dvostrukim gigabitnim LAN-om i DAC audio uređajem. Istovremeno se bolje ponaša u vidu preciznijeg napajanja koje manje greje procesor te postiže bolje overkloking rezultate. U ovom dvoboju Z370 AORUS Gaming 7 je ostvario čistu pobedu.
 
GAZ370AORUSGaming71mala.jpg
 
Poseban utisak ostavlja natprosečna sigurnost i komfor u radu koji doseže čak do 5GHz uz minimalnu intervenciju korisnika. Jednako dobra je i kultura rada, gde nas jedino brine detalj u vidu ugrađenog ventilatora u ukrasni oklop zadnje sekcije ATX konektora. Sve ostalo je skoro idealno. Gigabyte je iako sličnih karakterisitka sa prethodnom Z270 AORUS serijom  otišao korak dalje. Imamo utisak da je postao još brži i ubedljiviji sa Z370 modelom. Deo zasluga svakako ide na račun odličnog 6-jezgarnog Coffee Lake procesora pa zaključujemo kako su Core i7 8700K i danas testirani Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 idealna kombinacija.
 
Pored odličnih performansi i neuobičajeno dobrih overkloking sposobnosti Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7  nas je iznenadio natprosečno kvalitetnim zvukom u ovoj klasi ploča. Kombinacija Realtek codec-a i ESS DAC uređaja odlično sarađuju. Možda malo subjektivno deluju detalji o pozlaćenim konektorima ali mi smo uživali u gotovo savršenom zvuku FLAC fajlova. Zvuk je bio primetno bolji od klasičnih codec rešenja, naročito u detaljima i tkz ukrasima što je definitivno zasluga DAC-a, pa je uživanje bilo potpuno čime ova ploča definitivno prevazilazi gejming upotrebu.
 
GAZ370AORUSGaming7Awardmala.jpg
 
Zaključujemo da je Gigabyte napravio odličnu ploču za Coffee Lake procesore. Utisak je da u skorije vreme nije bio ovako samouveren, gotovo perfektan bez i najmanjih “bubica” u ponašanju. Potpuno odsustvo tih sitnih nedostataka koji znaju itekako da pokvare ukupnu sliku o nekoj ploči će svakako impresionirati vlasnike ove ploče. Jednako atraktivna i odlično pokrivena ugrađenim funkcionalnostima, teško nam je da zamislimo bolju ploču po iole racionalnijoj ceni. To govori u prilog činjenici da je Gigabyte pogodio u sam centar korisničkih želja pa smo sigurni kako će ovaj model biti jedan od najpopularnijih u klasi premijum Z370 Coffee Lake matičnih ploča!    
 
 
Prednosti:
 
- Kvalitetan zvuk
- Odlične OC mogućnosti
- Iznenađujuće dobar BIOS
- Brzi standardi komunikacije sa periferijama
- Odlična opremljenost dodatnim uređajima
 
Nedostaci:
 
- Prisustvo malog ventilatora u ATX sekciji
 
 
Cena: 215€

Test: ASUS ROG Strix X399-E Gaming

Test: GIGABYTE Z370 AORUS Ultra Gaming (VIDEO)

10203
10205
10206
10207
10208
10209