Greška

Došlo je do greške.

Test: Gigabyte X670 AORUS Elite AX (Video)

28.10.2022 16:43 | 0 Hardver
Test: Gigabyte X670 AORUS Elite AX (Video)

Konačno jedna prihvatljivo skupa premijum ploča za novu seriju AMD Ryzen procesora serije 7000. Nakon ultra skupih X670 Extreme premijum modela od čije cene zna da zabole i glava i novčanik, konačno smo dobili u ruke jednu odličnu, funkcijama dobro opremljenu AM5 matičnu ploču na bazi X670 čipseta, idealno dizajniranu za sistem integraciju. Jednostavno, ima sve što vam treba pa čak i malo više od toga...

Izlazak nove serije AMD Zen4 procesora je svakako izazvao ushićenje među korisnicima pre svega zbog odličnih mogućnosti i performansi. Međutim sa druge strane je ukazao na jedan prilično ozbiljan problem, a to su poteškoće u nabavci odgovarajućih matičnih ploča i ekstremno visokih cena posebno onih na bazi X670E čipseta sa najbogatijom opremom. Osim što je ponuda jako slaba čemu svakako doprinosi i problem sa ograničenom raspoloživosti elektronskih komponenti i globalne inflacije, distributeri izbegavaju da zbog jakog dolara prave zalihe. Rezultat je više nego loša ponuda na policama lokalnih prodavaca pa je ovih dana zaista teško pronaći iole pristojnu AMD AM5 matičnu ploču, osim onih najskupljih čija cena ide i do 1000 evro novčanica.

Za razliku od takvih, danas vam predstavljam jednu normalnu i vrlo dobru ploču koja je kao stvorena za Ryzen 7000 procesore. Poseduje sve što treba da ima jedna ploča, a pri tome je cena iole pristojna imajući u vidu novi talas matičnih ploča. U pitanju je Gigabyte X670 AORUS Elite AX, dakle ploča na bazi X670 verzije čipseta koja se praktično od Extreme verzije razlikuje u nekim minornim i za većinu korisnika beznačajnim detaljima. Performanse su na istom nivou i u tom pogledu ne treba imati brige.

Sa cenom od 380-420 evra na našem tržištu, ma koliko to zvučalo puno, ovo je jedna od trenutno pristupačnijih i razumnih u smislu izbora  ukoliko već planirate nabavku Ryzen procesora serije 7000. Uglavnom ovo je ploča koja prima kompletnu trenutnu liniju Ryzen 7000 modela od najjačeg R9 7950X do najslabijeg R5 7600X i sa svima radi odlično. Ovo vam mogu potvrditi iz prve ruke pošto sam imao sreću da je testiram malo duže, pa su njome prodefilovali svi pomenuti Zen 4 procesori demonstrirajući perfektnu stabilnost i zavidan nivo performansi bez ikakvih dečijih problema i uz naravno adekvatnu proceduru ažuriranja BIOS-a – dakle jednom rečju ploča koja može lako poneti epitet referentne za AM5 procesorsku platformu.

Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_1s.jpg

Gigabyte X670 AORUS Elite AX – karakteristike

Ovaj Gigabyte model stiže u Full ATX formatu i moram vam priznati da sam u prvo vreme nakon predstavljanja AM5 ležišta i prelaska sa PGA na BGA pakovanje AMD procesora bio prilično zabrinut poučen lošim iskustvom sa Intel platformom. Ko se od vas makar malo bavi poslom oko sklapanja ili još bolje testiranja i često isprobava različite procesore, zna koliko su osetljive nožice tj kontakti u Intel procesorskim ležištima. Praktično je dovoljna i najmanja greška prilikom stavljanja ili vađenja procesora pa da se iskrivi osetljivi pin u ležištu. Na sreću, kod AM5 modela je ležište neuporedivo robusnije i izdržljivije. To svakako ide na ruku nama koji se bavimo testiranjem, ali i krajnjim korisnicima sa manje iskustva prilikom pakovanja konfiguracija.

Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_2.jpg 

Jedinica za napajanje je digitalno kontrolisana i dizajnirana kao višefazna verzija zbog kompleksne topologije Ryzen 7000 procesora, pa tako koristi 16+2+2 konfiguraciju kako bi se obezbedio odgovarajući napon za jezgra, integrisanu grafiku i IoD sistemski kontroler. U tom pogledu Gigabyte je sa ovom pločom odradio zadatak za najvišu ocenu jer su svi testirani modeli pružili maksimum performansi i radnih frekvencija tokom testova. Za podršku radu najjačih Ryzen 9 modela tu su i dupli EPS+12V konektori za napajanje.

 Ryzen_9_7900X_4s_1.jpg

Ploča ima standardno 4 DDR5 podnožja za sistemsku memoriju sa podrškom rada AMD EXPO predefinisanim profilima koji su zapravo overkloking podešavanja u cilju postizanja boljih performansi platforme. Podržava maksimalno 128GB RAM-a i rad 1R i 2R memorijskih modula. Ovi potonji se uglavnom sreću u kapacitetu od 32GB po pojedinačnom modulu. Ploča naravno podržava rad u Dual Channel režimu čije su performanse dodatno unapređene zbog specifične konfiguracije DDR5 modula. O tome možete saznati u našem ranijem video prilogu gde sam pričao o prednostima i razlikama u funkcionisanju DDR5 i DDR4 standarda.

 Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_3s.jpg

Kod ove ploče primećujemo i dobru ponudu konekcija za ventilatore. Tu je onaj obavezni koji hladni glavni kuler, te opcioni koji služi za povezivanje glave vodenog AiO hlađenja i upravlja radom ugrađene pumpe. Tu su još dva na donjoj ivici ploče i jedan na dužoj bočnoj unutrašnjoj stranici. Svima upravlja SmartFan 6 sistem pomoću koga se kriva rada podešava direktno iz BIOS-a ili pratećeg softvera. Odmah pored njih su i RGB konektori za povezivanje i sinhronizaciju odgovarajućih uređaja. U zaleđu se nalazi neizostavni ATX 24-pinski konektor, a tik pored njega primećujem dva mikro tastera sa višestrukom namenom čija se uloga podešava iz BIOS-a matične ploče – mogu da posluže kao reset taster, RGB prekidač, za ulazak u BIOS ili BIOS Safe Mod.

 Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_4.jpg

Pohvaljujemo i prisustvo USB-C midboard priključka za kućišta koja imaju USB-C priključak na prednjoj strani, to je podrazumevani detalj na ploči ove cenovne klase, a kuriozitet je da je izveden u najbržoj USB-C 3.2 2x2 specifikaciji.  Inače Gigabyte X670 AORUS Elite AX raspolaže sa četiri M.2 PCIe konektora koji komuniciraju sa 4 ili 2 PCIe putanje u zavisnosti od modela SSD uređaja. Inače rad dva M.2 konektora je pod kontrolom samog Ryzen 7000 procesora i njegovog sistemskog kontrolera. Sa prvim M2. konektorom čija je pozicija izdvojena od ostatka, komunicira preko PCIe putanja 5. generacije jer procesor obezbeđuje podršku za ovaj trenutno najbrži standard (4 GBs transfera po jednoj liniji, teorijiski maksimum x4 konektora iznosi 16GBs). Naravno kompatibilan je i sa SSD uređajima prethodne generacije. Drugi M.2 slot koristi magistralu sa PCIe putanjama 4. generacije.  Preostala dva M.2 konektora kontroliše X670 čipset i oba podržavaju PCIe 4.0 putanje. Sve pozicije raspolažu odgovarajućim hladnjacima koji stižu uz matičnu ploču i u dekorativnom pogledu prate stil matične ploče.  Pored M.2 konektora tu su i četiri SATA 3 konekcije. Dakle, konfigurisanje podsistema za skladištenje podataka neće biti problem bilo da se radi o kapacitetu, grejanju ili brzini rada.

Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_5.jpg

Na ovoj ploči primećujemo jedan novi i vrlo zgodan detalj koji se tiče instalaicje i ugradnje M.2 SSD uređaja. Nema više onih dosadnih i zamornih minijaturnih šrafčića koji su stizali u kesicama i stalno ste ih gubili zbog minijaturnih dimenzija. Od sada tu je sistem plastičnih osigurača tzv EZ-Latch koji su em jednostavniji, em lakši za upotrebu.

Gigabyte X670 AORUS Elite AX nudi tri PCIe x16 slota. Prvi i primarni za ugradnju grafičke karte je ojačan metalnim štitom i lako ga je prepoznati jer je bliže procesorskom ležištu, zato što kontrolu nad njim ima upravo sistemski kontroler Zen 4 procesora. Komunikacija na relaciji centralni procesor-grafička karta se obavlja preko magistrale sa 16 PCIe putanja i obratite pažnju na ovaj detalj – one sa 4.0 specifikacijama. To je zajedno s abrojem M2. Pcie x4 Gen5 konekotima osnovna razlika između ove (AMD X670) i jačih tj skupljih X670 Extreme matičnih ploča sa AM5 ležištem. Preostala dva PCIe x16 slota to zapravo i nisu osim po fizičkom obliku konektora. Prvi ima na raspolaganju četiri PCIe putanje 4. generacije, dok drugi ima samo dve i to sa još sporijim 3.0 specifikacijama. Ovaj prvi služi zajedno sa primarnim za CrossFireX uparivanje grafičkih karti, ako se neko još uvek seća toga.

 Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_5s.jpg

Ono što je zanimljivo kod nove generacije AM5 matičnih ploča jeste čipset. Od ove generacije AMD ne koristi više klasični monolitni dizajn kontrolerske logike već se opredelio za čiplet topologiju i korišćenje dva manja fizička čipa koje je lakše termo kontrolisati. Tako se na ovoj ploči ispod hladnjaka kriju dva kontriolera periferija čijim opcijama rada upravljate iz BIOS-a ploče, a međusobno komuniciraju magistralom širine 4x PCIe putanje. Na ovaj način je lakše povećati broj željenih konekcija uz istovremeno bolje termalne karakteristike uprkos korišćenju ultra brzih USB 3.2 standarda, čime se na kraju, krajeva izbegava korišćenje ventilatora na čipsetu.

Kada već govorimo o raspoloživim konekcijama na ovom modelu ploče pomenimo da su vam na raspolaganju sledeći izbor: na zadnjem ATX panelu se nalazi 6x USB-A 3.2 Gen 1, zatim dva brza 10 gigabitna USB-A 3.2 Gen 2 obojena u crveno, jedan USB-C 3.2 2x2 sa protokom od 20Gbps kao i četiri klasična USB-A 2.0. Ostatak čine mikrotaster za Qflash funkciju forsiranog ubacivanja binarne datoteke u sadržaj BIOS-a, kada je onesposobite lošom update procedurom, zatim dva konektora za Wi-Fi antenu, jedan klasični RJ45 LAN konektor za mrežu, HDMI port za povezivanje monitora sa integrisanom grafikom i tri 3.5mm konektora za zvuk.

Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_7s.jpg 

Primetili ste već da ploča pored klasičnog 2.5Gbps Realtek Ethernet kontrolera raspolaže i trenutno najbržim Wi-Fi 6E standardom bežične komunikacije koji pokriva talasne dužine u rasponu od 2.4-6GHz sa dodatnim opsegom od 160 MHz u 802.11ax modu za fino podešavanje veze kako bi se ostvario što veći transfer podataka. Za zvuk se brine Realtek Audio codec čiji se zvuk filtrira uz već za Gigabyte uobičejene audiofilske kondezatore, kako bi se dobio lepši i prirodniji zvuk.

 Gigabyte_X670_AORUS_Elite_AX_8s.jpg

BIOS za ovaj model ploče potpisuje AMI i karakterističan je po tome što ima grafičko okruženje sa bezbroj uredno postavljenih opcija kako bi podesili sistem u skladu sa potrebama i karakteristikama ugrađenih komponenti. Sve ključne opcije za overkloking su prisutne, pa možete da štelujete i eksperimentišete do mile volje.

Gigabyte X670 AORUS Elite AX – performanse

Test sistem:

 Specifikacijesistema.jpg

 

 
AdobePerformancegraph_2.png

 

 

 Windows11CPUCOmpress_PerformanceGraph_1.png

 

 

 Windows11RAMPerformanceGraph.png

 

 

TemperatureGraph_1.png 

 

 Termo1_1.jpg

 

 

PowerCOnsumptionGraph.png

 

 

Highestfreqgraph.png

 

 

GamingPerformanceGraph_1.png

 

Uobičajeni nivo performansi tu i tamo odstupa posebno u slučaju memorijskog podsistema u odnosu na model ploče koji smo dobili od AMD-a kao referencu prilikom inicijalnog testiranja, a radi se o ASRock Taichi X670E. Ova ploča je poznata kao jedna od retkih na tržištu koja koristi T-toplogy tip konekcije između memorijskog kontrolera i RAM modula. Naš Gigabyte X670 AORUS Elite AX pak ima drugačiji tip veze tzv “Daisy Chain” koji je bolji za postizanje većih frekvencija i uglavnom je u našem slučaju uspeo da obezbnedi memorijski protok od 71 GBps što je 10 GBps više od pomenutog ASRock modela, a što ima implikacije na performanse u poslovima koji koriste bržu memoriju. Nije to neka spektakularna razlika, ali svakako jeste prednost u slučaju kada koristite jedan par memorija.

Gigabyte X670 AORUS Elite AX – utisci i zaključak

Gigabyte X670 AORUS Elite AX je ploča na svom mestu. Gotovo uvek me sa dolaskom nove generacije procesorske platforme iznenadi činjenica koliko ploče napreduju iz generacije u generaciju. Postaju zaista kompleksan podsistem ključan za adekvatnu podršku rada centralnom procesoru. Preciznije i kvalitetnije jedinice za napajanje, veći broj integrisanih i sve bržij uređaja, veliki hladnjaci i konačno sve to treba povezati odgovarajućim upravljačkim softverom, što je možda i najkomplikovaniji korak u čitavoj proceduri izrade matične ploče.
 
Ova ploča poput nekih konkurentskih ima opciju u BIOS-u koja odmah nakon instalacije Windows operativnog sistema i detektovanja internet konekcije, ponuditi instalaciju Gigabyte softvera tj kontrolnog centra koji će vam olakšati instaliranje odgovarajućih drajvera i ostalih alata poput onog za RGB kontrolu, monitoring i overkloking. Pohvaljujemo i činjenicu da Windows 11 odmah prepoznaje oba mrežna kontrolera LAN i Wi-Fi a što se nadovezuje praktičnost prethodnog mehanizma za preuzimanje Gigabyte kontrolnog cerntra, inače opciju koju je moguće isključiti u BIOS-u.
 
 
A, kad smo već kod naprednih BIOS opcija, primetili smo i jedan uslovno rečeno nedostatak. Iz BIOS-a nije moguća aktivacija ideaktivacija CCD0 i CCD1 čipleta kod Ryzen 9 7950X i 7900X procesora. Nije mi najjasniji razlog za ovakav potez, osim što mi na misao pada da je to možda ekskluziva X670 Extreme verzije. Za korisnike koji žele svaki promil performansi u igrama i da probaju da na ovaj način povećaju prosečni fps, moraće da koriste  Ryzen Master softverski alat koji bez problema sarađuje sa ovom pločom. U krajnjem mislim da i nemate puno razloga za ovim potezom jer isključivanje jednog čipleta sa jezgrima kod Ryzen 9 modela daje poboljšanje isključivo u METRO igri, što je očigledno neka anomalija dok je u ostalim procesorski zahtevnim igrama poput:  FarCry 5, Borderlands3 ili Cyberpunk-a ovaj potez kontraproduktivan i ozbiljnije obara performanse.
 
Gigabyte X670 Aorus Elite AX jedna kompletna ploča odličnog kvaliteta i performansi, kao stvorena za sistem integraciju na bazi najnovije linije AMD Ryzen 7000 serije procesora. Dobar procesor trži jednako dobru ploču, a ovaj Gigabyte to svakako jeste!
 
Prednosti:
- Odlično podržan rad čak i najjačih modela Ryzen 7000 serije
- Brz memorijski podsistem
- EZ-Latch sistem rukovanja sa M.2 SSD i GPU uređajima
- Brzi Wi-Fi 6E
- Mnoštvo brzih konekcija i među njima USB-C 3.2 2x2
- Hladnjaci na glavnim pozicijama
- Mnoštvo M.2 pozicija
 
Nedostaci:
- Nešto viša cena u ondosu na slične modele prethodne generacije
 
CENA: 380-420€  

Gigabyte Z690 Aorus Master, Z690 Aero G

10203
10205
10206
10207
10208
10209